M8.T2. La banda sonora

Elements d’una banda sonora

  • La veu humana: Diàlegs o veus en off.

  • Els efectes: Sorolls com una porta que es tanca, un telèfon que truca, un motor d’un cotxe...

  • La música: S'incorpora gairebé a totes les pel·lícules, fins i tot s'hi pensa abans de planificar les imatges. Alguns directors com Chaplin o Amenáber també composen les seves músiques.

  • El so ambient: L'embolcall general de so que acompanya una escena: el so del mar, el del vent, el d'un espai tancat...

  • El silenci: Pot ser un element inquietant o anticipador d'alguna acció que succeirà. També pot crear contrasts rítmics o estats d'ànim. En algunes obres és un element dominant, utilitzat amb plena intenció expressiva.

Funcions de la banda sonora en una pel·lícula

Els diferents elements que conformen la banda sonora d'una pel·lícula, combinades amb les imatges, poden aportar més informació que la que aporten les imatges per si soles. Però també la combinació d'aquests elements entre ells és molt amplia i intervenen en com entenem la pel·lícula en diferents aspectes:


  • La percepció del temps: La banda sonora contribueix a la representació del temps de la pel·lícula, és a dir, la durada real que pot representar una escena. El muntatge de les imatges ja marca una línia temporal però el so amb els seus elements rítmics, amb creixendos i decreixendos, amb elements repetitius... pot completar o acabar de definir la manera com avança la narració.

Inception (Hans Zimmer, 2010)

Misión imposible 5 (Christopher McQuarrie, 2015)

  • La creació d'un espai (un ambient): Visualment quan parlem d'enquadrar ens referim a mostrar la part més essencial d'un espai. Tot allò que no enquadrem és el “fora camp”, que forma part d'allò que l'espectador dona per suposat o volem que imagini.

Aquest espai no visible per l'espectador es pot fer més present a través de qualsevol dels elements de la banda sonora (veu, efectes, música o so ambient).

Exemple:

  • Puntuació: A través dels elements sonors podem donar més o menys importància a un esdeveniment, a un gest, etc. Podem accentuar el ritme narratiu de la història: fer que aquesta sigui més plàcida o més estressant.

Monsters inc. (Pixar Animation Studios, 2011):

  • Anticipació: La música també ajuda a anticipar allò que vindrà, a crear expectativa, esperança. Determinats sons o músiques ens indiquen la resolució d'una situació, la preveuen, o simplement generen la sensació de buit que s'ha d'omplir visualment.


  • El silenci: Si hi ha presència de so podem jugar també amb el silenci. Aquest pot reforçar els elements citats anteriorment (puntua, anticipa, separa o relaciona accions). El silenci sol, en molts casos, accentua sorolls futurs. En un moment de silenci, la presència o interrupció d'un soroll concret, fa més conscient la idea de buit.


Exemples d’anticipació i de silenci:

Procés general per la creació de la banda sonora:

  • Enregistrament: Gravar els diferents elements que la conformen.

  • Tractament: Netejar d'impureses els anteriors enregistraments amb programes editors d'àudio.

  • Muntatge: Cadascun d'aquests elements ocuparà una pista diferent. Caldrà també sincronitzar aquestes pistes d'àudio entre elles, així com també caldrà fer-ho amb les imatges.