M5.T5. Els géneres fotogràfics

Fotografia científica.

La fotografia ha constituït des dels seus inicis un mitjà de gran utilitat en la recerca científica. Gràcies a la seva utilització a nivell científic es té la possibilitat de registrar fenòmens que no poden ser observats directament, com per exemple aquells que es desenvolupen en temps molt breus (fotografia ultrarràpida), o extremadament lents (fotografia de baixa velocitat), aquells que es produeixen a escala microscòpica, aquells que afecten a regions molt vastes de la Terra o de l'Espai (fotografia aèria, orbital, astronòmica), aquells lligats a radiacions no visibles a l'ull humà, o en situacions en les quals no pot estar físicament l'ésser humà, etc.

Fotografia publicitària.

És la realització de fotografies amb l'objectiu d'integrar-les en una campanya publicitària. Les imatges, que tenen la finalitat de fer un producte atractiu per a incitar-ne el consum, constitueixen un dels components principals de la publicitat, cosa que ha afavorit el gran desenvolupament tècnic i creatiu de la fotografia en aquest àmbit.

Fotografia periodística o fotoperiodisme.

Els professionals que s'hi dediquen són coneguts generalment com a fotoperiodistes o reporters gràfics, i solen ser fotògrafs o periodistes especialitzats en aquesta disciplina; el reportatge fotogràfic és la història que expliquen amb fotografies, a partir d'un determinat succés i de l'impacte que aquest causa en la gent.

Es diferencia d'altres branques fotogràfiques especialment per la seva narrativa i objectivitat. El perfil del fotoperiodista implica un interès per la fotografia, domini tècnic del mitjà, i sensibilitat visual, a més d'un coneixement de l'actualitat política, social i cultural.

Fotografia documental:

Aquest gènere admet diverses interpretacions. Es podria dir per una banda que tota fotografia és documental, perquè sempre fa referència a algun subjecte, objecte o acció, però concretant més aquest gènere podríem dir que una foto documental és aquella que constitueix una evidències de la realitat. Podríem dir doncs que els inicis de la fotografia són plenament documentals, des del primer daguerrotip. Que podria ser utilitzar per estudiar en profunditat per exemple jeroglífics i monuments de l'antic Egipte.

Una altra lectura és la de la fotografia social, i testimonial que explica les condicions en les que viu l'home, tant a nivell individual com social dins de tota la seva complexitat.

És lògic per tant pensar que el fotoperiodisme es nodreix i fins hi tot es pot dir que forma part d'aquest gènere, el que constitueix el tret diferencial és que el fotoperiodisme s'interessa per aquells fets o personatges que són noticia.


http://www.fotoperiodismo.org/FORO/files/fotoperiodismo/source/html/textos/bequer2.htm

http://imatgexpressions.blogspot.com.es/2014/04/generes-fotografics.html

http://www.slideshare.net/ailadrac/tipus-i-generes-fotografics


Guió Anàlisi Imatge.pdf