M3.T3. Els filtres

Introducció

Els filtres són una lents amb propietats diferents (en funció del tipus de filtre) que s'adapta a la part exterior de l'òptica de la càmera a través d'una rosca i que complexen diferents propòsits.

En funció del seu propòsit se'n poden distingir diferents tipus. Els principals són:

  • Filtres UV (raigs ultraviolats)

  • Filtres polaritzadors

  • Filtres de densitat neutra

Filtres UV

Avui dia, els filtres UV estan pensats per protegir l'objectiu de cops i ratllades, ja que les pròpies càmeres ja incorporen un filtre UV davant del sensor. En un principi no hauria d'afectar en cap aspecte a la captura de la imatge però la realitat és que qualsevol element que s'afegeixi a l'òptica pot reduir la quantitat de llum que arriba de l'exterior.

Aquest filtre té detractors, donat que es diu que pot produir algun reflex en l'interior de l'òptica, desembocant en un efecte anomenat Flare.

El flare és un fenomen que té lloc en un objectiu quan incideixen sobre ell raigs de llum que no formen imatge en el pla focal, però que de tota manera el travessen provocant diversos fenomens de llum (com es pot observar en la imatge superior). La causa bàsica són les reflexions internes de llum que es donen en les lents.

Filtres polaritzadors

En captures on es capta llum d'aigua, vidres o superfícies metàl·liques, és molt fàcil que bona part d'aquesta llum captada provingui d'altres punts des d'on arriba rebotada. Els filtres polaritzadors eviten que aquesta llum rebotada s'acabi filtrant en la imatge:

També contribueix a realçar el color de les plantes, donat que filtra els reflexes blavosos que provenen del cel.

Un altre dels efectes d'aquests filtres és el major contrast de les imatges:

Aquest filtre és especialment útil quan fem fotografies al cel, donat que s'elimina la llum rebotada dels núvols i el blau del cel queda més contrastat.

Filtres de densitat neutra

Els filtres de densitat neutra redueixen la intensitat de la llum sense alterar ni el color ni el contrast. N'hi ha de diferents graus i és per això que van numerats, com major és el número major és la reducció.

La conseqüència d'utilitzar aquest filtre són principalment que en situacions de molta llum:

  • Es pot treballar amb velocitats d'obturació menor, per tant podem forçar efectes de moviment difós.

  • Es pot obrir més el diafragma i per tant donar menys profunditat de camp si ens interessa.

Especialment recomanat en fotografies de neu, on la llum que reflecteix la neu és tanta que es fa necessari baixar un punt o dos l'entrada de llum a la càmera.