AM1.1 Evolució de les càmeres

Dinàmica

En grups de quatre o cinc persones, els alumnes hauran de realitzar dins el període de la primera avaluació, alguna de les activitats que es proposen a continuació.

Entregar aquesta activitat suposa fer una exposició d'uns trenta minuts aproximadament explicant els detalls de l'invent i la resta d'informació que es detalla en la mateixa activitat.

Les activitats estan ordenades de menor a major complexitat i la seva entrega es realitzarà en el mateix ordre. Per la primera activitat es disposarà d'un temps de dues setmanes, cadascuna de les següents es mostrarà i s'entregarà en la setmana posterior.

Responeu el següent formulari:

https://docs.google.com/forms/d/13FVegi9qhbaN2gTh-8Y2ucflajjFZuSLzYyGv4jsA94/viewform

Setmana 2. Ombres xineses

Crear una història amb ombres xineses que expliqui el seu naixement i la seva evolució.

S'haurà de tractar aquesta evolució des de diferents perspectives:

  • Evolució tècnica: Utilització de les mans, figures animades o no, paisatges...

  • Ús social: A qui es dirigia, quina funció acomplia...

  • Localitzacions: En quins països o regions del món va destacar, es va anar estenent.

Setmana 4. Crear una caixa òptica.

S'ha de crear una caixa d'òptica. Per suposat, també caldrà crear les imatges que s'hi podran veure. Aquestes imatges poden ser il·lustracions manuals o retocades amb ordinador i han de servir per fer l'explicació sobre el context històric de l'invent, els inventors més destacats i recrear el seu ús durant els anys que va ser utilitzada.

Abans d'això, en la presentació s'haurà de situar en el temps aquest invent i explicar l'evolució que fa que s'hi arribi, esmentant els invents anteriors.

Aquesta activitat cal coordinar-la amb la creació del diorama.

Setmana 1. Crear un o més diorames.

Cal crear diferents diorames que serveixin per l'explicació que caldrà fer del seu context històric, els inventors més destacats i recrear el seu ús durant els anys que van ser més utilitzats.

Abans d'això, en la presentació s'haurà de situar en el temps aquest invent i explicar l'evolució que fa que s'hi arribi, esmentant els invents anteriors.

Aquesta activitat cal coordinar-la amb la creació de la caixa òptica.

Setmana 5. Construcció d’una Llanterna màgica.

S'ha de crear una llanterna màgica.

Primer de tot, en la presentació, s'haurà de situar en el temps aquest invent i explicar l'evolució que fa que s'hi arribi, esmentant els invents anteriors. Seguidament es farà una descripció dels fonaments tècnics de l'invent i s'explicarà l'ús que se'n ha fet i com ha evolucionat en l'actualitat.

Finalment s'haurà d'explicar la relació que té amb la càmera obscura i la càmera estenopeica.

Setmana 3. Construcció d’un zootrop.

S'ha de crear un zootrop.

Primer de tot, en la presentació, s'haurà de situar en el temps aquest invent i explicar l'evolució que fa que s'hi arribi, esmentant els invents anteriors. Seguidament es farà una explicació dels fonaments del fenaquitoscopi o disc estroboscòpic i s'explicarà els usos que ha tingut, algunes anècdotes i els seus fonaments tecnològics.

Setmana 6. Construcció d’un praxinoscopi.

Abans que res cal situar en el temps aquest invent, i explicar la evolució que fa que s'hi arribi, esmentant els invents anteriors.

Recordatori sobre els fonaments tècnics (són els mateixos que el del zootrop), situació en el context històric, usos que se li va donar, anècdotes i explicació dels fonaments tecnològics.