M1.T5. El Neorealisme italià

Introducció

El final de la Segona Guerra Mundial (1939-1945) causà un gran desconcert a Itàlia. Si bé l'ensorrament del règim de Benito Mussolini i la fi de la guerra van provocar una gran sensació d'alliberament a tot el país, també és cert que els italians van haver de fer front a la dura realitat: la Itàlia d'abans de la guerra no era el país perfecte i pròsper que el feixisme els havia fet creure i ara, després de la guerra, calia reconstruir-lo de dalt a baix.

En el camp de les arts, aquest desconcert, paradoxalment, fou l'iniciador d'una de les corrents plàstiques més interessants de la postguerra: el neorealisme. Centrat sobretot en el cinema, el neorealisme buscà retratar la Itàlia real, la Itàlia dels italians. No calia amagar la realitat darrere els grans escenaris i els grans discursos, sinó reconèixer-li la dignitat.

El neorealisme, per tant, és un moviment cinematogràfic que neix a Itàlia l'any 1945 —en acabar-se la Segona Guerra Mundial i el govern feixista de Mussolini— i que es va estendre fins el 1952 aproximadament quan els canvis econòmics, polítics i socials que experimentava el país van fer que canviessin les orientacions cinematogràfiques.

Antecedents

La forma prefixada —neo sorgeix de la necessitat de subratllar el caràcter inèdit d'aquest corrent cinematogràfic. En realitat, però, algunes pel·lícules italianes de l'època muda ja reflectien connotacions realistes amb la voluntat de plasmar una idea del país menys ideal que la difosa pel règim del Duce (Mussolini).

D'aquesta manera, durant les primeres dècades del segle XX ja trobem pel·lícules italianes amb certes influències neorealistes: Sperduti nel buio (1914) de Nino Martoglio, Assunta Spina (1915) de Gustavo Serena, Gli uomini, che mascalzoni!(1932) de Mario Camerini i Terra madre (1931) i 1860 (1934) d'Alessandro Blasetti.

Això no obstant, els símptomes de canvi no van arribar fins a la dècada de 1940, amb Piccolo mondo antico (1941) de Mario Soldati, Quattro passi fra le nuvole (1942) d’Alessandro Blasetti i I bambini ci guardano (1943) de Vittorio De Sica.

La ruptura definitiva va arribar amb Luchino Visconti i la seva pel·lícula Ossessione (1943), una versió canyera de Postman always rings twice, de James M. Cain. Per fi es mostrava l'autèntica Itàlia, dominada per la misèria i la desocupació i vexada per una policia burleta i persecutòria. La passió, la traïció i la mort són els fils conductors d'una història relatada sense por. La censura, però, va fer la seva feina i la distribució se'n va ressentir, sobretot al nord d'Itàlia.

Font: http://cinema-italia.blogspot.com.es/2005/01/caracterstiques-del-neorealisme.html

Primers personatges/DIRECTORS

Ja durant els darrers anys de la guerra, les veus d'alguns joves realitzadors del Centro Sperimentale di Cinematografia es van aixecar contra les imposicions de la censura feixista: Luchino Visconti amb Ossessione (1942); Alessandro Blasetti amb Quattro passi tra le nuvole (1942); i el binomi De Sica-Zavattini amb I bambini ci guardano (1943).

Però no va ser fins el 1945, al finalitzar el conflicte, quan el neorealisme va obtenir la seva carta de presentació en la història del cinema gràcies a la pel·lícula Roma città aperta de Roberto Rossellini. A partir d'aquest moment el corrent es va definir amb uns trets característics i uns noms clau.

Després del film de Rossellini, el neorealisme va produir grans obres com ara Paisà (1946), del mateix autor; Ladri di biciclette (1948) i Miracolo a Milano (1950) de De Sica; La terra trema (1948) de Visconti; etc. A més d'aquests realitzadors, en el moviment neorealista s'hi inscriuen noms com ara els de Luigi Zampa, Alberto Lattuada, Pietro Germi, Renato Castellani, Michelangelo Antonioni, Pier Paolo Pasolini i Federico Fellini.

Influències del neorealisme

El realisme poètic francès, impulsor de la quotidianitat transcendental, va deixar rastre en els cineastes neorealistes italians. De fet, tant Michelangelo Antonioni com Luchino Visconti van treballar al costat del director francès Jean Renoir (Toni, Le jour se lève, La grande illusion). Particularment, Visconti va arribar a ser ajudant de producció de Renoir i tots dos junts van rodar la pel·lícula Une partie de campagne.

Font: http://cinema-italia.blogspot.com.es/2005/01/caracterstiques-del-neorealisme.html

Trets característics del neorealisme

Amb el neorealisme, es fuig de la buida grandiloqüència feixista dels anys anteriors i s'adopta un to marcadament realista. L'ambient cultural del període de postguerra era sofisticat, fals i mafiós. El neorealisme el va substituir per noves idees, pensaments, certeses, curiositats i somnis. Tots aquests atributs els va obtenir gràcies a:

<<Con el neorrealismo, Italia se “vio” desde afuera de modo despojado, casi con descuido. Así le devolvieron su autenticidad a las cosas, llegando a una función del cine que ya no era personal, egoísta, sino social.(...) Fue una ruptura con las estructuras industriales del cine de aquellos años, una ruptura que les permitió expresarse con libertad y sin condicionamientos. Entonces, todo este movimiento va más allá de la filmación en escenarios naturales, de la utilización de actores no profesionales, del desapego al guión. Fue una actitud moral. Observar sin mistificar ni manipular; tratando de hacer un retrato de la sociedad en su conjunto, con la mayor honestidad posible y partiendo de la realidad.>>

Adrián Piscione "El neorealismo italiano y Fellini": http://fido.palermo.edu/servicios_dyc/publicacionesdc/vista/detalle_articulo.php?id_articulo=7854&id_libro=365

Altres fonts d'informació

Font: http://cinema-italia.blogspot.com.es/2005/01/caracterstiques-del-neorealisme.html

Font: http://www.espaifotografic.cat/2010/09/una-mirada-al-neorealisme-italia/

Font: http://fido.palermo.edu/servicios_dyc/publicacionesdc/vista/detalle_articulo.php?id_articulo=7854&id_libro=365

font: http://cinema-italia.blogspot.com.es/2005/01/caracterstiques-del-neorealisme.html

Font: http://claudiavicarioroura.blogspot.com.es/2012/11/neorealisme.html 

Obres i autors neorealistes

Veiem, a grans trets, algunes de les principals obres cinematogràfiques del neorealisme italià.

Desgraciadament pel moviment, l'any 1948 es van celebrar eleccions generals a Itàlia. Els resultats van rubricar la clara derrota dels partits d'esquerra, relegant-los a l'oposició. Aquest va ser l'inici d'un canvi en el clima cultural del país que va portar el neorealisme a la seva decadència.

Font: http://cinema-italia.blogspot.com.es/2005/01/caracterstiques-del-neorealisme.html

Documental Roma citta aperta a RTVE: https://www.youtube.com/watch?v=obGx66q1Nxc