Kære Forældre og andre interesserede!

Skoleåret er godt i gang og udenfor er sensommeren over os på smukkeste vis. Det dejlige sensommervejr er velkomment i en Coronatid, hvor vi gerne vil planlægge så meget udeundervisning, som det nu er muligt.

Skolestart for nye 0. klasser

Årets første glædelige begivenhed var vores velkomst til de nye elever i 0.a og 0.b. Vi var spændte på, om en skolestart efter Corona-retningslinjerne kunne blive ligeså dejlig, som en skolestart på sædvanlig vis. Vores tvivl og bekymringer blev gjort til skamme, og vi havde en skøn første skoledag med masser af udetid og hyggeligt morgenbord. Der blev kysset farvel på udearealerne i stedet for inde i klassen, og siden da har vi haft morgenaflevering af eleverne udenfor klassen ved 'havedøren'. Det fungerer rigtig godt og betyder, at vi undgår trængsel på den smalle gang. Om morgenen er såvel lærere som pædagoger tilstede ved rundkørslen og det, der startede som restriktioner, har udviklet sig til en god godmorgen-tradition, som vi gerne vil bevare. 0. klasses-eleverne er efterhånden ved at vænne sig til livet som skolebørn, og jeg skal hilse og sige, at de klarer det fantastisk flot.

Fortsatte coronaretningslinjer

Retningslinjer, regler, hygiejne og afstand fylder fortsat i vores hverdag. Og selvom der ikke skal herske tvivl om, at vi trives bedst med langt større grad af frihed i vores færden på skolen og i livet, så er også dette ved at blive hverdag. Jeg er imponeret over, hvor godt Coronareglerne håndteres af både elever, forældre og personalet. Det bliver et vilkår længe endnu, at vores hverdag skal tilpasses Coronaens tryk i vores samfund. Tak til jer forældre for at tage godt imod alle vores restriktioner og sikre, at I kommer på skolen på en god måde med mindst mulig risiko for børn og voksne.

Det er drønærgerligt, at nogle af vores festlige traditioner som den store fælles sommerfest og vores 'velkommen i skole'-samling med flagallé for 0. årgang ikke kunne føres ud i livet. Vi krydser fingre for, at det igen bliver muligt næste år.

Børn & Unge-forvaltningen er i gang med at indsamle viden og oplevelser fra medarbejdere, elever og forældre om coronatiden, så I vil inden længe modtage et link med spørgsmål, som I meget gerne må bidrage med svar på. Vi skal lære af de gode som de mindre gode ting fra denne periode. Bestyrelsen vil samle op på dette på et kommende møde.

Vi har fået ny skolebestyrelse

Og nu vi er ved Bestyrelsen. Mandag d. 14. september bød vi en ny bestyrelse velkommen i skolens personalerum efter en valghandling over Aula. Jeg og den øvrige bestyrelse glæder os fortsat over at kunne mønstre et kampvalg. Den 29. september mødes vi til det første møde med den nye bestyrelse, hvor vi skal konstituere os, og så går arbejdet i gang. Arbejdet har dog på ingen måde ligget stille. Det fik vi alle lov at nyde godt af ved den seneste Trafikevent på vejene omkring skolen, hvor bestyrelsen, ledelsen og elever fra 5. årgang deltog. Tak til alle, der var med og tak til skolens forældre for at bakke op om trafiksikkerheden omkring skolen.

Vores tre elevråd

Med til bestyrelsen hører også repræsentanter fra skolens elevråd. Vi har som tidligere skrevet et stort fokus på elevinddragelse på skolen, og vores elevråd har fungeret rigtig godt og er stærkt supporteret af kontaktlærerne. I Coronatiden har elevrådsarbejdet været sat lidt på stand by, men nu er vi i gang igen og lige om lidt er der elevrådsvalg rundt om i afdelingerne. Det første emne, elevrådene tager hul på, er trivsel. Her vil man kigge på resultaterne af den seneste trivselsundersøgelse og drøfte, hvordan elevrådene kan støtte op om alles trivsel – både fagligt og socialt – på skolen. Herefter vil elevrepræsentanter deltage på bestyrelsesmøderne.

Chromebooks til eleverne

I august fik skolens elever (3.-9. årgang) udleveret chromebooks, og vi er i fuld sving med at øve os i brugen af dem og gøre dem til en naturlig del af elevernes arbejde i det daglige. Der vil nok altid være noget, der driller, når man skifter store systemer ud. Men udover lidt driftsmæssigt drilleri som fejlbehæftede chromebooks og netværk, der frakobler, så er det gået rigtig fint, og vores elever tager godt imod deres nye arbejdsredskaber. Skolen har nedsat en task-force af lærere med IT-ekspertise samt administrativt personale, som snart igen mødes og evaluerer opstarten og drøfter, hvordan den positive udvikling fortsætter.

God fornøjelse med Holmegangen og gode hilsener

Ditte, Skoleleder

Chromebooks til alle elever

I september 2019 vedtog Aarhus byråd, at alle elever i 2.-10. klasse i Aarhus Kommune skulle have udleveret en Chromebook til brug gennem hele deres skoletid. Hundredvis af Chromebooks blev således uddelt til Holme Skoles elever i august. Skolens pædagogiske it-vejleder er positiv overfor det nye værktøj, som stiller alle elever ens og gør brugen af it i undervisningen mere smidig især i de yngre klasser.

Da det blev besluttet i byrådet, at alle elever i Aarhus skulle møde op i klasselokalet med en Chromebook, var det med en tanke om, at teknologien således ville træde i baggrunden. -At det vil give mindre it-bøvl og nemmere adgang til de digitale læremidler, som skolen bruger i undervisningen, når det giver mening

Træerne er måske ikke groet ind i himlen – og der ér udfordringer med nogen af de udleverede Chromebooks. Men eleven afleverer den på kontoret og låner en ny, indtil den er repareret, så det giver ikke store bump på vejen. Og skolens pædagogiske it-vejleder Peter Riis, som underviser i de yngre klasser, ser mange fordele ved det nye fælles it-værktøj.

”Det bliver en meget mere naturlig del af den daglige undervisning at kunne inddrage it, når det er dét, der giver bedst mening og mest læring. Før skulle vi booke et klassesæt med computere – og bruge tid på at hente og bringe dem fra de skabe, hvor de blev opbevaret. Det er meget mere smidigt for undervisningen og planlægningen, at de nu er i tasken og kan tages frem, når det giver mening,” fremhæver han.

Endnu bedre mulighed for differentiering

At Chromebooken er tilgængelig for eleverne hele tiden, åbner også for en øget brug af en lang række digitale læringsplatforme. Platforme, som er interaktive afløsere for den gode gamle grundbog, der langt hen ad vejen er overhalet af de muligheder, teknologien giver os.

”Nu kan vi dagligt bruge nogen af de læringsplatforme, som ikke tidligere er kommet rigtigt i spil. For mit eget vedkommende er der en naturfagsplatform, som bliver den nye grundbog, fordi vi nu har adgang til det hele tiden – og det kommer til at blive en kæmpe opkvalificering af det fag,” forklarer Peter Riis.

Han fremhæver, at de digitale platforme også har en indbygget differentiering, som nu bliver endnu nemmere for lærerne at praktisere. Det kan for eksempel være flere versioner af en tekst, mulighed for at få en tekst læst højt, eller det kan være tre sværhedsgrader i et sæt matematikopgaver.

”Det er meget smartere end en bog”

Vigga, som går i 3.b, er glad for sin nye Chromebook, som hun allerede har brugt i de fleste fag. Hun fremhæver især muligheden for at bruge programmet IntoWords, som er installeret på alle maskinerne. De yngste klasser er de seneste år blevet introduceret til læse/skrive-værktøjet af Peter og en af skolens læsevejledere.

”Jeg bruger IntoWords, når jeg skal have hjælp med at stave et ord eller have læst det højt. Det er meget smartere end i en bog, der kan jeg jo ikke få hjælp af programmet,” siger Vigga.

Klassekammeraten Konrad er også begejstret for sin nye Chromebook – han har simpelthen bare mere lyst til at lave skolearbejde, når det foregår digitalt.

”Jeg synes virkelig, det er bedre end at læse i en bog; jeg kan bare bedre lide at være online. Vi bruger den nok mest i matematik, og det gør det bare rigtig sjovt,” forklarer Konrad, som dog desværre – hans ordvalg – stadig har en matematik, han laver opgaver i.

Kan bruge it når det giver bedst mening

Peter Riis er tilfældigvis Konrads matematiklærer, og han bekræfter, at det ikke er sådan, at alting nu skal foregå på den nye Chromebook.

”Som det også er blevet sagt fra forvaltningen, handler det ikke om, at eleverne skal have mere skærmtid i skolen. Det handler om, at vi nu har adgang til at bruge it, når det er den bedste løsning, og når det giver mening. -At alle har lige mulighed både i skolen og hjemme, hvor det nu også er muligt at give digitalt hjemmearbejde,” siger han.

Arbejdet på Chromebooken er bygget op om Google Suite for Education (GSfE), hvor eleverne blandt andet kan lave tekstdokumenter, regneark, præsentationer, formularer og hjemmesider. Det univers er lærerne godt klædt på til, men der er stadig udviklingspotentiale.

”Vi skal hjælpe hinanden med at blive endnu klogere på, hvordan vi udnytter elevernes nye værktøj bedst, så vi skal udveksle de gode erfaringer med Chromebooken og Google Drev den næste tid,” slutter pædagogisk it-vejleder Peter Riis.

Sådan hjælper du dit barn med den nye Chromebook:

  • Husk dit barn på at lade Chromebooken op, så den altid er klar til næste skoledag.

  • Hjælp dit barn med at få den i tasken hver dag

  • Sørg for, Chromebooken bliver opbevaret i sleevet – både i tasken og på farten.

  • Vær nysgerrig på, hvad dit barn laver på Chromebooken.

Med hjertet på rette sted

Klædt i refleksveste og bevæbnet med en kærlig hilsen til trafikanterne og en refleks-goodiebag til de yngste elever var skolebestyrelse og ledelse på pletten fredag morgen og eftermiddag. De fik hjælp til den halvårlige trafikevent af elever fra 5. årgang, som delte det hjertelige budskab om at passe på de bløde trafikanter. I goodiebag’en var blandt andet en folder til forældrene, som trækker hovedpointerne fra skolens trafikpolitik frem. Én af dem er: det er en god idé at gå eller cykle i skole.

Mindre børn i følgeskab med forældre og større børn i følgeskab med hinanden – og endda en hund i ny og næ – myldrer til skolen sådan en fredag morgen. På Hjulbjergvej, M.P. Hansensvej og Mølleskovvej er der masser af gående og cyklende på vej til 1. time.

I kys-og-kør-rundkørslen på Hjulbjergvej og ved Mølleskovvej er der også en livlig trafik af biler, som giver børn et morgenlift. Det er helt som det plejer – og så alligevel ikke, for i dag står medlemmerne af skolebestyrelsen, skolens ledelse og frivillige fra 5. årgang klar med en morgenhilsen. Budskabet på de røde hjerteskilte ’Pas på mig’ er mest rettet mod bilisterne – for dem er der mange af på Hjulbjergvej og Holme Byvej sådan en morgen. Og derfor er der brug for at sætte spot på det.

”Vi vil med de to trafikevents om året gerne skabe opmærksomhed om, at vi er fælles om at skabe tryghed i trafikken omkring skolen. Det er det vi gerne vil med trafikpolitikken, og det giver vi et ekstra boost et par gange om året. Det er dejligt at se så mange børn cykle og gå til skole – vi er helt sikkert på rette vej,” siger Charlotte Kjær Petersen. Hun er en del af skolebestyrelsens trafikudvalg og står sammen med bestyrelsesmedlem Janne Siig Olsen bag dagens event.

Poser med gode trafik-råd

”Du er velkommen til at tage en trafikpose med. Der er lidt lækkert til dig og en folder til din mor og far,” lyder det omkring 300 gange fra skolebestyrelsens medlemmer og ledelsen, som i dagens anledning ligesom eleverne fra 5. årgang er iført refleksvest.

De 300 refleksposer, som bestyrelsen har fået betalt af Teknik og Miljø som en del af skolens arbejde med trafikpolitikken, deles ud til de yngste elever. Folderen – som eleverne forhåbentlig husker at aflevere derhjemme – indeholder nogle af trafikpolitikkens vigtigste pointer.


Det er blandt andet, at skolen ønsker at flest muligt børn selv aktivt transporterer sig til skole. Både fordi det øger trafiksikkerheden for de øvrige bløde trafikanter, når der er færre biler ved skolen om morgenen, og fordi det fremmer elevernes sundhed og indlæring, når de starter dagen med at røre sig og få frisk luft.

Ros til bestyrelsen

Skoleleder Ditte Hagn-Meincke glæder sig også over fredagens oplevelse med at tage godt imod elever og forældre ved kys-og-kør-rundkørslen. Og over det store arbejde, som bestyrelsesmedlemmerne gør for at øge opmærksomheden på trafiksikkerheden for skolens elever.

”Som skoleleder er det en gave at arbejde sammen med en så aktiv og engageret bestyrelse. Trafikeventen er den helt rigtige ramme at tydeliggøre vores arbejde med Trafikpolitikken i og sætte fokus på trafiksikkerheden ved skolen. Det er en sjov og vigtig oplevelse for både elever, forældre og skoleledelse og en kærkommen lejlighed til at få sagt godmorgen på en rigtig hyggelig måde,” siger hun.



Se lidt levende billeder fra morgenen herunder:

Bestyrelsen de næste to år er på plads

Før sommerferien lykkedes det ikke at få nogen til at stille op til bestyrelsesvalget. Heldigvis var der så stor interesse på den anden side af sommeren, at vi for første gang i mange år havde et kampvalg. Den nye bestyrelse er nu klar til at fortsætte det gode arbejde, som er sat i søen de seneste år.

I princippet kan en hel skolebestyrelse blive skiftet ud hvert 4. år, men Holme Skole har valgt at bruge den mulighed, at halvdelen af de forældrevalgte medlemmer er på valg hvert andet år. Det giver en bedre kontinuitet i bestyrelsens arbejde og er med til at sikre at viden og indsigt ikke går tabt.

I år skulle der således vælges fire ordinære medlemmer og desuden en suppleant. De nye medlemmer i bestyrelsen er Carsten Pinnerup og Lykke Koefoed. Nadja Hussein Abdo og Hanne Djupdræt blev genvalgt. Tre forældrerepræsentanter var ikke på valg og fortsætter således to år mere. Det er Marie Cecilie Overgaard, Charlotte Kjær Petersen og Christina Appel Skelgaard. Som suppleant er valgt Maj Katrine Hedevang Lyngdorf.

Bestyrelsen har været samlet til et uformelt hilse-på-møde, hvor de blandt andet kiggede på styrelsesvedtægterne for skolebestyrelser i Aarhus Kommune. De fik også sagt farvel og tak for indsatsen til afgående medlem Janne Siig Olsen, der har været med i mange år. Hun besluttede ikke at genopstille, da hendes søn går i 9. klasse, og hun ville derfor ikke kunne sidde valgperioden ud.

Gode projekter at arbejde videre med

Bestyrelsen gik sidste år i gang med at kigge på alle de lovpligtige principper og skal gøre det arbejde færdigt i år. Men der er også en række projektgrupper delt ind i temaer, som bestyrelsen har arbejdet med de seneste år: Bevarelsen af Gården, trafiksikkerhed ved skolen og sundhed.

”Den 29. september holder vi det første møde som ny bestyrelse. Det bliver fedt at høre om, hvad de nye medlemmer har af idéer og tanker om det at sidde med ved bordet. Og ja, endelig kan vi mødes fysisk omkring bordet – se hinanden i øjnene – og komme videre med vores projekter,” siger Marie Overgaard Nielsen, der er fungerende formand frem til det første konstituerende møde.

Den mest synlige projektgruppe har været trafikgruppen, som var initiativtagere til at skolen fik lavet en trafikpolitik – og har stået bag både planlægning og udførelse af en række trafikevents.

'Pitten makeover' går i gang i efteråret

I det kommende år, vil det blandt andet være sundhedsgruppens arbejde, der vil blive tydeligt. Ét af deres fokusområder er kantinen, hvor de har planlagt en række initiativer.

”I løbet af efteråret tager vi hul på projekt ’Pitten Makeover’, hvor kantinen både skal have nyt look indvendigt og samtidig høste en masse inspiration til mad-delen. Det glæder jeg rigtig meget til at tage fat på,” siger Marie, som er en del af sundhedsgruppen.

I det hele taget ser hun frem til at trække i arbejdstøjet og mødes i bestyrelsen igen.

”Stemningen er altid i top på møderne, der bliver grint og diskuteret – og man kan mærke at folk brænder for at gøre en forskel for Holme Skole. Det er virkelig et stykke meningsfuldt frivilligt arbejde at være involveret i,” slutter Marie.

Den nye skolebestyrelse:

Forældre:

  • Marie Cecilie Overgaard (børn i 1.B og 4.B)

  • Charlotte Kjær Petersen (børn i 5.B og 7.B)

  • Nadja Hussein Abdo (børn 1.A, 7.A og 9.Y)

  • Christina Appel Skelgaard (barn i 4.F)

  • Hanne Djupdræt (barn i 1.A)

  • Carsten Pinnerup (børn i 2.A og 3.A)

  • Lykke Kofoed (børn i 2.A, 5.B og 6.A).

  • Suppleant: Maj Katrine Hedevang Lyngdorf (barn i 0.B)

Medarbejdere:

  • Mette Hindsgavl (lærer)

  • Henrik Skoubo (pædagog)

Ledelse:

  • Ditte Hagn-Meincke (skoleleder)

  • Simon Fenger (viceskoleleder og pæd. leder for afdeling 2 og specialafdelingen)