Kære Forældre og andre interesserede læsere,

Foråret er over os, og forårsbebudere pibler op af jorden i takt med, at dagene byder på skiftevis høj sol og strid blæst. Naturen har travlt med at gøre klar til sommeren, og ligeså er alle på skolen allerede i sving med at klargøre næste skoleår i takt med, at indeværende går på hæld. Arbejdet indebærer såvel elever som lærere, pædagoger, ledelse, bestyrelse og jer derhjemme. Det er en travl tid men også en dejlig og virksom tid.

Ny struktur på skolen fra næste skoleår

I novemberudgaven af Holmegangen informerede jeg om vores arbejde med ny struktur – nemlig at gå fra 3-delt (indskoling, mellemtrin og udskoling) til 2-delt skole (0.-5. klasse og 6.-9. klasse) med specialafdeling fra det kommende skoleår.

Både skolebestyrelse og medarbejdere på skolen har været involveret i arbejdet frem mod den nye opdeling. Lige nu hvor vi er i gang med at lave fagfordeling og planlægge næste år, lægger vi sidste hånd på den proces.

For eleverne betyder den nye opdeling den samme skolegang på Holme Skole i de samme fysiske rammer, som de er vant til. Og vi fortsætter det samme gode arbejde med pædagogik, trivsel og faglighed i vores klasser. Nogle ting vil dog blive anderledes – blandt andet vil klasserne fremover få færre lærerskift, fordi de kun skifter afdeling én gang i skoleforløbet – nemlig efter 5. klasse. Det, synes vi, er positivt.


'Stærkere Læringsfællesskaber' er noget vi bliver

Vores forvaltning - Børn & Unge i Aarhus Kommune – har søsat projektet ’Stærkere Læringsfællesskaber’, som alle skoler og dagtilbud i Aarhus er en del af. Stærkere Læringsfællesskaber (i daglig tale SLF) er en tilgang til at samarbejde om, hvordan vi sikrer elevernes læring ved at videndele, være dygtige til at analysere data om læring og skabe gode platforme for samarbejdet om at eleverne trives og lærer. På Holme Skole er det en kærkommen kickstart af vores ny måde at have afdelinger på. Vi arbejder med det på den måde, at lærere og pædagoger i det kommende år laver inspirationsbesøg hos hinanden og giver hinanden sparring på arbejdet i klasserne. Det glæder vi os til.


Mobilpolitik fra 1. maj 2019

Den 1. maj søsætter Holme Skole sin mobilpolitik. Mobiltelefoner i undervisnings- og skoletiden har længe været et stort emne i såvel den offentlige debat som på skolerne og i forskerkredse. Der er fordele og ulemper ved at have fri adgang til telefonen som elev. Telefonen kan være en kærkommen hjælp til indhentning af informationer, udregninger og kommunikation, og i mange sammenhænge giver den god mening. Den kan omvendt også være en kilde til forstyrrelse og koncentrationsbrist, når eleverne i en læringssituation afbrydes af kommunikation på sociale medier. Det kræver omtanke at bruge de sociale medier, og flere og flere unge oplever at møde forskellige former for grænseoverskridende adfærd på nettet via sociale medier. Ansvaret for at lære børn og unge at færdes på disse platform - og også for at få et naturligt og godt forhold til sin telefon og internettet - ligger hos såvel skole som hjem.

På Holme Skole har vi et ønske om at forholde os ansvarligt til alle disse vinkler og ikke mindste at behandle dem i et læringsperspektiv.

Siden før jul har vi været i gang med et arbejde, der skulle klæde os på til at træffe gode beslutninger om, hvad en mobilpolitik på Holme Skole skal indeholde og betyde:

  • Der har været lavet prøvehandling i udskolingen med mobilfri januar.
  • Der har været spørgeskemaundersøgelse blandt både forældre, lærere og elever.
  • Elevråd har været inddraget.
  • Skolebestyrelsen har fulgt og bakket op om arbejdet.

Vi er glade for at kunne sige, at den endelige mobilpolitik er et resultat af at have lyttet til alle perspektiver omkring emnet. Jeg vil gerne sige tak til de forældre i udskolingen, der har engageret sig i at svare på undersøgelsen og give feedback til skolen. Det er af stor værdi, og vi er glade for den store opbakning, der er blandt jer forældre i forhold til at forvalte mobiltelefoner i skolen.

Mobilpolitikken udsendes umiddelbart efter påske af viceskoleleder Simon, hvorfor jeg vil undlade at kommentere på det konkrete indhold her.


Elevinddragelse i forhold til vores toiletter

I forbindelse med en gennemgribende renovering af toiletterne i udskolingsafdelingen var ældste elevråd med til at træffe beslutning om design og inventar.

På mellemtrinnet har elevrådet arbejdet med at sikre, at de eksisterende toiletter fremstår pæne, og at der er en bevidsthed om, hvor vigtigt det er at forlade toilettet på en måde, så det også er behageligt at bruge for den næste. Elevrådet har arbejdet med nudging og været på FabLab på Center for Læring og designe og printe klistermærker, der skal nudge kammeraterne til god toilet-stil. Se de fine film herunder om elevrådets flotte arbejde. Det er supergodt lavet!

Også i indskolingens elevråd har toiletterne været på dagsordenen. Det resulterede i, at hver klasse fik ansvaret for et toilet og for at sikre, at det fremstod pænt og rent og trygt. Jeg glæder mig over elevernes indsats – også på dette område.


Besøg fra Escola Mestral i Barcelona

Vores elever i 6. klasse, som deltager i HolMestral har netop sagt farvel til deres venner fra Barcelona og tager på genbesøg dernede i maj. Det er en stor glæde hvert år at se, hvordan venskaber udvikler sig med engelsk som fællessprog, og hvordan eleverne vokser af værtsskabet - og ikke mindst af besøget dernede. Jeg vil gerne sige en stor tak til elever, lærere og forældre for at gå så helhjertet ind i det helt unikke projekt.

Billederne øverst er fra de seneste dage - I kan se flere på skolens Facebookside.

Inden længe er påsken her, og det betyder fri til at nyde vejret og måske et påskeæg eller to, hvis man har været ferm med gække-saksen. I ønskes alle glædeligt forår og nogle gode fridage.

Mange hilsener,

Ditte

Skoleleder

Mellemtrinnets elevråd laver toilet-kunst

Efter at have holdt elevrådsmøde på skolen, hvor de fik idéer til, hvilke klistermærker der skulle laves, var elevrødderne på FabLab og producere dem.

Opsætning og forklaring til toiletgængerne

Ugen efter blev klistermærkerne sat op. Idéen er at 'nudge' kammeraterne -det vil sige give et lille skub - til god adfærd på toiletterne. Og måske også give et smil på læben:-)

Videoen er blevet vist i alle klasser på mellemtrinnet.

Skolernes skakdag og landsfinalen i Skoleskak

Fredag før vinterferien holdt vi traditionen tro Skolernes Skakdag ligesom skoler landet over. Dagen var lidt særlig hos os i år, idet 10-årige John Christoffer Christensen fra skaklandsholdet var forbi og spillede simultan-skak på biblioteket. Han nåede at spille 25 partier - og vandt dem alle. Men okay, han har også spillet simultanskak mod Garri Kasparov - anset for historiens største skakspiller - så det er ingen skam at tabe til ham;-)

I de to gymnastiksale var der skakturnering for de tilmeldte fra 3.-6. årgang. De øvrige elever spillede ‘Skak for sjov’ og 1. årgang prøvede kræfter med bondeskak. Oskar fra 5.B spurgte efterfølgende “Hvorfor gør vi kun det her én gang om året? ” - det siger vist meget godt hvor god en dag, det var!

Landsfinalen i Skoleskak

Fredag i sidste uge var de 16 turneringsvindere (se dem billederne herunder) i Kolding for at deltage i Landsfinalen i Skoleskak sammen med 1400 andre skakkyndige skoleelever.

De spillede i alt 112 kampe - vandt 84 og spillede 6 uafgjort - og endte på en delt 23. plads ud af 181 hold. Det er dælme flot!!

Der var stor forældreopbakning til at hjælpe os med logistikken og support dernede - TAK - det betyder virkelig alverden for os og jeres børn.