Nyhedsbrev februar 2017

Kære forældre på Holme Skole,

Så er vi allerede et godt stykke inde i 2017, og den næste ferie for eleverne er lige om hjørnet. I skolens sløjd- og billedkunstlokaler bliver der dog langt fra holdt ferie, for her rykker håndværkerne ind på mandag – og de rykker først ud igen, når sommerferien starter. Indtil da foregår undervisningen i billedkunst i lokale 25 og timerne i Håndværk og design foregår udelukkende i håndarbejdslokalet. Næste skoleår kan vi altså tage de nyrenoverede lokaler til Håndværk og Design i brug.

I løbet af foråret får vi flere håndværker-rykind. Der får vi nemlig seks nye toiletter og renoveret fire af de eksisterende. Desuden er vi udpeget som pilotskole i et projekt, som skal undersøge, hvad man kan gøre ved lugtgener på toiletter.

Hvad vi ellers går og tumler med af stort og småt, kan I læse mere om i nyhedsbrevets fire artikler.

De handler om skolernes skakdag, vores anderledes valgfag i udskolingen, vores to seniorer, der kommer som skolevenner, og endelig, at Holme Skole til juni skal være Aarhus’ svar på OL-byen, når vi skal fungere som værter for finalister fra hele landet til Skole-OL.

God ferie til de af jer, som er så heldige,

På ledelsens vegne,

Allan Hjortshøj

Holme Skole bliver den aarhusianske OL-by

Skole OL er en stor idræts-event for 4.-7. klasser, som foregår rundt i hele landet i løbet af foråret og forsommeren. Eleverne kæmper for at komme til OL-finalen den 13. til den 16. juni på Aarhus Stadion, og kommer de langvejs fra, bliver de indkvarteret på Holme Skole, som får en helt særlig rolle som ’OL-by’.

Når Danmark sender sine dygtigste atleter til OL for at forsvare de rød-hvide farver, bor de alle i den danske OL-by. Og når skoler fra hele landet til juni sender 8000 finalister til Skole OL i Aarhus i forsøget på at tage medaljer med hjem, bliver Holme Skole ’OL-by’ for de atleter som kommer langvejs fra.

”Vi har fået et enestående tilbud om at blive værter, som betyder, vi på den gode måde får mulighed for at vise, hvad Holme Skole også er. Vi skal sandsynligvis være med de næste fire år, så der er også rigtigt mange af vores elever, som får mulighed for at få en helt særlig oplevelse både her på skolen og som aktive i finalen,” fortæller skoleleder Allan Hjortshøj.

Fokus på fællesskab

Til finalen konkurrerer de fire klassetrin 4.-7. på hver sin ugedag fra tirsdag til fredag, så der rykker et nyt hold gæster ind på skolen hver dag. De ankommer sidst på eftermiddagen og tager afsted igen næste morgen efter en god nats søvn rundt i skolens klasselokaler. Hvad, der skal ske, fra skole-atleterne ankommer, til de kravler i den medbragte sovepose, er endnu ikke på plads, men det bliver aktiviteter og tilbud med fokus på det uformelle møde, fællesskab, sammenhold og glæde.

”Vi åbner gymnastiksalene og inviterer børnene og de unge til hyggelige aktiviteter, hvor de kan sætte deres bedste ven og veninde stævne, eller udfordre en fra den anden ende af landet. Vi skaber samtidig en rolig ramme, hvor eleverne kan slappe af inden morgendagens konkurrencer,” siger Andreas Tang-Brock, som er atletikforbundets projektleder for Skole OL.

Verdensstjerner i skolegården

Skolens elever vil sandsynligvis få mulighed for at deltage i aftenaktiviteterne, mange klasser på mellemtrinnet skal selv være aktive i finalerne på stadion, 8. årgang skal være atletikdommere, kantinen står for morgenmad, madpakker og måske aftensmad og skoledagen starter først klokken 9.00 tirsdag til fredag.

Allerede i april får skolen det første stjernedrys idet den Skole-olympiske fakkel ankommer til Aarhus – nærmere bestemt Holme Skole – anført af regerende europamester og OL-sølvvinder Sara Slott fra Aarhus 1900. Så nej, det kommer ikke til at gå helt upåagtet hen, at Holme Skole er dybt involveret i Skole OL; der er masser af oplevelser indbygget for eleverne. Og lidt til for skolen.

”Ud over alle oplevelserne ligger der en økonomisk gulerod, hvor vi, ved at yde den her indsats, kan skabe midler til kantinen og ved elever og forældres hjælp også kan skaffe penge til at opretholde turen til Barcelona på mellemtrinnet,” fortæller skoleleder Allan Hjortshøj.

Han glæder sig til, at skolen skal være med til at løse den kæmpestore opgave i samarbejde med atletikforbundet.

Håb om frivillig hjælp

Andreas Tang-Brock håber på, at han og skolen – når tiden nærmer sig – kan få held med at få forældre og folk fra nærområdet i det hele taget til at række det store arrangement en frivillig hånd.

”Vi er enormt glade for, at Holme Skole har taget ja-hatten på fra dag ét, og at de med sikre skridt hjælper Skole OL finalen sikkert til Aarhus efter en længere årrække i København. Holme Skole løser flere store opgaver for Skole OL, og det lokale engagement fra både ledelse, lærere, elever, forældre og praktisk personale skaber ro i maven på mig som projektleder, og de er med til at løfte niveauet på Skole OL finalen til nye højder.”

Billederne er taget af fotograf Lars Møller og er fra sidste års finale Skole OL.

Skakdagen er styrketræning for hjernen

Igen i år er Holme Skoles 1.-6. klasser med i Skolernes Skakdag fredag før vinterferien ligesom 266 andre skoler landet over. Det betyder, at vi kan sende 16 deltagere til landsfinalen i Grindsted til marts. Skak på Holme Skole er dog ikke forbeholdt dén ene dag. Skolens 80 skakspil bliver brugt i både undervisning og pauser og er med til at gøre eleverne fagligt dygtigere i både matematik, dansk og sprogfag.

”Det skal være sjovere at blive klogere”. Sådan lyder mottoet for Skolernes Skakdag, som fredag før vinterferien sætter ekstra spot på de 64 sort-hvide felter i hele landet – og for anden gang også på Holme Skole. Og ud over at være sjovt er det at spille skak rent faktisk styrketræning for hjernen.

”Der er forskningsmæssigt belæg for, at det at spille skak er med til at holde hjernen i gang og betyder, at de bliver dygtigere til de fleste fag - især matematik. Og i øvrigt træner deres koncentration. Det er nemt at ’sælge’ til børnene, fordi det er dejligt at få en pause med et spil, hvor reglerne er definerede, og som langt op i 3. og 4. klasse indeholder det legende element,” siger pædagogisk leder Laila Nielsen.

Skak for sjov – og alvor

Skolernes Skakdag er en fin anledning til lige at booste skakspillet på Holme Skole, selvom mange klasser i forvejen bruger kampen mellem de sorte og de hvide brikker i blandt andet matematik og understøttende undervisning generelt.

På skakdagen er der flere forskellige muligheder for at jonglere på det ternede bræt. I ’Skak for sjov’ er der blandt andet bondeskak, hvor man kun spiller med bondebrikkerne. Actionskak, hvor man hele tiden får en ny modstander i et nyt spil og ’Frem i bussen’, som er en slags skak-stafet. Et stort skakbræt – som en tavle - står foran de to hold. Det ene hold flytter de hvide brikker, det anden de sorte, og når man har lavet sit træk, går man om bagerst i rækken igen. Spillet kører i otte minutter og giver næsten sved på panden for deltagerne.



Kamp mod computer eller Flemming

Det er også en mulighed at spille skak mod en computer – eller mod Flemming, som passer biblioteket og er en dygtig skakspiller. Han tager en omgang simultanskak, hvilket betyder, at der sidder mange børn ved hver sit skakbræt – og han spiller mod dem alle; ét træk og så videre til næste bræt.

”Det er jo noget af det fede ved skak. At alle kan spille med hinanden uanset alder. Det gælder om at være opmærksom og efterhånden at kunne genkende strategier fra tidligere spil. Og så oplever vi, at skak for nogle elever bliver et rum, hvor de kan udfolde et hidtil uopdaget potentiale. Det kan for eksempel være nogen af dem, der ikke er så gode til sport, som pludselig finder et andet sted, hvor de kan ’shine’,” siger Thorkel Arnfred, der er én af skolens uddannede skoleskaklærere og er med til at organisere dagen.

Forstærkning fra Playmaster-elever

I år får medarbejderne hjælp af seks ’Playmasters’, som er elever fra 7. årgang, der har taget et kursus hos Dansk Skoleskak, hvor de er uddannet til skak-hjælpelærere. En af dem er Christian fra 7.A, der var en af skolens repræsentanter til landsfinalen i skak sidste år. Han har lært at spille skak af sin far, men er blevet meget bedre, efter han også er begyndt at spille i skolen. Det betyder nemlig, at flere af hans venner nu også spiller, så der er ikke mangel på modstandere. På Skolerne Skakdag skal han som Playmaster dog ikke selv spille.

”Vi skal hjælpe de yngre elever med at spille skak, hvis de ikke kan reglerne så godt, og vi skal tælle point sammen i turneringen,” fortæller han.

Det er elever fra 3. klasse og opefter, som kan melde sig til en egentlig turnering, hvor de spiller mindst tre kampe á 10 minutter. De fire elever pr. årgang, der får flest point, tager turen til landsfinalen i Grindsted den 24. marts for at forsvare skolens farver. De 16 elever stiller op i to hold og ud over muligheden for at komme hjem med titlen som ’Årets Skakskole 2017’ er der underholdning, medaljer til alle og præmier til de tre skoler, der får flest point.

TV2 Østjylland kom forbi skolen i anledning af skolernes skakdag 2017.

I indslaget her kan du høre pædagogisk leder Simon Fenger forklare, hvorfor vi prioriterer skakspillet både dén dag og i det hele taget.

Valgfag skal være noget, man glæder sig til

Hvis du husker valgfag i folkeskolens som to timers maskinskrivning eller motorlære om ugen, så er Holme Skoles fagrække og måde at organisere det på unægteligt lidt anderledes. Elever og lærere har været med til at bestemme, hvad der skal på programmet, og i nogle fag er det Ungdomsskolen, der står for undervisningen. Valget står for eksempel mellem fag som ’aarhus #ukendt#minby#hemmelig’, ’Robotteknologi’ og ’Film – Analyse og produktion’, og der er afsat en hel dag hver tredje uge til at fordybe sig.

Byg og programmér en robot, find vej med kort og kompas, producér en animationsfilm eller lær det hemmelige Aarhus at kende. Det er bare nogen af de tilbud og muligheder, som udskolingseleverne har kunnet vælge mellem op til den valgfagsperiode, som starter i uge 5 og 6. Sjove og lidt skæve fag, som elever og lærere selv har været med til at definere.

”Det må gerne være fedt at have valgfag. - Noget man glæder sig til, fordi det er en mulighed for at lære noget andet og fordybe sig i andre ting end i de traditionelle skolefag. Og det synes jeg, det bliver på den her måde, hvor det nuværende regelsæt gør det muligt at tilbyde en vifte af nogen lidt anderledes fag. Vi laver fagene med afsæt i, hvad eleverne har givet udtryk for via elevrådet, at de kunne ønske sig, og hvad lærerne har kompetencer til og brænder for,” forklarer pædagogisk leder for udskolingen, Simon Fenger.

En hel dag med fordybelse

Hvis et fagønske fra eleverne ikke kan imødekommes af skolens egne lærere, trækker skolen i stedet på Ungdomsskolen – eller ’Ung i Aarhus’ som det hedder i dag. De har været en vigtig samarbejdspartner gennem mange år – og er det fortsat. Blandt andet er det en underviser der fra, som står for faget ’Kan du klare dig selv i naturen?’

De fleste af fagene forudsætter, at man har god tid – blandt andet fordi en del af undervisningen udelukkende foregår ’ude af huset’. Derfor er valgfagene organiseret, så de kun løber af stablen hver tredje uge, men så er det til gengæld en hel dag. De to mellemliggende uger er der henholdsvis en hel dag med idræt i Vibyhallen og en ’fagdag’ med fordybelse i to fag.

”Det er rigtigt godt med en hel dag af gangen. Det fungerede perfekt i faget ’Action(wo)man’, som jeg var med til i sidste periode sammen med Esben Stenholt. For her foregik alle de fysiske aktiviteter rundt omkring i byen. Men også for mit nuværende Film-fag passer det med, at vi kan fordybe os i en genre pr. gang. Vi kan nå både at dykke ned i genretræk og virkemidler, se kortfilm, analysere dem og selv producere nogle små film samme dag,” fortæller lærer Kirsten Houe.

Fysiske udfordringer flytter grænser

Blandt skolens actionwomen var blandt andet Anna og Agnes fra 7.A, som begge er begejstrede for tilbuddet om fag udenfor den traditionelle fagrække.

”Action(wo)man var sjovt og udfordrende – både fysisk og i forhold til at flytte nogen grænser. Jeg går selv til fodbold, men her fik man set nogen helt andre muligheder indenfor de alternative sportsgrene. Det var vildt fedt at blive udfordret på nogen nye ting og det, at det er en hel dag, giver god tid til fordybelse,” siger Agnes.

Boksning, mountainbike, orienteringsløb, klatring, en militær forhindringsbane og diskgolf var bare nogen af de ting, som holdet prøvede kræfter med.

”Man opdagede en masse nye aktiviteter og steder. Noget af det sjoveste, synes jeg, var diskgolf. Og det var én af de ting, hvor man tænkte ’kan man det?!’ Det var fedt bare at blive kastet ud i nye ting, som man gerne ville prøve, men aldrig ville turde på egen hånd,” fortæller Anna.

Fagligt boost populært

Selvom muligheden er der for at afprøve nyt, vælger rigtigt mange på 8. og 9. årgang det mere fag-faglige tilbud ’Booster’. På det hold får eleverne en faglig saltvandsindsprøjtning til særligt matematik og fysik/kemi og en mulighed for generel lektiehjælp.

”Det, synes jeg, er rigtig positivt og vidner om, at vores elever gerne vil give den en ekstra skalle. I år har det faktisk været så populært, at vi har måttet sætte en ekstra lærer på,” fortæller Simon Fenger.


En ekstra hånd der gør underværker

Ældresagen har landet over succes med projektet ’Skole- og børnehavevenner’, hvor frivillige seniorer matches med skoler og børnehaver, som får en ekstra hånd en gang om ugen. På Holme Skole kommer Bodil på 63 år i 1.b og Freddy på 72 år i 6.a en gang om ugen – og det nyder både de og skolen godt af.

Bodil Tang på 63 år er uddannet pædagog og har arbejdet som sådan i ni år. Men det er mange år siden – for derefter fulgte 20 år i IT-branchen og syv år som lægesekretær. Og det er hun i øvrigt stadig i ny og næ ved siden af efterlønnen og sit engagement som skoleven hver mandag i 1.b.

Hendes ’kollega’ Freddy Koed er 72 år. Han er uddannet maskinarbejder og produktionsingeniør, har undervist på tekniske skoler ved siden af egen virksomhed og kører stadig sin rådgivende ingeniørvirksomhed et par dage om ugen – og så er han skoleven i 6.a hver tirsdag.

Med andre ord har de to skolevenner, som Ældresagen har koblet med Holme Skole, helt andre baggrunde – og en anden alder - end de voksne, børnene ellers møder i skolen. Og det er netop én af styrkerne ved samarbejdet.

”Den tilgang, ældre mennesker har, er ofte en anden, end den de lidt yngre har - og børnene har en anden respekt eller hensyntagen til dem. Og så er det en god mulighed for at give enkeltbørn noget, som ville være svært at nå, hvis de ikke var der,” fortæller pædagogisk leder på mellemtrinnet, Per Diinhoff.

Tid til omhyggelighed

Det er præcis den oplevelse, matematiklærer Bo Ørbæk har i 6.a, hvor Freddy siden oktober 2016 er kommet hver tirsdag – som oftest i matematiktimerne.

”Det er rigtig positivt med flere typer af voksne i klassen. Freddy holder nogle af eleverne til ilden og giver dem den hjælp, det kan være svært at give, når man er alene med alle eleverne. Nogle gange i klassen, andre gange på gangen, hvor der er ro og tid til en lille gruppe elever. Han værner om de gamle dyder for eksempel med at skrive tingene korrekt op, så der en omhyggelighed, som han levner tid til. Jeg synes, det er en ekstra hånd, der gør underværker,” siger Bo.

Freddy selv står gerne ved, at han godt kan finde på at bede eleverne om at viske ud og lave et regnestykke igen. Og han insisterer på at have mellemregningerne med, så man kan se, hvordan de er kommet frem til resultatet. Men han oplever, at eleverne godt kan lide hans facon.

”Nogle af dem havde fortalt kammeraterne, at den måde, jeg havde vist dem, virkede. – Så næste gang ville én af eleverne have hjælp af mig. Jeg har jo en anden baggrund end lærerne, så jeg griber det måske sommetider anderledes an. Men de fleste gange starter jeg med at spørge, hvad det er, de ikke kan finde ud af, hvad de har lært af Bo – og så finder de tit selv svaret undervejs,” fortæller Freddy Koed.

Det er skægt

Bodil Tang havde selv et ønske om at komme ind i de yngste klasser og er med på andet skoleår. Hun startede i 0.b og er fulgt med den samme flok op i 1. klasse.

”Jeg synes, samværet med børnene er dejligt, og det har været meget interessant at se den udvikling, de er gået igennem på halvandet år. Fra at nogen af dem knapt kendte bogstaverne, til at mange jo allerede er ret gode læsere. Det er fantastisk at se,” siger hun.

Selvom Freddy ikke har fulgt 6.a mere end et halvt års tid, synes han også, at han allerede oplever en udvikling.

”Jeg er overbevist om, at eleverne har fået noget ud af det, når vi har været sammen. Og det har jeg også. Jeg laver som regel kun noget, som jeg synes er sjovt. Og det her er altså ret skægt,” siger den 72-årige ingeniør og skoleven, Freddy Koed.