Kære forældre på Holme Skole,

De sene forårs- og tidlige sommermåneder er altid travle på en skole, og Holme Skole er ingen undtagelse. Ud over afgangsprøver hos de ældste og planlægning af næste skoleår er der turen til Holland for 8. årgang og besøg fra og tur til Barcelona for en stor del af 6. årgang. Det kan I læse lidt mere om i nyhedsbrevet.

Oven i det er der Holme-Rundhøj Festuge fra 29. maj til 2. juni, som også berøres i én af artiklerne. Bemærk, at festen den 1. juni udsættes til uge 34. Og endelig er der vores skole-OL-værtsskab fra 12. til 16. juni.


I dette nummer kan I læse mere om muligheden for at melde jer under fanerne som frivillige til de opgaver, Dansk Atletikforbund har brug for hjælp til.

Endelig har indskolingen holdt deres første Nicevilleuge, hvor de havde fokus på, hvor nice det er at være nice. Et koncept, der er kommet for at blive - og hvem ved, måske breder det sig.

På ledelsens vegne, Allan Hjortshøj

Frivillig til Skole-OL – er det dig?

Som det forhåbentlig ikke er gået nogens næse forbi, var OL-guldvinder Sara Slott Petersen forbi Holme Skole til kick-off på Skole-OL i Aarhus fredag før påske. At det lige foregik hos os på Holme Skole hænger sammen med vores rolle som ’olympisk by’i juni, hvor OL-finalister fra hele landet kommer og overnatter. Dansk Atletikforbund får brug for en stor flok frivillige til at sikre en god afvikling af overnatningen for de udenbys gæster, og de håber på også at kunne rekruttere blandt jer forældre.

Den lokale Aarhus-OL-stjerne, hækkeløberen Sara Slott Petersen, gjorde som ambassadør for Skole-OL sit til, at alle børn på Holme Skole nu har opdaget, at der er noget stort i vente i juni måned. Hun løb faklen ind gennem flagalléen flankeret af elever fra 6. årgang, var med i Skole-OL-sangen digtet af lærerbandet til lejligheden, hun var stafetpokal-overrækker, og hun skrev autografer og stillede op til elevernes selfies i en time – kun afbrudt af et interview til TV2.

Holme yder en ekstra indsats

Ud over OL-sølvvinderen var også rådmand for Børn og Unge, Bünyamin Simsek med til den festlige markering af Aarhus’ værtsskab. Han er glad for, at en event af den størrelse med fokus på børn og bevægelse kommer til Aarhus og takkede for den ekstra indsats, Holme Skole har tilbudt at yde.

”For at et så stort arrangement kan realiseres, kræver det, at skoler som Holme Skole og mange andre lærere, pædagoger og elever vil være med til at skabe et Skole OL med store oplevelser og inspiration til at leve et sundt og godt liv,” sagde rådmanden.

For ikke alene skal alle elever i 4. til 7. klasse selv på stadion og dyste i atletik, men skolen kommer til at have en helt særlig rolle som OL-by. Hver dag fra mandag den 12. juni til torsdag den 15. juni flytter der nemlig omkring 400 elever ind for en enkelt nat – nemlig natten før deres OL-finaledag.


”Skolens elever på mellemtrinnet får en værtsrolle den dag, hvor deres jævnaldrende kommer og overnatter, men der vil være en hel del praktiske opgaver, som vi har brug for frivillige voksne til at hjælpe med. Det er for eksempel tjek-ind af alle klasserne, assistance til kantinen til morgen- og aftensmad og en gruppe nattevagter, som passer på det hele om natten,” fortæller projektleder for Skole-OL Andreas Tang-Brock.

Brug for frivillige hænder

Frivilligkoordinator Søren Quist Nielsen håber på at kunne rekruttere frivillige blandt skolens forældre til nogle af de opgaver, der er her i Holme. Skole-OL har to typer af frivilligopgaver på Holme Skole: Kernefrivillig og SkOLevært.

På skolens hjemmeside kan du læse mere detaljeret om de opgaver Dansk Atletikforbund søger frivillige til, og tilmelde dig, hvis du har lyst til og mulighed for at hjælpe. De fleste vagter er på 3-4 timer.

Der er infomøde for frivillige på Holme Skole tirsdag den 6. juni kl. 19:00-20:30. Sidste frist for at melde sig er den 19. Maj.

Som frivillig får du – ud over fornøjelsen ved at være omgivet af glade børn:

  • En t-shirt
  • En sweatshirt
  • Fuld forplejning når du har vagt (morgenmad, aftensmad, natmad, kaffe, te, sodavand)
  • Billet til Fed Fredag med Burhan G. i Tivoli Friheden den 16. juni.

Læs mere om frivilligopgaverne og tilmeld dig her

Det skal være NICE at gå på Holme Skole

I hele uge 17 har 0.-3. klasse ’boet’ i Niceville – stedet hvor det er nice at være nice. Målet med Niceville-ugen er at skabe en fælles kultur for, hvordan man har det rart sammen – i stedet for regler for, hvad man ikke skal gøre.

Musikken gjalder ud fra over den lille skolegård, hvor alle elever fra indskolingen er samlet.

”Det er nice at være nice. Ja, det er god stil at være ordentlig. Du får et skulderklap og high fives, når du så flink som Mowgli,” lyder det ud fra højtalerne. Det er Wafande, der synger for, men 3.b, som viser de tilhørende dansetrin på scenen til alle kammeraterne fra 0. til 3. klasse, gør, hvad de kan for at overdøve. De har tydeligvis sunget sangen en del den sidste uge. Optrinnet her er nemlig starten på fredagens Niceville-lege, som runder Niceville-ugen af. En uge, hvor alle har haft fokus på at være en nice medborger, som er sød ved alle, taler ordentligt til andre, hjælper andre og i det hele taget bare er med til at gøre Niceville til et dejligt sted at gå i skole.

Guidning – ikke forbud

Én af tovholderne for Niceville, lærer Dorte Skanderby, har lavet mind-map og samlet idéer til kollegerne i indskolingen, som de kunne bruge i netop deres klasse.

”Det var meget individuelt, hvad de enkelte klasser havde brug for at have fokus på, så ugen har formet sig forskelligt for alle. Men alle steder var det et spørgsmål om at guide eleverne og et rum til at tale om, hvordan man kan have det rart – vi ville ikke sætte en masse ’nej-skilte’ og forbud op for dem,” forklarer hun.

Afsættet til ugen har været flere ting. For det første havde personalet en oplevelse af, at der var kommet en lidt hård tone imellem nogle børn, og for det andet havde ledelsen sat spot på, om skolens regelsæt skulle gentænkes.

”I den snak, talte vi i indskolingen om, at vi frem for at opsætte regler hellere ville have fokus på, hvad der skal til for, at alle har det rart på skolen. Hvordan skaber vi en fælles kultur omkring, og hvordan vi skal være sammen i stedet for at lave regler for, hvordan vi ikke skal opføre os,” forklarer pædagogisk leder for indskolingen Laila Nielsen.

I løbet af ugen har hun været rundt i alle klasser og hørt deres tre ’Niceville-punkter’, som er deres bud på, hvordan de sikrer god adfærd, god stil og god tone hos dem.

”Det har været nogen rigtigt gode samtaler, vi har haft. Og de har været meget konkrete med for eksempel at sige, ’vi skal vise, at vi ser hinanden ved at sige hej og farvel’ eller ’vi skal øve os i at se dem, der går alene og invitere dem med i legen’. Flere talte også om at have en god tone – og hvad det så vil sige,” fortæller Laila.

Skal-vi-lege-pladsen består

Et af de synlige tiltag i skolegården har været at udpege to steder med en ’Skal-vi-lege-plads’ markeret med et skilt. Her kunne man gå hen, hvis man ikke lige var med i en leg. Lige præcis dét koncept gik rent ind hos Maja, Laura og Ella fra 0.A, som er enige om, at Niceville-legene har været rigtigt sjove.

”I går inviterede vi Emilia med i vores leg, for hun stod ovre ved skiltet med ’skal-vi-lege-plads’,” fortæller Laura, som ellers hverken kender Emilia fra 1.A eller plejer at lege med hende.

”At være nice er, når man spørger, om der nogen, der vil være med i legene. Og det er meget sjovere, når vi inviterer en masse ind vores leg,” siger Maja.

Pigerne kan glæde sig over, at Niceville og ’Skal-vi-lege-pladsen’ er kommet for at blive. Ugen har blot været afsættet for en tankegang, som skal fortsætte i indskolingen, og Niceville-ugen vender tilbage hvert år.

”På 3. årgang ærgrer de sig allerede over, at de ikke kan være med i Niceville-ugen næste år, så jeg har selvfølgelig opfordret dem til at tage ’det er nice at være nice’-tankerne med op på mellemtrinnet,” griner Dorte Skanderby.

Gang i de grænseoverskridende aktiviteter

Vi havde ikke mere end lige hilst 8. årgang velkommen hjem fra udveksling i Zwolle i Holland, før end vi kunne sige hola til 6. årgangs udvekslingsgæster fra Barcelona, som besøgte vores Holmestral-elever efter næsten tre års samarbejde på digitale platforme. Og om lidt er der genvisit hos de nye spanske venner. Foråret er i sandhed præget af grænseoverskridende aktivitet på Holme skole

Den internationale dimension, som Holme Skole har valgt fortsat at vægte, fylder godt i foråret på skolen. Der er først besøg fra Barcelona - dernæst i Barcelona for Holmestral-eleverne på 6. årgang, og 8. årgang tager til Holland for at besøge de elever, der var hos os i efteråret. Samarbejdet med Holland og Spanien, indebærer en reel udveksling, hvor eleverne bor hjemme hos hinanden - og det er noget af det, viceskoleleder Simon Fenger, finder vigtigst ved den internationale dimension.

”Det at få besøg af – og komme på besøg hos – jævnaldrende fra en anden kultur er ekstremt givende for vores elever. Det betyder, at de lærer at forstå sig selv i en anden sammenhæng, som er svær at skabe på nogen anden måde,” siger han.

Eleverne fra 6. årgang har været i kontakt med hinanden på tværs af grænser siden 4. klasse - og det var rigtig spændende endelig at møde hinanden.

"Det var lidt akavet lige først, men kun til vi blev matchet og skulle give hinanden hånden, så kom vi til at grine helt vildt," fortæller Nina fra 6.A.

Det var tydeligst at se kulturforskellen for Holmeeleverne på spansk kontra dansk døgnrytme. Gæsterne var vant til at spise aftensmad ved 21-tiden og gå seng kort før midnat. Spisevanerne var også noget anderledes, men de var åbne overfor at prøve det hele - også rugbrød. Og ét af hovedformålene - at tale masser af engelsk - blev til fulde opfyldt.

"Det var sjovt at skulle tale engelsk på fuld tid. Jeg synes virkelig, man lærte rigtig meget engelsk, men det var også hårdt at skulle tale det hele tiden og være 'på' med sin gæst," siger Helena fra 6.A.

Clara-Mathilde fra samme klasse ser meget frem til at komme ned og opleve de nye venners hverdag og kultur, men er også lidt nervøs for at skulle passe sig ind i deres spise- og sengetider. Og så ser hun tilbage på besøget med stolthed.

"Jeg var faktisk stolt over at vise, hvor jeg kommer fra og de ting vi kan her i Danmark," siger hun.

Man bliver stærkere

8. årgang havde i efteråret besøg fra Zwolle i Holland, og i april var hele banden på genvisit hos dem.

"Det var noget andet end at have dem på besøg. Man bliver ligesom lidt stærkere, fordi man skal klare sig selv dernede," fortæller Caroline fra 8.C.

Også på 8. årgang kan de mærke, at engelskkundskaberne får et boost, når man taler sproget intensivt i en lille uges tid. Og så var noget af det hyggeligste busturen frem og tilbage, så der er også masser af socialt kit i sådan en tur langt væk hjemmefra. Og Simon Fenger er da også overbevist om, at udvekslingsoplevelserne vil være noget, som eleverne bedst husker fra deres skoletid som en stor og lærerig oplevelse.

”Sammen med forældrene er det vores opgave, at danne eleverne og klæde dem på til den verden der venter dem. Den opgave tager skolen alvorligt og løser den blandt andet ved at give dem den bedste mulighed for at forstå sig på verden omkring dem,” slår han fast.

Så er der fest i hele Holme-Rundhøj igen

For tredje år i træk går skolerne, dagtilbuddet, sfo'erne, klubberne og kirken sammen om en festuge i Holme-Rundhøj. Programmet ligner sig selv sådan nogenlunde bortset fra, at der ikke er så mange tilbud i skoletiden, som de sidste par år. Til gengæld er der kommet nogen til efter skoletid - blandt andet en teaterforestilling for voksne.

Festugen begynder - i lighed med de tidligere år - med en fest i parken bag Holme Sognegård mandag eftermiddag. Den er primært for de yngste sfo-børn og børn fra dagtilbuddene. Det er også hér, at kunstudstillingen Sculptures by Holme-Rundhøj åbner og forbliver åben hele ugen døgnet rundt til og med fredag.

Det er også mandag, at Holme Vestergård gentager successen med discofest, hvor gæstelisten i år er udvidet til 3., 4. og 5. årgang.

I år er der et enkelt fælles arrangement for alle elever på begge skoler nemlig Rundhøj Games om onsdagen. Og så er der ellers masser af tilbud i eftermiddags- og aftentimerne med rundvisning i lokalområdet med historisk fokus, Rundhøj City-trail, vandkampen Fest-i-vand - og endelig er der som noget nyt en teaterforestilling for voksne.




Det er Teaterforeningen Aarhus Syd i Håndværkerparken, der har inviteret Teatret OM, som kommer med teaterforestillingen 'I Maltagliati - at synge et liv'.

Hele programmet kommer ud til alle elever i uge 19 eller 20, så I kan se, hvad der er at tage af.

Årets fest på Holme Skole udsættes til uge 34

Fra skolens side har vi tidligere meldt ud, at vi ville holde skolefest torsdag den 1. juni. Det gør vi ikke alligevel.

"Det viser sig, at en fest på dette tidspunkt vil kollidere med flere festugetilbud, så vi udsætter årets skolefest til uge 34. Det er her, hvor vi har emneuge med fokus på skolens 275-års-jubilæum. Torsdag den 24. august slutter vi ugens arbejde af med et fælles arrangement for alle skolens elever og deres forældre," fortæller indskolingsleder Laila Nielsen.

Hun håber, at børn og voksne i stedet benytter sig af de tilbud, der er i festugen og kaster sig ind vandkampen, tager på lokalhistorisk vandring eller smutter en tur i teatret.