Nyhedsbrev November 2018

Kære Forældre og andre interesserede,

Efteråret har for alvor ramt os med blæst og regn, og en mørkere tid kommer os i møde. I den seneste uge har der været tændt lys i to træer på skolen. Thomas, skolens tekniske serviceleder, har tændt dem for at demonstrere en bid af den smukke belysning, som årligt præger skolen i den mørke tid for mig. Så selvom det mørke vejr sjældent er velkomment, vil jeg glæde mig til Holme Skoles traditionsrige vinterbelysning. Jeg vil glæde mig ligeså meget til Lucia-dag på Holme Skole, for det siges at være fantastisk. Skolens teknisk administrative personale er dem, der sikrer og vedligeholder alt det, der skal til, for at vi kan tage imod med lys i en mørk tid. De stiller også vækkeuret meget tidligt på Lucia-dag, for at alle de flotte lys kan brænde, når eleverne møder ind om morgenen. Jeg håber, I som forældre har lejlighed til at gå igennem skolen i den mørke tid og nyde hyggen.

To-delt skole fra næste skoleår

På seneste bestyrelsesmøde fik bestyrelsen lejligheder til at drøfte de fremadrettede planer om at ændre på skolens opdeling. Hvor vi i dag har tre afdelinger på skolen – indskoling, mellemtrin og udskoling – vil vi fra næste år være en to-delt skole med specialafdeling. Det betyder, at vi vil være en afdeling fra 0. – 5. årgang og en afdeling fra 6. – 9. årgang samt en specialklasseafdeling. Beslutningen om at lave en to-delt skole, som flere skoler gør, er et resultat af at se på den nuværende prognose, der er for børnetallet i vores område. Samtidig giver inddelingen rigtig god mening for vores mål om at drive en skole med god trivsel og læring.

Som barn på Holme Skole vil man i sin dagligdag ikke opleve store forandringer. Vi flytter ikke rundt på de steder, hvor klasserne fysisk hører til, og derfor vil man som elev og forælder fortsat opleve, at hvis man går i 1. klasse, så går man i skole i de lokaler, der i dag huser indskolingen. Det samme gør sig gældende for alle skolens andre klasser.

Man vil derimod komme til at opleve, at man har længere forløb med de samme lærere, idet vi nu kun laver ét skift imellem 5. og 6. klasse, hvor vi før havde yderligere et skift. Det vil give længere og mere intensive forløb som klasse, færre skift og klasselærere, og det ser vi som en styrke for såvel børn som forældre og lærere. Et længere forløb med et bredt team af konstante lærere vil styrke børnenes læring. Der er flere om den fælles opgave og dermed en styrket tilgang til både det faglige og det trivselsmæssige arbejde. På skolen såvel som i bestyrelsen vil vi fortløbende dele vores erfaringer og de skridt, vi tager for at fortsætte det gode samarbejde med at skabe en god skole for vores børn.

Farvel til pædagogisk leder Per Diinhof

Den 30. november siger vi på Holme Skole farvel til pædagogisk leder, Per Diinhof, som stopper grundet følgerne af en hjernerystelse. Det er med stor tristhed, at vi siger farvel til Per, som i sin tid på skolen har betydet meget for arbejdet med den pædagogiske udvikling, specielt omkring tilblivelsen af vores særlige tilbud Kvisten. Der er naturligvis på alle måder tilgået Per tak for hans indsats, men jeg vil også benytte lejligheden til at gøre det ad denne kanal. Tusind tak til Per Diinhof, der med stor erfaring og helt særlige kompetencer har betydet meget for Holme Skole.

Elevrødder med til bestyrelsemøderne

Som flere af jer nok har hørt eller set på skolens Facebook-side, er vi nu startet op med alle elevråd og også med den nye runde af deres besøg i bestyrelsen. Ved sidste møde besøgte Tristan og Niels fra 4. årgang mødet og informerede på virkelig professionel vis om elevrådets arbejde med trivsel på skolen. Ved næste møde deltager udskolingens elevråd med samme overskrift. De ældste elevers elevråd har endvidere konstitueret sig og igen valgt Karim Kaddoura som deres formand. Karim er ligeledes, som I nok har set i medierne, genvalgt som Børne- & Unge Borgmester, så vi har fortsat en direkte linje til Rådhuset, hvilket vi er både glade for og stolte af.

Renovering af toiletter i gang i november

I slutningen af november starter renovering af toiletterne i Undergrunden, som hører til udskolingen. Renoveringen sker efter en tildeling af midler fra byrådet i forbindelse med budget 2017 til projektet ’Fremtidens skoletoiletter’. Det handler om renovering af skoletoiletter på kommunens skoler, og Holme Skole er udvalgt til at være pilotskole i udskolingen.


Forud er gået en proces med at designe toiletrummet, som eleverne også har været involveret i med deltagelse af deres elevrådsformand, Karim. Der er blevet taget grundig stilling til spejlhøjde, farver, musik og design generelt, og vi har inddraget den sidste nye viden om toiletter og brugen af dem. Vi glæder os til at se det endelige resultat, som afleveres i februar 2019.

Som en del af projektet vil vi også engagere klasser på skolens mellemtrin, hvor vi vil arbejde med de psykologiske forhold omkring toiletbesøg samt elevansvar i samarbejde med Dansk Center for Undervisningsmiljø (DCUM) og kommunens sundhedseksperter.

Ny indretning af udearealer ved sfo og indskoling

På SFO’s udeareal er der nu igangsat en renovering. Der er lavet en plan for, hvordan med opgradering af bygninger, arealer og beplantning kan skabe en endnu bedre udnyttelse af udearealet til gavn for vores børn og voksne med gode rum til læring og naturligvis også til leg. Det kan I læse mere om herunder. Vi glæder os til at se det færdige resultat.

Dette var alt fra skolelederen. Jeg håber, I vil nyde de nedenstående artikler om det gode og aktive liv på Holme Skole. Her sker en masse og i den forløbne tid er der blevet arbejdet med FLL – First Lego League, Edison, HolMestral, og i disse uger arbejder musical-holdet hårdt på at skabe dette års musical.

Mange gode hilsener

Ditte Hagn-Meincke

Skoleleder


Niels og Tristan fra 4. klasse repræsenterede mellemtrinnets elevråd til skolebestyrelses-mødet den 24. oktober.


Karim Kaddoura fra 9.x er genvalgt som formand for udskolingens elevråd - og som hele Aarhus' Børn- og Ungeborgmester.

Læsehestene fra 7.c er galopperet ind på Instagram

Med 7.C’s fælles Instragramprofil YoungAdultBoeger, som er klassens fælles platform til boganmeldelser, har dansklærer Lotte Kjelstrup slået adskillige fluer med ét smæk. Eleverne læser endnu flere bøger end før, de synes det er sjovt at anmelde, de er blevet drønskarpe til at koge essensen ned – og de har erfaret, at det sociale medie kan bruges til andet end sjov og ballade.

Som lærer får man sin inspiration mange steder fra. Lotte Kjelstrup, der er dansklærer i 7.c, henter blandt andet sin på Instagram. Her følger hun fx #høstlitt og #youngadultbooks for at holde sig ajour med ny ungdoms-litteratur. Det er nemlig nødvendigt, når man har en klasse af bogslugere med evig appetit på nye læseeventyr.

”I hvert fald to tredjedele af klassen læser virkelig meget, så for mig har Instagram har været et godt medie til at få viden om ny ungdomslitteratur. Og så var det, jeg tænkte, hvad der mon ville ske, hvis vi kunne lave anmeldelser af ung litteratur på det medie - skrevet i de unges eget sprog,” fortæller Lotte Kjelstrup.

Et drive for drengene

Hun præsenterede idéen for klassen, som straks var med på den og kastede sig ud i at lave et logo og bestemme rammerne for profilen. Selvom 7.C allerede har mange flittige læsere, er en del af målet med profilen også at få endnu flere unge til at dykke ned i bøgernes univers. De vil særligt gerne lokke drengene til at vende siderne med større iver, for traditionelt er det især hos dem, at det kniber med læselysten. Det mål er de allerede godt på vej med hos klassens egne drenge.

”Anmeldelserne giver et drive til at læse flere bøger, og det kan blive lidt mere cool for drengene på den her måde. Når man skal lave anmeldelsen, giver det en legal undskyldning for at læse mere,” mener Matilde.

Vi har lært en masse af det

Klassen har valgt nogle forskellige elever, som har ansvar for blandt andet billeder og korrekturlæsning på opslagene – og de er meget bevidste om både det visuelle og anmeldelsens korte form, som ikke afslører for meget af handlingen.

”Jeg synes, vi har lært meget af det allerede. Noget om billedkomposition og redigering - og at tage ansvar, for vi styrer sådan set profilen selv,” fortæller Sofia, som bliver suppleret af Kaao Mau:

”Man bliver bedre til at gøre sig umage. For det er ligesom mere vigtigt, når der er andre end læreren og klassekammeraterne, der skal se det,” siger hun.

Endelig er der masser af læring i at skulle skrive ind i det bestemte format, som klassen har aftalt, og som egner sig til mediet.

”Det er virkelig en øvelse at skrive kort og præcist, så man fanger folk, men ikke afslører. hvad der sker,” siger Andrea.

Hashtags er vejen frem

Klassen arbejder med det en time om ugen, hvor de læser, skriver anmeldelser, planlægger og redigerer billeder. I skrivende stund har YoungAdultBoeger 110 følgere, men de håber selvfølgelig på at brede anmeldelserne ud til endnu flere. Til det formål bruger de blandt andet en række velvalgte hashtags, som andre bogslugere bruger og søger på.

”Og det er jo også en del af det, jeg synes, vi opnår med det her. De lærer noget nyt om sociale medier, for eleverne får øjnene op for, at Instagram kan bruges til at få fat i andre – og inspirere andre, ” siger en meget tilfreds dansklærer.


Profilen YoungAdultBoeger henvender sig til:

  • unge der gerne vil læse mere
  • unge, der vil have inspiration til nyt læsestof
  • den voksne, der godt kan lide ungdoms-litteratur
  • læreren, der skal hjælpe eleverne med at finde en god bog
  • forældrene, der gerne vil låne/købe gode bøger til teenageren.

FIRST LEGO Leauge er samarbejde, at lære nyt og at dele sin viden

FIRST LEGO League er en verdensom-spændende kundskabs- og teknologi-konkurrence, der inspirerer børn og unge i alderen 10-16 år til at blive morgendagens ingeniører, forskere og problemløsere. Det er en dagsorden, der passer perfekt ind i den innovations-tankegang, vi gerne vil dyrke på Holme Skole. Derfor sender vi for tredje år i træk et hold fra 5. årgang til Ingeniør-højskolen den 10. november for at dyste i robotskills, forskning og markeds-føring.

Årets udfordring for FIRST LEGO League-konkurrencen er ’Into Orbit’ – eller slet og ret ’Rummet’. Modsat hvad man kunne tro, handler udfordringerne ikke kun om at bygge og programmere en LEGO-robot. Et hold skal igennem hele tre discipliner: projekt, tekno-logi og markedsføring.

Teknologi er den del af udfordringen, hvor der skal bygges en bestemt bane, bygges LEGO-robot og endelig programmere robotten til at løse så mange opgaver som muligt på banen.

De to andre elementer – projekt og markedsføring – har i år handlet om at finde innovative løsninger på et fysisk eller socialt problem, som kan opstå, når man som astronaut udforsker rummet i lang tid af gangen. Den udtænkte løsning skal beskrives, måske bygges i model – og markedsføres.

”Hvert hold er delt op, så eleverne fordyber sig i én af delene i ugens løb. Så holder vi en lokal finale på skolen, hvor vi finder ét hold, som samlet set klarer sig bedst på de tre dele. Dét hold kommer til Aarhus-finalen på ingeniørhøjskolen, hvor de skal dyste mod 30 andre hold,” fortæller lærer Anders Flaskgaard, som har haft ansvaret for teknologi-holdet og deres robotter.

Man skal blive ved at prøve

Han og de øvrige kolleger på 5. årgang har gang på gang understreget overfor eleverne, at selvom det er en konkurrence, så er det allervigtigste ved at være med, at man samarbejder, lærer nyt og deler sin viden. Og det er præcis dét, de tre piger på hold 5A1, som står for robot-delen, fremhæver ved ugens arbejde.

”I starten tænkte man, ’jamen det er jo bare en robot’. Men efterhånden fandt man jo ud af, hvor meget forskelligt den kan. Det har været rigtig sjovt at eksperimentere med det.

Jeg har lært, at man skal blive ved med at prøve, selvom man ikke tror, man kan. For pludselig kan man,” fortæller Ida. Holdkammeraten Mika er enig, og hun fremhæver samtidig det sociale aspekt:

”Man lærer meget om teknikken i programmering, men der har også været et godt kammeratskab, hvor vi hjælper hinanden i grupperne. Vi deler også idéer. Hvis nogen har fundet en løsning på noget, er det kun fedt, hvis nogen andre kan bruge den idé også,” fortæller Mika.

FLL giver væsentlige kompetencer

I år er den lokale Holme-finale delt over to dage, så der er god tid til både robotkørsel og til præsentation og bedømmelse af de innovative idéer. Robotkørslen giver point efter et fast regelsæt, mens de to andre elementer bedømmes af et dommerpanel bestående af to pædagogiske ledere og en lærer. De sidste to dele af udfordringen ligger tæt op ad den tankegang, eleverne får brug for på både 6. og 7. årgang, hvor de deltager i Projekt Edison.

”Vi prioriterer innovation, fordi det er nogle væsentlige kompetencer eleverne får gennem det forløb. Det er nysgerrighed, kreativitet, samarbejde og fantasi – at få en idé og føre den ud i livet. Alt sammen noget der er vigtigt i den verden, de skal ud og begå sig i,” siger viceskoleleder Simon Fenger, som i øvrigt er medlem af dommerpanelet i den lokale konkurrence.

Og han er overbevist om, at eleverne vil stå stærkt i fremtiden, hvis de er dygtige til at finde på og til at udtænke løsninger.


Opgaven til forskningsholdene:

"Har du nogensinde tænkt over, hvad det vil sige at leve på et rumskib, en rumstation, månen eller en anden planet? Og hvad hvis du var der i et år eller mere?

Med dit team skal du overveje alle de ting, du skal bruge for at holde dig i live, sund og glad, mens du lever og arbejder i rummet."

Finalerne i Holme, Aarhus og Skandinavien


  • På Holme Skole var der 6 hold som konkurrerede om en plads i Aarhus-finalen. Det var hold 5A2 som sammenlagt klarede sig bedst – og altså skal repræsentere skolen lørdag den 10. november.
  • Her deltager 31 hold i Aarhus-finalen på ingeniørhøjskolen på Navitas.
  • Det er én af i alt 40 regionale turneringer i Norge, Sverige, Danmark og Færøerne.
  • I alt er der 927 tilmeldte hold i Skandinavien.


Tre dommere vurderede forsknings- og markedsføringsholdene.

Hold 5.a2 vandt billetten til Aarhus-finalen. De vandt både teknologi og markedsføring.

4. årgang overværede både robotkørslen og fremlæggel-serne, så de nu har en idé om, hvad der venter dem i 5. klasse.

Nye uordentlige udearealer skal stimulere fantasien

I Holme Skoles SFO skal børnene have pirret sanserne, nysgerrigheden og fantasien. Derfor er der ændringer på vej på udendørsarealerne, som i bogstaveligste forstand får flere bump på vejen og sørger for, at regnvejr ikke bliver en hindring for udeaktivitet. Udgangspunktet er naturmaterialer, og at man gerne må blive beskidt – eller væk.

Indskoling og sfo på Holme Skole er så privilegerede at have masser af plads udenfor. Men personalet i sfo har længe haft et ønske om at udnytte pladsen bedre og samtidig lave noget, som appellerer til børnenes fantasi og nysgerrighed.

”Børnene har en iboende nysgerrighed, som vi gerne vil nære. Og det taler rigtigt godt sammen med vores fokus på natur, udeliv og bevægelse, som er en stor del af sfo’ens nuværende identitet. Samtidig harmonerer det godt med nogle af ønskerne fra det lille elevråd i forhold til hvordan deres frikvarter kan blive bedre,” fortæller pædagogisk leder for indskoling og sfo Laila Nielsen.

Derfor har en arbejdsgruppe udtænkt og tegnet de ændringer på udearealerne, som så småt tager form de næste måneder.

”Vi vil gerne lave noget, som man kan lege med og i på alle mulige måder. Så vi var ikke så interesserede i gynger eller en vippe – vi ville lave nogen rammer, hvor den frie leg har de bedste betingelser for at udvikle sig i alle retninger,” fortæller pædagog Jesper Larsen, som sammen med kollegerne Henrik Skoubo og Peter Korshøj har været ansvarlig for opgaven. Sidstnævnte har en del år på arkitektskolen bag sig, så kompetencerne til at tegne idéerne kunne hentes i egne rækker.

Små rum i det store

Arbejdsgruppen har taget udgangspunkt i det, de oplever, at børnene gerne vil i dagligdagen. Blandt andet at de elsker at finde små kroge at lege i frem for på de store åbne vidder.

”Derfor har vi haft fokus på at skabe små rum i det store rum, hvor man kan være sig selv. Og det rum kan for eksempel være, at man kan være bag en hæk – eller inde i det store vildnis, som kommer til at gro op med årene,” forklarer Jesper.

Der bliver plantet lidt i vildnisset nu, men planen er, at det skal være et sted, hvor forældre kan komme med planter og buske, som bliver tilovers hjemme i villahaven. Ved det eksisterende udeværksted og bålområde bliver der lavet et større overdækket område, og der kommer faste bålringe, så børnene nemmere kan lave bål selv – det er nemlig også én af de ting, der trækker for dem.

”Vi vil rigtigt gerne bruge uderummet endnu mere, end vi allerede gør – året rundt. Og det er bare mere realistisk, hvis vi for eksempel kan stå i tørvejr og arbejde i træværkstedet,” siger Jesper.

Naturmaterialer er bærende

Materialerne til de nye tiltag er hentet i naturen, så det bliver store sten, træstolper, træer, buske – og jord til en højere vold. Kodeordet er, at det må gerne være lidt uordentligt.

”Det skal ikke være så pænt. Det må gerne vokse lidt vildt, børnene må gerne blive beskidte – eller blive ’væk’,” fortæller Henrik Skoubo og mener, at en mor egentlig sagde det meget præcist en dag, hvor hun kom for at hente sin søn.

”Jeg sagde, at jeg ikke lige vidste, hvor han var. Hendes reaktion var, at det behøver I heller ikke, når bare I skaber rammerne til, at han bliver udfordret og har det sjovt, så skal jeg nok selv finde ham’. Og det er lige præcis dét, vi gerne vil. Skabe rammer, hvor børnene bliver udfordret og har det sjovt,” forklarer Henrik.

Økonomien – og gaver

  • Sfo’en har afsat 150.000 kr. i budgettet til udearealerne.
  • Vi får – i første omgang – to ægte kastanjetræer (det er dem, hvor de kan spises) fra ’Plant et træ’. Aarhus Kommune har netop indgået et samarbejde med ’Plant et træ’, som måske på sigt udløser flere træer.
  • Vi har fået én kæmpestor sten af kirken – og håber på flere. Den vi allerede har fået, har sandsynligvis ligget under den allerførste Holme Skole (1742-1850), som lå tæt på kirkens p-plads.

U(hyggelig) Halloween

Sfo'en har haft masser af halloween-aktiviteter og festivitas. Herover lidt levende billeder fra én af de dage, hvor der var forberedelser til fest.

Også i kantinen gik de all in på selve halloween - den 31. oktober - med pynt, udklædning og særligt (u)lækre goodies på menuen.