Kære Forældre og andre interesserede!

Et skoleår går på hæld og en sommer blæser sin varme vind imod os og åbner forventningen om fri, god tid og samvær om dejlige oplevelser. Den seneste tid på skolen har været præget dels af at lukke det snart gamle skoleår ned og dels af at åbne for det nye. Det store puslespil med skemaer er gået op, og vi er i mål med at lave fordeling af lokaler og alle de andre praktikaliteter, der tilsammen udgør hele den praktiske del af driften af vores hverdag på skolen.

I aftes havde vi et fint dimissions-arrangement for vores 9. årgang. Det er både en festlig og lidt vemodig aften for både de unge, deres forældre - og os på skolen.

Skulle nogen være nysgerrige på min tale til de unge mennesker, kan den læses her.

Alle giver en hånd til Skole-OL

I sidste uge var vi for 3. år i træk værtsskole for Skole OL. Over fire dage besøgte mere end 2500 børn fra hele landet vores skole for at bo og spise i forbindelse med finalerne på stadion. Det var en rigtig god oplevelse, fordi vi er gode til at have gæster på Holme Skole. Ved sådan en lejlighed bidrager hele skolens personale til, at alt fungerer og bliver en god oplevelse for de deltagende. Marianne og Mia, som er kantinens daglige personale har opgaven med at sørge for forplejningen, som består at morgenmad og aftensmad til alle børn og voksne. Et kæmpestort stykke arbejde, som kræver stort overblik og også tungen lige i munden med at beregne, hvor meget der skal laves. De har nu lagt flere tusind kyllingespyd, et ukendt antal kilo pastasalat samt pakning af morgenmadsposer til et hav af børn bag sig. De gjorde et stort stykke arbejde. Det samme gjorde vores TAP-personale, som har holdt skolen ren og stået på spring for at hjælpe og sikre, at alt omkring lokaler var i orden og sørge for sikkerhed mm. Lærere og pædagoger har hjulpet til under måltiderne i det store serveringstelt i gården, og ledelse og kontorpersonale har stået for chek-in af børn og voksne. Elever har hjulpet med at vise gæsterne på plads, og 6. årgang har pakket madpakker i en af hallerne på Stadion. På stadion var en stor del af 8. årgang dommere og praktisk hjælp under finaleafviklingen over alle fire dage. Alle har givet den fuld gas for at støtte op om arrangementet, og alle fortjener stor ros for dette. Vi håber ikke, at vi har været OL-værtsby for sidste gang. Det er en dejlig oplevelse af fællesskab, når vi virkelig rykker - og rykker sammen.

Besøg fra rådmand og Børn- og Unge-direktør

Skolen havde den 26. juni besøg af rådmand Thomas Medom og Direktør Martin Østergaard Christensen. For et stykke siden rettede skolens bestyrelse henvendelse til rådmanden med spørgsmål til de politiske dispositioner i forbindelse med klubbers indflytninger på skoler. (Se formandens indlæg på Intra) Thomas Medom tog imod bestyrelsens invitation og sammen med ledelse og medarbejderrepræsentant fik han mulighed for at tage vores bygninger og lokaler i øjesyn med særligt fokus på læringsmiljøer for elever i specialklasser. Efter rundvisning på skolen i dejlig høj sol havde vi en god samtale med rådmanden om vores drømme for modernisering af skolen og vores arbejde med at skabe læringsmiljøer afstemt alle børns behov. Vi er rigtig glade for, at Rådmanden tager sig tid til at besøge os og tæt på opleve de politiske beslutningers betydning for os. Vi synes, vi fik klædt ham rigtig godt på og oplevede endnu engang et godt samarbejde imellem bestyrelse, ledelse og medarbejdere på dette punkt. Thomas Medom har lovet os en tilbagemelding på besøget, og den ser vi frem til.

Børn og Unges direktør Martin Østergaard er i øjeblikket på turné ud i alle dagtilbud og skoler for at opleve livet hos os. Hans besøg lå i halen på rådmandens, og vi viste ham nogle af de skønne ting, vi kan være stolte af på skolen. Trivselsindsatsen Niceville, arbejdet med innovation og elevrådsarbejdet hos både ældste og mellemste elevråd blev præsenteret af lærere med hjælp fra en håndfuld elever. Der var gode drøftelser og spørgsmål fra direktøren, som i øvrigt straks blev udnævnt til at være æresborger i Niceville og modtog en fin medalje.

På skolen er vi utrolig glade for, at vores øverste ledelse kommer forbi og ser alt det, der udspiller sig af dejlige ting hos os. Vi er glade for, at de ønsker at kende os. Det skaber en rigtig god sammenhæng imellem de ting, der foregår i en forvaltning, og de ting der foregår ude i klasseværelserne. Så skulle de læse med her: Tusind tak til jer, Martin og Thomas.

Vi deler administrationsleder med Rundhøjskolen fra 1. august

Når vi lægger fra land med næste skoleår, vil nogle ting være nye. Igennem en længere periode har der i Aarhus Kommune været arbejdet med en ny struktur for den administrative drift af skolerne. I den forbindelse er der blevet færre administrative ledere, ligesom skolernes administration nu er lagt an til øget fælles drift. For os på Holme Skole betyder det, at vores administrative leder Klaus Juul Sørensen fra 1. august også er Rundhøjskolens administrationsleder.

Klaus vil være på begge skoler og står for drift af administration og økonomi. For tiden deler vi Klaus med Skåde Skole, som i en periode manglede en administrativ leder, så Klaus er i skarp træning i forhold til, hvad det vil sige at drive administrationen på to skoler. TAP-personalet og herunder også kontorpersonalet, som I kender – Inga og Lene – vil fortsat være at finde på skolens kontor.

Vi bliver til 'Afdeling 1' og 'Afdeling 2'

Vi er klar til at rulle i gang med den nye opdeling af skolen som 2-delt skole med specialafdeling fra skoleårets start. Fremover vil vi derfor ikke længere omtale afdelingerne som indskoling, mellemtrin og udskoling, men som Afdeling 1 og 2. Som tidligere nævnt betyder det, at eleverne får lov at have deres lærere i et længere stræk og derfor kun får ét skift mod før to i skoleforløbet. I det kommende skoleår ser vi frem til et arbejde med at konsolidere de nye afdelinger og arbejde med at give dem identitet og karakter. Det er et arbejde, som lærere, pædagoger og ledelse i samarbejde går i gang med, og som vi vil fortælle om både her i Holmegangen og også drøfte i bestyrelsen.

Nye pædagogiske og faglige tilbud i 'Kvisten'

De fleste af jer kender Kvisten, som er skolens indsats til elever, der på forskellig vis har brug for en ekstra hånd i forhold til såvel det faglige som det sociale. Personalet fra Kvisten har arbejdet med at udvide tilbuddet. Nu har de mulighed for at lave et tilbud til børn, der har brug for hjælp til at kickstarte skoledagen ligesom de kan lave en øget indsats for at støtte børn med behov for et fagligt boost. Det betyder, at vi har øget antallet af lærerkræfter på Kvisten og beskrevet et nyt tilbud. Forældre vil naturligvis altid være inddraget, hvis barnet får tilbud om i en periode at få støtte på Kvisten.

ForældreIntra fortsætter frem til efterårsferien - AULA er udsat

En forandring i det kommende skoleår, som får konsekvenser for både personale og forældre, er implementeringen af AULA, som erstatter ForældreIntra. Skolerne har hele tiden været klar til at starte med AULA 1. august, men jeg skal informere om, at det på landsplan er besluttet at udskyde AULA`s opstart til uge 43 for at være sikre på, at det tekniske er helt i orden. Vi fortsætter derfor som hidtil i Forældreintra og skal nok informere jer i god tid inden start. Hvis I er nysgerrige på systemet, er der masser af information på aulainfo.dk.

Farvel og TAK til formanden for skolebestyrelsen

Efter næsten 14 år i bestyrelsen - 10 år som formand - har vi ved sidste skolebestyrelsesmøde taget afsked med Svend Ladefoged. Da Svends ældste søn nu afslutter folkeskolen, stopper Svend som formand. I kan læse portræt af Svend her i Holmegangen. Jeg vil gerne også i denne forbindelse sige Svend et kæmpestort tak for indsatsen i bestyrelsen. Når man i så lang en periode lægger så stort et arbejde i en skolebestyrelse, er man virkelig med til at tegne skolen. Svend har fulgt Holme Skole igennem en afgørende periode og være med til på afgørende vis at designe skolen, som den ser ud i dag. Hertil kommer et positivt arbejde med at skabe en bestyrelse med god kommunikation og rigtig godt arbejdsklima. Man er opløftet og glad efter møderne med Holme Skoles bestyrelse, og det har Svend en stor aktie i. Næstformand Marie Overgaard Nielsen træder nu ind på Svends plads, indtil bestyrelsen efter sommerferien vil konstituere sig i sin nye form.

Udfasning af Holmestral

I de seneste 5 år har vi haft udveksling med Escoula Mestral i Catalonien for de elever, som har ønsket at være en del af projektet. Vi har haft skønne oplevelser både børn og voksne og udvekslingsopholdene har givet rigtig mange børn såvel god læring som sociale oplevelser. Vores Holmestral­-lærere, Mette, Lonni og Peter har i årenes løb ydet en stor indsats for at gøre udvekslingen til en god oplevelse. Det samme har alle I forældre, som positivt hare været involveret i projektet. I forbindelse med budget har vi dog besluttet, at vi nu vil træde nye stier. Vi gør derfor de klasser færdige, der er i Holmestralprojektet nu, men starter ikke nye hold op. Tusind tak til alle, der har bidraget, for indsatsen. Det har været sjovt at lave udveksling. Efter ferien starter en ny struktur på skolen med to afdelinger, og vi vil fremadrettet drøfte, hvilke andre gode oplevelser vi vil lægge ind, som bidrager til elevernes læring og trivsel.

Nye medarbejdere pr. 1. august

Efter sommerferien vil der være to nyansættelser. Det drejer sig om Charlotte Zacho, som tiltræder en stilling som pædagog i skolens specialklasser og Mads Aagaard Riisberg , der tiltræder en stilling som lærer i skolens specialklasser. Vi byder dem begge rigtig hjertelig velkommen.

På vegne af hele ledelsen ønskes I alle en god sommer,

Ditte Hagn-Meincke

Skoleleder

Formanden takker af efter 14 år i skolebestyrelsen:

Der har kun været to afstemninger i de sidste 14 år

Svend Ladefoged har været med i bestyrelsen på Holme Skole i 14 år, de sidste 10 som formand. Nu dimitterer yngste søn fra 9. klasse, så der er sagt farvel til ’kollegerne’ i bestyrelsen. Han ser tilbage på arbejdet i en skolebestyrelse, han betegner som unik i sin samarbejdende tilgang og sin mestring af kompromisets kunst.

Truende skolesammenlægning, folkeskolereform, besparelser, faldende elevtal og et utal af høringssvar om dette og hint til forvaltning og politikere. Han har været med til det meste – Svend Ladefoged – der takker af efter 14 års frivilligt arbejde i Holme Skoles bestyrelse. Årene har været præget af et tillidsfuldt samarbejde mellem de forældrevalgte, medarbejdere og ledelsen i bestyrelsen, hvor der nok har været uenighed og livlige diskussioner. -Men tonen har ifølge Svend altid været god og løsningsorienteret; noget som han har lagt stor vægt på at sikre i rollen som formand.

Kompromisets kunst

”Mit udgangspunkt har altid været, at bestyrelsens opgave er at være med til at skabe den bedste skole, for de mennesker der er på skolen, med udgangspunkt i de ønsker og drømme de har for skolen. Det være sig børn, medarbejdere eller ledelse. Jeg mener, det er bestyrelsens opgave at lytte til, hvad eleverne og de professionelle gerne vil med skolen – og så finde ud af hvordan vi kan understøtte det,” fortæller den afgående formand.

Den tilgang har vundet genklang hos den øvrige bestyrelse og ledelsen, hvilket har betydet, at arbejdet har været præget af respektfuld dialog og en mestring af kompromisets kunst.

”I al den tid har vi holdt to afstemninger – jeg tror det handlede om noget økonomi. Det viser vist meget godt, at vi har været en bestyrelse, der har vægtet at snakke os frem til en løsning,” fortæller Svend Ladefoged.

Han understreger, at arbejdsformen er blevet sådan både i kraft af en gensidig forståelse i bestyrelsen og i kraft af den åbenhed og gennemsigtighed, som skolens ledelse gennem årene har praktiseret. Både i forhold til økonomien, pædagogiske tiltag og bygningsmæssige ønsker er bestyrelsen blevet inviteret med ind i maskinrummet, og der er blevet lyttet til forældrerepræsentanternes bidrag.

”Vi har arbejdet en del med temaer, som typisk har dannet rammen for vores arbejde i en 1-2-årig periode. Fra min side har det været en bevidst prioritering for at holde et fælles fokus. Og så er det en god måde at se, at indsatsen får et konkret resultat. Et af de temaer, jeg synes, lykkedes rigtig godt, var ’fysiske rammer’. Her havde vi en virkelig god proces, hvor vi blandt andet lavede tre temadage for eleverne omkring indretning af skolegårdene. Det ser vi stadig resultatet af i dag,” siger han.

Noget af det, der har været knapt så sjovt, er de mange sparerunder fra kommunalt hold, som har betydet, at der skulle skæres ned på enten undervisning, fysiske forbedringer eller medarbejdere.

”Til gengæld har vi været forskånet de helt store selvskabte økonomiske vanskeligheder. Skolens ledelse har været gode til at styre økonomien,” konkluderer Svend.

Forældrenes talerør

Skolebestyrelsen er alle forældres talerør overfor skolens ledelse, men det er ikke fordi, Svend er blevet kimet ned af forældre, som har ønsker eller krav til deres dagsorden.

”Jeg har fået én – måske to – henvendelser om året. Jeg ser det som et udtryk for, at forældrene har en fornuftig dialog med skolens ledelse og et godt samarbejde med skolen generelt. -Og for at tingene kører. Jeg hører som regel kun noget, hvis der er utilfredshed,” fortæller han.

For år tilbage var han og tidligere skoleleder Allan Hjortshøj jævnligt i forvaltningen eller ude på andre skoler for at fortælle om deres måde at drive skolebestyrelse på. Det har givet Svend et indblik i, at det samarbejde, han kender fra Holme Skole, bestemt ikke er en selvfølge.

”Jeg tror godt, jeg tør sige, at den måde, vi har drevet skolebestyrelsesarbejdet hos os, har været særegent for Aarhus Kommune. Og jeg har da heller aldrig været træt af at skulle til skolebestyrelsesmøde,” siger den 50-årige Cand.scient.pol – og det på trods af, at han i de senere år har arbejdet i København og derfor ofte har måttet tage en ekstra tur med DSB på tværs af landet for at møde frem.

Samarbejdende indflydelse

Han anbefaler gerne alle med interesse for deres børns skole at stille op næste gang, der er valg til skolebestyrelsen.

”Hvis man går ind i bestyrelsen med en enkeltsag for øje, kan det være svært. Men man får det, jeg vil kalde samarbejdende indflydelse, og så får man indblik i, hvordan skolen fungerer og hvordan ledelsen arbejder på Holme Skole,” fortæller den snart forhenværende formand.

Om næstformand Marie Overgaard Nielsen overtager formandsposten, vil konstitueringen i august vise. Men uanset hvem der sætter kasketten på hovedet efter ham, fortæller han med sin karakteristiske lune facon, at forarbejdet er gjort:

”Jeg har jo været med til at ansætte alle skolens nuværende ledere, så både i forhold til ledelse og bestyrelse er Holme Skole i gode hænder. Jeg overlader trygt det videre arbejde til den næste formand,” griner Svend.

Innovation og robotteknologi – nu allerede i 4. klasse

Idéudvikling og innovation har i en årrække været på skemaet på 6. og 7. årgang, som deltager i projekt Edison. De seneste to år har eleverne allerede fra 5. årgang øvet sig på at udpege et problem og udtænke en løsning på det og desuden trænet i at programmere robotter; begge dele i First LEGO League. Nu har WRO – World Robot Olympiad – gjort sit indtog på 4. årgang, hvor eleverne har lært at programmere og udvikle den gode idé – sammen.

”Når man arbejder innovativt, handler det grundlæggende om at identificere et problem og så derefter udtænke en løsning på det. Det har været en udfordring for vores elever på 6. og 7. årgang i Edison. Derfor synes vi, at det giver en rød tråd, når vi starter allerede i 4. klasse med at øve os i det,” fortæller Anders Flaskgaard, som er én af fire lærere på årgangen, som har afprøvet arbejdet med WRO i maj og juni.

Idéudvikling på ’Kloge byer’

Som med First LEGO League er der to dele i WRO: En innovationsopgave og en opgave, hvor eleverne skal bygge og programmere en LEGO-robot.

”Vi er startet med et robotkursus med programmering i Mindstorms. De finder ud af, hvordan man for eksempel får robotten til at køre frem og tilbage, dreje og bruge løftearmen. Det gør de rigtig godt og har en god forståelse for programmering, og hvad de kan i Mindstorms,” siger Anders.

Temaet for årets WRO var ’Smart Cities’ – som vel bedst kan oversættes til ’kloge byer.’ Den innovative del af opgaven var derfor at tænke i nyskabende ideer og teknologier, som kan hjælpe med at skabe fremtidens byer. Byer, der bruger grøn energi og innovative løsninger, som fx kan hjælpe med at spare på energien, gøre trafikken mere sikker og give bedre offentlig transport. Elevernes idé skal helst tænke en robotløsning ind, så de kan bygge en LEGO-model af deres produkt.

”En af idéerne var en ’skildpadde’, som skulle svømme rundt i havnen og samle affald op. -Så er det jo lidt sjovt, når det er en nyhed kort tid efter, at en lignende robot nu svømmer rundt i Aarhus Havn,” forklarer Anders.

Kerneværdi at dele viden og lære SAMMEN

En af de gode grunde til at starte allerede i 4. klasse er, at det faktisk slet ikke er så let at få idéer – og det er endnu sværere at være fælles om dem. Så det er fint at øve sig på – ligesom nogen af de andre kerneværdier er brugbare året rundt.

”Idéfasen er svær for dem, især fordi de er et hold, som skal løse problemet sammen. Børnene kan typisk bedst lide deres egen idé, så det er virkelig en udfordring for dem at gå på kompromis og arbejde videre på en andens idé. Men det er én af de kerneværdier, vi har formuleret – at vi finder løsninger SAMMEN med vores hold,” forklarer Anders Flaskgaard.

En anden af de andre vigtige kerneværdier er, at holdene deler sine erfaringer og viden med de andre. Hvis man bøvler med at finde ud af at dreje sin robot 90 grader, skal man kunne spørge kammeraterne – og regne med at de vil hjælpe. Og endelig er det formuleret på skrift, at det skal være sjovt!

”Vi har været optagede af at bevare den legende tilgang og ikke gået så højt op i formelle opgavekrav. Men børnene har opdaget, at det også er benhårdt arbejde, hvor de bliver både trætte og frustrerede undervejs,” siger han.

Rød innovations-tråd fra 4. til 7. årgang

Lærerne oplever at WRO, som hidtil har været et gymnasieprojekt, endnu ikke er helt gearet til folkeskolen, blandt andet bruger de meget abstrakte begreber, som lærerne skal oversætte til målgruppen. Men i udgangspunktet går projektet fint i spænd med – og skaber en rød tråd til – First LEGO League og Edison.

”Så vi prøver det igen til næste år – og så er vi lidt spændte på, hvilken effekt vi kommer til at kunne se, når de samme elever går i gang med First LEGO League i 5. klasse – for her vil deres udgangspunkt jo være et helt andet end tidligere,” slutter Anders.

Nye toiletter til udskolingen

Det har været en lang proces - og et ønske i mange år - men for en måneds tid siden kunne vi endelig åbne de nye toiletter ved siden af Undergrunden.

I processen med at planlægge hvordan det skulle indrettes - helt ned i detaljen - var to elever fra 9. årgang - Karim og Hulya - involveret og med til hvert eneste byggemøde.

Karim fortæller - og viser - i videoen her, hvad det blandt andet er for nogen aftryk, de to har sat på de færdige rum. Fredag skulle de skærme, han omtaler, blive sat op

"Det har været dejligt at være med til at få indflydelse på et så konkret projekt. Her vidste vi, at det ikke bare var snak, men at vi arbejdede på noget, som vi fik set det endelige resultat af. Så er det virkelig sjovt at blive hørt," fortæller Karim.