Nyhedsbrev juni 2017

Kære forældre på Holme Skole,

Endnu et skoleår lakker mod enden, og vi må konstatere, at juni måned i år har været - om muligt - mere hektisk, end den plejer. I nyhedsbrevet her kan du læse om noget af det, der har optaget os - og om noget af det, der kommer til at ske til august.

Forældretilfredshedsundersøgelsen

Mange tak til alle jer, som tog jer tid til at besvare forældretilfredshedsundersøgelsen i foråret. Den er et vigtigt pejlemærke for os i forhold til, hvordan vi lykkes med at løse vores opgave. Vi landede på en svarprocent på 68,8 og en samlet tilfredshed med skolen på 4,0 på en 5-skala. Efter sommerferien kigger vi nærmere på rapportens detaljer i alle afdelinger og bruger den som afsæt for eventuelle nye indsatser på skolen. Den samlede rapport kan læses her.


Læringsplatformen MinUddannelse

Alle kommuner skal i gang med at bruge en digital læringsplatform i folkeskolen inden udgangen af 2017 for at understøtte folkeskolereformen digitalt. I Aarhus Kommune bliver det læringsplatformen MinUddannelse, som kan bruges til at planlægge, gennemføre og evaluere elevernes læring og udvikling.

I systemet kan du som forælder følge med i dit barns læring, trivsel og udvikling, og tanken er, at det giver dig bedre mulighed for at støtte op om dit barns skolegang.

På skolen er vi i gang med at lære at bruge det, men det tager tid at gøre platformen til en naturlig del af det pædagogiske arbejde. Det betyder, at du ikke kan forvente at finde et komplet overblik over dit barns læring fra skoleårets start, og du vil opleve forskelle fra klasse til klasse og fra fag til fag.

Du kan læse mere om MinUddannelse på aarhus.dk/digitalebørnogunge, og så kommer der særskilt information om platformen på Forældreintra omkring skolestart i august. Vi regner med at tilbyde et par fyraftensmøder, hvor vi vil vise jer mulighederne.


Ændring i skemamoduler

Klassernes skema for næste skoleår er lige på trapperne. I vil opdage, at skolen fortsætter med at lade en lektion vare 60 minutter. Det har nemlig fungeret rigtigt godt for undervisningen. Der er dog en ændring, idet det modul på én time, der i år har været mellem 10-pausen og spisefrikvarteret, forlænges til to timer.


Skoledagens opdeling bliver altså:

8.00-10.00: Undervisning

10.00-10.30: Pause

10.30-12.30: Undervisning

12.30-13.00: Pause

13.00-15.00: Undervisning

Ændringen sker, fordi mange fag som fx idræt, håndværk og design, billedkunst og madkundskab varer to timer. Med ændringen giver det større fleksibilitet i forhold til at kunne få plads i faglokalerne til alle - og det giver mere kontinuitet og sammenhæng for undervisningen.

Det vil for nogen børn betyde, at de skal spise mere i den første pause, end de plejer. Lærere og pædagoger er naturligvis opmærksomme på at tilpasse og give små pusterum til at 'tanke op', så alle har energi nok til hele skoledagens nye rytme.


Sæt kryds til fest i uge 34

Endelig er der gang i planlægning af 275-års-jubilæumsugen i august. Det er uge 34 (21. til 25. august) Her kommer hele skolen til at arbejde med afsæt i historien - både Holme Skoles og 'skolen' som sådan - men også tidsperioder generelt. Torsdag den 24. august holder vi skolefest klokken 15.30-19.30,hvor noget af ugens arbejde præsenteres. Det er også her vi - lidt forsinket - laver den traditionelle sommerudstilling med de ting, der er kommet ud af dette års undervisning i blandt andet billedkunst. Der kommer meget mere information ud, men sæt endelig kryds i kalenderen, så vi kan fylde skolegårdene med masser af børn og voksne.


Tak for endnu et berigende skoleår - og hav så en rigtig dejlig sommer. Husk at børnenes ferie er ekstra lang i år, så første skoledag efter ferien er først mandag den 14. august.

På vegne af skolens ledelse,

Allan Hjortshøj


Læs herunder desuden mere om:

  • 4.b, som er med i et Kulturby 2017-projekt - og inviterer alle torsdag
  • 4.-8. klasserne, der var engageret i Skole-OL - og vores værtskab

4.b er del af stort nordisk Kulturby2017-projekt

Tegninger og collager fra 4.b's elever bliver en del af installationen 'ANERSAAQ - Spirit of place' og indgår i showet, der vises på siloerne på Aarhus Havn til september som en del af det officielle Kulturby2017-program. Omdrejningspunktet for projektet er en container, der har rejst i Grønland, Norden og Europa - og som i denne uge er på Holme Skole. Torsdag den 22. juni kl. 16.00 inviteres alle interesserede til at se en forsmag på projektet i gymnastiksalen.

Den dansk-grønlandske kunstgruppe Tura Ya Moya har specialiseret sig i stedspecifikke medieinstallationer i Europa og Grønland. Gruppen har med støtte fra Nordisk Kulturkontakt forvandlet en 20-fods transportcontainer til et kunstlaboratorium, hvorfra der projiceres billeder og lyd i det offentlige rum. Kunstcontaineren ANERSAAQ har besøgt mere end 13 byer og bygder i norden og Grønland inklusive jordens nordligst beboede sted Qaanaaq. I uge 25 er kunstcontaineren på Holme Skole.

4.b bidrager med Aarhus' ånd

I april var projektet første gang på besøg på Holme Skole, hvor elever fra 4.b deltog i to intensive workshops. Temaet for installationerne er "Spirit of place", så børnene fortæller i tegninger og collager om Holme og Aarhus’ ånd, ligesom unge på hele rejsen har fortalt om deres verden. Elevernes bidrag bliver en del af et stort Kulturby 2017-event til september, hvor udvalgte tegninger vises i en medieinstallation og projiceres op på oliemøllens siloer på Aarhus Havn.

Projektet er en del af det officielle Aarhus2017-program, og workshoppen på Holme Skole er afviklet med støtte fra Statens Kunstfonds Huskunstnerpulje.

Læs evt. mere på www.anersaaq.com

Og på projektets Facebookside

Fremvisninger i Holme og Aarhus

Torsdag den 22. juni kl. 16.00 kan elevernes arbejder og udsnit af installationen fra projektets lange rejse ses i Holme Skoles gymnastiksal. Samme dag kan kunstcontaineren ses og besøges i skolegården mellem klokken 12.00 og 17.00.

Det samlede værk ANERSAAQ - Spirit of place åbnes ved Oliemøllens siloer den 15. september kl 20:00 med lidt nordisk til ganen, projektioner på de historiske siloer, samt lyd og klang.

Special event:

Jævndøgnskoncert med TURA YA MOYA og nordiske musikere ved siloerne 22. september kl. 20:00.

Fra 31. august til 23. september kan en udstilling fra projektets rejse opleves i det grønlandske hus i Aarhus.

4.-8. årgang gav en hånd til Skole OL

Da landsfinalen i Skole OL i sidste uge trak 8.929 elever fra 382 klasser til Aarhus Stadion, havde elever fra skolens 8. årgang en aktie i at få alle løb, spring og kast afviklet og holde styr på resultaterne. De var nemlig blevet uddannet hjælpedommere af Aarhus1900 Atletik og var med til at styre slagets gang. På skolen var der også gang i den, for hver eftermiddag kom op til 500 overnattende finalister, der blev modtaget af seje værter fra 4. til 7. årgang, som havde meldt sig frivilligt.

Hele 8. årgang har frem mod Skole OL-finalerne været på dommermedhælperkursus hos Aarhus1900 Atletik. Klubbens elitetræner Lars Nielsen har stået for både et tre-timers teoretisk kursus omkring afvikling af et atletikstævne og dernæst en dag på stadion med praktisk afprøvning af blandt andet tidtagning og måling af boldkast og længdespring - og gennemgang af diverse andre opgaver, som dommermedhjælperne kunne få i løbet af de fire stævnedage. Det kan virke som en stor mundfuld, men Aarhus 1900 ville gerne have hjælperne klædt godt på til opgaven.

”Sidste år da vi afviklede Aarhusfinalerne i Skole OL, mødte eleverne op samme morgen og skulle sættes ind i det. Det var simpelthen ikke godt nok. Så vi prøver at forbedre det, så de unge er væsentligt bedre klædt på til at være gode hjælpere for de ansvarlige dommere. Det giver en bedre afvikling for alle – og større tryghed for eleverne, når de har bedre kendskab til, hvad opgaven går ud på,” fortæller Lars Nielsen.

At det rent faktisk var sådan, set fra elevernes synspunkt, bakker Iga fra 8.C op om.

"Jeg synes, vi var godt forberedt efter at have været på kurset, og det var fint at have prøvet alle aktiviteterne inden. Der var stadig ting , vi blev spurgt om på stadion, som vi ikke kunne svare på, men den opgave og det ansvar vi havde, følte jeg, at vi sagtens kunne løfte," siger hun, og vil ikke afvise, at hun godt kunne finde på, at melde sig som frivillig til noget en anden gang.

Håb om fremtidig frivillighed

Nu er det måske en tilsnigelse at kalde eleverne frivillige. Men den opgave, de løste, bliver i foreningslivet løftet af frivillige – og det er et håb, at de får lyst til at dukke op i en forening som frivillige. Eleverne får efterfølgende et Frivilligbevis fra Projekt Frivillig, som er et tværministerielt landsdækkende initiativ, som arbejder for at give unge lyst til at kaste sig ud i frivillige aktiviteter i foreninger og organisationer.

”Alle landets klubber og foreninger er drevet af frivillige. Men det bliver sværere for dem at engagere de yngre generationer til at yde en frivillig indsats, så et håb kunne være, at det vil give den her flok unge lyst til at give en hånd et sted,” siger Andreas Tang-Brock, som er projektleder for Skole OL-finalen.

Hjemmevante værter for gæsterne

Også på skolen var der frivillige elever i arbejde i forbindelse med vores værtsskab for de mange overnattende gæster. Fra mandag til torsdag eftermiddag ankom 4.-7. klasses finalister fra hele landet dagen før deres respektive finaledag - og de blev alle modtaget af jævnaldrende elevværter fra Holme Skole.

"Det var fantastisk at opleve, hvor gode eleverne var til at tage værtsrollen på sig. Flere af vores gæster gav udtryk for, at de var glade for at blive vist på plads af elever - som i nogen tilfælde allerede mødte dem i skolegården og viste vej til tjek ind. Det syntes de var en dejlig måde at blive taget imod på," fortæller administrativ leder Klaus Juul Sørensen, som har stået for al koordinering af værtsskabet.

Vi gør det igen næste år

Men hele skolen har mærket, at Holme har haft en særlig rolle i OL-finalerne. Hver eftermiddag har klasserne ryddet op, så der var pænt, når gæsterne ankom, kantinen bespiste mange hundrede elever med aftensmad og morgenmad - og der havde boet lige så mange i klasseværelser og gymnastiksale, når eleverne mødte ind næste morgen. Og det gik over al forventning.

"Vores gæster var fantastisk gode til at rydde op og efter sig og stille borde og stole på plads, så der var klar til undervisning klokken 9.00. Og de hyggede sig simpelthen sådan med hinanden rundt i skolegården og på legpladsen, hvor der var gang i boldspil, gynger, balancelege, kortspil og meget andet,"siger Klaus Juul Sørensen.

6. årgang havde desuden en meget stor opgave med at pakke kasser med frokost, som blev udleveret til deltagerne på stadion. Den indsats gav dem en kontant belønning, som gik til Holmestral-projektets Barcelonatur.

"Vi synes - og det gør Skole OL's ledelse også - at det hele er forløbet godt. Der skal justeres lidt hist og her, men næste år går det løs igen - og det er klart, at i år to bliver alting lettere," siger Klaus.

Her kan du læse artiklen om vores værtsskab i denne uges Aarhus Onsdag (side 8-9)

Tv. 8. årgang i resultat-hovedkvarteret på stadion.


Th. 5. årgang bar flagene til åbnings-indmarch om onsdagen.

Ved du, at skolen har en Facebookside, hvor du kan følge med i nogle af de ting, der foregår i dagligdagen?