Kære Forældre og alle andre interesserede!

I dag afsluttes endnu et skoleår ved Holme Skoles kastanjescene med feriesang og ring med klokken. Det har været et dejligt skoleår og selvom Coronaen prægede en del af det, blev det også et år, hvor vi igen oplevede at være mere og tættere sammen. Vi har et stort håb om, at det år, der ligger foran os, vil blive ligeså præget af fællesskab og læring, som sidste del af dette.


Nye 0. klasser på besøg

For et par uger siden tog vi imod den nye årgang 0. klasser. Forventningsfulde stod de klar med deres forældre og en stor portion spændthed på alt det nye, der venter. De fik deres Holme-kasketter og er nu klar til at møde på første skoledag. At modtage en ny årgang Holme-børn er både bekræftende og rørende. Noget nyt og stort starter op, og et langt og spændende forløb ligger foran os. I år starter vi en helt ny 0. klasse op i vores specialafdeling. Det betyder, at Holme Skole efter ferien bliver hele tre 0.klasser rigere. Det glæder vi os utrolig meget til.


Farvel til en hel årgang

I onsdags holdt vi dimission for 9. årgang. Vi dimitterede tre klasser på 9. årgang: 9.a, 9.b og 9.z. Som skoleleder er det en særlig tid på året, hvor vi jo – udover at tage imod nye børn på 0.årgang – også sender de ældste elever ud af Folkeskolen. Ud til en fremtid som vi håber at have givet dem en solid ballast med på vejen til at skabe.

Vi havde en festlig og skøn dag i skolegården, og jeg vil gerne takke vores familier på 9. årgang for det talstærke fremmøde og for at være medvirkende til, at det blev en fantastisk dimission. Det dejlige vejr var med os. Det er efterhånden blevet en tradition på skolen, at klasselærerne skriver vers til hver elev, som læses højt ved dimissionen. Det er en dejlig tradition, og det gør noget særligt ved arrangementet, at hver eneste elev nævnes – både i versene og ved overrækkelse af eksamensbeviserne. Årets elevtale stod Jana fra 9.a for. Elevernes egen oplevelse af et skoleforløb på Holme Skole er med denne dag, og det bliver tydeligt at mærke, hvor stor en betydning fællesskabet har haft.

Afrunding af skoleåret - og på gensyn

I dag runder vi så skoleåret af med sang i skolegården. Ét af årets højdepunkter for mig, når alle er samlet og i dag endda i solskin. Mange af eleverne fra 9.årgang var forbi for at synge sammen en sidste gang; dejligt at de har lyst til det. - Og bagefter et af årets højdepunkter for børnene i SFO, som traditionen tro havde besøg af Hjem-is bilen.
SFO fortsætter lidt endnu for de børn, der har brug for det. Til både jer, der nu har ferie og jer, der må vente lidt: jeg ønsker jer alle en fantastisk sommer. Holme Skole glæder sig til at se jer alle sammen igen mandag den 8. august.


Gode sommerhilsner,

Ditte

Alle elever får betalingskort til kantinen efter sommerferien

Alle skolekantiner i Aarhus Kommune skal være kontantfrie. På to skoler har de allerede gode erfaringer med systemet, og på Holme Skole får eleverne det kontantfri betalingskort på første skoledag efter sommerferien. Samtidig overgår bestilling af mælk og dagens ret til samme hjemmeside, som den hvor forældre tanker penge på betalingskortet. -Og så bliver det muligt at bestille dagens ret i to portionsstørrelser.

Måske kender du det der med, at dit barn gerne vil købe i kantinen, men du kan ikke finde andet en nogle få 50-ører og et par en-kroner i bunden af en køkkenskuffe? Det problem er fortid fra næste skoleår, hvor alle børn får et betalingskort til kantinen, som forældre indsætter penge på. På hjemmesiden 8000.cpos.dk logger forældre på med NemId/MitId, og her kan begge forældre både indsætte penge på sit barns/sine børns kort og bestille mad og mælk mm.

”Der sker altså to ændringer fra næste skoleårs begyndelse. Man skal vænne sig til at bestille mælk og mad på en ny hjemmeside – og til at børnene nu får et betalingskort, de skal bruge i kantinen i stedet for kontanter. Ønsker man som tidligere blot at bestille mad og betale det med det samme via hjemmesiden, så er det også fortsat en mulighed,” forklarer administrationsleder Klaus Juul Sørensen.

Store og små portioner

Han glæder sig over, at det med det nye system nu langt om længe bliver muligt at bestille to portionsstørrelser.

”Det har været et stort ønske hos både bestyrelse og elevråd, fordi der er stor forskel på, hvad en elev i henholdsvis 1. klasse og 9. klasse kan spise. Det er derfor rigtig dejligt, at vi endelig kan tilbyde det, fordi det nye system bedre kan håndtere det,” siger han.

Det nye system med betalingskort gør det desuden muligt at sætte et max beløb på køb pr. dag, pr. uge eller pr. måned på kortet, ligesom man kan sætte det til automatisk optankning.

I ugen op til mandag den 8. august, som er første skoledag i det nye skoleår, kommer der et opslag på Aula med yderligere information til forældre. Det betyder, at forældre kan sætte penge ind på kortet, så det er klar til skolestart. På første skoledag får alle elever nemlig udleveret en kuvert med deres personlige kort. De har således mulighed for at bruge kortet med det samme, hvis der er indsat penge på det inden da.

5. årgang tog stort ansvar på Niceville-dagen

På skolen arbejder klasserne løbende med trivsel i dagligdagen. Men i afdeling 1 fik den gode adfærd lige et ekstra årligt servicecheck i Niceville-ugen. 5. årgang trak et stort læs med både at planlægge og afvikle 20 forskellige aktivitetsposter for de yngre kammerater i 0.- 4. årgang på den store fælles aktivitetsdag, hvor elever fra alle årgange var på hold med hinanden. Elever i alle aldre – og de voksne – melder om en rigtig god dag.

De seneste to år har corona aflyst den store fælles trivselsuge ’Niceville’, som ellers har sat spot på, at det er ’nice at være nice’ – det vil sige at være en kammerat, som har god adfærd, god stil og god tone.

Men i år var Niceville tilbage, og den fælles aktivitetsdag for 0.-5. klasse mindede om, hvor skønt det er at være en del af et godt fællesskab.

”Grundtanken i Niceville, er jo at vi er fælles om den her skole – og det skal være et sted, hvor alle har det godt. Og det bedste udgangspunkt for det, er at alle behandler hinanden ordentligt. Og det var bare så fantastisk at se, hvordan børnene tog sig af hinanden i grupperne som var blandet på tværs af alle klasser og årgange og sørgede for at alle kom med,” fortæller lærer Dorte Skanderby, som har været en af initiativtagerne til projektet.

En del af et fællesskab

Det, der er specielt i år, er, at hverken 0., 1. eller 2. klasse har den store erfaring med at lave aktiviteter på tværs med kammeraterne i afdelingen, fordi de stort set kun har gået i skole under coronanedlukning eller -restriktioner. Det har betydet, at de i undervisning, sfo og frikvarter har været opdelt i virkelig lang tid.

”Her efter corona er det tydeligt, hvor vigtigt det er at føle sig som en del af det store fællesskab – og børnene nyder det. Og selvom mange af dem faktisk ikke har prøvet noget lignende før, gik det gnidningsløst,” siger Dorte.

5. årgang trak læsset

Som noget nyt var det i år 5. årgang, som stod for at udtænke og afvikle aktiviteterne på de 20 poster, som alle hold skulle rundt til i løbet af formiddagen. Det var også dem, som ’dansede for’ i Niceville-dansen, som nuværende 5.b selv har lavet for en del år siden, til Wafandes sang ’Det er nice at være nice’. De gjorde et imponerende arbejde som bærere af den gode Niceville-ånd.

”5. årgang har jo været venskabsklasser for 0. årgang og lavet forskellige ting sammen med dem året igennem, ligesom de har været legepatrulje i frikvarteret. Det betød blandt andet, at de yngste hele tiden mødte en stor elev, som de kendte. Og så var de bare rigtigt gode til at sætte aktiviteterne i gang og skabe god stemning. På Nicevilledagen handler det ikke om at vinde – der er ikke noget konkurrence-element. Det handler om at lege, hygge sig og have det sjovt sammen. Og det lykkedes virkelig,” fortæller Dorte.

I afdelingen har de aftalt, at 5. årgang også fremover skal spille en vigtig rolle på Niceville-dagen. Det er nemlig en rigtig god afrunding på deres ’trivselsopgaver’, inden de flytter op i afdeling 2 efter sommerferien.

Da dagen var ovre, fik alle elever fra 0.-2. klasse et emblem som beviser at de nu – i lighed med de ældre kammerater – er æresborgere i Niceville. Nemlig sådan nogen, som ved, at det er nice at være nice overfor hinanden på Holme Skole.

Sidste skoledag for 9. årgang - business as usual - og dog...

De sidste to år har sidste skoledag for 9. årgang været præget af coronarestriktioner. I år fik vores tre 9. klasser heldigvis en god gammeldags en af slagsen med morgenmad klassevis, nomineringer til 'klassens ...(alt muligt)', flotte udklædninger, karamelkast rundt til klasser på hele skolen og den traditionsrige fodboldkamp. En kamp med mindst 50 spillere på det ene hold og 12 på det andet! Heldigvis tog eleverne sejren efter en nervepirrende straffesparkskonkurrence.

De seneste mange år er eleverne herefter fortsat til Botanisk Have (i en del år Mindeparken) hvor elever fra hele byen har været samlet. Det har været med en del alkohol involveret - men i år var det for første gang anderledes.

Alkoholfri fest(ival)
I 2021 besluttede Aarhus Kommune nemlig, at Sidste Skoledag fra og med 2022 afvikles uden alkohol.

De ønsker en alkoholfri sidste skoledag, som skal understøtte de unge i en sundere alkoholkultur, hvor det er fællesskabet og ikke alkoholen, der er i centrum. Som ung skal man ikke føle sig udenfor, hvis man siger ”nej tak” til alkohol eller fravælger sociale arrangementer, fordi man ikke har lyst til at drikke.

Kommunen ønsker at sætte gang i en kulturændring, hvor alkohol ikke nødvendigvis er en del af de unges festkultur. Det stemmer ovnens med Sundhedsstyrelsens ret nye anbefaling om, at børn og unge under 18 år ikke bør drikke alkohol.

Så de havde arrangeret en stor fælles festival-lignende oplevelse på Grim Festivals plads i Brabrand. Her var der koncerter med forskellige bands - mest prominent var Icekiid, men der var også masser af andre aktiviteter.

Man kunne skate, spille basket, deltage i romaskine-konkurrencer, skyde med bue og pil, bage vafler og meget mere.
Ung i Aarhus og en lang række andre aktører havde stået for programmet, som også en del af de unge selv, havde været med til at sætte sit præg på.

Se evt. Børn og Unges video fra dagen på Facebook - det ser ud til at der var ret god stemning.

Herover kan du se lidt levende billeder fra 9. klasses sidste skoledag på Holme Skole - flotte udklædninger, karamelkast og fodbold.

Dimission for 9. årgang

Det var en perfekt lun sommeraften i skolegården, da skolen onsdag den 22. juni holdt dimission for 9.A, 9.B, 9.C og 9.Z.

Der var pyntet op med vilde blomster, lærerbandet stod klar og talerstolen var scenens midtpunkt.
Herfra var der dimissionstale fra Ditte, pæne ord på vers fra lærerne til 9.A, 9.B, 9.C, en tale til 9.Z og Jana fra 9.A stod for elevernes bidrag.

Der var fællessang under akkompagnement fra lærerbandet, og endelig fik eleverne naturligvis overrakt deres afgangsbeviser. Det hele sluttede af med et traktement og hygge rundt i gården, som summede af glade unge og stolte forældre. Tillykke med det - og god vind på den videre færd ud i livet.

Du kan læse Dittes tale til de unge mennesker her