Nyhedsbrev september 2019

Kære forældre og andre interesserede,

Hermed skoleårets første udgave af Holmegangen. Vi er godt igennem en dejlig skolestart og har nu fået taget hul på vores nye liv som en skole med to afdelinger og specialafdeling. Vi synes, det går rigtig godt!

I år har vi sagt goddag til to nye 0.klasser, som er kommet rigtig godt i gang i såvel skole som SFO. Jeg er utrolig glad for at erfare, at både skole-hjem-samarbejdet og det tværprofessionelle samarbejde om vores yngste elevers trivsel og læring kører på skinner.

Jeg vil gerne sige tak til jer forældre for den store opbakning til en god skolestart. Den er vigtig for skolen og for 0. klasses-lærerne og pædagogerne. Et tæt samarbejde og kendskabet til hinanden er vigtigt. Så endnu engang velkommen til Holme Skole.

Nye ansigter i skolebestyrelsen

Før ferien sagde vi farvel til Svend Ladefoged som mangeårig formand for Skolebestyrelsen. På årets første møde konstituerede skolebestyrelsen sig i en ny form med Marie Overgaard Nielsen, mor til Julie i 3.b og Jonas i 0.b som ny formand. Som næstformand indtræder Charlotte Kjær Petersen, mor til Jonas i 4.b og Noah i 6.b.

Efter ’Folkemødet’ til skolefesten meldte Hanne Brandt Djupdræt, mor til Thea i 0.a, sig til den ledige plads i bestyrelsen, vi byder velkommen til hende som nyt medlem.

Holme Skoles Bestyrelse gør et flot og engageret stykke arbejde for at præge skolen, og jeg glæder mig til det nye samarbejde om det allervigtigste: læring og trivsel for Holme Skoles elever på en veldrevet skole. Læs portrættet af vores nye formand længere nede i Holmegangen.

Nye medarbejdere på skolen

Også blandt personalet skal vi i dette skoleår byde nye folk velkommen. I de ældste specialklasser er Mads Aagaard Riisberg ansat som lærer og Birgitte Dam Møller er netop tiltrådt som pædagog. Inden længe starter Camilla Sejerup som barselsvikar på 7. årgang. Stort velkommen til dem alle tre!

Aula afløser ForældreIntra efter efterårsferien

Som I ved, banker det nye system AULA på som afløser for Forældreintra landet over. Det betyder, at I som forældre og vi som skole skal lære en ny kommunikationsplatform at kende. Efter planen starter AULA op i uge 43, og vi vil gerne sikre, at I som forældre får den nødvendige hjælp til at komme godt i gang.

Vi vil sende jer intro og FAQ på, hvordan AULA fungerer, og vi vil også invitere jer til nogle fyraftensmøder, hvor det er muligt at få hjælp til at komme i gang, skulle man have brug for det.

Indtil da finder I masser af viden om og vejledninger til det nye system på aarhus.dk/aula.

Tak for en dejlig skolefest

Skoleårets start fik ekstra farve af vores dejlige skolefest. Endnu engang tak for jeres opbakning og engagement denne dag. Skolefesten er for mig et farverigt billede på, at Holme Skole er vores allesammens, og den stemning og glæde, der præger festen, er med til at give os identitet.

Tak ligeledes til elever, lærere og pædagoger for at lægge at stort stykke arbejde i festen – ikke mindst i de flotte boder, der for nogle klassers vedkommende sikrer en skilling til en planlagt tur.

Skolepatruljen, morgentrafik og parkering

Skolepatruljen står hver morgen klar til at bidrage til trafiksikkerheden omkring skolen. Trafiklærer Lone Stenvang giver nye medlemmer af skolepatruljen et kursus i, hvordan opgaven skal håndteres. Jeg har besøgt skolepatruljen nogle gange, og de gør det godt.

I sidste skoleår engagerede skolebestyrelsen sig i at lave et event på Hjulbjergvej for at booste sikkerheden og skabe opmærksomhed omkring netop dette sted, hvor små sårbare trafikanter hver dag møder i skole. Det stiller krav til os alle. Krav om at være agtpågivende og opmærksomme i trafikken. Efter ferien havde vi besøg af politiet, som ligeledes så til, at trafikken tilpasser sig. Der er ofte travlhed om morgenen. Det gælder også, når børnene skal afleveres i skole og hverdagen lægger fra land i højt tempo. Tak, fordi I er opmærksomme. Giv skolepatruljen et ”thumb`s up” for deres arbejde.

Husk at der ikke må parkeres på vendepladsen foran indskolingsafdelingen. Her sætter man sit barn af, vinker og kører videre. Pladsen er trang derude, og der kan nemt opstå farlige situationer, hvis en bil pludselig står midt i det hele i længere tid. Husk også at parkering ikke er tilladt ved Gården, hvor vores specialklasser bor. Mange af vores specialklasseelever kommer med Taxa om morgenen og holdepladsen er forbeholdt dem og specialklasseforældre.

Sluttelig blot en god hilsen til jer alle. Nyd Holmegangen herunder.

De bedste hilsener

Ditte,

Skoleleder

Ny bestyrelsesformand: ”Jeg vil arbejde på handling og synlighed”

Skolebestyrelsens nye formand Marie Overgaard Nielsen håber, at den bestyrelse, som hun kommer til at stå i spidsen for, bliver synlige for skolens forældre i kraft af de emner, de tager op. Hun vil blandt andet gerne sætte sundhed på som et tema – og hun er ikke til bare at snakke om tingene – der skal handling til.

I sit arbejde som projektleder i Teknik og Miljø i Aarhus Kommune er 38-årige Marie Overgård Nielsen vant til at forandre byrum og lave events og arrangementer for hele Aarhus. Hun sørger med sin baggrund som cand. mag. i æstetik og kultur og dramaturgi for at bringe kunst og historie ud hvor borgerne er – fx byens gader og pladser.

”Så jeg er qua mit job ret god til at stable ting på benene – ofte i samarbejde med borgerne. Og det er nok sådan, jeg er. Der skal handling til – det skal batte noget, ellers kan vi jo lige så godt lade være,” fortæller den nyvalgte formand for Holme Skoles bestyrelse.

Hun er mor til børn i 0.b og 3.b og har siddet med i bestyrelsen det seneste år. Hun oplever at have fået indblik i en helt andet verden, men at det tager tid at lære hele systemet at kende, så man kommer lidt tættere på maskinrummet. Men det første år har klart givet lyst til mere.

”Jeg blev især grebet af, at Ditte sagde, at bestyrelsen kunne vælge nogle temaer, man var optaget af. Vi har ikke besluttet årets tema endnu, men sidste år lavede vi en liste over mulige emner, og herfra er jeg særligt optaget af et overordnet tema om sundhed. Det kan have mange indgangsvinkler fra børnenes transport til skole over indeklima til kost,” forklarer Marie.

Hun lægger ikke skjul på, at hun er gået ind i bestyrelsen for at påvirke børnenes skolegang på en positiv måde. Og så er hun meget bevidst om, at bestyrelsen er talerør for både forældre, medarbejdere og elever.

”Bestyrelsen er jo en fantastisk platform, hvor vi har mulighed for at præge og forbedre hverdagen i skolen. Og alle er jo interesserede i at give gode rammer for børnene, så vi sammen kan skabe endnu bedre læringsmiljøer – på den måde vil vi jo alle det samme,” mener Marie Overgaard Nielsen.

I det forgangne år har hun allerede været med til at skabe handling. Sammen med en anden fra bestyrelsen var hun meget aktiv i det lille udvalg, som sammen med Omdrejningspunktet i Rundhøj, arrangerede en trafikevent i foråret med fokus på mere sikker skolevej – særligt på Hjulbjergvej.

”Det var et eksempel på, at vi blev mere synlige for forældrene med et meget konkret tiltag. Det er noget, jeg håber, at vi bliver gode til i bestyrelsen, så skolens øvrige forældre får viden om, hvad vi laver. Jeg drømmer også om, at vi lykkes med i højere grad at involvere forældrene til at komme med input til de ting, vi arbejder på,” siger Marie, som gerne hører fra forældre. Hun kan kontaktes via beskedsystemet i ForældreIntra.

Når fest og faglighed går hånd i hånd

Skolefesten var igen i år fyldt med sjove aktiviteter og forskellige boder, hvor man kunne prøve eller købe noget. På multibanen holdt science-holdet til med en række boder, som ikke kun var gak og løjer – det var naturvidenskab, hvor ’kunder’ i alle aldre kunne eksperimentere med køkkenbords-science.

Valgfaget Science på 8. og 9. årgang er et fag, som formidler naturvidenskab til eleverne på en måde, hvor de selv skal have fingrene i tingene. De tager for eksempel på ture, hvor de slagter en høne, dissekerer en rotte og ser hvordan et bistade fungerer. Op til skolefesten fik de en opgave, som var næsten lige så udfordrende: de skulle planlægge en håndfuld gode science-aktiviteter til skolefesten for at tjene penge til en studietur til København.

”Der var en række krav til, hvad de kunne finde på. Det skulle være tilgængeligt for alle – også en tre-årig, det måtte ikke være farligt, man skulle kunne lave det hjemme bagefter – og ’kunden’ skulle selv kunne være med til at lave sit produkt,” forklarer Safiye Coskun, som sammen med kollegaen Andreas Damsgaard underviser holdet.

Klassen gik sammen i små hold for at generere idéer – og bryggede derefter videre på de bedste idéer i nye hold, så der blev tænkt hele vejen rundt om de ting, der skulle tilbydes.

Klassen ville vise, at naturvidenskab er for alle – og at det er alle steder omkring os. Det gjorde de så blandt andet med tilbud om at lave sit eget kartoffelslim, bruge en pipette til at blande ’gift’, der kunne drikkes og at lave en supersej lava’lampe’.

”Da de havde bestemt sig for de forskellige eksperimenter, lavede de selv forsøgsvejledninger, så alle kunne forstå, hvad der skulle ske i boden. Til festen var det en udfordring for en del af dem, at de skulle stå lidt som undervisere for dem, der kom, men de klarede det godt. Og flere blev så grebet, at de blev der det meste af festen, selvom de kun havde den vagt på en time,” griner Safiye.

De to lærere ser det som et udtryk for, at det var en stor motivationsfaktor for eleverne, at formålet med deres arbejde, var at tjene penge til en tur, som de allerede glæder sig til. Og der var god brug for ekstra hænder, for boderne var populære – ikke mindst hos skolefestens meget unge publikum.

”I faget vil vi gerne fange alle typer af elever ved, at de får tingene i hænderne og lærer naturvidenskab på en anderledes måde. Det ville vi også gerne vise her, og det synes jeg eleverne lykkes godt med,” siger Safiye Coskun, som sammen kollega Andreas og scienceholdet nu er lidt tættere på en lærerig tur til hovedstaden. Planen er, at de blandt andet skal besøge Eksperimentarium og et kraftværk, som er i gang med en bæredygtig omstilling fra kul til biomasse.


Se videoen fra skolefesten herunder - der er også klip fra science-boderne.

To-årige valgfag med prøve løfter de praktisk-musiske fag

Som den første årgang er 7. klasser landet over i gang med to-årige praktisk-musiske valgfag, som skal afsluttes med en prøve efter 8. klasse. Vi har kigget lidt ned i maskinrummet i ét af dem. Det er madkundskab, hvor eleverne øver sig i at smage sig frem til den perfekte harmoni.

På en tallerken ligger en bunke stendøde melorm med ’sour cream and onion’-smag. Madkundskabslærer Mette Sprogø byder den rundt til eleverne på hendes valghold på 7. årgang.

”I skal tage tre – og I skal mindst smage på to af dem. Og vent med at spise til alle har fået,” siger hun. Hos enkelte elever står rædslen nærmest malet i ansigtet – andre ser ud til at glæde sig til den krydrede sprøde snack. Da de små orm, som er ristet knasende sprøde, har ramt de første tunger, er reaktionerne fortsat blandede – men ”Uhmn”…-ytringerne overgår klart ”Adr..”-udråbene.

Prøven signalerer, at faget er vigtigt

Det er nyt fra dette skoleår, at alle skoler skal tilbyde 2-årige valgfag i 7. og 8. klasse, som afsluttes med en praktisk prøve. Skolerne skal tilbyde håndværk & design, men på Holme Skole tilbydes også madkundskab, billedkunst og musik.

”Vi ville gerne give størst mulig valgfrihed – også fordi der er så stor forskel på fagene. Med tre klasser på årgangen fordelt på fire fag får vi både en god normering til glæde for både lærere og elever, og der er størst mulighed for, at de får et fag, de synes er spændende og er motiverede for at arbejde med i to år,” forklarer viceskoleleder Simon Fenger, som allerede til skolefesten så, hvad et motiveret musikhold fra 7. årgang kan præstere på få timer, da de spillede Jimi Hendrix-nummeret ’Purple haze’.

Da det nye tiltag blev besluttet i Folketinget, var det med ønsket om at opnå tre ting: At styrke praksisfagligheden, at fremme alle elevers alsidige udvikling og dannelse og at åbne flere elevers øjne for erhvervsuddannelserne.

At fagene afsluttes med en prøve, har der været delte meninger om, men Simon Fenger mener, at det er et naturligt skridt på vejen, hvis folkeskolen skal signalere de praktisk-musiske fags vigtighed.

”Det er jo sådan i skolen, at eleverne prioriterer de ting højere, som de skal præstere noget i. Med prøven signaleres det, at valgfagene er lige så vigtige som de boglige fag, der også er prøve i,” siger han.

Lærer at smage fremfor at følge en opskrift

Tilbage i klasselokalet, hvor 7. klasse fordyber sig i smag og sanser, illustrerer melormene for eleverne, at synet og forventninger spiller ind på deres smagsoplevelse. De finder også ud af, at hvis de holder sig for næsen, kan de næsten ingenting smage, og at sensoriske oplevelser som bobler på tungen føjer noget nyt til smagsoplevelsen. Det er noget af dét, som Mette betragter som det grundlæggende i faget, hvor de er startet med at få styr på de fem grundsmage.

”De øver sig i at identificere dem og i at sætte ord på smagsoplevelser og får på den måde et ordforråd med fagudtryk til at beskrive smagsnuancer. Vi har også arbejdet med konsistenser – at der er forskel på at tygge i et stykke æble og et stykke melon. I køkkenet får de heller ikke en opskrift – de får nogle råvarer stillet til rådighed – og så skal de smage sig frem til den bedste tomatsovs eller frugtsalat ud fra den viden, de lige har fået. De lærer at træffe gode valg i køkkenet,” forklarer Mette.

Det oplever Nicholas, som er én af eleverne på madkundskabs-valgholdet, allerede at være blevet dygtigere til.

”Faget er noget helt andet, end i 6. klasse. Vi lærer en masse om tingene ved at smage og lave forsøg, inden vi selv skal lave mad. Jeg kendte for eksempel slet ikke til umami – og den er også lidt svær at smage. Det er virkelig sjovt at lave mad, når man ikke får en opskrift, men selv skal smage sig frem til og snakke om, hvilke smage der mangler, for at sovsen bliver helt perfekt,” siger han.

X'er til kalenderen

Herunder finder du en dato-oversigt over de arrangementer, vi er fælles om på skolen - eller som er for mange klasser/afdelinger.

Ferier og fri-dage med skolelukning fremgår også, ligesom datoer for skolebestyrelsesmøderne er plottet ind.

Print evt. ud og hæng på opslagstavlen