Kære Forældre på Holme Skole og andre interesserede,

Med kun godt seks uger tilbage inden sommerferien går skoleåret så småt på hæld. Som skrevet før er det en helt særlig tid på en skole, hvor der både lukkes ned og tænkes frem, når et år afvikles, imens et nyt skal sættes i søen. Begge dele er vigtige, og begge dele skal have sin særlige plads.

Næste skoleår er ved at være på plads

I forbindelse med opstarten af det kommende nye skoleår er fagfordelingen af lærernes arbejde nu ved at være endeligt på plads. Efter dette kommer skemalægningen. Begge dele er forudsætninger for opstarten af vores to nye afdelinger -0.-5. klasse og 6.-9. klasse. I morgen – torsdag - vil alle forældre modtage en besked i Intra om, hvem klassernes primære lærere bliver. Vi er glade for at være færdige med kabalen, der er gået op med stærke, kompetente og motiverede teams.

Tillykke med konfirmationen – og god ramadan

Jeg vil gerne lykønske hele 7. årgang med de veloverståede konfirmationer som non-firmationer. Jeg har ladet mig fortælle, at alt gik godt. -At mange skønne fester er blev holdt hjemme hos jer, og også at Blå Mandag var en god oplevelse. Konfirmationstiden er dejlig og en af de mange fine ting, der præger det omskiftelige forår omkring os.

I samme åndedrag ønskes en god ramadan for de af vores elever, der fejrer denne højtid, som også er præget af stor forventning hos børnene.

Afgangsprøver godt i gang

Med udgangen af denne uge afsluttes de skriftlige prøver på skolen. Det er et stort arbejde at få prøverne til at køre rigtig godt og mange – såvel lærere, som teknisk administrativt personale og ledelse - er i sving med dette. Vi vil gerne give vores elever de bedste rammer for prøverne, da de jo er en del af afslutningen af deres skoleforløb hos os og dermed en vigtig del af deres vej videre i uddannelsessystemet.

Sidste skoledag

Fredag den 24. maj er det sidste skoledag for 9. klasse. Udklædning, karamelkast og underholdning er rammen om dagen, og der er en særlig glæde og forventning hos eleverne – både de store og de små. Elever, lærere og ledelse planlægger i samarbejde en dejlig dag for alle.

Det er ’nice at være nice’ i indskolingen

I indskolingen blev dette års Niceville-uge skudt i gang i mandags. Det summer af liv i indskolingen, og der sættes virkelig spot på den gode stemning, det gode kammeratskab og venligheden. I Niceville er det ’nice at være nice’, og der arbejdes indgående med, hvad der skal til for at have det rigtig godt. Et tydeligt tegn på, hvor meget det summer, kan I se ved lågen mod Hjulbjergvej, hvor elevernes Niceville-hjerter er hængt op.

Åbning af Skole OL-byen

Torsdag er der endnu engang åbningsceremoni for Skole OL på Holme Skole. Den skoleolympiske ild løbes ind af den syvdobbelte verdensmester i orienteringsløb Maja Alm og skolens 6. årgang. Der bliver fest i den lille skolegård med livemusik, sang og taler ved Rådmand Thomas Medom, B&U-Borgmester Karim og jeg og herefter en bordtennisduel imellem elever og lærere. Det hele løber af stablen kl. 10.00 – 11.00. Jeg glæder mig til stemningen og håber på dejligt vejr til eventen.

Specialklasser til afgangsprøve – og OCN

I denne udgave af Holmegangen præsenterer vi jer for nogle af skolens specialklasser. Vi har ni specialklasser på skolen og en del af dem har klasseværelser på Fritidsgården, som udgør en skøn ramme for børnenes læring. På Holme Skole er vi stolte af vores specialklasseafdeling, som rummer et hav af dygtige elever og lærere med særlige fagkompetencer.

Specialklasserne er en del af skolens DNA, og de ældste af dem er nu – som i skolens øvrige klasser - dybt koncentrerede om at afslutte deres skolegang med afgangsprøver; såvel skriftligt som mundtligt. På Holme Skole arbejder vi aktivt på, at specialklasseleverne går til prøve, og eleverne selv er ambitiøse omkring det. Et rekordhøjt antal elever fra skolens specialafdeling aflægger folkeskolens afgangsprøve i år, og det er vi rigtig glade for.

Men derudover er alle vores lærere i specialafdelingens uddannede i OCN (Open College Network). Det er en metodik, der sikrer, at eleverne får bevis på kompetencer, som ligger udenfor det faglige. Det er en stor styrke ved vores system at kunne anerkende eleverne for, at mange typer af færdigheder og kompetencer er værdifulde i livet.

Kør trygt i Holme

I sidste uge havde frivillige forældre fra skole og dagtilbud arrangeret en event omkring sikker trafik på Hjulbjergvej. Som ledelse bakkede vi naturligvis op, for Hjulbjergvej er lidt af et knudepunkt om morgenen, hvor vi kan se, at der godt kan opstå nogle farlige situationer. Så tak til de involverede for at sætte fokus på at højne trafiksikkerheden for børnene og for områdets skyld. Jeg tror på, at når fx dagtilbud og skole står sammen om en sag, har det en større effekt, fordi budskabet spreder sig på tværs. Også tak til alle jer forældre, der tog godt imod budskabet om at køre trygt i Holme. I kan læse mere i artiklen herunder

En dejlig bededagsferie står for døren. Nyd den rigtig meget; der loves vist godt vejr.

Mange gode hilsener

Ditte Hagn-Meincke

Skoleleder

Nyd de levende billeder herunder fra 'Grøn dag' i sfo, hvor børn og forældre i fællesskab gav en hånd med at plante nyt på legepladsen. Tusind tak for det store fremmøde og engagementet.

Vigtigt budskab til bilisterne: Kør trygt i Holme

’Kør trygt i Holme’ var budskabet tirsdag den 7. maj, hvor frivillige forældre og børn var samlet om én fælles dagsorden: at gøre det mere sikkert at færdes på Hjulbjergvej. Her er der nemlig hver morgen og eftermiddag situationer, som skaber usikkerhed for små og store trafikanter. Trafik-eventen var en del af et forsøgsprojekt omkring aktivt medborgerskab i Holme-Rundhøj, og lokale erhvervsdrivende støttede med lækkerier, der skulle få budskabet til at glide ned hos trafikanterne.

Børns sikkerhed optager alle forældre – uanset hvor gamle børnene er. Derfor blev det netop trafiksikkerhed for alle børn, der blev omdrejningspunktet for fælles en event arrangeret af frivillige forældre fra både Holme Skole og Holme-Rundhøj dagtilbud igangsat af Omdrejningspunktet på Rundhøj Torv.

Hjulbjergvej er knudepunkt for mange små og store trafikanter, som skal til og fra både skolen og fritidsinteresser i Lyseng Idrætscenter – og det er ikke alle bilister, der sætter børnenes sikkerhed i første række. Initiativgruppen håber på at have sat gang i en positiv udvikling i trafikvanerne med tirsdagens event.

”Vi håber, at det lille initiativ bliver et skridt på vejen til bedre trafikforhold på Hjulbjergvej. At folk vil tænke over at sænke farten, og hvor de parkerer, så vi undgår unødvendige situationer, hvor små børn færdes,” siger næstformand for skolebestyrelsen, Marie Overgaard Nielsen.

En folder og lidt lækkert til køreturen

Ud over frivillige forældre, som stod for arrangementet, deltog også Holme Skoles ledelse og elever fra elevrådet. De udleverede en folder med information om, hvor det er bedst at parkere og et kort over de sikre skoleveje til fods og på cykel. Takket være lokale erhvervsdrivende uddelte de også frugt, kager og børneboller, som skulle få budskabet til at glide ned hos bilisterne. Både Føtex, Rema og den syriske bager Kweider på Holme Byvej støttede op med lækkerier.

”Budskabet om at sætte farten ned og i det hele taget bidrage til sikker skolevej for alle børn, blev leveret med et smil på læben og ledsaget af en snack fra de lokale butikker. Trafikvaner kan være svære at ændre i en travl hverdag, så derfor var det dejligt, at vi kunne give folk noget lækkert med på vejen,” siger medlem af skolebestyrelsen, Janne Siig Olsen.

Medborgerskab i nærmiljøet

Omdrejningspunktet på Rundhøj Torv og Urban Goods er initiativtagere til gruppen, hvis øvrige deltagere er forældre fra bestyrelsen i Holme-Rundhøj Dagtilbud og på Holme Skole. Formålet med trafik-eventen er at afprøve nye måder at samles som medborgere om at gøre en aktiv indsats for en positiv udvikling af lokalområdet.

Initiativet læner sig op af Aarhus Kommunes medborgerskabspolitik og er samtidig et forsøg på at blive klogere på, hvordan vi sammen som borgere og kommune skaber en god bydel og en god by.

”Holme Skoles bestyrelse vil senere på året selv gentage eventen i håbet om at få ændret trafikvaner til gavn for alle – men selvfølgelig særligt børnene,” fortæller Marie Overgaard Nielsen.

Fokus på styrker gav mere trivsel i 6.C

I 6.C har de arbejdet med fokus på 24 positive styrker hos den enkelte elev for at skabe bedre trivsel i klassen – særligt i pigegruppen. Det har givet et fælles sprog, de fortsat har gavn af. Som en del af forløbet gik turen til Move Aarhus i tre dage, hvor klassen gennem teambuildingsøvelser blev rystet sammen og fik jord under neglene og røg i håret i andre rammer end skolen kan tilbyde.

En hel klasse i regntøj og gummistøvler i fuld gang med at flytte en tennisbold fra a til b via stykker af en tagrende. Drenge og piger med fingrene begravet i at plukke en fasan, hugge brænde, snitte grøntsager, tænde bål og bage brød. Det var billedet af 6.c, da de i foråret var tre dage på besøg hos Move Aarhus, som holder til i grønne omgivelser ved Risskov sammen med Uno Centret.

Udover den anderledes kulisse og de sjove aktiviteter, var der det særlige ved dagene, at telefonerne ikke var fremme. Klassen hyggede sig rigtig godt med hinanden, snakkede sammen, drak te i pauserne, grinede og arbejdede sammen på kryds og tværs.

”Det var virkelig nogle fede dage, hvor klassen lavede nogen anderledes ting med hinanden. Telefonerne kom frem igen, da vi vendte tilbage til skolen, men de har fået en bevidsthed om, at de faktisk godt kan hygge sig sammen,” fortæller klasselærer Signe Israelsson.

Styrker fokuserer på det positive

Turen til Move Aarhus var kulminationen på et længere forløb, hvor klassen har arbejdet med – særligt pigernes – trivsel. Det har de gjort med afsæt i tænkningen om de 24 VIA styrker, som er udviklet af psykologerne Christopher Peterson og Martin Seligman. Deres tanke var, at man ved at fokusere på karakterstyrker kan arbejde med mennesker ud fra en positiv psykologisk vinkel. Styrker adskiller sig fra talenter, evner, færdigheder og kompetencer ved, at man kan bruge styrker i alle de sammenhænge, man indgår i.

”Jeg ville gerne vende deres fokus til at se på de positive ting, når de kiggede rundt i klassen. Vi har alle de 24 styrker i os, men nogle af dem er topstyrker, og andre skal man arbejde lidt for at få frem hos sig selv. Vi startede med at finde styrker i figurer de kendte i forvejen for at gøre det ufarligt og øve sig. Vi kiggede fx på, hvilke styrker Harry Potter og Mickey Mouse har, og hvordan de kommer til udtryk,” forklarer Signe.

Eleverne skulle senere – også med kammeraternes hjælp – kortlægge egne styrker og dernæst klassens. Hvilke topstyrker har hele 6.C? Hvad kan vi i fællesskab?

Over eller under linjen

Hos Move Aarhus bruger de også styrkerne som udgangspunkt, som 6.C derfor kunne bygge videre på under de tre dages teambuilding. Her blev de også introduceret til begrebet at være ’over eller under linjen’.

”Når man er ’over linjen’, tager man ansvar og erkender, hvis man selv har lavet en fejl. Er man ’under linjen’ giver man skylden til de andre. Det bruger vi fortsat i klassen som et fælles begreb, hvor vi med få ord kan tale om, at man fx i et gruppearbejde skal øve sig i at være ’over linjen’,” siger Signe.

Hun supplerer med, at styrkebegrebet fungerer på samme måde i 6.C – det er et fælles sprog. Og som en bonus har klassen brugt det i danskfaglig sammenhæng, hvor de snakker om styrker hos litteraturens figurer.

Selvom træerne i 6.c endnu ikke er groet helt ind i himlen, oplever Signe samlet set, at klassen trives langt bedre nu end før. Især pigerne.

Ida og Malou, som går i klassen, er enige.

”Dagene derude var rigtigt gode, fordi vi snakkede og havde det sjovt sammen – uden telefoner. Før var vi i mange små grupper; nu kan vi godt være sammen alle piger,” siger de.

De 24 VIA styrker:

Kreativitet

Nysgerrighed

Dømmekraft

Videbegær


Visdom

Mod

Vedholdenhed

Ærlighed


Spiritualitet

Samarbejde

Retfærdighed

Lederskab


Tilgivelse

Beskedenhed

Omtanke

Selvkontrol

Gårdens læringsmiljø er helt unikt

Holme Skole har ni specialklasser, hvor børn med særlige behov kommer fra hele Aarhus. Tre af klasserne holder til på Gården, hvor masser af kvadratmeter, luft omkring sig, færre klassekammerater og en arbejdsplads for sig selv er den ideelle ramme for et godt skoleliv.

Det er mandag formiddag i 2.f; én af de tre specialklasser, som holder til på Gården. Klassens syv elever sidder spredt rundt i tre sammenhængende lokaler og en enkelt i det køkken, de stort set har for sig selv. De arbejder koncentreret. Flere har sat en ’timer’ så de kan holde øje med, hvor længe de skal arbejde med opgaven. Når timeren ringer, skal de pakke bogen sammen og finde madpakken. De fleste sidder ved deres egen arbejdsplads; små skriveborde langs væggen, mens en enkelt gerne vil sidde med opgaven ved det store fællesbord midt i klassens største lokale. Flemming og Pernille, som er henholdsvis lærer og pædagog, har god tid til at komme rundt i de fire lokaler og hjælpe med arbejdet i danskbogen, hvis der er brug for det.

Plads til forskellighed

I 2.f er der elever samlet fra flere klassetrin fordi specialklasserne ofte er aldersintegrerede. Derfor er god plads og flere lokaler at råde over meget positivt for elevernes trivsel og læring.

”Aldersforskellen betyder, at deres faglige niveau ofte er forskelligt. Når vi har flere lokaler at være i, kan vi langt bedre differentiere undervisningen og tilrettelægge den efter det enkelte barns behov – og uden at de forstyrrer hinanden,” fortæller pædagog Pernille Laursen Hansen, som har arbejdet med specialområdet i 12 år; de seneste tre år på Holme Skole.


Også de to 5. klasser på gården tilbyder et unikt læringsmiljø, fordi de har mange lokaler at råde over, selvom der er få elever i klassen. Pernille uddyber, at de positive effekter ved masser af plads bunder i flere forhold.

”Nogen af børnene herovre har virkelig brug for ro. Både i forhold til støj, men også bare ’ro på’. Andre har brug for god plads omkring sig og har det bedst med få kammerater at forholde sig til. Det kan vi tilbyde dem her,” forklarer Pernille.

Albuerum i den gamle have

Når der er frikvarter, kan de tre klasser boltre sig på et stort areal, der minder om en spændende gammel have. Der er træer at klatre i, buskadser at gemme sig i og sand og jord at grave i og bygge huler af. Børnene må gerne smutte over på den legeplads, hvor skolens øvrige klasser leger, men som regel hygger de sig med egne skaberprojekter i Gårdens have -Og så er de gode til at invitere børn fra normalklasserne over, som også bliver tiltrukket af havens muligheder.

”Der er så god plads her til, at alle kan være ude på samme tid og have et godt frikvarter, uden at de går i vejen for hinanden. De her rammer er virkelig unikke – og passer så godt til vores børns behov,” siger Pernille.