Kære Forældre og andre interesserede!

 

Så har vi for alvor ramt december, og igennem mit vindue er der kig til en hvidfrossen jord - lige nu belyst af høj sol. Det er et smukt syn.

 

Jul på Holme Skole

Julestemningen breder sig på skolen. Elever og personale har sørget for pyntning i klasserne på klippedagen, hvor der også blev nydt æbleskiver fra kantinen. På billederne ses et udsnit af de flotte døre, som eleverne udsmykkede i afdeling 2. 

Det traditionsrige Juleshow for 0.-3. klasse er i fuld gang, og vi nyder for alvor at have det genoplivet efter coronaperioden. Vi har tre juleshows i løbet af december. Juleshowsène indholder diverse aktiviteter som lykkehjul, julesange, ”Scenen er din” med optræden fra børnene, numsedans, krybbespil og Jule-gangnamstyle, hvor nissehuerne svinges, og vi danser rundt i hele salen. Børnene sidder organiseret i "felter" rundt i salen, så de ved, hvor de hører til. Mellem aktiviteterne synges en "Nu er det jul"-sang med fagter, som ender med at alle sidder ned og er klar på at lykkehjulet drejer nok engang. Juleshowet arrangeres hvert år supergodt af Mikkel, Pernille og Peter - og børnene elsker det!

 

Ved hvert juleshow afspilles et af de tre afsnit af SUPERNISSEN, som er Holme Skoles julekalender. Hvert år er der en gruppe 1. klasses børn, der spiller med og problemstillingen er som regel den samme: Børnene på Holme Skole opdager, at det snart er december. Den sure pedel Kåre vil ingen jul have og gemmer som regel den store kasse med julepynt. Børnene ringer til Supernissen, som oftest ligger på en strand et eller andet godt sted, indtil der er bud efter ham. Han kommer dem til undsætning, de får de magiske spidse nissehuer på og løser problemet med Kåre. Det er vist endnu ikke sket, at der IKKE er blevet afholdt jul på Holme Skole, så det er GODT, vi kender Supernissen.

 

Med tiden har alle årgange jo oplevet både at være til juleshow og glæde sig til SUPERNISSEN, så den sendes selvfølgelig ud på Aula til alle klasser, og her er der også mulighed for at klasserne selv tager en omgang Jule-gangnamstyle, hvis man ikke kan sidde stille.


På Holme Skoles Læringscenter PLC er der også pyntet op til jul og høj julestemning. Her har Mille, Pernille, Kirsten og Lonni arrangeret kasser med julebøger, som plejer at blive støvsuget, så snart de bliver sat op på en indbydende måde. I år er der også en JULEQUIZ, som man kan være med i.


SFO har haft æbleskive- & gløgg-dag for alle jer, der har jeres gang i SFO og om lidt står Lucia for døren.


 

Onsdag den 21. december er sidste dag, inden julen for alvor kræver vores opmærksomhed, og juleferien starter. Vi besøger traditionen tro Holme Kirke til juleafslutning. Også dette er en tradition, vi holder af til at markere, at vi holder juleferie. I samarbejde med Kirkens præster Pia og Peter samt musiklærer Mikkel har vi den glæde at skulle lytte til nogle af vores piger, som skal synge, ligesom vi også er med til at præge hvilke sange, der er på programmet.


 

Besøg af Rådmand Thomas Medom

Tirsdag den 6. december lagde Rådmand Thomas Medom vejen forbi Holme Skole. Thomas er nysgerrig efter at høre, hvad vi er optagede af, og vi sætter stor pris på denne interesse fra vores rådmand. Til besøget havde vi valgt at invitere Thomas på formiddagskaffe med elevrådet og elever fra 8. og 9. årgang. Som I kan læse længere nede i Holmegangen er vores elevråd meget optaget af at skabe gode pauser for de unge, hvor fællesskabet er i højsædet. I drøftelsen med Thomas tog vi hul på emner som mobiltelefoners betydning for fællesskabet, de fysiske rammers betydning for læring og samvær og mange andre gode emner. Vi mødtes i Undergrunden, som er vores ungemiljø, og jeg er stolt af vores elever, som på bedste vise indgik i en dialog om ungelivet på Holme Skole. Det er min klare oplevelse, at Thomas steg glad på sin cykel, da han forlod besøget hos os.

 

I denne udgave af Holmegangen kan I læse om vores arbejde med Mellemform, om elevrådets arbejde og om personalets pædagogiske døgn. Jeg ønsker jer alle en fortsat dejlig december måned - og selvfølgelig en god jul.

 

Mange gode hilsener,

Ditte Hagn-Meincke

Skoleleder

HUSK! 

 

Tirsdag den 13. december: 

Luciadag, hvor 4. årgang står for luciaoptoget klokken 8.00-ish. 
Alle forældre er velkomne.

 

Onsdag den 21. december

Sidste skoledag inden jul. 

Alle klasser har som udgangspunkt normalt onsdagsskema.

Alle klasser går til gudstjeneste i Holme Kirke i to hold. 

 

Tirsdag den 3. januar er første skoledag efter ferien. 

Sfo er åben fra mandag den 2. januar for tilmeldte børn. 

Elevrådet arbejder for at booste fællesskabet

Elevrådet for afdeling 2 – det vil sige 6. – 9. klasse - har allerede haft et travlt år. De har fået sat en masse skibe i søen, som giver fællesskabsfølelsen og kendskabet til hinanden et løft. Nye muligheder for aktive frikvarter og en fællessamling er blandt de vigtigste tiltag.

”Jeg havde hørt, at det med at sidde i elevrådet bare var noget med at holde nogen møder og snakke en masse, men at der aldrig rigtig skete noget. Men sådan er det bare slet ikke. Der er ikke engang gået et halvt skoleår – og vi har allerede fået gennemført vildt meget!” Sådan siger Diddi fra 9.C, som er medlem af elevrådet for første gang – og desuden er valgt som formand.

 

Mobilfri frikvarter

Dét, elevrådet har haft held med at få ført ud i livet i en fart, er at Undergrunden nu er fælles frikvartersrum for 9. årgang, og at lokalet er opgraderet med et bordtennisbord og et skab med en masse nye brætspil.

6., 7. og 8. årgang har fået et lokale, som også har et skab fuld af spil, og hvor de kan samles og hygges sig med klassekammerater eller dem fra parallelklassen. De tre årgange ’ruller’, så de hver uge skifter mellem spillelokalet, gymnastiksalen og fodboldbanen.

”Ønsket om at kigge på, hvad man kan lave i pauserne, kom naturligt, da vi strammede op om at overholde mobilpolitikken. De skulle finde ud af, hvordan pauserne kunne blive mere spændende, når den skal foregå uden mobiltelefon,” fortæller pædagogisk leder i afdeling 2, Sonja Pedersen.

Hun er glad for, at de to initiativer har fællesskabet som overskrift, for det har høj prioritet hos hende – og derfor har hun heller ikke været sen til at nikke ja til at alle de gode idéer, som elevrådet har sat i søen.

”9. årgang har sammen med elevrådet stået for at lave et regelsæt for, hvordan de er sammen i Undergrunden, så det er et rart sted at være for alle. Det har de været ret gode til,” siger hun.

Fællesskabet er i fokus

Også en ny fællessamling for afdeling 2 har set dagens lys efter det nye elevråd er trådt til. Her var elevrødderne med til at planlægge, hvordan det skulle foregå, for at det blev en god oplevelse – blandt andet med lidt styring på, hvordan klasserne kom ind og ud af salen, og hvor de skulle side.  I første omgang lavede de en prøve på, om det kunne fungere – og det gik så godt, at der nu er planlagt fællessamlinger resten af skoleåret.

”I både frikvarters-tiltagene og fællessamlingerne er der fokus på at give mulighed for at eleverne lærer hinanden bedre at kende – både på tværs af klasser og på årgange. Og så tager elevrådet ansvar for at være med til at planlægge. Det gør de i tæt samarbejde med Mikkel, som på fineste vis står for at facilitere elevrådets møder,” fortæller hun med henvisning til lærer Mikkel Langballe, som er tovholder for elevrådet og desuden ham, som sørger for at musikken spiller til fællessamlingerne med musikvalgholdene ved instrumenterne. 

 

Ikke bare snak – men hurtig handling

Også på elevsiden er der stor tilfredshed med de resultater, som allerede er opnået i år. Der er en følelse af at blive taget alvorligt, og at det nytter noget at sige højt, hvordan skoledagen kan blive bedre og give højere trivsel.

”Det har ikke bare været snak – og så ses vi igen til næste møde, hvor vi snakker videre... Vores ønsker er faktisk hurtigt ført ud i livet, måske fordi Sonja har været med til møderne, så der blev hurtigt taget stilling til, om det kunne lade sig gøre. Og så synes jeg også, vi har været realistiske i vores ønsker og forslag,” siger elevrådsformanden og det er Sonja enig i:

”De er megaseje i det store elevråd – de har virkelig bare været gode at samarbejde med,” slutter hun.

’Mellemformer’ skal sikre en god skole for alle

På Holme Skole tog vi sidste år hul på arbejdet med ’Mellemformer’.  Dette sker i samarbejde med PPR, som skal være med til at sikre deltagelsesmuligheder for alle børn. Forskning viser, at struktur, overblik og genkendelighed i løbet af skoledagen gavner alle børn, så disse ting er i fokus, når skolens mellemformteam går på arbejde ude i klasserne sammen med lærere og pædagoger.

I Aarhus Kommune er antallet af børn og unge, der henvises til specialpædagogiske tilbud, stigende. Indsatserne har tidligere været rettet mod det enkelte barn, men forskning viser, at det er bedre at arbejde med barnet i fællesskabet, for barnets udvikling er altid et produkt af samspillet mellem barnet og det miljø, det er en del af. Derfor skal alle skoler i Aarhus arbejde med 'Mellemformer, hvor tanken er, at klassens fællesskaber kan rumme alle børn, hvis rammerne indrettes rigtigt. 

 

Alle børn skal opleve at høre til

”Vi har været i gang med Mellemformer i knapt halvandet år nu og er kommet godt i gang. Vi laver klasseindsatser, hvor udgangspunktet er, at alle børn bliver i klassen og tager del i de samme aktiviteter. Alle børn skal opleve klassefællesskabet, og at de hører til,” fortæller lærer Rikke Laigaard Stolt. Hun udgør sammen med lærer Anders Flaskgaard og pædagog Michael Jensen skolens mellemformsteam.

De tre er tilknyttet forskellige klasser, hvor deres fineste opgave er at indgå i et frugtbart samarbejde med klassens lærerteam om, hvordan der bliver deltagelsesmuligheder for alle.

 

Greb fra specialpædagogikken

Arbejdet med Mellemformer betyder blandt andet, at lærerne bruger metoder og undervisningsformer, der er lånt fra den specialpædagogiske tilgang. Forskning viser nemlig, at specialpædagogiske greb hjælper til at skabe et inkluderende miljø for alle børn.

”Når vi bruger disse metoder, betyder det faktisk, at flere børns behov imødekommes. Det gør vi blandt andet ved at skabe rammer med en struktur, der er tydelig og overskuelig. Det giver tryghed og ro og tilgodeser alle børns behov, så vi undgår at tage børn ud af fællesskabet,” forklarer Michael Jensen.

Samarbejde er kodeordet

Samarbejde er et kodeord for arbejdet med Mellemformer. Både blandt kollegerne indbyrdes i teamet, men i lige så høj grad med den kollega fra mellemform, som skal hjælpe klassen på vej med nye indsatser.

”Det er et ligeværdigt samarbejde om klassen, hvor vi altid taler sammen inden en time. Vi deltager i teammøder, forberedelse, forældremøder og klassearrangementer for at støtte teamet og til fulde lære dem og klassen at kende. Lærerne er jo vant til at stå alene, men jeg oplever, at det giver en god dynamik i klasselokalet, når vi er to. Det er pædagogisk sparring, hvor vi hjælper kollegaen med at blive mere tydelig i sin undervisning. Vi fungerer lidt som børnenes ambassadør, hvor vi ser tingene fra deres perspektiv, og kan stoppe kollegaernes talestrøm, når de fortaber sig i lidt for lange forklaringer,” griner Anders Flaskgaard.

 

Tæt parløb med PPR

Arbejdet med Mellemformer foregår i hele Aarhus Kommune i etaper, hvor alle skoler først er i gang i løbet af 2025, men Holme Skole har været med i første rul. En vigtig del af projektet, er at Mellemforms-teamet indgår i et tæt samarbejde med PPR (Pædagogisk Psykologisk Rådgivning) som de sparrer med i udviklingen af de bedste løsninger for de enkelte klasser.  Projektets metoder og tilgange er inspireret af NESTs succes med at skabe inkluderende fællesskaber og læringsmiljøer i almenklasser, som også rummer børn med autisme.

Mellemform-teamet på Holme Skole følger typisk en klasse et halvt år ad gangen – og så skulle de nye arbejdsgange og strukturer gerne være så godt indarbejdede, at teamets hjælp bliver overflødig. Samtidig er teamet godt i gang med at udbrede de gode konkrete redskaber til alle kollegerne. For eksempel har alle klasser fået en 'time-timer' til at give overblik over tiden. I første omgang udbredes det i i afdeling 1, men på længere sigt også i afdeling 2.

”Vi er ikke i mål endnu, for ting tager som bekendt tid, men vi er godt på vej,” slutter Rikke Laigaard Stoldt

En saltvandsindsprøjtning for personalet

For et par uger siden var det samlede pædagogiske personale på Holme Skole sammen på ’pædagogisk døgn’. Her skulle de fordybe sig i den pædagogiske faglighed, som ligger bag alt det, vi gør i hverdagen med børnene. De dykkede ned i børnesyn, ’mindset’, det gode teamsamarbejde og så tog de hul på arbejdet med en temauge for hele skolen i næste skoleår.

 

Når først et skoleår er godt i gang, går lærere og pædagogers arbejdsdage med en vekselvirkning mellem tid i klassen/sfo, planlægning af undervisning og aktiviteter – både individuelt og i teams, måske er der hjemmearbejde, som skal gennemgås og gives feedback på, og der skal planlægges og afholdes forældresamtaler, forældremøder, elevsamtaler og så videre…

I sådan en hverdag er der ikke altid så god tid til at gå et spadestik dybere i sin faglighed, men det har alle lærere og pædagoger netop haft lejlighed til på et pædagogisk døgn fra fredag eftermiddag til lørdag middag.

 

”Det gav mulighed for at dykke dybt ned i nogle spændende overordnede pædagogiske emner, som ligger til grund for den daglige planlægning, men som vi ikke nødvendigvis kommer omkring i hverdagen,” fortæller skoleleder Ditte Hagn-Meincke, som har planlagt døgnet sammen med Laila Nielsen og Sonja Pedersen, som er skolens to pædagogiske ledere. Det er sket med input og sparring fra skoleudviklingsudvalget, som består af en gruppe på 12 lærere og pædagoger fra alle skolens afdelinger.

 

Byggeri i LEGO

På programmet den første dag var blandt andet drøftelser og fælles refleksioner om børnesyn, mindset og det gode teamsamarbejde.

 

Der blev talt helt overordnet om det gode samarbejde, og så gik klassernes teams i dybden med eget samarbejde. Hvad er vi gode til, hvad er vores svagheder – hvilke udviklingsmuligheder skal vi arbejde med?

I arbejdet med mindset-teori byggede medarbejderne modeller i LEGO af et growth og et fixed mindset. I mindset-teori handler de to mindset om, hvorvidt man opfatter vores evner som medfødte og uforanderlige eller som noget, man kan udvikle gennem indsats. 


”Det var en sjov – men også givende – opgave at bygge de forskellige mindset i LEGO. Det gav os både refleksioner over eget mindset, men også hvordan vi ser på, hvordan børn lærer, og hvad de kan opnå. Forskning viser, at jo mere fleksibelt vi som professionelle kan tænke – jo mere læring er der basis for. Derfor er det givende at være bevidste om mindset,” forklarer Ditte.

 

Trænger til at nære fællesskabet

På andendagen tog personalegruppen hul på arbejdet med en tværgående temauge for hele skolen, som skal løbe af stablen næste skoleår. En uge hvor alt går på tværs af klasser, årgange og medarbejdere, hvor hold blandes og børn og personale arbejder på nye måder.

 

”Vi trænger til at nære fællesskabet på skolen efter en lang periode med aflysninger af alt det sjove, som giver energi til både elever og medarbejdere. Det gælder både i afvikling af sådan en uge, men også i planlægningsfasen, hvor det faglige og sociale får et boost,” siger skolelederen.

 

Det samme var netop tilfældet for det pædagogiske døgn, som var givende på alle parametre for personale og ledelse.

”Det var en saltvandsindsprøjtning for samarbejdet og for samværet. Selvfølgelig for personalet – men hele tiden med børnene som omdrejningspunkt. De er vores vigtigste opgave. Det giver en stor tilfredsstillelse at arbejde dybere med den faglighed, vi bruger hver dag – og jeg er sikker på, at frugterne af det døgn kommer til at kunne mærkes ude hos børnene,” fortæller Ditte.

 

Hun ser nu frem til at skoleudviklingsudvalget tager input fra det pædagogiske døgn med videre i det generelle pædagogiske arbejde og i planlægningen af temaugen.