Kære Forældre og andre interesserede!

Så lægger vi skoleåret 2020/21 bag os og kigger ind i en velfortjent sommerferie, som mange har ventet på med spænding. For hvad mon vi kan, og hvad mon vi må? Heldigvis ser det ud til, at verden nu lukker mere og mere op, så ferietraditioner som udlandsrejser alligevel og måske mod forventning kan gennemføres.

(På side 7 i Børn og Unges Guide til forældre (link), kan I læse retningslinjerne ifht. isolation efter udlandsrejser mv.)

Goddag til nye 0. klasser

Tirsdag den 22. juni kunne vi byde vores nye elever i 0. klasse velkommen til et Goddag-arrangement på skolen. Trods restriktioner og med opfordring til afstand og hygiejne, fik vi sagt hjertelig velkommen og vist vores skønne arealer og klasseværelserne frem. Børnehaveklasselærerne og pædagogerne uddelte de traditionsrige kasketter i gul og rød, og alle elever fik en mappe med hjem med skoleopgaver at kigge på. Der blev taget billeder til garderobelågerne, og der blev snakket og leget. Det var en skøn oplevelse at se vores kommende elever, som glæder sig så meget til at komme i skole. Vi ser frem til skolestarten med stor glæde og håber og forventer at møde ind til en normal skolehverdag efter ferien. Det trænger vi alle til.

Farvel til 9. klasserne

I den anden ende af skolen har vi taget afsked. 9. årgang dimitterede efter et afsluttende skoleår, som var præget af hjemsendelse, virtuel undervisning, afstandskrav og masser af håndvask. En stor udfordring, men vi kan se på både dem, deres lærere og forældre med stor beundring. Det lykkedes flot, og selvom afgangsprøverne foregik under andre omstændigheder end de normale, var det opvakte, ambitiøse og engagerede elever og lærere, vi mødte ved det grønne bord. I mandags holdt 9. årgang sidste skoledag (se video længere nede i nyhedsbrevet), og vi priser os lykkelige for, at karamelkast og en festlig dag blev mulig for de unge. Onsdag den 23. juni kunne vi med stor glæde dimittere dem alle ved en smuk udendørs dimission i dejligt vejr. Med de lempede Corona-restriktioner havde vi mulighed for at være sammen alle sammen under åben himmel, så vi satsede på, at vejret ville holde, og vi var heldige. En skøn afslutning på et meget specielt sidste skoleår for vores 9. årgang. Vi ønsker dem al mulig held og lykke i deres videre færd.

Online bestyrelsesarbejde

Også for skolens bestyrelse har dette været et særligt år. Men vi har mærket, at skærmmøder ikke sætter tingene i stå for vores aktive medlemmer. Skolens bestyrelse har været helt fantastisk til at gøre sig gældende, hvor det gav mening, og sikrede for eksempel at en forældrepatrulje stillede op, da vores skolepatrulje var hjemsendt.

Jeg vil gerne igen sige 1000 tak til de forældre og endda også bedsteforældre, der meldte sig med denne hjælp. Det gav mening og i øvrigt god stemning på skolevejen. I løbet af dette skoleår har Bestyrelsen blandt andet fået pudset rækken af lovpligtige principper af. Det har givet gode og spændende samtaler om vores skole. Et superspændende arbejde. Tak til bestyrelsen for jeres engagement og i øvrigt store positive opbakning til skolens ledelse, lærere og pædagoger for vores håndtering af Corona-livet.


Nye lærerkræfter næste skoleår

Til det nye skoleår har vi ansat tre nye lærere, som vi skal byde velkommen til august.

  • Karin Gregersen skal være barselsvikar i afdeling 1

  • Rikke Stoldt skal være klasselærer i 1. kl og have timer i den nye 'mellemform'.

  • Lasse Buchreitz Struve skal være lærer i ny specialklasse på 7. årgang

Et stort og varmt velkommen til dem alle tre. Vi glæder os til samarbejdet.

Et skoleår rinder ud - et nyt er lige om hjørnet

I den seneste tid har det summet overalt på skolen. Sådan er det på denne tid af året, hvor vi lukker ét skoleår ned samtidig med, at vi åbner et nyt. Der lægges planer, afsættes datoer, laves skemaer og arbejdes sammen til den store guldmedalje. I samme ombæring tages afsked med gamle klasser og hilses på nye. Nogle af jer vil møde nye lærere i kommende skoleår. Andre fortsætter med de samme. I hele dette arbejde ligger også de planer, der nu skal lægges for vores samarbejde med jer forældre i det kommende år. Det ser vi frem til. Det gode skole-hjem-samarbejde er alfa og omega for et godt skoleliv med masser af trivsel og læring for jeres børn. Derfor også tak til jer alle for samarbejdet i året, der gik. De mange hjemsendelser og fjernundervisningen har givet både os og jer en ny rolle i samarbejdet. Vi sætter stor pris på den måde, vi har kunnet arbejde sammen om dette på. Lad os dog – trods godt samarbejde – håbe, at næste skoleår ikke på samme måde bliver præget af Corona.

Denne Holmegang skal – som årets sidste – også indeholde en tak til skolens personale. Hver og én. Personalet på skolen har ydet et helt fantastisk stykke arbejde med at sikre en tryg og velfungerende skole fyldt med læring og trivsel under til tider meget vanskelige omstændigheder. Det har jeg kæmpestor respekt for. Også skolens personale ønskes en dejlig ferie.

Nu står sommeren for døren . Klokken ringer snart for sidste gang. Skolen lukker ned for en stund og ønsker jer alle en dejlig ferie.

Vi ses til august.

De bedste sommerhilsener fra

Ditte

Sidste skoledag for 9. årgang

Alt var ikke som det plejede, da 9. årgang holdt sidste skoledag - slet ikke faktisk - men noget var dog... De var nemlig festligt klædt ud, og i højt humør kastede de karameller til skolens øvrige elever.
Resten af programmet var forbeholdt afgangsklasserne 9.x, 9.y, 9.g, 9.d og 9.r, som blandt andet fik brunch og frokost fra kantinen, spillede rundbold, dystede i bungeerun og mega-bordfodbold - og bare helt generelt hyggede og lavede sjov med hinanden.

I videoen kan I få et glimt af en god sidste dag på Holme Skole.

Dimission under åben himmel

En af de få gode ting, der er kommet ud af coronaretningslinjerne, er årets dimission under åben himmel med levende musik.

Vi måtte nemlig gentænke dimissionen og besluttede at tage chancen, håbe på godt vejr - og holde det udenfor. Det betød nemlig, at alle klasser (9.x, 9.y, 9.p, 9.g og 9.r) kunne være samlet - i modsætning til sidste år, hvor vi holdt det klassevis.

Heldigvis var vejrguderne på vores side og sørgede for en tør og lun eftermiddag. Det satte den perfekte ramme for alt det, vi selv kunne putte ind i dimissionen som blandt andet bød på musik og sang fra lærerbandet, taler fra Ditte og Hannah (en af eleverne), roser og eksamensbeviser.

Der var den sædvanlige højtidelige stemning, som kommer til at sænke sig over en forsamling, som skal tage afsked. Det er en særlig dag, hvor glæden over at være færdig og skulle videre i livet, blander sig med vemod over farvel til skolen, lærerne og kammeraterne. Og det samme gør sig gældende for forældre, som for nogens vedkommende har været en del af Holme Skole i mange år, hvis der også er ældre søskende.


Måske er en ny tradition kommet til - ihvertfald var skolegården en fin ramme for et dejligt arrangement.

Når noget er flot, passer man bedre på det

I efteråret 2020 blev der taget hul på at opfylde et stort ønske fra de ældste elever – en renovering af gårdtoiletterne. Det blev muligt takket være en pulje af ’corona-midler’, som skulle sæt gang i hjulene for blandt andet håndværkerne. I februar stod de færdige, men her var brugerne stadig hjemsendt til hjemmeundervisning. Nu har de dog indtaget dem - og de er rigtigt glade for resultatet.

Elevrådet på mellemtrinnet havde for et par år siden et projekt, hvor de gennem forskellige ’nudging’-tiltag forsøgte at ændre elevernes adfærd på gårdtoiletterne. For nok var de gamle og slidte – men derfor kunne man jo godt ramme toiletkummen med strålen og skraldespanden med papiret. Det prøvede elevrødderne med små humoristiske budskaber at lokke kammeraterne til.

Det lykkedes i nogen grad, men i dag kan Carla fra 6.b og Tristan fra 6.a, som var med til projektet dengang, konstatere, at der skulle noget andet til.

”Der er altid pænt og rent nu, hvor det er blevet sat i stand. Det er som om, at når noget er pænt, har man mere lyst til, at det skal blive ved med at være det. Der er ingen, der vil være den første til at skrive noget på en ny hvid væg,” siger Carla. Hun er især glad for at toiletterne ikke længere er åbne for oven og for neden, det er meget mere trygt at gå på toilettet nu.


Tidssvarende toiletforhold

Det var netop også én af ting, der stod øverst på ønskelisten hos Administrationsleder Klaus Juul Sørensen, som har stået for projektet.

”Projektets formål var at skabe nogle toiletforhold, der levede op til de sidste nye toiletråd om lukkede lydtætte toiletrum, berøringsfri armaturer, urinaler til drenge, god udsugning og god belysning,” fortæller han.

Projektet blev muligt da Holme Skole sammen med Holme-Rundhøj Dagtilbud og Rundhøjskolen fik tildelt i alt to millioner af de 'Corona-midler', som gennem renoveringsprojekter skulle være med til at sætte gang i hjulene. Den samlede renoveringspris var på 865.000 kroner, heraf kom de 550.000 kroner fra coronapuljen.

”Renoveringen havde været på ønskesedlen længe, men det var en fantastisk mulighed, vi fik gennem de penge vi blev tildelt helt ekstraordinært,” siger Klaus Juul Sørensen.

På videoen her viser Tristan og Carla de renoverede toiletter frem:

Holme Skole har landets dygtigste matematikhjerner

4.b på Holme Skole har i år deltaget i den internationale matematikkonkurrence Kænguruen. Her dystede de individuelt i logisk tænkning og matematiske problemstillinger mod 567 klasser fra 166 skoler i Danmark. Det var de så dygtige til, at de indkasserede førstepladsen for 4. årgang på landsplan – altså må de være landets dygtigste matematikhjerner i aldersgruppen. Ud over diplomer, en nøglering og æren bestod præmien af 10 matematikspil til klassen, så de fortsat kan træne logikken.

På den internationale Kængurudag deltager cirka 6 millioner elever fra 75 lande i den internationale matematikkonkurrence Kænguruen. Konkurrencen består af små anderledes og udfordrende opgaver, og formålet er at styrke elevernes interesse for matematik og give dem lyst til at udforske matematiske problemstillinger. 4.b deltog for første gang i år, men har stor erfaring med netop den slags opgaver, for matematiklærer Dorte Skanderby har fodret dem med de kringlede måder at tænke på, lige siden de gik i første klasse.

”Vi har taget 2-3 kænguruopgaver hver gang, vi har haft matematik for at øve deres logiske tænkning. Opgaverne er en anderledes og lidt finurlig måde at tænke matematik i forhold til det, de møder i matematikbøgerne, hvor fokus i de yngste klasser mest er på algebra,” fortæller hun.

Øver de smarte veje til rigtigt svar

Når konkurrencen afvikles, får hver elev et opgavesæt, som de har en time til at løse på egen hånd. I Danmark kæmper årgangene mod hinanden, så klassen med det bedste pointgennemsnit vinder for årgangen. Og i år var det 4.b, som løb med sejren som den bedste klasse i Danmark på 4. årgang.

”Det er første gang, vi er med i konkurrencen, hvor de selv sidder med opgaverne. De er vant til at have tid til at tænke over opgavens løsning, og så beder jeg dem først forklare kammeraterne, hvordan de har tænkt, inden nogen kommer med bud på svaret. Så snakker vi om, at der kan være mange måder at komme frem til det rigtige svar – men nogen af dem er måske smartere end andre. Der er mange veje til Rom, men der er ingen grund til at tage en stor omvej,” griner Dorte Skanderby.

Hun oplever, at der er rigtigt mange nye og svære matematiske fagområder, som eleverne skal lære i 4. klasse. Derfor har Kænguruen i år været et dejligt – og lidt anderledes afbræk – i alt det nye. -Ligesom præmien på 10 gode matematikspil også kan byde på et frisk pust, når hovedet skal have pause fra hverdagsmatematikken.

”Det er en klasse, som er fantastisk dygtige til matematik – men den oplevelse har de ikke altid selv. Den her førsteplads viser dem måske, at der er noget om snakken,” siger en stolt matematiklærer.

Om Konkurrencen:

Kængurukonkurrencen startede i Frankrig i 1991, og Danmark har været med siden 2015. De deltagende lande verden over bidrager med opgaver, som bliver udarbejdet på en international matematikkonference.

Man kan selv prøve kræfter med de kringlede kænguruopgaver på Kænguruen.dk. - der er tre eksempler herunder.

#WörterVerändernWelten – og giver cool cash og hæder til 9.y

Under forårets hjemsendelse har 9.y i tysk arbejdet med et projekt om ungdom. Blandt andet deltog de i en konkurrence, hvor eleverne i grupper skulle lave en plakat med billeder, hashtags og en skriftlig beskrivelse af en bevægelse, de ville starte. På tysk forstås. Det gjorde klassen så godt, at de blandt de mere end 250 indsendte forslag tog både 1. og 3. pladsen i konkurrencen!

Konkurrencens navn #WörterVerändernWelten (Ord forandrer verdener) antyder, at der er lagt op til at tænke stort. Og det var præcis, hvad de fire grupper i klassen gjorde.

”Indholdet i deres bevægelse har især haft fokus på at have omsorg for hinanden, være opmærksom på hinanden, fortælle andre at man holder af dem. Alle fire grupper arbejdede seriøst med opgaven og kom frem til nogle flotte resultater, som jeg var meget stolt af at indsende til konkurrencen,” fortæller tysklærer Lotte Kjelstrup.

Velovervejet, original og vedkommende idé

Og det skulle vise sig, at ikke kun hun fandt resultaterne imponerende – det gjorde juryen, som skulle vurdere de mere end 250 indsendte bidrag, også – for hele to af de fire gruppers bidrag kom i konkurrencens top tre.

Andrea, Maja, Esther, Sofie S., Hanna og Kaao Mau vandt førstepladsen med plakaten #WieGehtEsDir. Om gruppens bidrag sagde juryen blandt andet:

”Plakaten emmer i allerhøjeste grad af en velovervejet, original og vedkommende idé. De tager hul på et tabubelagt emne - den psykiske sundhed- der er svært at snakke om blandt unge mennesker. Derfor ser juryen denne plakat, som en meget vigtig og kærkommen stemme, nemlig vigtigheden af at spørge, hvordan dine medmennesker har det. Pointen om at være nærværende og til stede, når man er sammen med andre, syntes vi, er essentiel.” Præmien var 5000 kr. til et arrangement med klassen og en sweatshirt til alle i gruppen.


Aktuelt og modigt valg

Tredjepladsen gik til plakaten #ZeigDeineLiebeFürDeineMitmenschen, som Sofie U., Sofia, Matilde, Sofie B., Sara, Johanne og Dania havde lavet.

Om deres bidrag sagde juryen blandt andet: ”Plakatens budskab, om at vise kærlighed til de nærmeste, er en vigtig stemme i nutidens SoMe-diskussion.

Temaet kærlighed er ofte et svært emne for unge at tale om, derfor er gruppens valg af emne i den grad aktuelt og modigt. Billedet er velvalgt og anderledes med en ægthed. Det er med til at skabe en nærværende og positiv stemning.” Præmien var en sweatshirt og et biografgavekort til gruppemedlemmerne.

Tilsammen udgør de to grupper alle pigerne i 9.y, men også drengene får glæde af de seje klassekammeraters tysk-præstation. Hele klassen har nemlig brugt nogle af pengene på minigolf på toppen af Bruuns Galleri og så krydser de fingre for en klassetur til Gorillapark i Vejle, hvor de i øvrigt også skal bruge præmiepenge fra en lommefilm-konkurrence, de vandt sidst år!


Seriøsitet, interesse og grundighed giver resultater

Lotte valgte at tilmelde klassen til konkurrencen, fordi den ikke alene lød spændende for faget tysk, men den ramte også plet i klassen og i tiden, de befandt sig i med corona, hjemsendelse, tid til at tænke over livet og hvad der er det vigtige i det. Målet var at starte en bevægelse, og det har klassen allerede prøvet gennem deres Instagram-profil @youngadultboeger, hvor de med ung-til-ung-boganmeldelser har spredt budskabet om, at det er sejt at læse.

”Konkurrencens fokus var at dele en vigtig ting på nettet med flotte velovervejede billeder, powerfulde hashtags og en begrundende tekst. Jeg er sikker på, at gennem arbejdet med vores Instagramprofil har eleverne fundet ud af, at med seriøsitet, interesse og grundighed, så kan man komme langt, og man kan være med til at påvirke andre i en rigtig god retning. Det nytter noget at bruge sin stemme rigtigt,” siger Lotte Kjelstrup, som også er klassens dansklærer.


Man kommer langt, hvis man har hinanden
For hende viser plakaterne, at eleverne ikke alene fagligt, men også menneskeligt, har fat i den lange ende.

”Plakaterne viser, at vores unge mennesker også kan se ud over deres egen næsetip og oprigtigt bekymrer sig om andre. De viser, at der er en god rummelighed blandt de unge og en forståelse for, at alle ikke er ens. Vi har alle brug for nogen at tale med, vi har alle brug for at blive hørt og forstået. Vi er alle vigtige – og hvis man har hinanden, så kommer man langt,” slutter den stolte tysklærer.

Konkurrencen #WörterVerändernWelten er arrangeret af Det Nationale Center for Fremmedsprog i samarbejde med Goethe-Instituttet, Sproglærerforeningen og Tysklærerforeningen.

Et online år i skolebestyrelsen med fokus på principper

Bortset fra årets allersidste møde i skolebestyrelsen har det været et år, hvor medlemmerne kun har set hinanden på skærmen til online møder. På trods af det anderledes – og lidt op-ad-bakke-år - glæder bestyrelsesformand Marie Overgaard Nielsen sig over, at de er nået i mål med de lovpligtige principper for skolens virke. Og så ser hun frem til at kunne genoptage nogle af de projekter, som har været på hold – blandt andet en make-over af kantinen.

Følger man med på skolens Facebookside vil man muligvis have set videoen med skolebestyrelsesformand Marie Overgaard Nielsen, som forklarer ’princip for undervisningens organisering’. Det er den første i en række videoer, hvor alle bestyrelsesmedlemmer forklarer hvert et af de otte principper, som de har arbejdet med i det forgangne år.

Et år der – også i bestyrelsessammenhæng – har været temmelig anderledes. De har nemlig kun set hinanden til virtuelle møder.

”Det er klart, at det ikke er optimalt med et to-timers online møde om måneden. Jeg indførte quizzer med præmier på et tidspunkt for at holde humøret og gejsten lidt oppe – for det har været lidt en udfordring at holde motivationen for medlemmerne,” fortæller hun og uddyber:

”Når man sætter sig i stolen som nyvalgt medlem af en skolebestyrelse, er det jo ud fra et ønske om at forandre noget – om at sætte noget i gang. Og på grund af coronarestriktionerne gennem mere end et år, har vi måttet sætte stort set alting på pause. Det sætter sig lidt på kampgejsten.”


Derfor er hun også glad for, at det alligevel lykkedes at komme i mål med de lovpligtige principper for skolens virke. Bestyrelsen fik også afholdt en trafikevent i september, hvor der igen blev slået et slag for at sænke farten på skolevejen, og de yngste fik uddelt en goodiebag i stofposer i en trafiksikker farve. Og endelig stillede de selv op i neongule veste med slikkepind – og fik organiseret flere frivillige forældre, da skolepatruljen var hjemsendt, mens de yngste skulle i skole. Så helt uden ståhej har året trods alt ikke været.


Ser frem til projekt om sundhed

Men formanden ser frem til kommende skoleår, hvor blandt andet det udskudte projekt omkring Pitten forhåbentlig igen får lidt momentum.

”Vi havde holdt møde om det og var klar til at trykke på speederen, dagen før det hele lukkede ned! Nu kan vi komme i gang igen med et projekt, hvis overordnede overskrift bliver sundhed. Vi skal have lavet et princip for sundhed, som kommer omkring mange elementer af det; fx mad, sukkerindtag og elevernes egentransport[MON1] til skolen. Vi prøver sammen med kantinepersonalet at komme ud og få inspiration i andre skolekantiner, og vi kommer forhåbentlig i gang med en mere fysisk ’make-over’ af Pitten, så det bliver et hyggeligt sted, hvor eleverne har lyst til at opholde sig sammen,” forklarer hun.

Marie håber, at skolens forældre – hvis de ikke læser principperne i fuld længde på hjemmesiden – tager sig tid til at se de små videoer, hvor hvert medlem af bestyrelsen præsenterer et.

”Så får man også lige sat ansigt på de folk, der yder et stykke frivilligt arbejde for at skabe gode rammer for børnene på Holme Skole. De fortjener virkelig et skulderklap,” siger hun.



Herunder kan I høre Marie præsentere princippet for undervisningens organisering: