Kære forældre og andre interesserede!

Skoleåret 2018/19 er for længst blæst i gang og sommer blev til sensommer, som nu efterhånden ligner efterår mere og mere.

Inden vi tog imod alle vores dejlige elever efter sommerferien, samledes personalet til en uge med forberedelse af årets arbejde. Vores vigtigste fokusområde er elevtrivsel – fagligt og socialt - og vi startede året med at dykke ned i Elevtrivsels-undersøgelsen for at bruge informationerne i den til at planlægge arbejdet med netop dette. Det er vigtigt for os at bruge de indsamlede data meningsfyldt til at supplere vores viden og dermed tilrettelægge et godt indhold i hverdagens arbejde med trivsel.

Velkomst til nye ansigter

Holme Skole har i dette skoleår fået nye medarbejdere. Vi har for længst sagt velkommen til Henrik (specialklassepædagog), Gitte (specialklasselærer), Charlotte (specialklasselærer), Torben (specialklasselærer), Mathilde (lærer), Peter (SFO-pædagog tilbage fra barsel), Puk (lærer i vikariat) og om lidt starter Kristina (administrativ medarbejder i vikariat).

Vi har efter sommerferien ligeledes budt en masse nye elever og dermed nye forældre velkomne. Det er vi rigtig glade for, og det ligger os på sinde at tage godt imod, så alle føler sig velkomne. Man er altid velkommen til at kontakte skolen, hvis noget vækker undren, eller man har spørgsmål.

Den nye bestyrelse har konstitueret sig, og også her var der nye folk. Svend Ladefoged har til vores glæde endnu engang modtaget valget som formand, og på næstformandsposten byder vi Marie Overgaard Nielsen velkommen. Årets første udfordring for vores skolebestyrelse blev at give høringssvar på det udmeldte sparekatalog for Børn & Unge. Jeg ser med stor glæde frem til vores samarbejde.

Informationsmøde for nye forældre 4. oktober

Det var festligt at tage imod vores nye elever i 0. kl. lige efter sommerferien. De havde alle været på besøg på skolen – enten sammen med deres forældre eller sammen med børnehaven.

Overgangen fra dagtilbud til skole er vigtig, og vi er allerede nu i gang med at gøre klar til næste års kuld af nye elever. På torsdag den 4. oktober holder vi informationsarrangement om skolestart på Holme Skole, hvor alle interesserede er velkomne. Jeg selv og indskolings- og SFO-leder Laila vil fortælle om skolen og skolestarten.

Holme Skoles elever tager ansvar

Rundt omkring i klasserne er valgene til skolens elevråd ved at være på plads. Vi har elevråd i alle afdelinger, og også i deres arbejde vil den faglige og sociale trivsel få en vigtig plads. Vi skal have alle perspektiver på, og elevernes er vigtige. På næste skolebestyrelsesmøde præsenterer en del af elevrådsmedlemmerne sig og fortæller om, hvordan de er kommet i gang med årets arbejde.


Valget til Børn og Unge Byrådet i Aarhus Kommune er på trapperne. Holme Skole har i indeværende år siddet på borgmesterposten flot repræsenteret ved Karim Kaddoura, som også genopstiller til dette valg. Som skole har vi pligt til at lære eleverne at tage del i demokratiske processer, og det er dejligt at se, at lysten til også at gøre dette udenfor skolen er der.

Tak for en dejlig sommerfest

Årets sommerfest var varslet i regn og blæst, og derfor traf vi beslutning om at flytte den nogle dage. Det var ikke uden en vis ængstelse, at vi alle om morgenen kiggede længselsfuldt mod himlen. Heldigvis var vejrguderne med os, og sommerfesten blev afviklet i høj sol, som vi havde håbet. For mit vedkommende var det først sommerfest på Holme Skole og sikke en skøn oplevelse! TAK til alle der mødte op - også selvom vi flyttede med kort varsel. Vi har et stort fællesskab omkring vores skole, og sommerfesten er med til at binde os sammen. Det var en dejlig oplevelse, og en tradition vi skal værne om.

Årgangskonferencer sikrer alles udvikling

Sidste år påbegyndte vi arbejdet med årgangs-konferencer på alle årgange, og om få uger starter dette arbejde op i indskolingen. Hensigten er at få drøftet igennem, hvordan vi bedst sikrer den enkelte elevs faglige og trivselsmæssige udvikling. På årgangskonferencerne deltager lærere, ledelse og vejledere, og der aftales handling og indsatser i forhold til læring i klassen. Konferencerne sikrer, at lærere og pædagoger får delt deres viden om klasserne og eleverne, og derigennem sikrer vi, at de indsatser, vi planlægger, er samstemte.

Certificering af medarbejdere i specialklasserne

Lærere og pædagoger i Holme Skoles specialklasser er alle i gang med uddannelse og certificering hos OCN Danmark. OCN står for Open College Network og er en metode, efter hvilken elever kan få papirer på andre kompetencer, end dem man traditionelt får papirer på ved folkeskolens afgangsprøver. I Aarhus Kommune generelt - og på Holme Skole specifikt - arbejdes målrettet på, at så mange elever som muligt går til prøve - og det skal vores specialklasseelever også. Men OCN kan – udover at give bevis på uformelle kompetencer – også øge elevernes oplevelse af at kunne mestre afgangsprøverne. Vi er stolte af at være med til at sætte fokus på disse kompetencer og oplevelsen af den faglighed, de bringer med.

Udskolingens toiletter renoveres

Byrådet i Aarhus har bevilget midler til forbedring af toiletforhold på skolerne i Aarhus. Det betyder, at vi på Holme Skole inden længe opfører en række nyrenoverede toiletter i vores udskolingsafdeling. Det er vi glade for, og vi ser frem til, at de står færdige.

Jeg vil sluttelig ønske alle et dejligt efterår - og god læselyst til resten af nyhedsbrevet,

Mange gode hilsener

Ditte Hagn-Meincke

Skoleleder

Fest for fællesskabet

For år tilbage var der mange mindre arrangementer i både klasser og sfo i sommerens løb. Alt sammen på forskellige tidspunkter. På trejde år er hele baduljen slået sammen til ét stort brag, hvor hele skolen fester sammen. Det betyder engagement fra alle elever – og det nærer fællesskabet for hele skolen at elever, personale og forældre er samlet om at lave en god fælles fest.

Tidligere holdt hver klasse sit eget sommer-arrangement, sfo’en holdt sommerfest, og der var en sommerudstilling af elevernes billedkunst-arbejde. Der var altså mange ting på tapetet – både for medarbejdere og forældre –, som i øvrigt ofte skulle til afslutninger i daginstitution og hos fritidsinteresser i samme tidsrum.

”Vi besluttede derfor, at vi gerne ville byde ind til det store fællesskab på skolen i stedet og slog de mange mindre arrangementer sammen til ét stort. Vi tog lidt det bedste fra hvert arrangement og puttede det ind i én fælles fest,” fortæller Indskolingsleder Laila Nielsen.

Det var blandt andet elevernes optræden for forældrene til de enkelte klassearrangementer, boderne og det lidt festival-agtige præg fra sfo’ens sommerfest og idéen med at medbringe egen madkurv, som gik igen begge steder.

Sommerudstillingen, hvor arbejdet i billedkunst det forgange år vises frem, er udvidet til også at kunne være en fremvisning af produkter fra andre fag.

Det var MEGAsjovt

For Iben Marie fra 0.b var det den første skolefest på Holme Skole. Vi spurgte hende, om det var sjovt?

”MEGA! Det var så sjovt, at jeg græd, da jeg skulle hjem! Det sjoveste var nok hoppeborgene, men det var også sjovt at få lavet hårpynt og blive malet i hovedet – jeg blev Minnie Mouse med en pink sløjfe i panden,” fortæller hun.

Også Linnéa fra 3.a var en begejstret gæst og medskaber af festen. Hendes klasse stod for boden med hårpynt – de havde lavet over 100 på forhånd.

”Det bedste var nok, at vi måtte være over det hele – også i den store skolegård og på banerne. Det var fedt, at man kunne få sodavand og popcorn og slik og alt muligt – og jeg kunne virkelig godt lide hoppeborgen og rutchebanen. Det var også sjovt at synge, for jeg har ikke sceneskræk – jeg vil bare gerne vise, hvad jeg kan,” siger Linnéa, som dermed flugter fint med det indtryk, pædagogisk leder Laila Nielsen har.

”Vi oplever, at både medarbejdere og elever synes, det er fedt at være fælles om det. Og det, at eleverne selv udtænker og står for en bod, betyder, at de i høj grad – også de ældste - synes, det er deres fest. Hele skolen byder ind med dét, de kan,” forklarer hun.

I år kunne det mærkes, at det er tredje gang, festen holdes i det format. Det var en kendt struktur, så alle vidste, hvor de skulle gå hen, og hvad der skulle ske. Og så bliver det på mange måder ikke kun en skolefest, men også en fest for lokalområdet, idet naboerne og dem fra Old-boys-holdet også var til stede.

”Vi nyder virkelig den store opbakning fra forældre og elever. Og det er jo fantastisk, at de prioriterer dagen – også selvom vi flyttede festen med kort varsel. Det er bare en kæmpe fornøjelse at se folk indtage stedet og hygge sig med hinanden på tværs af aldre og klasser,” siger Laila.

Se video fra festen herunder:

Vi sender to hold til DM i lyse idéer

Projekt Edison er en landsdækkende innova-tionskonkurrence sat i verden af Fonden for Entreprenørskab. Holme Skoles 6. og 7. årgang deltager hvert år. Og IGEN i år går to hold fra skolen videre fra Aarhus-konkurrencen til landsfinalen.

På Holme Skole arbejder 6. og 7. årgang med Edison i en hel uge - og kommer på den måde rigtig godt omkring dét at arbejde i en innovativ proces. Der er god tid til at dvæle ved idéerne og til at undersøge, om de kan føres ud i livet - fx ved at tage til kontakt til virksomheder eller andre, som kan guide. Samtidig skal de også arbejde med, hvordan de skal præsentere og anskueliggøre deres idé for dommer-ne til konkurrencen, hvor alle de deltagende Aarhus-skoler dyster om en plads til landsfinalen.

Projekt Edison har et overordnet emne, som alle elever skal lægge hjernerne i blød omkring. Årets emne var 'Grøn omstilling' - og det var to hold så innovative omkring, at Holme Skole kom hjem med en 1. og en 2. plads.

De to hold vandt således en plads i landsfinalen i Fredericia den 15. november, hvor de skal dyste under Danish Entrepreneurship Award.

1. pladsen gik til ''Den grønne oplader', som er en generator, der ved hjælp af kinetisk energi oplader din mobiltelefon, mens du cykler. Så sparer man både strøm OG får motion. Dét er da win-win!

2. pladsen gik til 'Den grønne nabo', som er en app, hvor du kan dele overskudsmad med dine naboer for at bekæmpe madspild sammen. Det kan fx både være en rest af den lækre aftensmad eller mad, du bare ikke kan nå at spise, inden det bliver for gammelt. Så kan andre få glæde af det fremfor at smide det ud.

"Det er så flot, at Holme Skole er med helt fremme igen i år. Tillykke til vinderne og også til lærerne, som lægger et stort arbejde i at være en del af projektet og booste elevernes innovative tænkning," siger Ditte Hagn-Meincke.

Vi følger spændte med den 15. november. Og det er jo sket én gang, at førstepræmien - en kæmpestor check på 10.000 kr. - er kommet med hjem til Holme Skole.

Glimt fra sfo'en

En fredag med bål (i sig selv en sjov aktivitet at tænde og holde liv i et bål) og snobrødsbagning.

Forældrene kom med masser af æbler fra haven, så der kunne bages, syltes og - som her - laves æblemost.

X'er til kalenderen

Herunder finder du en dato-oversigt over de arrangementer, vi er fælles om på skolen - eller som er for mange klasser/afdelinger.

Ferier og fri-dage med skolelukning fremgår også, ligesom datoer for skolebestyrelsesmøderne er plottet ind.

Print evt. ud og hæng på opslagstavlen

Skolebestyrelsen på Holme Skole i 2018/19

For første gang i mange år var vi lige på nippet til at skulle have kampvalg til bestyrelsen før sommerferien. Så spændende blev det alligevel ikke, men der er kommet flere nye medlemmer til, så der er lagt op til en bestyrelsesperiode med nye perspektiver og dynamikker.

Alle skoler skal ifølge folkeskoleloven have en bestyrelse. Skolebestyrelsen er et vigtigt organ, som har indflydelse på alle områder, der vedrører skolens virksomhed. De har en række opgaver, som skal løses – det er for eksempel at godkende skolens budget – og så skal de gennem principper ’sætte retning for skolens virksomhed’.

Det kan for eksempel være at fastsætte skolens værdier, udarbejde ordensregler, sætte sit præg på anti-mobbestrategien, sætte fokus på undervisningsmiljøet og lave principper for samarbejdet mellem skole og hjem.

På det konstituerende møde i august var det tanken, at bestyrelsen skulle beslutte, om arbejdet det næste år skulle være traditionelt ’ad-hoc-baseret’ eller mere emneopdelt. Men da det på daværende tidspunkt stadig var uvist om Holme Skole, som det var udlagt i et spareforslag, skulle slås sammen med Rundhøjskolens og en del af Søndervangsskolens distrikt, blev den beslutning udsat til næste møde.

Nu hvor byrådet har besluttet at tage forslaget om færre skoledistrikter af bordet, tegner det til, at bestyrelsen det næste år kan koncentrere sig om det videre arbejde med at udvikle på Holme Skole.

Holme Skoles bestyrelse 2018/19:

Skolebestyrelsen består af repræsentanter for forældre (valgt for fire år) og medarbejdere (valgt for et år) – ledelsen har formelt en sekretærfunktion.

  • Bestyrelsens formand er fortsat Svend Ladefoged, som er forælder på 9. årgang
  • Næstformand er Marie Overgaard Nielsen, som er forælder på 2. årgang

Øvrige forældrerepræsentanter er:

  • Karen Reitz, som er forælder på 5. årgang
  • Nadia Hussein Abdo, som er forælder på 5., 7. og 8. årgang
  • Janne Siig Olsen, som er forælder på 7. årgang.
  • Christina Appel Skelgaard, som er forælder på 2. årgang i specialafdelingen
  • Charlotte Kjær Petersen, som er forælder på 3. og 5. årgang

Suppleant er:

  • Kathrine Haugaard Underlien, som er forælder på 1. og 3. årgang

Medarbejderrepræsentanter er:

  • Mette Hindsgaul, som er tillidsrepræsentant for lærerne
  • Henrik Skoubo, som er arbejdsmiljørepræsentant for pædagogerne

Endelig deltager skoleleder Ditte Hagn-Meincke og viceskoleleder Simon Fenger.

Når fotografen har været forbi, kan I se den samlede bestyrelse på skolens hjemmeside. Som forældre er I altid velkomne til at tage kontakt til bestyrelsen, hvis I har spørgsmål eller forslag, I ønsker de skal tage op. I kan se på kalenderen længere ned i Holmegangen, hvornår de har møder i dette skoleår. Via ForældreIntras beskedsystem kan I skrive til bestyrelsen ved at vælge ’skolebestyrelsesmedlemmer’ som modtagere – desværre ser det kun ud til at fungere fra en pc – ikke i SkoleIntras app.