Kære forældre på Holme Skole,

Foråret melder på fineste vis sin ankomst nu. Selvom det er koldt nogle dage, pibler det jo op ad jorden. Der er tiltagende flere timer med sol, og vi søger udenfor i hver en pause. Fra mine kontorvinduer ser jeg dette ske, og jeg glæder mig over udsigten til og lyden af elever, der spiller basket, rundbold og fodbold og hygger sig udenfor.

Jeg vil gerne endnu engang takke for en fantastisk velkomst som ny skoleleder på Holme Skole og med dette nyhedsbrev give et billede af den skole, der har mødt mig.

Holme skole har traditioner, og her tager man imod med fest, flag, musik og god stemning - og det gøres i fællesskab. Tirsdag d. 3. april tog hele skolen imod mig i skolegården med flagallé og for enden af den, spillede skolens lærerorkester. ”Velkommen! Velkommen! Velkommen til vor skole!”, lød det med hundredevis af børnestemmer. En fantastisk morgen og den bedste modtagelse!

Jeg har nu haft min gang på skolen i knap to uger og har brugt mine morgener hos de yngste elever. Her har jeg mødt en del af jer, og vi har fået hilst på hinanden. Igen er jeg blevet hilst velkommen med smil og små gode fortællinger. Børnene er gode til at sige ”Godmorgen!”, når jeg kommer gående, og de har lyst til en snak. Der er en dejlig stemning blandt børn og voksne i indskoling og SFO på denne tid af dagen. Jeg vil fortsætte disse morgenrunder, og I vil kunne opleve, at jeg måske kommer til at hilse på jer mere end én gang. Der er mange at lære at kende, så hellere for meget end for lidt. At møde voksne og børn om morgenen er for mig en dejlig start på dagens arbejde.

Min korte tid på skolen til trods har jeg haft held med at besøge klasser og opleve undervisningen. Jeg vil fortsætte med at komme forbi og tage alt i øjesyn. Da jeg for tiden også har ”Goddag-samtaler” med alle medarbejdere, har jeg allerede fået god viden om, hvordan vi arbejder med såvel det faglige som det trivselsmæssige her på skolen.

Som ny skoleleder er det en glæde at opleve engagement, faglig stolthed og højtfungerende teamsamarbejde hos lærere, pædagoger og ledelse. Jeg oplever også en god stemning blandt eleverne, når de arbejder i klasser og på gange. På Holme Skole foregår et væld af spændende ting i fag og klasser, og jeg vil tage mig tid til at opleve det hele.

På Holme Skole er elevinddragelse på dagsordenen, og vi har elevråd i alle afdelinger. Det er en stor styrke for en skole og en væsentlig faktor i læring, at eleverne oplever sig som en del af deres skole, og at der lyttes til dem. Det giver ejerskab til skolen og oplevelsen af at være vigtig. I sidste ende bevarer og udvikler det skolen som et godt sted at være for alle. Jeg glæder mig til at møde dem alle og blive klogere på, hvad vores elever har af bidrag og drømme i forhold til skolens udvikling.

At mange er fælles om at bevare vores skole, har jeg set fra første dag. Når jeg går omkring på skolen, kan jeg mærke, at der bliver passet på den. Her er rent og pænt, og man mærker, at nogen gør en indsats for, at Holme Skole skal være et godt sted at være. Det er et fælles ansvar, og alle tager del. Børn som voksne og naturligvis bidrager i samarbejde med vores teknisk administrative personale, som gør en stor indsats.

Som ny skoleleder er der rigeligt at gå i gang med. Jeg bruger min nysgerrighed til at lære alt og alle at kende og glæder mig både til og over det, jeg oplever. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at jeg er kommet til den bedste skole. Jeg vil holde jer opdateret med nyt og ser frem til samarbejdet.

Mange gode hilsener

Ditte Hagn-Meincke

Skoleleder på Holme Skole

I dette nummer af Holmegangen kan du herunder læse:

  • Et portræt af skoleleder Ditte Hagn-Meincke
  • Om 6.c, som har været medforfattere til to afsnit af den populære serie 'Klassen' på DR Ultra.
  • Om vores skole-OL event 26. april, hvor para-atleten Daniel Wagner kommer med den olympiske ild.

Skoleleder Ditte Hagn-Meincke:

Jeg har altid vidst, jeg skulle være lærer

Holme Skoles nye skoleleder Ditte Hagn-Meincke har gennem sine lærerforældre fået skolelivet ind med modermælken. Efter en del år som specialkonsulent med fokus på børn med særlige behov begyndte hun at savne dem det hele handler om – nemlig børnene - og vendte tilbage til folkeskolen, hvor hun elsker, at der er liv og læring hver dag. Hun ser frem til at føre skolen videre i samme gode ånd og tager små skridt i starten, hvor hun er mest optaget af at ’mærke hvad der er i væggene’.

På Holme Skole står der et pæretræ, som er tudsegammelt. Pedellen har villet fælde det i årevis, men Allan har – ligesom sin forgænger – værnet om det. For det var Harry Kochs træ og en del af skolens historie. Harry Koch var skolens inspektør fra 1955 til 1975 og – har det vist sig – Dittes grandkusines morfar.

”Jeg vidste ikke, da jeg fik stillingen, at jeg langt ud var familiært forbundet til Holme Skole, men det er da ret sjovt. Og da jeg fortalte det til Allan, fik jeg historien om træet. Så hvis nogen havde troet, at nu kunne det gamle træ endelig falde, så bliver de skuffede,” griner Ditte Hagn-Meincke, som er skolens nye leder.

Og fredningen af træet handler ikke om det perifere familiære bånd, men om at værne om historien, for det er netop en af de ting, hun faldt for ved Holme Skole. At den er 275 år gammel og bygger på en stolt skoletradition, men samtidig er økonomisk og pædagogisk veldrevet. Der bliver passet godt på den – og den er i konstant bevægelse.

Mærker kulturen i væggene

Det er en bevægelse, som hun glæder sig til at fortsætte i det spor, som allerede er lagt ud.

”Jeg vil være tro mod den gode kultur, der er i væggene, så jeg går i gang med at mærke kulturen og tune mig ind på hvem medarbejderne, forældrene og eleverne er. Det, tænker jeg, klæder mig godt på til at drive skolen i samarbejde med ledelsen, medarbejdere og forældre,” siger Ditte.

Hun kommer senest fra en stilling som viceskoleleder på Sødalskolen i Brabrand. Her var hun i en periode konstitueret leder, og i den periode blev tanken om et skolelederjob vækket, og hun gik lige så stille i gang med at afsøge, om der var et sted, som passede med hendes værdier.

”De ting, der blev kaldt på i stillingen på Holme Skole, synes jeg lige matchede det, jeg gerne vil. Der er godt styr på skolen, og samtidig er der er lagt en sti med en række opgaver, som vi i fællesskab skal løse – og hvor jeg kan spille ind med nye vinkler. Det er en balancegang mellem gammelt og nyt, for som ny leder skal man have mod og lyst til at udfordre det eksisterende med det, man selv kommer med,” forklarer hun.

Folkeskolen ind med modermælken

Det, Ditte selv kommer med, er først og fremmest en opvækst i Viborg i en familie, hvor både mor og far var lærere. Hun var ofte med sin far henne på skolen eftermiddag og weekend, når han skulle forberede sig. Imens skrev hun i skolehæfter, legede ved tavlen og underviste imaginære elever - og var aldrig i tvivl om, at hun også skulle være lærer. I 1994 blev hun færdig på Silkeborg Seminarium – blandt andet som musik- og tysklærer – og kom herefter ret hurtigt ind på et spor, hvor hun arbejdede med specialundervisning og skoleudvikling. Det har blandt andet været som specialpædagogisk konsulent, hvor en af opgaverne var vejledning i forhold til børn med særlige vanskeligheder og som konsulent i ’Sundhed og trivsel’, hvor hun var med til at klæde lærere på til at hjælpe elever med særlige behov.

Savnede skolens liv

Efterhånden kom Ditte dog til at savne en tættere kontakt til dem det hele handler om – nemlig børnene – og sådan endte hun i folkeskolen igen.

”Jeg trives godt på en skole, fordi der sker en masse. Det er berigende at være sammen med børn et sted, hvor de lærer. Det er jo et sted med liv, bevægelse og flow. Som skoleleder er man ikke så tæt på eleverne, som lærere og pædagoger er. Men jeg kan ikke stå i spidsen for at lave en god skole, hvis jeg ikke har en direkte kontakt til dem, det handler om. Jeg skal snakke med børnene og lære dem at kende,” forklarer Ditte.

Hun er optaget af at sikre åbenhed og god kommunikation til både forældre og medarbejdere, og generelt er det vigtigt for hende at etablere et godt samarbejde med alle, der har med skolen at gøre.

”Og så var det en stor glæde at opdage, at der et hele tre elevråd på skolen, hvilket vidner om, at man tager elevinddragelse alvorligt. Også det, at der er en virkelig velfungerende personalegruppe, hvor mange har været her i mange år, vidner for mig om, at her er godt at være,” siger Ditte.

Måske ender hun også med at synes, at skolen er så godt et sted at være, at hun fortsætter i 20 år eller mere som sine forgængere. Det vil tiden vise, men nu begynder hun med at indtage stedet en lille bid af gangen uden planer om at vælte nogen over ende – heller ikke Kochs pæretræ.

Alle har jo pinlige forældre

Hvem ved – måske bliver det en klassiker på linje med Matador, som 6.c har været med til at skrive. I hvert fald er det en utroligt populær serie blandt deres jævnaldrende, som klassen har bidraget til. De var nemlig blandt fem vindere i en skrivekonkurrence på DR Ultra, hvor præmien var en workshop med professionelle manuskriptforfattere og to af serien ’Klassen’s unge skuespillere.

”Alle har jo pinlige forældre, så det tror jeg, alle børn kan relatere til,” siger Matilde fra 6.c, som et udsagn der ikke er til diskussion. Pinlige forældre blev derfor temaet i to forslag til afsnit af serien ’Klassen’ på DR Ultra, som 6.c sendte ind til en skrivekonkurrence. Konkurrencen var et led i en større kampagne på kanalen for børn, som sætter fokus på netop børns brug af sociale medier – blandt andet ved at sætte spot på det i serien ’Klassen’.

Temaet om de pinlige forældre vandt genklang hos konkurrencens dommere, så 6.c var blandt de fem klasser landet over, der vandt en skriveworkshop med seriens tre manuskriptforfattere. De kom på besøg i Holme midt i marts sammen med to af seriens unge skuespillere, og som en ekstra bonus fik alle elever en ’Klassen’ t-shirt og drikkedunk med hjem.

”Forfatterne havde lavet et skelet til de to historier, som var bygget videre på vores to idéer, og så skulle vi komme med idéer til alt det ind imellem – for eksempel de konkrete replikker,” fortæller Esther, der ligesom Matilde var en af ophavsmændene til de to vinderidéer.

De må ikke bande så meget

På dagen blev klassen – altså den her på Holme Skole – delt op i to grupper, som arbejdede videre med hvert sit afsnit. Først var eleverne lidt forsigtige, men efterhånden kom der mere gang i idéerne.

”I starten var det lidt nogen pæne sætninger, eleverne bød ind med til replikker, men når vi prikkede lidt til dem, fik de det omformuleret til noget, som man rent faktisk ville sige i virkeligheden,” griner Lotte.

De to medforfattere kan dog berolige med, at seriens karakterer ikke må bande helt så meget, som man måske godt kan komme til i virkeligheden.

For dansklærer Lotte Kjelstrup var det positivt at se eleverne vokse med opgaven i løbet af dagen og komme derfra med oplevelsen af, at alle havde gode idéer, så dem er der ingen grund til at holde for sig selv – heller ikke fremover. I øvrigt var forfatterne rigtigt gode til at anerkende og rose deres input og hjælpe dem til at tænke videre.

”Og faktisk tror jeg, stort set hele klassen vil opleve, når de to afsnit kommer på skærmen i juni, at de kan genkende mindst én af de idéer eller replikker, som de selv har budt ind med,” siger hun.

Matilde og Esther glæder sig til at se, om Lotte får ret.

”Det bliver vildt. For en gangs skyld vil vi nok tage os tid til at kigge på underteksterne, hvor vores navne er med – og vist også et billede. Det bliver sjovt,” siger Esther.

På udkig efter ny konkurrence

De to idérige piger synes, det var ret fedt at have de to skuespillere, som de har set i TV på besøg.

”I frikvarteret stod nærmest hele skolen i en klump rundt om dem i skolegården. -Så tænkte vi, at vi var lidt VIP, for de var jo hos os hele dagen. De var – ligesom os – med til at komme med idéer til afsnittet – og ham, hvis karakter er ret træls i ’Klassen’, var heldigvis sød i virkeligheden,” forsikrer Matilde

For lærer Lotte Kjelstrup er det nok ikke sidste gang, hun lader klassen deltage i en skrivekonkurrence, for det har været en rigtig god oplevelse - også fagligt.

"Det giver noget andet, når der andre end læreren, som skal læse det, de har lavet. Det kan godt være en gulerod, at der faktisk er noget på spil, så jeg har allerede været ved at se, om jeg kunne finde noget nyt, vi kan være med i," griner hun.

Skole-OL-fakkelfest med besøg af den sejeste para-atlet

Finalerne i Skole-OL holdes de næste to år i Aarhus – ligesom sidste år. Og Holme Skole er fortsat OL-byen, som er værter for de overnattende finalister, der kommer langvejs fra. Igen i år bliver det også vores elever, som får lov at opleve den skole-olympiske fakkel komme til byen, som vi markerer med en event torsdag den 26. april kl. 10.00-11.00.

I år er det para-atleten Daniel Wagner, som kommer med faklen.

Daniel fik benprotese som 13-årig efter en gymnastikulykke, men deltog allerede som 19-årig i OL for para-atleter (PL), hvor han vandt bronze i længdespring. I 2015 slog han verdensrekorden i længdespring for benamputerede to gange og blev tredobbelt medaljevinder ved VM i paraatletik i Qatar. Ved PL i Rio 2016 gentog han længdespringsbedriften med en bronzemedjale og toppede den med en af sølv i 100-meter løb. Sidste år tog han guldet i længdespring med hjem fra VM for para-atleter i London.

Når man elsker sport, er der ingen grund til at begrænse sig selv, så i år var Daniel som eneste dansker med til vinterOL for para-atleter. Her stillede han op i flere snowboarddiscipliner og nåede til kvartfinalen i boardercross.

Når vi markerer Aarhus’ værtsskab for Skole-OL, bliver det med sang og musik fra skolens lærerband, taler fra Ditte, Børn- og Unge rådmand Thomas Medom og byens Børn- og Unge Borgmester Karim Kaddoura, som jo tilfældigvis er elev her hos os.

Der skal naturligvis også noget fysisk aktivitet til. I år bliver det en flok elever, som dyster mod nogle personaler i bueskydning, som også er en af Skole-OL-disciplinerne. Sidste års løbedyst gav for mange skader hos de voksne😊

Husk at du kan følge Holme Skole på Facebook.

Her får du store og små kig ind i hverdagen på skolen. Både undervisningen og alt det udenom.

Vidste du... At du altid kan finde Holmegangen og Kridt for Kids på skolens hjemmeside?