Kære forældre og alle interesserede på Holme Skole!

Velkommen til februarudgaven af Holmegangen. Selvom den kolde tid fortsat er over os, har der været dage, der mest af alt mindede om forår. På sådanne dage opleves skolegården som et mylder, og man mærker smagen af forår i elevernes leg. Dagene er længere og solopgangene over Holme Skole er utroligt smukke.

20 års musical-jubilæum

Som I kan læse længere nede i Holmegangen, har musicalholdet netop opført skolens musical nummer 20. Det er et flot jubilæum, og Snehvide var bestemt en værdig jubilar. Endnu en gang må man nærmest benovet se til, hvad holdet har fået stablet på benene med såvel flid som dygtighed og kunstnerisk tilgang. Dette års musicalelever havde valgt musical som et ekstra valgfag, hvilket indikerer en særlig lyst til netop denne oplevelse, og jeg skal love for, at der blev brugt musikalsk knofedt. Skuespilpræstationerne var, synes jeg , i en klasse for sig, og musikholdet lagde en flot bund under det hele med lækre riffs og stemningsskabende numre og mellemspil. Udover dygtige elever lader dette sig gøre, fordi vores stab af musik- og musicallærere er så dygtige! Snehvide var et levende tegn på, at en målsætning om en både scenisk, musikalsk og personlighedmæssig kreativ proces til fulde er gennemført. Tak til jer alle og ikke mindst til forældre, børnehaver og andet godtfolk, der mødte op for at få en god oplevelse.

Fokus på god - og sikker - trafikstil

Ildsjæle fra vores bestyrelse, elever fra 5. og 6. årgang, Østjyllands Politi og skolens ledelse stod klar i morgenmørket sammen med skolepatruljen for at sætte spot på trafiksikkerheden på skolen fredag den 31. januar. Der blev uddelt boller og reflekser til tasker og jakker, og herudover blev skolens nytilblevne trafikpolitik uddelt til forbipasserende. Der var gode smil og en rar stemning omkring eventen, og kun enkelte gange måtte der løftes en pegefinder pga. manglende lys på cyklen eller parkering på farlige steder ved aflevering eller afhentning.

I bestyrelsen er vi enige om, at dette tiltag er godt. Vi får øjenkontakt i trafikken, og hvor er det vigtigt! Vi ses igen derude, og jeg opfordrer endnu engang til stor bevågenhed i trafikken. Her deler vi ansvaret for såvel egne som andres børn.

Flot arbejde i vores elevråd

Skolens elevråd, som vi jo har flere af, er godt i gang med arbejdet. I sidste uge inviterede de yngste elevrødder mig med på skolegårdsvandring med gode forslag til forandringer og forbedringer. Både idéer, som umiddelbart kan gennemføres, og også lidt større og dyrere drømme. Elevrådet har efterfølgende lavet en lille film, hvor de fortæller om disse ønsker. Den vil vi kigge på i skolebestyrelsen og ledelsen og tale mere med eleverne om. Vores ældste elevråd har arrangeret en aktivitetsdag, som løb af stablen i går, for skolens ældste. Formålet var at bringe eleverne tættere sammen på tværs og give gode oplevelser på hold med at spille og lave aktiviteter. Det er en fornøjelse at opleve, at vores elever tager ansvar for fællesskabet. Stor tak til elevrøddernes kontaktlærere, der sætter gode rammer for skolens elevinddragelse.

Ny medarbejder i afdeling 2

Andreas Damsgaard er ikke et nyt ansigt på Holme Skole, men har haft sin gang på skolen som barselsvikar i et års tid. Vi har nu kunnet ansætte Andreas i en fast stilling, hvilket er en stor glæde for os. Uagtet, at Andreas er et kendt ansigt i forvejen, skal han også her have et stort velkommen.

Hvad enten I nu selv holder fri i næste uge, eller det kun er børnene, der tager en pause fra hverdagen, ønsker jeg alle en rigtig god uge 7.

Mange gode hilsener,

Ditte Hagn-Meincke

Skoleleder

Trafikpolitik sætter spot på sikkerhed og aktiv transport

I efteråret nedsatte skolebestyrelsen en række arbejdsgrupper, som skulle dykke ned i forskellige temaer. En af dem havde fokus på trafik – og resultatet af arbejdet er skolens nye trafikpolitik. Den tjener en lang række formål – og med den i hånden har udvalget kunne søge en kommunal pulje til forskellige trafiktiltag rundt om skolen - blandt andet en trafikevent og kærlighed til trafikvagterne i ’Den sureste uge’.

”Vil I have en refleks og en bolle?” lød det mange gange mellem 7.30 og 8.00 fredag i uge 5 – eller som Rådet for Sikker Trafik har døbt den ’Den sureste uge’. Det var frivillige elever fra 6. årgang og medlemmer af bestyrelsen, som stillede spørgsmålet – både til elever og til de forældre, som kom forbi Hjulbjergvej, M.P. Hansensvej og Mølleskovvej. Sidstnævnte fik også et eksemplar af skolens nye trafikpolitik stukket i hånden.

”Med eventet vil vi gerne synliggøre og understrege overfor forældre, hvor vigtigt det er, at vi tænker os om, når vi færdes i trafikken. Vi kender alle til travle morgener, men ikke desto mindre så er det stadigvæk SÅ vigtigt, at man opfører sig ordentlig og er et godt eksempel for sine børn. Det var dejligt at Østjyllands Politi var til stede, for at understrege vigtigheden i god opførsel i trafikken,” fortæller skolebestyrelsesformand Marie Overgaard Nielsen.

Mere aktiv transport

Med trafikpolitikken vil bestyrelsen gerne opfylde en række formål. Blandt andet ønsket om en sikker skolevej på alle sider af skolen – og et fokus på at hæve andelen af børn, der aktivt transporterer sig selv til og fra skole. I 2019 var det lige over 65 procent af skolens elever, der selv transporterede sig, hvilket placerer skolen på en 36. plads ud af 46 skoler i Aarhus Kommune. Den placering har bestyrelsen og skolens ledelse et ønske om at forbedre – og håber, at trafikpolitikken kan være et skridt på vejen.

”Aktiv transport har mange fordele, så vi vil gerne sætte fokus på at få flere børn til at være aktive, og hoppe på cyklen frem for bil og bus. Frisk luft og fysisk aktivitet er vigtigt for børns trivsel og læring. Holme Skole kan ud fra statistikken ikke prale af at være dem, der bevæger sig aktivt til/fra skole – og det kan der selvfølgelig være mange grunde til – men vi håber at kunne være med til at flytte det lidt,” forklarer bestyrelsesformanden.

Økonomisk hjælp til sikker trafik

Teknik og Miljø-forvaltningen i kommunen opfordrer alle skoler til at gå ind i arbejdet med at lave en trafikpolitik. Samtidig har de afsat en større pulje penge, som skoler med en trafikpolitik kan søge til varige trafikforbedringer på eller ved skolerne og til afholdelse af trafikevents.

Herfra har arbejdsgruppen søgt – og fået bevilliget - en række materialer, som skal hjælpe trafikanterne ved kys-og-kør-rundkørslen på Hjulbjergvej med at huske den gode trafikstil. Der kommer blandt andet et Kys-og-kør-skilt, et Kys-og- kør-logo på asfalten og fire gummipullerter med refleks, som erstatter træpælene langs Hjulbjergvej. Desuden har de fået de reflekser og boller, som blev uddelt fredag morgen, trafikveste til børn og voksne – blandt andet klassesæt, som skal i brug, når de yngste klasser tager på tur. Og så har de også fået en gave til de 10 elever i skolepatruljen som en ekstra tak for indsatsen: en tur i biffen.

Som skoleleder Ditte Hagn-Meincke ser det, binder trafikpolitikken skole og forældre sammen i ansvaret for, at alle børn kan færdes sikkert i trafikken.

”Holme Skole skal være et trygt sted. Både når man møder i skole om morgenen, og når man forlader skolen igen om eftermiddagen. Jeg glæder mig over bestyrelsens store engagement i både tilblivelsen af trafikpolitikken og ved trafikeventen. Et samarbejde imellem skolen og forældrene om trafiksikkerhed er afgørende for, om trafikpolitikken virker efter hensigten. Jeg kan kun opfordre alle til at vise agtpågivenhed i trafikken omkring skolen,” siger hun.


Se video fra trafik-eventen herunder:

Piger fra 9.y vandt en arbejdsdag på Christiansborg

”Hvad ville I ændre i samfundet, hvis I kunne bestemme?” Det spørgsmål var essensen af det, 9.y har arbejdet med i samfundsfag i efteråret, som førte til en række lovforslag fra klassen. Tre pigers forslag blev valgt ud og gav dem en billet til folketingssalen en hel dag sammen med 176 andre 8. og 9. klasses-elever i ’Ungdomsparlamentet’.

Hele 9.y deltog i undervisningsforløbet Ungdomsparlamentet, hvor opgaven var at sætte sig i politikernes sted. Som det hedder i opgaven: ”Politik handler dybest set om, hvordan man gør verden til et bedre sted. Men hvordan gør man det?”

Eleverne skulle diskutere emnerne sundhed, klima, uddannelse, straf og flygtninge og derefter komme med et lovforslag, der forsøger at imødekomme et problem eller en udfordring inden for temaerne, og som kræver opmærksomhed fra politisk hånd.

”Det var god læring for dem i forhold til, hvordan demokratiet virker – og hvilke udfordringer der kan være. De var gode til at finde problematikker indenfor emnerne, men de opdagede, at det kan være svært at finde en god løsning, da de skulle drøfte og argumentere for og imod,” fortæller Andreas Damsgaard, som havde klassen til samfundsfag.

Caroline på Folketingets talerstol

Som afslutning på forløbet i klassen sendte eleverne i syv lovslag ind til Folketinget, som arrangerer Ungdomsparlamentet hvert andet år. I alt kom 840 forslag ind – og blandt de 60, der blev valgt ud, var Mariam, Carloline og Nelisa’s.

Deres lovforslag handlede om, at der skal være bedre kvalificerede vikarer i folkeskolen. Derfor var de placeret i uddannelsesudvalget, hvor de skulle møde ind på Christiansborg mandag den 27. januar klokken 7.30.

”Her sad vi først i to timer og skulle blive enige om, hvilke af de forslag, der var med, som skulle videre til folketingssalen og hvordan – og hvem – der skulle præsentere det på talerstolen,” fortæller Caroline.

Pigernes forslag blev lagt sammen med et andet forslag, der mindede om deres, og gruppen endte med samlet to forslag, som skulle behandles i salen. Og Caroline var én af de to, der skulle på talerstolen.

”Der var ikke rigtigt andre, der ville,” griner hun.

Så hen på eftermiddagen gik hun på talerstolen og præsenterede forslaget – ved siden af tidligere formand for Folketinget Pia Kjærsgaard, som assisterede den nuværende formand Henrik Dam Kristensen . Der var spørgsmål fra salen – fra både elever og politikere, som Karoline havde forberedt sig på sammen med gruppen, men da der skulle stemmes, blev forslaget ikke vedtaget.

En stor oplevelse

I salen – og rundt på Christiansborg – var der masser af ministre og politikere, som pigerne hidtil kun har set på TV. For eksempel sad de lige bag ved statsminister Mette Frederiksen inde i salen.

”Jeg synes, vi fik en god idé om, hvordan demokratiet arbejder – og om at der findes mange forskellige jobs og opgaver på Christiansborg. Folketingsbetjentene var for eksempel rigtigt flinke til at hjælpe os. Og så er folketingssalen og Christiansborg jo bare et virkelig flot sted. Det var en stor oplevelse,” fortæller Nelisa.

Ingen af pigerne har dog fået blod på tanden til at skulle gå ind i politik – heller ikke lokalt.

”Det var en meget lang dag i salen. Vi skulle behandle 12 forslag i alt – det tog vildt lang tid, så man kunne næsten ikke høre efter til sidst. Vi holdt spisepause i Snapstinget; det var en vildt god lasagne,” griner Mariam.

Dagen sluttede med at de 12 forslag, som var behandlet af 179 unge fra hele landet, blev overrakt til repræsentanter fra ungdomspartierne. Og Jens Henrik Thulesen Dahl, som lyttede med i uddannelsesudvalget, gav udtryk for, at han ville taget forslaget med tilbage i sin folketingsgruppe. - Så hvem ved – måske ender pigernes forslag igen på folketingets talerstol – denne gang med de folkevalgte på tilhørerpladserne.

Man går derfra med stolthed og selvsikkerhed

34 elever havde meldt sig til musical, som i år for første gang var et ekstra valgfag. Det gav et ekstra drive på årets forestilling Snehvide, som var et 20-års jubilæum for skolens musical. Vi har talt med Snehvide og hendes prins, som begge oplevede at musicalforløbet gav et boost til selvsikkerheden.

Clara fra 9.x har flere gange oplevet – efter at have spillet titelrollen i årets musical - at se grupper af børn skæve med stjålne blikke og hviske om Snehvide. Klassekammeraten Johannes, som spillede prinsen, er blevet omringet i kantinen af 30 børn, som ville have hans autograf i en pause mellem to forestillinger.

”Det var lidt sjovt at prøve og der var fedt at være med. Da jeg fik så stor en rolle, var det lidt skræmmende, men jeg blev faktisk ret overrasket over mig selv! Man kommer jo ud af sin boks – især når der var publikum på, og man kunne mærke, at de gav noget tilbage og var med til at hive stykket og skuespillet op,” fortæller Johannes.

Clara havde samme oplevelse og tilføjer:

”Jeg synes, man lærer meget om sig selv – og det bliver en motivation for at gøre noget, man ikke har gjort før. Hvis jeg kunne det her, kan jeg jo alt! Man går virkelig derfra med en stolthed og ny selvsikkerhed,” siger hun.

Det flugter ret præcist med lærer Pernille Gamborgs opfattelse af den udvikling, eleverne går igennem, fra de starter med at mødes hver mandag fra midten af september, til de har spillet sidste forestilling fredag i musicalugen.

”Og det er faktisk det allerfedeste. At opleve hvordan de overrasker sig selv med, hvad de er i stand til. De fleste har jo aldrig prøvet det før, så de ved ikke, hvad de egentlig indeholder, når det hele går løs. De flyver jo nærmest herfra,” griner hun.

Ekstra valgfag = stort engagement

Clara havde også musical som valgfag i 8. klasse, og hun er slet ikke i tvivl om, at det har gjort en forskel, at musicalen i år er et ekstra valgfag.

”Det gør, at folk er mere engagerede. Det er dem, der rigtigt gerne vil det, som har meldt sig og gerne tager de timer ekstra. Sidste år blev niveauet højt – i år synes jeg det var det helt fra starten,” siger hun.

Det Pernille Gamborg især har bidt mærke i ved årets hold er en ekstrem disciplin, udholdenhed, suveræn stemning og at alle var med på, at hver en lille detalje var vigtig.

Ud over hende, som står for instruktion og kostumer, tæller lærerholdet bag musicalen også Mikkel Langballe, som styrer musikken og Erik Steffensen, som er ansvarlig for kulisser og teknik. I knap to uger bruger de næsten al deres tid på forestillingen – og det er noget eleverne sætter pris på.

”Jeg har virkelig stor respekt for det arbejde, de gør og al den tid, de bruger på det. De gad virkelig være sammen os, og jeg synes, man får et tæt forhold til dem – især Pernille. I de uger har man jo både en mor i skolen og en mor derhjemme,” griner Johannes.


Se knap 4 minutters videosammendrag fra forestillingen her:

Hjernernes motionsdag med skak for femte gang

300 skoler landet over har i dag holdt skolernes Skakdag. På Holme Skole var vi med for femte år i træk på 1.-6. årgang - nogen for at kæmpe om pladser i landsfinalen - andre bare for sjov.

Dagen er en slags Hjernernes motionsdag, idet der er forskningsmæssigt belæg for, at skak er med til at forbedre elevernes koncentration, fordybelse og tålmodighed. Derfor bruger Holme Skole skakspillet året rundt – blandt andet i matematik og understøttende undervisning, i frikvarterene og i sfo'en.

Klasserne på 1. – 6. årganghar i løbet af formiddagen været forbi de to gymnastiksale for at flytte de sort-hvide brikker rundt på de 64 felter.

70 elever var med i en egentlig turnering, hvor de to vindere fra hver årgang går videre til landsfinalen i Kolding den 19. marts. Resten spiller ’Skak for sjov’. Det var blandt andet bondeskak, hvor man kun spiller med bondebrikkerne, 'Actionskak', hvor man hele tiden får en ny modstander i et nyt spil og ’Frem i bussen’, som er en slags skak-stafet for hold. Det var også muligt at tage en omgang simultanskak med Steffen, som er tidligere Danmarksmester. Her står en række børn ved hver sit skakbræt – og han spiller mod dem alle; ét træk og så videre til næste bræt.


”Det er jo noget af det fede ved skak. At alle kan spille med hinanden uanset alder. Det gælder om at være opmærksom og efterhånden at kunne genkende strategier fra tidligere spil og blive bedre til at tænke fremad. Og så oplever vi, at skak for nogle elever bliver et rum, hvor de kan udfolde et hidtil uopdaget potentiale,” siger Thorkel Arnfred, der er én af Holme Skoles uddannede skoleskaklærere og er med til at organisere dagen.