Kære Forældre og andre interesserede!

Det smukkeste efterår har ramt os, og med det står også efterårsferien for døren. Vi slutter af med Skolernes Motionsdag i flot løbevejr, inden vi lukker skolen en uges tid. SFO vil naturligvis være åben for de børn, der går her.

I 1982 var jeg 14 år, og her afholdtes det allerførste Skolernes Motionsløb på initiativ fra nogle fynske lærere. Jeg var selv med på banerne ved gymnastikhøjskolen i Viborg og fandt faktisk netop her ud af, at jeg gjorde det OK på en 400 meter. Siden er der løbet en del vand i åen. I år er det præcis 40 år siden og traditionen lever endnu. På de fleste skoler markerer dagen fællesskab og idræt, og disse to ting er også i løbet af de seneste 40 år vigtige områder i skolen, som har fået mere og mere plads.


I en travl hverdag er det derfor skønt at markere, at vi holder skolernes motionsdag for at skabe et fællesskab blandt alle elever omkring idræt og bevægelse. Alle kan være med. På Holme Skole har lærerne i begge afdelinger gjort et stort og positivt arbejde med at planlægge en god dag for børnene. I dag blev løbet gennemført med godt vejr og højt humør for 0- 6. årgang. Traditionen tro havde 7.-9. årgang i aftes deres årlige løb i Mindeparken. Det glæder mig, at vi holder denne tradition i hævd og derfor en stor tak til både eleverne og de aktive lærere, der hvert år sikrer denne gode oplevelse.


Det første skolekvartal har været en dejlig opstart af et år, hvor vi endelig helt har kunnet lægge diverse restriktioner fra os og komme på plads igen med et normalt samvær på skolen. Skolens elevråd er kickstartet, bestyrelsen har været samlet til sædvanligvis gode drøftelser om vores skole, lærere og pædagoger har planlagt og gennemført en masse god undervisning, og vi er på alle måder kommet godt i gang.


Dette ikke mindst, fordi vi har sagt velkommen til vores nye viceskoleleder Sonja, som er kommet godt ind i Holmelivet og efterhånden også kender mange af jer fra diverse sammenhænge. Sonja er, som I ved, daglig leder for Afdeling 2 og Specialklasserne.


I sidste uge valgtes det kommende Børn- og Unge Byråd, og det er med stor stolthed, jeg kan fortælle, at vi har ikke mindre end 4 medlemmer blandt Holme Skoles elever. Stort tillykke til Mohammed, Oskar, Alberte og Frederikke med valget. Herligt, at vores unge mennesker kaster sig ind i demokratiet og er med til at gøre en forskel for børn og unge i Aarhus.



I SFO'en afholdes i dag Bag for en sag. Endnu en tradition, hvor elever og pædagoger fra Holme Skole i samarbejde med forældre aktivt bidrager til, at Børns Vilkår i år kan støtte katastroferamte børn. Tusind tak til forældre, som igen og igen bidrager med de lækreste og mest kunstfærdige kager til salg for en god sag. En dejlig tradition, der samler os alle og giver oplevelsen af at gøre en forskel.

Uge 40 er international ordblindeuge. Også på Holme Skole markeredes dette med møde i skolens ordblindecafé. Her havde vi besøg af Julie, der går i 3. g Viby Gymnasium, som fortalte om livet som ordblind på gymnasiet. Dagligt sættes der fokus på, hvordan vi på Holme Skole sikrer, at vores elever med ordblindhed har adgang til de midler, der skal støtte læringen for dem. Det sker dels af dygtige lærere, der holder sig up to date bl.a via vores dygtige læsevejledere Mette og Konni samt et tæt samarbejde med Kompetencecenter for læsning.

Med denne hilsen vil jeg ønske alle på skolen – børn såvel som voksne – en rigtig dejlig efterårsferie med gode oplevelser og samvær.

Vi ses snart igen!

Mange gode hilsener

Ditte

Skoleleder


Se video fra dagens løb for 0. - 6. årgang herunder:

Lidt nedslag i skoleåret indtil nu:

Fire Holme-elever valgt ind i Børn- og Unge-byrådet

I uge 40 kunne alle unge fra 7. klasse og til og med 17 år stemme til Aarhus Kommunes Børn- og Ungebyråd. Her fra Holme Skole stillede hele fire elever op til byrådsvalget og søreme om ikke, de tre blev valgt ind som medlemmer - og den sidste som suppleant!

Vi ønsker et stort tillykke til Oskar, Mohamed, Alberte og Frederikke.

Vi er stolte af, at vores elever har lyst til og mod på at melde sig under de demokratiske faner og påtage sig et ansvar for andre - som i det her tilfælde er ALLE børn og unge i Aarhus!
Sammen med de øvrige nyvalgte unge byrødder har de allerede været afsted på en introdag, som blandt andet bød på velkomst af rådmand Thomas Medom, besøg på rådhuset (de holder deres møder i den rigtige byrådssal), oplæg om digital dannelse og brainstorm på hvilke indsatser de skal fokusere på det næste år til glæde for byens unge.

Målet med Børne- og Ungebyrådet er at inkludere børn og unge i diskussionen, formuleringen og vedtagelserne af børn- og ungepolitik samt skabe dialog med dem som lovgivningerne påvirker, nemlig de unge selv.

Læs meget mere om Børn- og Unge-byrådet her
De kan i øvrigt følges på både Facebook og Instagram.

SFO er med i Bag for en Sag - TAK til vores forældre

Traditionen tro er skolens SFO med i 'Bag for en sag'. I år har børnene i sfo'en ikke bagt, men lavet bolcher, som de sælger i små poser. Masser af forældre har til gengældt bagt - og sikke flotte kager, der er kommet ud af det!

'Bag for en sag' er arrangeret af Børns Vilkår. Overskuddet er de seneste mange år gået til Børnetelefonen, men i år går pengene til katastroferamte børn - blandt andet i Ukraine - gennem et samarbejde med Røde Kors.

Siden 2005 har 'Bag for en sag' indsamlet 23 millioner til at hjælpe børn i ind- og udland - og vi er stolte over, at vores børn og forældre vil bidrage til til projektet. En særlig tak til alle de forældre, som har bagt - I er simpelthen for vilde!!

Besøg af ordblind gymnasieelev og lokal ordblinde-plakat

Uge 40 var international ordblindeuge. Det markerede vi på flere måder på skolen. Én af dem var med 'Ordblindecafé', som er det forum, hvor vi jævnligt samler vores ordblinde og læse-skrivesvage elever fra alle skolens klasser.

Julie Råhauge, som går i 3.g på Viby Gymnasium, var på besøg for at fortælle om sine oplevelser med at være ordblind - og særligt med fokus på at gå i gymnasiet.

Hun var en god og levende fortæller, hvis historie uden tvivl var inspirerende for eleverne at høre.

Julie fortalte blandt andet om at bruge sine hjælpemidler i gymnasiet (som fx AppWriter og tale til tekst), om at få ekstra tid til årsprøver og eksamen , om lydhøre lærere der sørger for, at hun har digital adgang til alle tekster og opgaver , om at hente alle bøger i NOTA , og om at være åben omkring sin ordblindhed.

'Kompetencecenter for læsning' har lavet en plakat, som viser hvad de ordblinde elever har brug for, så de kan være med i undervisningen på lige fod med klassekammeraterne.

Mens der var kage og saftevand til alle, kunne eleverne byde ind med deres egne input til en lokal Holme-plakat. Den er allerede færdig og skal ud i alle klasser, hvor der går ordblinde elever. Den er en reminder til lærerne i alle fag, om de behov eleverne har.
Det vigtigste budskab er: 'Husk vi er ordblinde i alle fag!'


Venskabsklasserne i 0. og 5. årgang kører på skinner

Som et led i at sikre trivslen fra starten af skolelivet, har 0. klasserne venskabsklasser på 5. årgang. Det er med til at give de små, som er nye i skolen, en tryghed fordi de kender nogle af de store elever.

Klasserne mødes året igennem - ofte med et fagligt omdrejningspunkt.

Blandt har de været sammen om højtlæsning. Her havde de store venner fra 5. klasse valgt gode billedbøger ud på biblioteket efter en række kriterier og læste høj for - og med - de små venner fra 0. Læreren havde på forhånd talt med eleverne om ikke kun at læse op, men også tale om billeder og handling undervejs – og det var de bare megagode til i 5. klasse!

De har også mødtes om et matematikløb, hvor de store havde lavet poster fulde af tal, regning, rækkefølger, former, figurer og bevægelse.

Det er altid en fornøjelse at se idérigdommen og de pædagogiske evner udfolde sig hos de store - og glæden ved at deltage i og løse opgaverne hos de små.

Vores 5. årgang er desuden legepatrulje i 10-frikvarteret. Det betyder, at de sætter lege i gang - og har et øje på, om nogen lige skal inviteres med ind i en leg. Selvom de er venskabsklasser med 0. årgang, leger de også med ældre elever, som lige skal have en hånd til at finde ind i en god leg. De bærer gule veste, som gør det nemt for alle at spotte dem i vrimlen.

Det er fantastisk at se de store elever vokse af at få ansvar for de små. De tager det virkelig på sig.

Kantinekortet - og en ny medarbejder

Ved skoleårets start fik vi som en af de første skoler i Aarhus Kommune et betalingskort til kantinen. Det er på sin vis en succes - i den forstand at forældrene er gode til at få sat penge ind på kortet, så eleverne kan købe i kantinen.

I praksis giver det dog nogen udfordringer, idet det nu kun er én medarbejder, som kan sælge til eleverne af gangen, idet alle skal forbi kassen og 'bippe'. Det betyder, at køen er noget længere, end tidligere.

Så kantinen opfordrer til at forudbestille dagens ret - det er nemlig de eneste, der kan gå udenom køen til betaling og få maden udleveret med det samme. Det giver altså mindre ventetid - og mere tid til at spise for børnene. Samtidig giver det kantinen bedre mulighed for at beregne mængden af mad - og dermed mindre madspild.


Ny medarbejder efter ferien

Igennem en periode har vi manglet en medarbejder i kantinen. Det har betydet, at der har været et begrænset udvalg og kun én portionsstørrelse. Nu har vi heldigvis fået ansat Christina, som starter efter efterårsferien. Hun skal lige ind i tingene, så fra uge 44 regner vi med at være helt oppe i omdrejninger igen.


OBS! Har du opdaget, at der på vores hjemmeside - der hvor du også finder månedens menu - er kommet et billedgalleri af vores 'dagens ret'?

Husk du også kan følge kantinen på Instagram på Profilen kantinen_holme_skole med billeder af retterne og lidt 'behind the scenes'.