Kære Forældre og alle andre interesserede!


Velkommen til dette skoleårs første Holmegang og i det hele taget – sådan lidt på bagkant – hjertelig velkommen til skoleåret 2021/22, som vi jo er godt i gang med.

Efter et sidste skoleår, som stod i Coronaens navn, har vi alle set frem til lidt færre restriktioner end hidtil og lidt mere almindelig skolehverdag. Børnene må mere, og mere kan lade sig gøre for skolens medarbejdere. Det betyder meget for os alle. Opmærksomheden skal vi dog stadig rette imod de gode indlærte rutiner omkring hygiejne, og selvom det ikke længere er et krav, så skal opmærksomheden alligevel være på afstand, så vi i tilfælde af smitte lettere kan spore nære kontakter.

Skolestart for de nye 0. klasser

Da vores nye 0. årgang mødte ind til første skoledag, var det med de sædvanlige festlige røde og gule kasketter og ikke mindst blomster til bordene. Det var med sang fra 5. årgang, som er 'store venner' for 0. klasse-eleverne. Afstandskravet på 1 meter gjaldt på det tidspunkt fortsat i forhold til forældre, så I måtte følge børnene ind i klassen i mindre hold, og vi måtte undvære kaffe på personalerummet. Vi glæder os over, at det nu igen er muligt at invitere jer ind på skolen, og vi ser frem til at indhente det forsømte. Foran vores nye elever står nu en skolestartstid, hvor meget nyt skal læres, og mange nye skal læres at kende. Det kan I blandt andet læse om i denne udgave af Holmegangen. Endnu engang et stort og hjerteligt velkommen til jer alle.

PLC udvikler sig stille og roligt

På skolen har vi for tiden gang i flere byggeprojekter. Herunder kan I læse om skolens pædagogiske læringscenter PLC (tidligere kaldet biblioteket), som godt nok ikke er under decideret ombygning, men så dog alligevel forandringer. Vi har fået etableret en flot læsetrappe i auditorieområdet, og der er kommet gang i udstillingsidéerne nu, hvor børnene igen må komme i PLC. De kommende skoleår vil vi arbejde videre med at gøre PLC endnu mere attraktivt som læringsrum, end det allerede er. Bag det store arbejde står bl.a vores læringsvejledere og PLC-personale, som arbejder stenhårdt og meget engageret på at skabe gode rammer for at bruge PLC til andet end alene boglån.


Moderniserede lokaler til 4. årgang

Skolens 4. årgang er del af et pilotprojekt omkring en ny måde at tænke klasserum og læringsrum. I forbindelse med modernisering af tre af vores klasserum, har vi sat skydedøre i mellem lokalerne. Det gør det muligt at arbejde mere fleksibelt med læringsrummene og giver gode vilkår for holddeling mm. imellem klasserne.

Fra gymnastiksal til multisal

Sidst men ikke mindst pågår netop nu et byggeri i drengenes gymnastiksal, som omdannes fra traditionel gammeldaws gymnastiksal med bomme og ribber til mere moderne multisal. Når salen står færdig, er der gode muligheder for nytænkning af idrætsfaget, og vi får et bedre rum at samles i ved traditionsrige arrangementer som 1. skoledag, forældrearrangementer, musical, dimission mm. Det er endvidere tanken også at bruge multisalen til at tage fat på en dejlig tradition som morgensamling og sang. Men – vi må fortsat vente tålmodigt lidt endnu. Jeg glæder mig til vi kan præsentere både de nye 4. klasses-lokalet og Multisalen i næste udgave af Holmegangen.


Trafik omkring skolen - pas på børnene

Skolens bestyrelse havde sit første møde i sidste uge. Det var herligt igen at mødes fysisk og få startet samarbejdet op for et nyt skoleår. Følg bestyrelsens arbejde via referater på skolens hjemmeside.

Holme Skoles bestyrelse er levende og deltagende omkring skolens liv. Blandt andet har bestyrelsen tradition for i samarbejde med skolens ledelse at lave trafikevents for at skabe opmærksomhed omkring børnenes sikkerhed i trafikken omkring skolen. En sådan vil vi snarest arrangere. Når efteråret kommer, og morgenerne bliver kølige, sker der altid en stigning i antallet af biler omkring skolen. Derfor herfra en stor opfordring til at være særlig agtpågivende og ikke mindst undlade parkering tæt på skolens indgange, hvor små cykler skal forbi. Bestyrelse og ledelse opfordrer ligeledes til, at trafikken holdes rullende igennem ”Kys & Kør”-rundkørslen ved SFO. En parkering eller to netop her skaber propper i trafikken og potentielt farlige situationer.

På vegne af såvel Bestyrelse som skolens ledelse vil jeg her til slut gerne takke alle forældre på Holme Skole for et utrolig fint samarbejde omkring og stor opbakning til skolens håndtering af de ofte både irriterende og begrænsende corona-restriktioner. Vi ser med stor forventning frem til at få mindre af den slags, forhåbentlig.


Jeg håber, at alle har nydt sommeren. Det er skønt at have alle elever tilbage igen under mere normale forudsætninger. Efteråret er så småt på vej og her på sommerens bagkant vil jeg ønske jer rigtig god læsning af Holmegangen.


Mange gode hilsener

Ditte

Rutiner skaber tryghed i skolestarten

Gentagelser, struktur og faste rammer. Det er sådan cirka kodeordene, når vores to børnehaveklasseledere beskriver, hvad der kendetegner skolestarten i 0.a og 0.b. Det giver nemlig tryghed for de nye små skoleelever, for hvem skolelivet udfolder sig i små skridt.

”Der er meget at se til. Men overordnet går det rigtig godt.”

Sådan siger Ulla Tanderup, som er børnehaveklasseleder i 0.a, til spørgsmålet om, hvordan det går her tre uger inde i skoleåret.

’Meget at se til’, kan lyde som en underdrivelse, når vi taler om en hverdag med 24 nye skolebørn, som skal lære hende, hinanden, skolen og skolelivet at kende. Men hun og kollegaen i 0.b Gitte Møller har prøvet det mange gange før og ved, hvad det kræver.

”Det, der skal til, er gentagelser og struktur med den samme faste ramme hver dag. Det giver børnene en tryghed, fordi det giver dem et overblik over dagen, og de får hurtigt fornemmelsen af, at de ved, hvad de skal,” fortæller Gitte Møller.

I begge klasser starter morgenen med at gennemgå dagens program, som sidder på tavlen dagen igennem i form af piktogrammer. Det gør det let for børnene at holde styr på, hvad der skal ske.

Gode relationer skaber tryghed

Der er også fokus på, at relationer spiller en vigtig rolle, når børnene skal blive trygge ved skolen.

”Det er vigtigt, at de oplever at få nye venner og legekammerater – og at de lærer os voksne at kende. Derfor prøver vi også at appellere til større søskende om ikke at komme forbi så tit. For de små skal helst bruge energien på de nye klassekammerater, ellers kan de blive hægtet lidt af her i starten, hvor mange nye venskaber opstår,” forklarer Ulla.

Det er dog ikke kun i pauserne, at børnene lærer hinanden bedre at kende. Før sommerferien fik de et ark med hjem, som de skulle udfylde med forskellige informationer om dem selv og familien. Det bruger de nu i emnet ’Mig selv og min familie’, som handler om alt det, de kender så godt derhjemme – og nu skal dele med klassen. De første uger fortæller 2-3 elever om dagen om sig selv.

”Det giver noget kendskab til hinanden, og så er det jo en af de første øvelser i det her med at fortælle for hele klassen, men også i at lytte til de andre. De lærer hurtigt, at de skal være stille til en fælles besked fra os, men det kan straks være lidt sværere at lytte til kammeraterne,” griner Gitte.

Zak lærer os at sige pyt

Begge klasser bruger også bogen ’Zak i skole’, som simpelthen handler om alt det, der hører skolelivet til. Om gårdvagter, skoletasker, madpakker, hvordan man er en god ven – og at det er godt at kunne sige ’pyt’.

”Der er en lille film til hvert tema, og så lægger bogen op til, at forældrene kigger med ind imellem og snakker med børnene om det, vi har talt om her i skolen,” siger Ulla, som er glad for at bruge materialet, der berører mange elementer af livet i skolen.

Begge klasser venter nogle uger med at introducere idrætstimer, bibliotekstimen, leg i skolegården og nogle af de andre ting, som er lidt udenfor det, der er rutiner hver dag.

”Det er vigtigt, at de får en følelse af at have klaret begyndelsen af deres skoleliv på en god måde. Det kan vi blandt andet hjælpe dem med ved at give dem tingene i små doser. Lidt af gangen så det hele ikke kommer væltende fra første dag,” forklarer Gitte.

Store venner er fantastiske

Dog er de allerede blevet præsenteret for venskabsklassen fra 5. årgang. De kommer ofte forbi og leger i spisefrikvarteret, og det hjælper med til forståelsen af, at ’se store’ slet ikke er farlige. Inden længe starter også ’Legepatruljen’. Det er mindre grupper af elever fra 5. klasse, som er udstyret med en refleksvest, så de er nemme at finde. Patruljen sørger for, at der altid er en leg, man kan være en del af, hvis man ikke lige selv har gang i noget.

”Og vi må bare sige, at de små virkelig synes, det er fantastisk med de store venner,” slutter Ulla.

Næste skridt fra bibliotek til PLC er taget

Som beskrevet i Holmegangen i december 2020 er arbejdet med at etablere et egentligt Pædagogisk Læringscenter (PLC) i gang på biblioteket. De tre lærere, som er tilknyttet, udvikler løbende nye idéer og sætter dem i værk, efterhånden som tiden og økonomien tillader det. Nu er Læringstrappen flyttet ind og flere ændringer er på vej.

Døren går op og 22 elever fra 2.A myldrer ind i på biblioteket. De er hurtige til at kravle op på den nye Læringstrappe, hvor der god plads til alle – og hvor alle har et godt udsyn til lærer Dorte Jeppesen, som forklarer, hvad de skal på dagens besøg.

I dag – som er første besøg efter en lang sommerferie – skal eleverne aflevere bøger og låne nye med hjem. Det er længe siden, de har været der sidst, så læringsvejleder Kirsten Houe lover, at hun gerne vil hjælpe dem ved maskinen, hvor de skal scanne bøgerne for at registrere deres lån.

”Det fungerer rigtig godt som samlingsområde for eleverne. På sigt er det meningen, at vi også skal bruge Læringstrappen, hvor der er lærred og projektor, til forevisning, oplæg, oplæsning og hvad vi ellers finder på. Det skal gerne blive et nyt undervisnings- og hyggemiljø, som vi håber alle klassetrin vil bruge,” forklarer Kirsten.

3D- og printerværksted til eleverne

Lige nu er miljøet ved trappen lidt ’fersk’, men der kommer en flot og farverig bagvæg, og der bliver indkøbt siddepuder, så rumperne kan lande blødt.

I løbet af efteråret håber hun, at de også kommer i mål med den næste del af udviklingsplanen. Den indebærer en tredeling af det lidt udfordrende område, hvor der tidligere stod en række stationære computere.

”Vi har fjernet computerne, fordi stort set alle elever nu har en Chromebook. I stedet er planen at lave et 3D-værksted med de 3D-printere, vi har på skolen. Det bliver ikke til fri afbenyttelse, men eleverne kan komme der i undervisningen sammen med en lærer. Der skal også være et hygge-område, og endelig skal der etableres et printerværksted til elevbrug,” fortæller Kirsten om de planer, som hun og kollegerne i PLC’en har lagt i samarbejde med skolens IT-kyndige lærere og support.

Kræfterne forenes til gavn for medarbejdere og elever

Der er også en ambition om at udarbejde et årshjul med forskellige aktiviteter og tilbud til både elever og medarbejdere. Her er det meningen at samle tilbud fra skolens forskellige ressourcepersoner i håb om at udnytte de faglige kompetencer til fulde.

”Det kan være vores it-folk, medarbejderne fra Kvisten, os fra Biblioteket, vores matematikvejledere, læsevejledere eller andre med noget fagligt på hjerte, som kan byde ind med kurser, oplæg og små forløb rettet mod enten kolleger eller elever,” siger Kirsten Houe og understreger, at det netop én af kongstankerne med et pædagogisk læringscenter at samle de ressourcer, der er på en skole.

Bedre overblik for de yngste lånere

Sidste år fik PLC-teamet, som udover Kirsten Houe består af lærerkollegerne Pernille Gamborg og Lonnie Elgaard Sørensen, også taget hul på at lave forskellige udstillinger hen over året. Det fortsætter de med og ser frem til, at der faktisk kommer børn i PLC’en igen efter mange måneders on/off-coronanedlukninger. Ovenikøbet er der sket en forbedring for de yngste besøgende.

”Vi har fået samlet alle bøger til indskolingen i én del af biblioteket, så det er lettere for dem at finde det, som er relevant for dem. Det skulle gerne gøre det overskueligt for dem at komme på besøg hernede,” fortæller Kirsten. For selvom der kommer nye funktioner og tilbud i takt med at PLC-delen udvikles, så er det fortsat også et bibliotek, hvor bøgerne spiller en vigtig rolle.