Kære Forældre og andre interesserede!

Velkommen til Holmegangens novemberudgave. Vi er for længst inde i det lidt tungere efterår og på vej mod vintertid. Flyverdragter, regntøj og vandpytpjask præger den lille skolegård og rundt omkring i klasserne tager hyggen til i krogene. Halloweenlygterne i forbindelse med en succesfuld fest i SFO har også markeret den stemning, der er i årstiden lige nu, og vi begynder så småt at kigge hen imod en juletid med de traditioner, der hører til den. Men lad os nu blive i november et øjeblik.

Læsning!

At lære at læse er at åbne en dør til en ny og stor verden af oplevelser, viden og fællesskab. Derfor glæder mange børn sig særligt til at komme i skole og lære at læse. Børn knækker læsekoden i forskellige tempi og med forskellige strategier, og som skole er det en af vores fornemme opgaver at vise dem vejen og støtte deres læring og motivation for læsningen. Det gælder også, når læsekoden ikke lige knækkes med det samme, og det for nogen viser sig at være en lidt større udfordring end forventet. Heldigvis er der i vores system et større og større fokus på ordblindhed og på måder, hvorpå børn med ordblindhed/dysleksi støttes til også at få de gode oplevelser, der er forbundet med at læse. Vi er heldige med teknologiens muligheder, men faktisk er vi allermest heldige med, at synet på dysleksi har udviklet sig fra et mangelsyn til et ressourcesyn. Vi bliver mere og mere dygtige til både at se tegn på ordblindhed og også til at arbejde målrettet på strategier, der både skaber læring og kompenserer. Det betyder, at børn med dysleksi i dag hurtigere kan få hjælp og støtte og udover at få adgang til læsningens verden også får større trivsel, idet de lærer, at man ikke har skyld i, at noget er svært, at der kan gøres en masse for én, og at der er mange, der har det på samme måde.

Der er stadig meget at lære og meget at udvikle, men jeg glæder mig over, at vi på Holme Skole har et team af læsevejledere, der arbejder målrettet og engageret på at gøre vores skole ordblindevenlig. Læs her i Holmegangen om dette arbejde.

Bestyrelsen!

I sidste Holmegang præsenterede vi vores nye bestyrelsesformand, Marie og den øvrige bestyrelse. Jeg vil ikke undlade i denne Holmegang at nævne vores bestyrelsesarbejde endnu engang. Vi er kommet rigtig godt fra start. Der er nedsat nogle arbejdsgrupper i bestyrelsen, og i øjeblikket er vi i gang med at gentænke og gennemgå skolens principper, arbejde på endnu en trafik-event med fokus på at øge trafiksikkerheden omkring skolen og skærpe alles opmærksomhed ikke mindst nu, hvor vi er i den mørke tid. Det er en fornøjelse at komme så godt i gang og opleve bestyrelsens gode energi. I denne uge deltager bestyrelsen i et personalearrangement, hvor vi skal drøfte værdier og identitet i de nye afdelinger.

Værdier!

At tale om værdier og værdigrundlag er at tale om store ting, og det er kun frugtbart, hvis de værdier, vi ønsker at basere vores skole på, rent faktisk lever derude i vores hverdag med børnene. Holme Skole er en skole med traditioner og historie og en solid identitet i nærmiljøet. Det skal vi værne om.

Når vi forandrer rammerne, som vi gør med de nye afdelinger, er det vigtigt at tale om, hvor vi er på vej hen. Sådan en samtale har medarbejdere, ledelse og bestyrelse på onsdag, hvor vi sætter værdier og afdelingernes identitet på dagsordenen. Mødet er ét i rækken af flere, og vi har valgt at lade NYSGERRIGHED være den bærende tilgang til den måde, vi taler om skolen på. Vi skal både være nysgerrige på de ting, der allerede definerer os som skole, og vi skal være nysgerrige på, hvad vi kan nyskabe. Mødet kommer til at handle om de nye afdelingers kendetegn, og hvordan vi vil lade disse smitte af på den måde, vi skaber de bedst mulige læringsrum for vores elever. Vi glæder os til at fortælle mere.

Apropos nysgerrighed!

Når der arbejdes med innovation og kreative processer, er det nysgerrigheden, vores elever har i spil. Ikke forstået som ”at stikke sin næse i ting”, men forstået som en måde at tænke kreativt på. På Holme Skole er det et mål for os, at eleverne bliver så dygtige som muligt, og det er vores holdning, at man for at blive så dygtig som muligt skal have gang i nysgerrigheden.

Som I kan læse i Holmegangen, har der været fuld gang i nysgerrigheden. Den har ført en flok dygtige elever først til Rundhøj med nye idéer for væresteder på Torvet og siden til podiet i Aarhusfinalen i First Logo League. I Projekt Edison vandt en gruppe nysgerrige elever den indledende runde med deres Karmakasse, som nu går videre til landsfinalen. Vi krydser fingre for dem. Under alle omstændigheder vil vi kigge nærmere på Karmakassen på skolen, da den giver et rigtig godt elevbud på arbejdet med trivsel og fællesskab på skolen.

På 8. årgang er der blevet arbejdet med at lave avis, og resultatet er flot. Journalisten er jo bærer af nysgerrigheden i hele sin arbejdstilgang, og det er imponerende, så godt vores elever har mestret at arbejde med netop denne tilgang via interviews og formidling af vigtigt stof.

Også skolens musicalhold er i sving med at skabe en musical i fællesskab med deres engagerede lærere. En kreativ proces, der lærer dem en masse mere end at synge, spille og male kulisser. Mere om det sidenhen.

Ny medarbejder!

Siden sidst har vi budt Taha Noura velkommen som ny pædagog hos de ældste specialklasser. Børn og personale har taget godt imod, og vi er rigtig glade for Taha som ny medarbejder på Holme Skole.

Jeg ønsker alle en lun november og håber, I vil nyde denne udgave af Holmegangen.

De bedste hilsener

Ditte Hagn-Meincke

Skoleleder

Den bedst mulige hjælp til elever med læsevanskeligheder

DOKK1 kom med bøger, som eleverne 'bedømte via sedler med smileys.

Eleverne fandt de bøger, der så spændende ud - og prøvede om de kunne læse dem.

Læsning er et vigtigt redskab - hele livet igennem. De senere år er indsatsen for at spotte elever med læse-skrivevanskeligheder styrket på Holme Skole; de får blandt andet en pc stillet til rådighed, så de altid kan bruge forskellige læse- og skriveprogrammer i undervisningen. I år er desuden etableret to grupper, hvor ordblinde elever mødes og udveksler oplevelser, erfaringer og tricks, ligesom der er holdt et fælles forældremøde på tværs af årgange.

Det anslås, at 400.000 danskere er ordblinde – og at der i hver klasse er 1-2 ordblinde elever. På Holme Skole ved vi, at jo tidligere et barns ordblindhed – eller læse-skrivevanskeligheder - bliver opdaget, jo bedre hjælp kan barnet få. Hjælp til at klare sig fagligt på lige fod med klassekammeraterne gennem pc og mobiltelefon og hjælp til at omverdenen forstår, at ordblindhed ikke er et spørgsmål om intelligens.

”Som vi siger til forældrene, så er der med de muligheder, teknologien giver i dag, ingen grund til, at deres børn ikke skal have de samme drømme som alle andre, selvom de er ordblinde. Læse-skrivevanskeligheder er ingen hindring - men det kræver hårdt arbejde,” fortæller Pernille Søe, som sammen med Mette Hindsgaul udgør skolens læsevejlederteam. I øvrigt, siger hun, er der masser af gode rollemodeller blandt de forældrene, som trods egen ordblindhed, har gode jobs og stillinger.

Arbejder med tidlig opsporing

Skolens læseindsats starter allerede i 0. klasse med en sprogvurdering som er obligatorisk i Aarhus Kommune. Frem mod 3. klasse er der løbende forskellige prøver og tests til alle elever for at sikre at ingen vanskeligheder overses. Der tilbydes læseløft til de elever, som viser sig at have brug for det. Elever, som sidst i 3. klasse fortsat har vanskeligheder med læsningen, bliver tilbudt en egentlig ordblindetest

Hvis testen viser, at eleven ér ordblind, vil vedkommende få stillet en pc til rådighed med læse-og skriveprogrammer. Eleverne bliver introduceret til programmernes brug og forældrene tilbydes en samtale med læsevejlederen. Enkelte elever er ikke egentligt ordblinde, men har så store vanskeligheder, at de også kan få egen pc – og får hjælp og tilbud på lige fod med ordblinde.

Både elever og forældre udveksler erfaringer

”I år har vi lavet to grupper for elever med læse-skrivevanskeligheder. Det er It-banden – som vi kalder Ibberne - fra 4. – 6. klasse og It-gruppen fra 7. til 9. klasse. De mødes fire gange om året, og tanken er, at de inspirerer hinanden til at bruge programmer og apps, anbefaler bøger og i det hele taget har et sted, hvor de kan dele deres frustrationer med jævnaldrende, som står i de samme udfordringer som dem selv. Det er virkelig givende for dem at kunne spejle sig i hinanden,” fortæller Pernille.

Ud fra samme tanke inviterede læsevejlederteamet for nyligt til et fælles forældremøde for alle med børn med læse-skrivevanskeligheder i 2.-8. klasse. Der var meget på dagsordenen – og de nåede slet ikke det hele.

”Forældrene havde så meget på hjerte, som de delte med hinanden. Udvekslede erfaringer og fortalte deres historier. Og det var præcis det, vi gerne ville opnå – at de kan hjælpe hinanden, spejle sig i hinanden, finde ud af hvor de kan hente hjælp – og mærke at de ikke er alene. Vi måtte love, at vi gør det igen,” siger Pernille, som blandt andet næste gang skal nå at vise nogle af de nye teknologiske muligheder, som deres børn bruger.

Massiv hjælp i teknologien

Alle elever i 1. og 2. klasse lærer faktisk at bruge staveredskabet IntoWords på skolens pc’er, for alle kan have gavn af det. Programmet kan blandt andet foreslå stavemåder, skrive hvad du dikterer og læse tekst op. -Både den du selv har skrevet, og noget du skal læse – fx fra en indscannet bog eller på en hjemmeside. Det har Pernille i år fået hjælp til af nogle 5. klasses-piger fra ’Ibberne’, som var tekniske hjælpelærere i 3.a – en stor succesoplevelse.

”Desuden er det vigtigt for os at lære eleverne at klare sig selv – blandt andet at de kan bruge deres smartphone i situationer, hvor de skal læse noget, som ikke ligger digitalt. De kan simpelthen tage et billede af en side i en bog – og fx via Google Translate få det læst højt,” siger Pernille.

Ibberne sparringsgruppe for litteraturprojekt

Som en ekstra bonus er Ibberne blevet eksperterne ind et projekt, som DOKK1, en afdeling i Børn og Unge-forvaltningen og Center for læring, har søsat på baggrund af en henvendelse fra Pernille Søe.

”Jeg henvendte mig til DOKK1 med et spørgsmål om, hvor vi kunne finde spændende litteratur med et lavt lixtal til elever på mellemtrinnet. Det havde de faktisk ikke, og det har så affødt projektet her, hvor de blandt andet har været ude og præsentere en masse bøger for Ibberne, som skulle ’rate’ dem. Det var en øjenåbner for bibliotekarerne, de kendte tydeligvis ikke rigtigt den her målgruppe,” fortæller hun.

Nu er læsevejlederne spændt på, hvad der kommer ud af projektet, som bliver til gavn for alle børn i Aarhus Kommune med læse-skrivevanskeligheder.

”Selvom de har så gode muligheder for hjælp, holder vi fast i, at de også skal læse med øjnene. Forskningen viser nemlig, at hvis de slipper bøgerne helt, får de ikke læst nok. Og de her børn har jo et ønske om at kunne fordybe sig i en tyk bog ligesom deres klassekammerater,” forklarer læsevejlederen.

Vi er godt i gang med Aula

I mange år har landets skoler kommunikeret med forældre gennem ForældreIntra. Men fra uge 43 er platformen lukket ned – og kommunikationen er flyttet over i Aula. På Holme Skole har det kun givet ganske få forældrehenvendelser, så indtrykket er, at alle er kommet godt i gang. Skolen gør sig stadig erfaringer med systemet, og hvordan vi bruger det bedst.

I uge 43 og 44 havde skolen inviteret til informationsmøder om Aula for interesserede forældre. Der kom en håndfuld, så de fleste har sandsynligvis selv har fundet ud af at logge ind i enten app eller på pc’en – og fundet, hvad de har brug for.

”Altså systemet er jo relativt simpelt og langt de fleste forældre er vant til at navigere i apps og på nettet i det hele taget. Kontoret har også kun fået ganske få henvendelser, så det virker som om, alle er godt i gang,” siger skoleleder Ditte Hagn-Meincke.

Aarhus Kommune har lavet retningslinjer for en række af funktionerne, men der er også en del, som skolen lokalt skal tage stilling til, da blandt andet Lektiebog og Kontaktbog, som vi kender fra ForældreIntra, ikke er en del af Aula.

”Her gør vi os lige nu erfaringer med, hvordan vi synes, det kan løses bedst med de muligheder, der er i det nye system. Når vi har besluttet os for, hvordan vi gør, melder vi det ud til forældrene,” forklarer hun.

Hjælp til forældre

I Aarhus Kommune skal forældre selv søge hjælp på aarhus.dk/aula, hvor der er masser af vejlednings-videoer og gode tips og tricks til systemet – noget af det også på arabisk, engelsk og tyrkisk.

Finder forældrene ikke svaret dér, kan de kontakte Den Digitale Hotline på 70 20 00 00 – og først hvis hotline ikke kan svare, henviser de til skolen.

Vedhæftede dokumenter åbnes direkte

Søndag den 24. november kommer en række ændringer i systemet, som vil løse en udfordring med vedhæftede dokumenter. Lige nu skal vedhæftede dokumenter hentes ned på pc’en eller mobiltelefonen for at kunne læses, men det skal man altså ikke fra i næste uge.

Ikke længere Nem-Id for elever på 15 år

For nogle af de ældste elever i 9. klasse, har det også været en udfordring, at de skulle logge ind med Nem-ID første gang, de skulle på Aula. Det var ud fra en betragtning om, at elever, som er fyldt 15 år, selv skal give samtykke om deling af billeder i Aula. Idet det gav store problemer for elever uden Nem-Id, er det ændret. Det betyder samtidig, at det nu er forældrene, der skal give samtykke for deres børn om deling af billeder og kontaktoplysninger. Vores anbefaling er naturligvis at sætte sig sammen med sin søn eller datter og tale om, hvor de ønsker, at krydserne skal sættes. Der kommer inden længe en vejledning til, hvad elever fra 15 år kan gøre, hvis de er tagget på et billede i Aula, de ikke ønsker bliver delt.

Rundhøj Torv-projekt fik pokal til First Lego League-finale

I årets verdensomspændende First Lego League konkurrence var temaet for innovationsopgaven ’City shaper’. Udfordringen var at være med til at forme – og forbedre – den by, man bor i. Holme Skoles vinderhold bød ind med en idé om Rundhøj Torv, som nu både er præsenteret for borgmesterens afdeling – og har bragt endnu en LEGO-pokal hjem til skolens pokalskab.

I lokalområdet er det ingen hemmelighed, at Rundhøj Torv ikke er byens smukkeste plet. ’Omdrejningspunktet’ gør hvad de kan for at forskønne torvet – og lave gode arrangementer for områdets borgere, men der er stadig plads til forbedring.

Dén opgave kastede en gruppe fra 5.a og 5.b sig over i deres First Lego League-challenge, og lavede en model for, hvordan torvet kunne se ud, hvis det også skulle være et sjovt sted at være for børn og unge.

”Vi har blandt andet tænkt parkeringskælderen, som jo er lukket nu, ind som et sted, hvor der kan foregå en masse aktiviteter – fx kunne der være basketbaner og klatrevægge. I det hele taget tænker vi, det skal være et sted, hvor børn og unge kan mødes og være aktive sammen,” fortæller Gry fra 5.a.

Præsentation for 'Omdrejningspunktet'

Sammen med gruppens robot-skills udløste idéen titlen som Holme Skoles repræsentanter til Aarhus-finalerne i FLL lørdag den 9. november. Men inden da fik de en unik mulighed for at trykprøve deres idé i Omdrejningspunktet, som en række medarbejdere fra borgmesterens afdeling står for.

”De var hurtige til at takke ja til at få en præsentation af elevernes idé og model, så vi tog derover med kage fredag eftermiddag. Der kom blandt andet medarbejdere fra borgmesterens afdeling, en fra klimasekretariatet og en lektor fra Universitetet, som er tilknyttet Omdrejningspunktet. De stillede masser af gode spørgsmål til eleverne omkring deres model og vision. Det var en vildt god oplevelse – og en god øvelse for eleverne inden det gik løs foran dommerne lørdag,” fortæller Anders Flaskgaard, som står for FLL på skolen.

Vandt pokalen for FLL's kerneværdier

Han er ikke i tvivl om, at det var fredagens generalprøve, som var med til at give eleverne den knusende ro, som han så dem udstråle bag en glasvæg, hvor han prøvede at mundaflæse, hvad de sagde til FLL-dommerne dagen efter.

Og de må have gjort en hel del rigtigt, for da der efter dagens konkurrencer skulle kåres vindere i forskellige kategorier blandt de 22 deltagende hold, var gruppen én af dem, der blev kaldt frem.

”De vandt simpelthen pokalen for at have været de bedste til at implementere kerneværdierne, der er de grundpiller, som FLL står på. Ud over opdagelse og innovation er det værdier som inkludering, teamwork og at have det sjovt – så det er jo faktisk den vigtigste pokal af dem alle! Vi gør meget ud af at understrege for eleverne, hvor vigtigt det er at dele vores viden og blive klogere sammen. Og det er altså lykkes til fulde. Det var en rigtig god afslutning på vores forløb,” siger Anders.

Karmakasse med god trivsel til DM i lyse idéer

Hvert år fordyber skolens 6. og 7. årgang sig i innovative arbejdsprocesser i en uge som deltagere i den landsdækkende opfinderkonkurrence Edison. Det er Fonden for entrepenørskab, som står bag – og det er dem, der afholder landsfinalen i Frederica. De deltagende Aarhushold dyster lokalt om finalepladser – og igen i år stod et hold fra Holme Skole på podiet. Det var holdet bag Karmakassen, som dommerne mente havde godt fat i årets emne ’Værdifulde fællesskaber’.

De sidste par år har temaet for Edison-konkurrencen været ret håndgribeligt. Det har været temaer som trafiksikkerhed, grøn omstilling og vandforbrug, som eleverne har skullet bruge de innovative hjernevindinger på. Årets tema ’Værdifulde fællesskaber’ er et mere ’blødt’ tema. Udgangspunktet var, at eleverne skulle undersøge de problematikker, der kan være når man er – eller ikke er– en del af et fællesskab fx i en sportsklub, i en familie, i en klasse -og komme med en idé til, hvordan alle kan blive en del af et værdifuldt fællesskab.

”Mange af vores kammerater havde fokus på dem, der ikke har et godt fællesskab – fx hjemløse. Vi tog i stedet fat på dem, der allerede er i et fællesskab i en klasse, og hvordan vi kan styrke det gode fællesskab dér,” forklarer Hjalte, som sammen med Liva, Marie, Ea og Noah fra 6.a har udviklet Karmakassen, der blev sendt videre fra Aarhusfinalen til landsfinalen i Fredericia.

Karmakassen skal give god trivsel

Karmakassen er en trivselskasse til skoleklasser, som indeholder idéer til lege og øvelser, som er med til at styrke klassefællesskabet. Og så er der to postkasser, som skal hænges op i klassen.

”I den ene kan man lægge breve, hvis der er noget, man gerne vil sige til lærerne. Den anden er til, hvis man har noget, man gerne vil sige til klassekammeraterne. Det kan godt være anonymt, og begge postkasser tømmes en gang om ugen,” forklarer Noah.

Målet med både postkasser, lege og øvelser er, at der skal være et socialt klima i klassen, hvor alle føler sig trygge og har et sted, de kan dele det med kammeraterne, hvis der er noget de er kede af, eller føler sig alene.

”Vi har det godt i vores egen klasse, men vi har tænkt, at vi gerne vil afprøve det med postkasserne her hos os selv,” fortæller Liva.

Forfinelse frem mod finalen

Frem mod finalen den 21. november er gruppen i gang med at forfine de ting, de skal have med til Fredericia og vise frem for et dommerpanel. De første materialer var bygget i pap og skrevet i hånden, men nu har de indkøbt flotte postkasser, er i gang med at skaffe en fin Karmakasse det hele kan samles i, får trykt flotte plakater til deres udstillingsstand og får lavet en sweatshirt med både Karmakassens og Holme Skoles logo.

”To af os har forældre, som kan hjælpe os med at lave en stor plakat – og skolen får trykt blusen til os. Og så skal vi have øvet os mere på at præsentere det. Og hvis det bliver en succes, har vi tænkt også at lave kasser til indskoling og udskoling,” slutter Liva.

Julemåneden er lige om hjørnet

På Holme Skole har vi en lang række traditioner året igennem – og frem mod jul er det som om, de intensiveres lidt… Så for god ordens skyld, får I lige listen her – ikke mindst fordi, at vi jo håber, at I forældre dukker op til et par af arrangementerne:


  • Torsdag 28. november Juleklippedag. Der er æbleskiver til alle elever
  • Torsdag 28. november Julehygge i sfo for forældre og børn mellem 14.30 og 16.30
  • Fredag 13. december 4. klasse laver luciaoptog kl. 8.00-ish for forældre og elever
  • Fredag 20. december Alle elever (i mindre hold) går i Holme Kirke


  • Datoen for overraskelses-besøget, hvor skolens ledelse kommer rundt med varm kakao til alle klasser, kan vi i sagens natur ikke afsløre;-)
  • Elever i 0. -3. klasse kan også i år se frem til juleshow i gymnastiksalen. Det bliver efter læsebåndet:
  • Onsdag 4. december
  • Torsdag 12. december
  • Onsdag 18. december

Juleferien varer fra lørdag den 21. december til og med søndag den 5. januar.

Ændringer til kalender-krydser

Sidste skoledag (også kendt som karameldag) for 9. årgang er fælles for hele Aarhus Kommune. De har netop meldt ud, at det bliver onsdag den 20. maj - og ikke tirsdag den 26. maj, som vi havde skrevet i kalenderoversigten.

Hent den opdaterede version til køleskabet her