Músics del segle XX

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_classical_music_composers_by_era

En aquesta època, difícilment podem catalogar un compositor dins d'un moviment ja que gairebé tots els compositors experimentaven amb les obres i això fa que formin part de diferents estils alhora. Fins i tot, hi ha obres que són difícil de catalogar per la pròpia peculiaritat de la peça. Així doncs, es mostrarà un llistat de compositors del segle XX en funció del lloc on nasqueren.

Compositors Europa Central

Arnold SCHÖENBERG (Àustria; 1874 - 1951)

Què va fer? Va ser compositor en una primera etapa netament postromàntic, i en una segona, portat pel cromatisme, és conduit a un règim expressionista que el portarà cap a l'atonalitat. Creador del dodecafonisme.

Obres més importants: La nit transfigurada; Pierrot Lunaire,l'òpera Moisès i Aaró, la Suite per a piano, variacions per a orquestra, etc.

Audició: "Fantasia per a violí i piano"

Bela BÁRTÓK (Hongria; 1881-1945)

Compositors Europa Oest

Claude Debussy (França; 1862 - 1918)

Què va fer? Va inaugurar un nou concepte d’harmonia en què els acords tenen sonoritat independent, en aquell temps considerat com a sonoritat impressionista. En realitat, es va ajustar més a l’etiqueta del modernisme, d’herència postromàntica.

Obres més importants: Les obres simfòniques "preludi a la migdiada d'un faune, Nocturns i El mar. Obres per a piano com la "Suite Bergamasque", Preludis, etc.

Audició: "La mer"

Darius MILHAUD (França; 1892-1974)

Què va fer? Compositor conegut per ser el creador de la politonalitat.

Què va fer? Compositor i musicòleg, junt amb Zoltán Kodaly es van dedicar a la recerca de melodies populars del seu país que donaren material de base per a les seves obres. La seva evolució compositiva va des de l’estil nacionalista fins a arribar a un alt nivell d’abstracció, a vegades atonal.

Obres més importants: Rapsòdia per a piano i orquestra; l’òpera “El castell de barba blau” , ballet: “El mandarí meravellós” i la sèrie de quaderns “Microcosmos” per a piano, concerts per a piano, un per a violí i un altre per a viola, 6 quartets.

Obres més importants (Òperes): Cristòfor Colom, Proteus, Bolívar, David.

Olivier MESSIAEN (França; 1908-1992)

Què va fer? Compositor i organista. Utilitza el serialisme integral (altures, durades, intensitats, timbres, silencis, etc.) en algunes de les seves obres. Creà un sistema tonal propi basat en els modes i utilitzà ritmes de les cultures asiàtiques (especialment la hindú), així com els cants dels ocells.

Obres més importants: Quartet per la fi dels temps, Visions de l’amen.

Audició: "Quartet per la fi dels temps"

Benjamin BRITTEN (Anglaterra; 1913-1976)

Què va fer? Junt amb Schönberg i Berg forma part de l'Escola de Viena, caracteritzada per passar l'escriptura post-romàntica a l'atonal. Obres més importants: 2 simfonies; 2 cantates; 1 quintet amb piano, Concert op. 24, Variacions per a orquestra op. 30, etc.s a la dodecafònica. Se'l considera el punt de partida de la majoria de les experiències modernes regides per la norma serial, com per exemple la melodia de timbres.Audició: "Passacaglia, Op. 1"

Alban BERG (Àustria; 1885-1935)

Què va fer? Va ser el compositor que donà al sistema dodecafònic una de les seves projeccions més interessants tècnicament i expressiva quan utilitza lliurement el sistema proposat per aquest.

Obres més importants: 2 òperes: Wozzeck i Lulú, concert per a violí

Audició: "En memòria d'un àngel"

Witold LUTOSLAWSKI (Polònia; 1913 -1994)

Què va fer? Compositor, pianista i director d'orquestra. Va ser el compositor més important d'Anglaterra i un dels més interessant del moviment musical dels nostres dies. Va composar obres tonals i melòdiques i atorgà un caràcter personal a la tradició.Obres més importants (Òpera): Peter Grimes, Billy Budd

Què va fer? El 1954 va presentar el Concert per a Orquestra, que mostra la influència de Bartók en l'ús del folklore. Les obres dels seus cinquanta i seixanta anys tenen més energia experimental d'un jove que les seves composicions inicials, emprant mètodes aleatoris.

Obres més importants: 1 simfonia; 1 concert; música de cambra; diverses variacions simfòniques

Audició: "Concert per a Orquestra"

György LIGETI (Hongria; 1923 - 2006)

Què va fer? Compositor que ha realitzat una de les revolucions musicals més profundes del món actual. Seguint el model de serialisme integral, combina el puntillisme amb aspectes melòdics, rítmics i harmònics més propers a la sensibilitat tradicional. El seu llenguatge musical sintetitza el racionalisme i la llibertat (de vegades expressat en forma de aleatorietat).Obres més importants: Le marteau sans maitre, Structures.

Audició: "Piano Sonata n2 - Extremadament ràpida"

Compositors Americans

Charles IVES (Amèrica;1874 - 1954)

Què va fer? Compositor cultivador de la música electrònica amb les seves variants aleatòries.

Obres més importants: Articulació, atmosferes, aventures

Karlheinz STOCKHAUSEN (Alemanya; 1928)

Què va fer? Va desenvolupar fins als seus límits extrems, els principis serials continguts en l'obra de Webern. A més, és el principal creador de la música electrònica.

Obres més importants: Kontra-punkte, Refrain, Kontacte

Audició: "Gruppen"

Krzysztof PENDERECKI (Polònia; 1933)

Què va fer? Representant més qualificat de l'actual escola polonesa en la que destaca com a descobridor de noves possibilitats en l'ús dels instruments de corda i de la veu humana. És creador d'un nou expressionisme musical.

Obres més importants: A "Víctimes d'Hiroshima" (1959-1961) crea superposicions de quarts de to a manera de clúster i diferents formes d’interpretació simultànies. L'"Stabat Mater" a 12 veus, Anaklasis, Threni, etc.

Audició: "Concerto Grosso n°1 pour 3 violoncelles et orchestre"


Què va fer? Va alternar la composició amb les finances. Va aportar novetat que anticipen experiències polirítmiques, politonals aleatòries dels nostres dies.Obres més importants: 4 simfonies; música de cambra; assajos de música microtonal.

Audició: "Memories"

Heitor VILLA-LOBOS (Brasil; 1887-1959)

Què va fer? Compositor més important del Brasil. Reflecteix la música popular del seu país barrejada amb la influència de la música occidental, especialment de Bach. Obres més importants: Bachianas brasileiras, Choros; Concert per a guitarra i orquestra; 5 òperes, 7 simfonies, 12 quartets, etc.

Audició: "Bachianas brasileiras n5"

George GERSHWIN (Estats Units d’Amèrica; 1898 – 1937)

Què va fer? Compositor i pianista. Va incorporar als motlles simfònics tradicionals l’essència rítmica, tímbrica i expressiva del jazz.

Obres més importants: El 1924 compongué la primera obra simfònica de jazz de la història, la “Rapsòdia en blau” i el 1935 la primera òpera de jazz, “Porgy i Bess”. A més de les esmentades, compongué òperes, comèdies musicals, música per al cinema, etc.

Audició: "Rhapsody in Blue"

Aaron COPLAND (Nord Amèrica; 1900-1990)

Què va fer? Compositor d'estil incisiu i la seva orquestra brillant.Obres més importants: Rodeo, Appalachian Spring, música de cambra

Audició: "Rodeo: Hoe Down"

John CAGE (Nord Amèrica; 1912-1992)

Eduard TOLDRÀ (Catalunya; 1895-1962)

Què va fer? Va ser compositor, violinista i director d'orquestra. La seva obra denota gran sensibilitat lírica.

Obres més importants: L'òpera: el giravolt de maig, l'obra per a orquestra de corda "Vistes al mar".

Audició: "Vistes al mar"

Què va fer? Reconegut per ser un dels capdavanters de la música aleatòria. La seva obra integra diverses influències que van des de la filosofia budista fins a la vinculació amb els moviments d’avanguarda americans. Destaca per la recerca de sonoritats tímbriques mitjançant instruments tradicionals prèviament preparats i utilitza també oscil·ladors elèctrics, cintes magnetofòniques, etc.

Obres més importants: Atlas Enclipticalis, Música de canvis, Trenta peces per a cinc orquestres, etc.

Audició: Performance "Water Walk"

Leonard BERNSTEIN (Nord Amèrica; 1918-1990)

Compositors Europa de l'est

Ígor STRAVINSKI (Rússia; 1882-1971)

Què va fer? Compositor i director d'orquestra. Es va imposar amb els ballets. Va ser el principal creador de la consciència musical actual, va aportar un nou concepte del ritme i de les estructures musicals.

Obres més importants: L'ocell de foc, Petrushka, La consagració de la Primavera.

Audició: "L'ocell de foc"

Serguéi PROKOFIEV (Rússia; 1891-1953)

Què va fer? Compositor i pianista rus. En la seva obra es barregen un un sentit acusat de la forma, un color harmònic i un esperit melòdic dens.

Obres més importants: 5 concerts per a piano i orquestra, 2 per a volí i orquestra; conte popular: el Pere i el llop.

Audició: "Pere i el llop"

Què va fer? Compositor i director d'orquestra. Va ser titular de la New York Philarmonic Symphony Orchestra. La seva obra té influències del jazz i comprèn la majoria dels gèneres.

Obres més importants: 3 simfonies, 1 missa, musicals com “West Side Story”, etc

Dmitri Xostakóvitx (Rússia;1906-1975)

Què va fer? Màxim representant del simfonisme modern.Obres més importants: 13 simfonies (la núm .7 "Leningrad"); diverses òperesAudició: Simfonia n7 "Leningrad"

Compositors Espanyols

Frederic MOMPOU (Catalunya; 1893-1987)

Què va fer? Compositor i pianista amb caràcter intimista i líric. Mostrava un profund misticisme musical. Les seves influències principals foren l’impressionisme francès i Erik Satie, donant-li un estil en el qual l'expressió està concentrada en formes molt petites. Solia utilitzar obstinats, imitacions de campanes (harmònics), i un so meditatiu. Mestre del fraseig: imperceptiblement retarda i accelera sense que el ritme intern se’n ressenti. Segons ell, “expresar es desplaçar cada nota sensible del seu lloc metronòmic, moviment flotant sobre el rigor del compàs i obeint la nostra sensibilitat”.

Obres més importants: Obres per a piano: Impressions íntimes, suburbis, cançons i danses, paisatges.

Audició: "Cançó i dansa num. 7"