Música amb nous timbres

Amb l’aparició l’any 1950 de la cinta magnètica i dels aparells electrònics, van sorgir unes sèries de tendències que buscaven noves sonoritats.

Música Concreta

Cap a mitjans del segle XX sorgeix aquest corrent, que s'inspira en el Futurisme, ja que utilitza qualsevol so o soroll tret de la realitat. El compositor es llança al carrer gravadora en mà, recollint tots els sons que creu interessants; aquests sons posteriorment es manipulen en un laboratori musical (es tallen, es peguen, es modifiquen algunes de les seves qualitats ...) i es posen en una cinta magnetofònica. El resultat és una composició de música concreta. La manipulació pot ser en el moment d'enregistrament o a posteriori, variant la velocitat, tallant, invertint i fins i tot, tractant-la químicament.

En aquest tipus de música el paper de l'intèrpret és substituït pel magnetòfon, i el compositor presenta la seva obra de manera definitiva i objectiva. Per primera vegada en la història la ciència i els aparells tecnològics s'usen per a la creació d'obres musicals.

Utilitza sons musicals i sorolls amb un origen concret (cants d’ocells, aigua, motors, etc.).

ESTATS UNITS:

E. Varèse (1883-1965)

FRANÇA:

P. Schaeffer (1910-1955)

P. Henry (1927)

Composicions combinant sonoritats

Es va donar aquest nom a la tendència d’enregistrar sons en directe (música concreta) combinen amb sons d’instruments convencionals.

ITÀLIA:

L. Nono (1924-1990)

L. Berio (1925)

ESTATS UNITS:

H. Cowell (1897-1965)

J. Cage (1912-1992)

ÀUSTRIA:

G. Ligeti (1923)

POLÒNIA:

K. Penderecki (1933)

Música Electrònica

Aquest corrent sorgeix influenciat per la música concreta. Aquesta música es basava en l'enregistrament d'un conjunt de sons reals que es manipulaven; però, en la música electrònica el so és creat completament en un laboratori, són sons que no existeixen en la realitat, que es creen, es processen i es graven electrònicament. Aquest tipus de música suprimeix totalment els intèrprets i les partitures.El laboratori musical és el centre de creació de l'artista. Aquí el compositor utilitza sintetitzadors i altres aparells electrònics per generar el so.

Entre els compositors més destacats d'aquest moviment està: Karl Stockhausen, que des de 1953 dirigeix ​​l'Estudi de Música Electrònica de Colònia (Alemanya). La seva obra més coneguda és "El cant dels adolescents". Altres autors que seguiran els passos de Stockhausen són Luciano Berio i Bruno Maderna.

La música electrònica s'unirà a la música concreta, donant lloc a obres el contingut és en part enregistraments de so real i altres creats per mitjans electrònics. A aquesta música se li coneix com Electroacústica, i es convertirà en un dels procediments més emprats per gairebé tots els compositors del segle XX.

La coneguda com a música Estocàstica pot considerar una fase més del desenvolupament de la música electrònica; consisteix en la introducció de l'ordinador en el camp de la composició, que degudament programat, calcula combinacions de sons i crea obres musicals.

1951: generació, manipulació elèctrica i enregistraments dels sons.

1956: combinació dels sons electrònics amb enregistraments d’instruments convencionals.

1959/1961: combinació de cinta magnètica amb intèrprets que toquen en directe a l’escenari.

ALEMANYA:

k. Stockhausen (1928)