Geetbets (Ter Vroinden)

Geetbets, ter Vroinden - Zigrat / Zegraedt / Segeraet / Zegerardt

In het werk van M. J. Wolters, Notice Historique sur la Commune de Rummen, Gand, 1846, vinden we ook het voormalig kasteel van De Ureundt vermeld (p. 156-157); op het einde van de 14de eeuw spreekt men van: het

huys Ter Vroinden, bewoond door Tielman, genaamd Zegher. Wolters geeft er een beschrijving en een merkwaardige tekening van: omringd door water verrijst op een kleine verhevenheid een zware vierkante toren. Een

ophaalbrug, geflankeerd door twee torentjes, gaf toegang. De ingang van deze toren bevond zich op 4 m hoogte. Later werd op het gelijkvloers een opening gekapt om gemakkelijker binnen te kunnen. Er waren drie verdiepingen. Deze primitieve sterkte lag aan de westkant van het dorp, vlak bij de Cicindria.

De toren ruïne is afgebroken in 1911. De huidige eigenaar heeft de fundamenten opgegraven in de jaren 70 voor de Gobertange steen. De ringvormige gracht is nog aanwezig (med. Mevaert / Pieter Abts).

  • A.Claassen, Van Mottoren tot kasteel, Provinciaal Gallo Romeins museum, Publicatie 14, 1970.
  • Middeleeuwse Burchten, Colloquium te Tongeren, 12.09.1970, Tongeren, Provinciaal Gallo-Romeins Museum, Publicatie 17, 1972.