Kortessem (Wermerbosch)

Kortessem, Vliermaalroot, Donjon Wermerbosch

Historiek: in 1365 verheffen Hugo van Vliedermale of van Werme en zijn zuster Oda gronden bij het hof (curtim) "ten Bossche". In 1371 heette de hoeve (curiam) van "Wermerbosche" bij een verhef van gronden door Hendrik van Dessener, schoonbroer van Hugo van Werme. De aankomst van deze laatste ligt waarschijnlijk aan de basis van de naamverandering van "ten Bossche" naar "Wermerbosche". Wellicht is de oprichting van de toren ook in verband te brengen met het verschijnen van Hugo van Werme op het site. Beschrijving: deze kleine donjon is zeer verzorgd: het metselwerk in silex (niveau 0) is verstevigd met mergelstenen hoekkettingen zowel binnen als buiten; drie met een zadeldak afgedekte nissen (a), eveneens in mergel; twee doorlopende mergelstenen banden (b) met kwartrondprofiel ter ondersteuning van het plafond. De deur (c) is posterieur. De ingang (d) met mijtervormige latei en ontlasting kon met twee klembalken (e) worden afgegrendeld. De primitieve drempel (f) is verhoogd. Twee kraagstenen met kwartrondprofiel (g) ondersteunden een platform dat met een houten ladder bereikbaar was. Op niveau 1 staat een nisvormige schouw (h) (niet meer functioneel) met bakstenen achterwand met zigzagmotieven. Het sterk verbouwd venster (i) vertoont sporen van twee zitbankjes.

  • Fr. DoperĂ© en W.Ubreghts, De Donjon in Vlaanderen, architectuur en wooncultuur, Gemeentekrediet, 1991 (de tekst bovenaan + plan zijn hieruit overgenomen).
  • Vliermaalroot (Kortessem), Gauwerstraat 95, voormalige hoeve Wermerbos, IBE-32360
  • A.Claassen, Van Mottoren tot kasteel, Provinciaal Gallo Romeins museum, Publicatie 14, 1970.
  • Middeleeuwse Burchten, Colloquium te Tongeren, 12.09.1970, Tongeren, Provinciaal Gallo-Romeins Museum, Publicatie 17, 1972.