PRÉSTEC MUSICAL

A vegades els músics, dins d'una cançó, reprodueixen melodies i esquemes que han sentit anteriorment, que els van agradar i que emergeixen mentre interpreten. També busquen fórmules melòdiques o rítmiques que comportin en els oients o els balladors una sensació de familiaritat, cridar l'atenció o que evoquin una idea o emoció determinada.

Una estratègia per fer-ho són els patrons predictibles. Es tracta de seqüències rítmiques o melòdiques que, pel fet que s'han repetit moltes vegades, les reconeix tothom fàcilment. Tenen molt interès per als balladors ja que, moltes d'elles, permeten anticipar què passarà en la música i, per tant, anticipar-se i poder-les expressar en el nostre ball. En parlem abastament en la secció patrons predictibles d'aquest mateix web.

Una altra possibilitat és que el músic agafi fragments d'altres cançons (una línia melòdica) i les posi en mig de la seva composició o solo. D'això, musicalment, en diem un préstec musical. Els anglesos en diuen borrowing. És molt habitual dins de qualsevol estil musical, però ho és encara més dins del jazz i l'estil swing.

El préstec pot ser literal, idèntic o molt semblant a l'original (s'omet alguna nota o se substitueix per una altra, es canvia el compàs original, s'hi fan ornamentacions...). En aquest cas en diem una citació o préstec directe. Si no és exactament igual llavors en diem un préstec indirecte, una al·lusió o paràfrasi. En aquest cas hi ha canvis més o menys importants.

Un dels exemples més coneguts de citació és All You Need is Love, dels Beatles, on, just a l'inici, hi sentim un fragment de La Marseillaise. De fet, si escoltes amb atenció tota la cançó hi podràs trobar citacions a In the Mood, Invenció en dues parts en F Major de JS Bach i Greensleeves, però també a cançons pròpies com She Loves You.

La Marseillaise, per ser una cançó àmpliament coneguda i clarament relacionada amb un país i una actitud revolucionària, és una de les cançons més citades. La podem trobar, per exemple, a:

  • l'obertura de 1812, de Piotr Ilitx Txaikovski. Es una obra que explica, amb música, l'intent de Napoleó de conquerir Rússia, utilitzant l'exèrcit més gran que mai havia existit fins llavors, de 614.000 soldats, amb les batalles que van tenir. Fa servir aquesta citació per fer referència a l'exèrcit francès.

  • Two Grenadiers, de Robert Schumann. L'autor ens explica la història de dos granaders francesos que, camí de retorn des de Rússia, s'assabenten que el seu país ha estat conquerit. Quan un d'ells es planteja com vol que sigui el seu enterrament a França, sona La Marseillaise.

Al món del jazz i a l'estil swing la citació és molt utilitzada. Escolta, si ho vols, la peça Swing Out d'Erskine Hawkins i intenta reconèixer la melodia que surt a mig solo, al minut 2.27. També pots escoltar el minut 1.04 de Blues En Mineur de Django Reinhardt o el minut 1.22 de Stomp, Stomp de The Cats & the Fiddle.

Pots escoltar totes les peces que et proposem en aquest apartat a la llista "quotation" d'Spotify, connectant-te amb l'usuari "jaume.rosset", o anant a aquest link.

Les melodies que se solen agafar en préstec són, generalment, himnes, espirituals, cançons infantils, marxes militars, cançons patriòtiques, tornades populars o composicions de música clàssica molt conegudes.

Pots veure exemples de la música swing utilitzant fragments de música clàssica en aquest vídeo:

Aquí hi pots trobar exemples de cançons swing que fan citacions d'altres cançons també d'estil swing:

També hi ha peces que citen cançons populars com aquestes:

Escolta, si ho vols, School Days, que està plena de citacions de cançons infantils:

Tot i que ho pot semblar, el préstec no el podem entendre com un plagi ja que el músic no pretén fer creure que allò ho ha compost ell. No hi ha ni mala intenció ni il·legalitat. Al contrari, l'objectiu d'una citació pot ser fins i tot fer un homenatge a una cançó, un compositor o un estil musical.

Night Train és una peça que, si no entenem bé el context en que està composta, podria ben bé semblar un plagi (o dos, fins i tot), i no ho és. De fet, Duke Ellington no es va mostrar molest pel fet que Forrest utilitzés el seu riff. Ho expliquem en aquest vídeo:


Coneixes altres exemples de préstecs en el món del swing? Ens agradarà que ens ho facis saber, ja sigui contactant-nos per mail o a la secció de comentaris dels vídeos del Youtube.