PROPOSTES PER MILLORAR LA COMPRENSIÓ DE LA MÚSICA SWING I LA MUSICALITAT AL BALL

El ball social, a diferència del ball esportiu o de competició, no està basat en unes coreografies d'alta dificultat reproduïdes amb màxima precisió i estilització estètica. El ball social, al nostre entendre, es caracteritza per la impredictibilitat del resultat, per no saber quins moviments i passos sorgiran de la interacció de la música i els balladors i dels balladors entre ells. De fet, entenem que un dels màxims atractius del ball social és la possibilitat que de dos balladors concrets i una música concreta en sorgeixi una forma de ballar i interaccionar completament diferent cada cop. Ens atrau la possibilitat de poder ser un ballador una mica diferent en cada ball o amb cada parella.

Aquesta impredictibilitat es basa en la concessió i la consecució de llibertat. En primer lloc hem de concedir-nos llibertat; ser creatius i deixar que la parella també ho sigui; trencar les normes que ens han ensenyat; deixar de fer el que ja hem repetit centenars de vegades; permetre que les coses no passin exactament tal com estaven previstes. Evidentment que això és molt difícil en les fases inicials del procés d'aprenentatge del llenguatge del ball. Al principi es necessiten normes i cal complir-les (per exemple: el leader comença el swing-out amb el peu esquerra, la follower posa la seva mà esquerra sobre l'espatlla esquerra del leader...). Si tot és massa impredictible es farà complicat interaccionar eficientment amb la parella. És per aquest motiu que, al principi, tendim a coartar la nostra llibertat. Així, des del punt de vista de la coordinació i l'eficiència corporal, durant l'aprenentatge, els nostres músculs solen estar més tensos, més rígids. Això és així de forma natural. Aquest és un recurs que té el nostre sistema motor per restringir les possibilitats de moviment d'alguns segments del cos i poder prioritzar la concentració en l'execució en d'altres. També tendim a repetir passos que ens són més còmodes i entrenats. Preferim ballar amb un tipus de música que ens sigui més familiar, més simple, més lineal i a treure a ballar només aquelles parelles de les que en coneixem el seu nivell, la seva manera de ballar, les seves possibles respostes. Però, mica a mica, ens hem de donar la possibilitat que tot sigui més impredictible, més variable, més emocionant.

En segon lloc hem d'automatitzar tot allò que sigui automatitzable per aconseguir llibertat. Aquells recursos neuronals que no haguem de destinar als aspectes bàsics del ball els podrem utilitzar en vessants més creatives del ball. Entre aquestes coses a automatitzar hi ha la interpretació i comprensió de la música. Ens referim a la capacitat de llegir el que diu la música, d'extreure'n la informació que hi va posar el compositor en crear-la i els músics en tocar-la. Això inclou aspectes com saber percebre la pulsació de la música que sona, identificar l'1 o reconèixer l'estructura de les frases. També hi ha aspectes menys tangibles com el color de la música o l'energia que ens aporta una peça determinada.

A més, al final del camí de la interpretació musical, hi ha la musicalitat, la capacitat d'expressar en el ball el que diu i ens fa sentir la música. La musicalitat també es pot interpretar com la capacitat que té el ballador per aconseguir que la música també tingui un cert paper en la interacció entre els balladors. De fet, pensem que la musicalitat és un dels factors que més poden facilitar aquesta interacció.

Certament es pot ballar i passar-s’ho bé sense interpretar ni expressar la música amb el moviment del ball. La musicalitat només és important per aquells balladors que volen incorporar aquesta faceta al seu ball. No és imprescindible ser musical, ni és millor ser-ho. No tothom ha de ser musical al ballar ni ser-ho de la mateixa manera.

Però, mentre la musicalitat no ha de ser igual d'important per a tothom, sí que hi ha aspectes vinculats amb la interpretació musical que considerem essencials i que, si no es tenen ben integrats i automatitzats, poden limitar el ball. Es pot no ser musical i igualment passar-s'ho molt bé ballant però, molt probablement, sí que es tenen dificultats d'interacció amb la parella i de realització satisfactòria del ball si es tenen problemes amb la pulsació o el reconeixement de l'1. De fet la manca d'eines eficients que permetin resoldre aquestes limitacions fins i tot porta a que alguns balladors acabin deixant el ball.

El material que trobaràs en aquest web és el fruit de diverses peticions que companys de ball, pensant que els podíem ajudar en aspectes de la interpretació musical i la musicalitat al ballar lindy hop, ens han anat fent els darrers anys. Ells han considerat que nosaltres tenim més facilitat per interpretar la música i expressar-la en ballar i ens han anat demanant que els intentem transmetre el que en sabem d'aquest tema. Això s'ha traduït en la realització d'algun taller, algunes sessions de treball en grup reduït, en la creació de materials audiovisuals i recursos per a treballar-ho a casa. Les nostres propostes s'han anat enriquint amb les aportacions dels companys de ball que les han provat. Ells mateixos són els que ens han encoratjat a fer-ne de noves i a, finalment, fer-les públiques, perquè les pugui aprofitar tothom qui ho consideri oportú. Per tant, les propostes que hi ha al web estan en evolució. S'aniran enriquint també amb els teus comentaris i aportacions, que t'agrairem que hi facis.

Curiosament, el nostre procés d'aproximació a la interpretació musical i a la musicalitat, fins avui, ha estat sempre intuïtiu, d'exploració, de joc, sense normes. Per poder-ho transmetre ho hem hagut d'intentar racionalitzar, sistematitzar i, a partir d'aquesta estructuració, generar propostes de treball que poguessin ser vàlides per a altres balladors.

Som conscient que estem intentant racionalitzar l'espontaneïtat. Això ens sembla tot un contrasentit. Però esperem que el nostre procés de racionalització permeti que altres trobeu l'espontaneïtat. Pensem que tots tenim dins nostre els recursos per a ser musicals. Hi ha balladors ens els que els recursos emergeixen sols. A vegades emergeixen ja quan comencen a aprendre a ballar. En d'altres el procés necessita més temps. Estem convençuts que, en aquells casos en que els recursos no acaben d'emergir, es pot facilitar el procés amb exercicis que ajudin a trobar els propis recursos i amb indicacions que ajudin a centrar l'atenció en aspectes que ajudin a emergir i potenciar la pròpia musicalitat.

Hem de confessar que aquest procés està sent molt enriquidor per a nosaltres. Hem après moltes coses. Ens està ajudant a interpretar millor la música i a ser més musicals. Per això sol ja val la pena dedicar-hi una part del nostre temps lliure. Si, a més, fa que alguns de vosaltres pugueu fruir més del ball, llavors la satisfacció serà completa.