Coll

En tota la Romània hi ha pràcticament unanimitat a l'hora de designar aquesta part del cos, i és que en la majoria de les llengües romàniques el mot deriva del llatí COLLU que provindria d'una arrel protoindoeuropea *kwol(H)s- 'coll'. Així doncs, l'ètim llatí ens ha donat el gallec colo, el castellà cuello, el català coll, el francès cou i l'italià collo. Les dues varietats que es desmarquen són el portuguès pescoço (el castellà compta també amb la forma pescuezo, que seria sinònima de l'esmentada anteriorment per a aquesta llengua) i el romanès gât. El primer tindria el seu origen en un compost post més coço (< coçar 'esgarrapar', gratar') i el segon es tractaria d'un préstec eslau, *gъltъ, d'on provindria també l'eslovè golt 'coll'. Tanmateix, la forma eslava majoritaria és *gъ̀rdlo 'coll', d'on provindrien també les paraules eslaves que designen aquesta part del cos: el rus горло, el polonès gardło, el txec hrdlo o l'eslovè gŕlo 'coll'.

En les llengües germàniques comptem amb una forma majoritària representada per l'alemany Hals i pel hals de tota la resta de llengües germàniques (excepte l'anglès, que presenta els mots arcaics halse, hawse). L'ètim de tots aquests mots el trobem en el protogermànic *halsaz, mateix sentit, que remunta a la mateixa arrel protoindoeuropea que el llatí collus (vid. supra). Una altra forma que també és present en diverses varietats germàniques és la representada per l'anglès neck que, a través del protogermànic *hnakkô 'coll, nuca', prové d'una arrel protondoeuropea, el significat de la qual és 'darrere del cap, coll, nuca'.

En l'àmbit celta, cal remarcar l'ilandès antic muinél (d'on l'irlandès muineál, l'escocès muineal i el manx mwannal) que derivaria de muin 'esquena, part del darrere', que al seu torn remuntaria a un protocelta *moni- 'coll'. Les llengües britòniques també compten amb paraules procedents d'aquest darrer ètim, així doncs, tenim el gal·lès antic mwn i el bretó antic mun. Les formes gal·leses gwddf i gwddwg serien cognades del bretó gouzoug, totes amb el sentit de 'coll'.