Cabell

En les llengües romàniques, es diferencien els pèls en general dels pèls del cap o cabells. Per a conèixer els termes que designen els primers, així com els equivalents en altres llengües indoeuropees, consulteu l'entrada corresponent (pèl). Quant als segons, val a dir que totes les paraules romàniques són hereves del llatí CAPILLU, així doncs tenim el portuguès cabelo, el castellà cabello, el català cabell, l'occità cabel, el francès cheveu, el romanx chavel, el friülès cjaveli i l'italià capello. El mot llatí és una antiga paraula composta de caput 'cap' i pilus 'pèl', és a dir 'pèl del cap'.

Dins de les llengües germàniques també hi ha unanimitat, així totes les formes deriven del protogermànic *hērą 'cabell', d'origen incert. Com a representants esmentarem l'anglès hair, el neerlandès haar, l'alemany Haar, el suec, el danès i el noruec hår, i l'islandès hár.

En el domini eslau també hi trobem un ètim comú per a totes les llengües, a saber, el protoeslau *vȏlsъ, procedent de l'arrel protoindoeuropea *wel- 'cabell, llana'. Així doncs, tenim el rus волос, el polonès włos, el txec i l'eslovac vlas, i l'eslovè lâs. Aquests són cognats del sànscrit válśa 'branquilló, brot', l'avèstic varəsa 'cabell', el persa gurs 'cabell rinxolat', el kurd pirç 'cabell' o el lituà valaĩ 'pèl de la cua dels cavalls'. Dins les dues llengües bàltiques modernes, no hi ha acord i d'aquesta manera, mentre que el letó mats remunta a una arrel protoindoeuropea *me- 'marcar, mesurar', el lituà plaukas estaria relacionat amb el verb plaũkti 'nedar, surar, navegar' (< protoindoeuropeu *plew- 'volar, fluir, córrer'). 

En l'àmbit celta, s'hauria de remarcar l'irlandès gruaig i l'escocès gruag que procedirien de l'antic irlandès grúac, un sinònim d'aquest és folt, del protocelta *woltos 'cabell', d'on provenen també les formes britòniques: gwallt en gal·lès, guolt en bretó antic i gols en còrnic. Aquestes darreres serien cognades de l'anglès wold 'terreny ondat' o del grec antic λάσῐος 'pelut'.

(Per a complementar aquesta informació, vegeu l'entrada pèl)