Istoria Muzicii 

profesor univ. dr. Carmen Chelaru, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, România

e-mail: carmen.chelaru@gmail.com 

Înainte de orice...

concetățeni români...

ne cunoaștem imnul național?

Deșteaptă-te române!

Trei nume se leagă de apariția și existența acestui cântec-simbol:

poetul Andrei Mureșanu (sau Mureșianu, 1816-1863) – autorul versurilor 

muzicienii Anton Pann (1790-1854), protopsalt, compozitor de muzică religioasă, folclorist, literat, publicist  

și Gheorghe Ucenescu (1828-1896), psalt, profesor, compozitor

Nașterea cântecului pare să fi fost următoarea: 

Anton Pann a compus romanța cu tentă religioasă Din sânul Maicii mele

(din Spitalul amorului, text de Grigore Alexandrescu)

Cu sau fără știința sa, în 1848, ucenicul lui Anton Pann, Gheorghe Ucenescu, la cererea poetului Andrei Mureșanu, a potrivit melodia meșterului său pe versurile poetului.


Cântecul patriotic, versiunea lui Gh. Ucenescu,
text de Andrei Mureșanu 

Ansamblul de muzică veche  Trei Parale
(v. la min. 3'51”-6'20”)

Anton Pann a murit în 1854 fără să-și fi revendicat paternitatea acestei muzici. E greu de crezut că n-a cunoscut imnul, despre care Ucenescu declară că a circulat intens după 1848; singura explicație acceptabilă este că s-a ferit ca numele său să fie asociat cu acest cântec. De altfel, un secol mai târziu (în anii 1950–1960) caracterul lui subversiv a fost perceput într-atât, încât simpla intonare a adus ani grei de temniță celor care îndrăzneau s-o facă. O atitudine similară s-a instaurat și în ultimul deceniu dinainte de 1989, când suspiciunea propagandei ceaușiste luase proporții paranoice. 

Știm mai puține detalii privind circulația [imnu]lui în ultimele decenii ale sec. XIX și prima jumătate a sec. XX. Părinții și bunicii noștri însă – mai precis generațiile care și-au trăit tinerețea în perioada ultimului război și în cea imediat următoare – s-au confruntat în mod tragic cu opțiunea de a cânta acest imn. Foarte curând după instaurarea comunismului, el a devenit interzis de facto, mai ales în perioada ocupației sovietice. A urmat aproximativ un deceniu de relaxare (anii ’70–’80), apoi imnul a intrat din nou sub embargo [= interdicție] nedeclarat. Un nou argument îl constituie alegerea acestui cântec (și nu a altuia) în timpul demonstrațiilor de stradă din iarna lui 1989. În fine, amplele proteste din iarna 2017 au repus imnul în postura de protest, îndemn și înfrățire.

A fost așadar o muzică cu o puternică încărcătură subiectivă și de istorie colectivă, care i-a conferit o aură tragică și ofensivă totodată; o muzică adecvată inițiativei, acțiunii imediate și dinamice, în vremuri tulburi, de amenințare și nesiguranță și mai puțin potrivită într-o ambianță social-politică ce se dorește stabilă, echilibrată, veritabil democratică, în special ca imn oficial, reprezentativ. 

Textul privitor la imnul Deșteaptă-te române provine din comunicarea științifică cu titlul Imnurile naționale ale românilor – scurte considerații istorice, stilistice, estetice [autor Carmen Chelaru], publicată în Artes. Revistă de muzicologie nr. 17-18/2018, pp. 151-171 

... și apoi...

concetățeni europeni

cunoaștem imnul Uniunii Europene?

La 24 iulie 1971, Dr. Lujo Tončić-Sorinj[1], Secretar General al Consiliului Europei (1969-1974) i-a solicitat dirijorului Herbert von Karajan un aranjament muzical pentru imnul european. 

În mai 1972, Imnul Europei a fost intonat pentru prima dată în mod oficial.



[1] Dr. Lujo Tončić-Sorinj, politician și diplomat austriac de origine croată

La 8 iulie 1971, Adunarea Consultativă a Consiliului Europei, întrunită în cea de-a 23-a sesiune ordinară, emite Rezoluția nr. 492 (1971), în versiune bilingvă, engleză și franceză, privitoare la stabilirea unui imn european.

La 30 aprilie 1971, membrii Comitetului Planificării Regionale și Autorităților Locale din cadrul Adunării Consultative au convenit asupra adoptării temei principale din Oda Bucuriei de Beethoven drept muzica Imnului Europei, urmând ca textul să fie desemnat ulterior. La 10 iunie, Adunarea Consultativă a Consiliului Europei emite Raportul preliminar (draft) privind simbolurile Europei Unite: steagul, ziua și imnul. În unanimitate, membrii Adunării Consultative decid:

a)       „să propună acceptarea de către țările membre, ca Imn European, Preludiul la Oda Bucuriei din partea a patra a Simfoniei a Noua de Beethoven;

b)      să recomande folosirea lui în toate ocaziile europene în care este necesară intonarea unui imn;

c)       să ceară Comitetului parlamentar și de relații publice, Comitetului Planificării Regionale și Autorităților Locale, precum și Conferinței Europene a Autorităților Locale să parcurgă toți pașii necesari pentru implementarea prezentei rezoluții.”[2]



[2] Doc. 2957 and Order No. 872 of 14 May 1971, p. 2,  https://rm.coe.int/16806abf14  

„Subsemnatul, certific prin semnătura de mai jos că domnii B. Schott și Fiii sunt editorii unici și legitimi ai Missei Solemnis (în Re), ca și ai Simfoniei mele în re minor (Simfonia nr. 9 cu cor) și nu recunosc decât aceste ediții drept autentice și corecte.

Viena, 22 ianuarie 1825

Ludwig van Beethoven”

Slavă ție, stea curată,
Voie bună pe pământ!
Astăzi te simțim aproape,
Sol din rai, cu soare sfânt;
Vraja ta aduce iarăsi
Pe popor lângă popor;
Toti pe lume frați noi suntem
Când apari ușoară-n zbor.

Cine a avut norocul
De prieteni buni să dea,
Cine știe ce-i iubirea
Lângă noi cântând să stea.
Fericit un suflet drag
Te poate face pe pământ;
Cine n-a simțit iubirea
Plece dintre noi plângând.

Informațiile despre Imnul Uniunii Europene provin din: Carmen Chelaru, Cântecul-simbol, istorie și conținut. Despre imnurile naționale, Editura Muzicală, București, 2017, pp. 80-85

https://sites.google.com/view/carmen-chelaru/scrieri-prezentari/despre-imnurile-nationale 

Istoria e printre noi!

Înainte de Istoria muzicii, să înțelegem Istoria; și mai ales Istoria zilelor noastre...

Țineți minte manualul de istorie în care se spunea că sute de ani noi am ținut piept turcilor și tătarilor să nu ajungă în Vestul Europei? Și că Vestul ar trebui să ne fie recunoscător pentru asta?!

Nu știu cum era pe vremea lui Ștefan cel Mare, dar pentru cine are ochi să vadă și minte să înțeleagă, fără rezistența Ucrainei, fără eroii lor despre care, până ieri, nici nu știam că există, Iașul ar fi putut fi un Mariupol, Bucureștiul un Kiev, Pipera un Bucea și Timișoara un Liov! Nu subestimez forța NATO, doar că fără rezistența Ucrainei am fi putut fi noi teatrul "operațiunii speciale"!

Poate că războiul ăsta se va termina într-o zi. Iar dacă atunci vom avea încă pe masă o felie de pâine cu unt e pentru că poporul ucrainean a luptat! Pur și simplu nu a vrut să fie supus rușilor! A luptat cu dârzenie, cu patriotism sănătos! Au făcut zid între noi și ruși!

Mestec felia de pâine și o înghit cu geamătul înfundat al mamei ucraineance căreia i-a fost luat copilul de la sân. Știu că mă reazem pe un bărbat ucrainean care nu mai are ambele mâini sau picioare. În urmă, o fată ucraineancă a fost mutilată pe viață în natura ei de femeie, niște copii au fost executați doar pentru că erau ucraineni, un bătrân își mai caută și acum fiica sub dărâmături, un câine stă de săptămâni lângă trupul ciuruit de schije al stăpânului...

Mulți ani de acum înainte felia asta de pâine nu pot să o mănânc singur! Trebuie să o împart!

Reconstrucția țării lor e și treaba mea! Ne privește pe toți! Într-o relație nouă între națiunile europene!

Noi continuăm să existăm pentru că ei rezistă!

Dacă nu am fi solidari, ei devin pustă rusă, iar noi gubernie, și în exil în Siberia!

Vom trăi împreună sau vom dispărea împreună!

Ce ziceam la început despre a fi  recunoscător?

Слава Україні! 💙💛 

Activități ale unor tineri muzicieni la Iași.

Indiferent de forma de activitate prestată, e important ca promovarea să fie o reflectare a personalității muzicianului precum și a principiilor sale profesionale. 

Susanna Johnson-Chelaru este cetățean american și intenționează să rămână o vreme la Iași. Practică activități de voluntariat, dar și lecții private în materie de educație și terapie muzicală cu copii. 

Recomand  cu căldură să aruncați o privire în site-ul profesional: Vioara cu Susanna. Eventual să vă inspirați.

Sudenți din anul 1 Canto la colindat. Crăciun 2022

Absolvenți la colindat. Crăciun 2023

Colindători de la Conservator, 2023

Studenți la canto, la colindat, 2023

O carte care trebuie să fie întotdeauna la îndemână >>>>>

(facilități adăugate: prezentare FlipBook, căutare în document,
memorarea ultimei pagini consultate, download ca pdf cu  text editabil)

IMPORTANT: 

În Cursul 42 găsiți un instrument puternic și la îndemână de autoverificare a similitudinii cu texte existente online (plagiat!

Pentru cei interesați

A apărut cartea CUI I-E FRICĂ DE ISTORIA MUZICII, 

VOLUMELE I-II-III, ediția a doua

Cei care doresc să o cumpere o pot comanda la Librăria Eminescu, București, urmând link-urile corespunzătoare fiecărui volum sau pot lua legătura cu Editura Muzicală (dl. Costin Aslam, redactor-șef, email: em@edituramuzicala.ro). Acces gratuit online: aici.

Poate fi interesant să urmăriți și secțiunea „Incursiuni în locuri muzicale istorice

Este în lucru și o formă a paginii în limba engleză. Chiar dacă, departe de a fi termintă, am decis să să fie publică tocmai pentru că 

sugestiile, observațiile, criticile 

sunt importante, așteptate și binevenite!

Carmen Chelaru, muzicolog și profesor univ. dr., s-a născut la Iași, în 1955. A studiat muzicologia la Conservatorul „G. Enescu”. În perioada 1986-2014 a fost secretar muzical la Filarmonica „Moldova” din Iași. Din anul 1992 predă istoria muzicii la Universitatea Națională de Arte „George Enescu" din Iași. CV