Curs 28. Filmul și Muzica

Începuturile filmului românesc

Filmul mut Independența României, 1912

La moara cu noroc, 1955 (Premiat la Cannes). Muzica: Paul Constantinescu

Nunta de piatră, 1973. Muzica: Dorin Liviu Zaharia, Dan Andrei Aldea

Nunta de piatră (1973) este în primul rând un film de imagine. Sobră până la austeritate, gândită în alb-negru, gri - toate tonurile de alb, negru şi gri - imaginea lui Iosif Demian este o pledoarie pentru un "cinematograf al ochiului". Limbajul hieratic al discursului filmic (din Fefeleaga) şi frenezia profundă şi gravă (din La o nuntă) conferă unitate stilistică acestei opera prima şi totodată anunţă două sensibilităţi creatoare complementare. Peste ani, amândoi cineaştii se vor întoarce la universul baladesc, Veroiu prin Semnul şarpelui (1981) şi Piţa prin Dreptate în lanţuri (1984). De o rară putere de sugestie sunt, pe lângă imagini, şi decorurile (Radu Boruzescu şi Helmuth Stürmer) şi costumele (Marilena Şerbănescu) - elemente esenţiale în construcţia filmului, ce demonstrează un gust ales şi un rafinament de zile mari. Interpreţii (în frunte cu Leopoldina Bălănuţă, al cărei chip pare desprins din icoanele bizantine) - Radu Boruzescu, Mircea Diaconu, Petre Gheorghiu, George Calboreanu jr., Ursula Nussbacher, Ferencz Bencze, Elisabeta Jar, Nina Domiga - dovedesc o forţă de interiorizare ieşită din comun, iar compoziţiile şi orchestraţia lui Dan Andrei Aldea (cu Dorin Liviu Zaharia - voce şi fluier) au dat naştere la o muzică simplă, cu un mare impact audio-vizual.

https://agenda.liternet.ro/articol/8982/Marian-Radulescu/Poezia-unei-lumi-tragice-Nunta-de-piatra.html (11.03.2020)

Puterea și Adevărul, 1971. Muzica: Tiberiu Olah

Un comunist convins, inginerul Petrescu intră în conflict cu secretarul de partid Stoian, care refuză să vadă dificultățile pe care Petrescu le întâmpină pe un mare șantier. Pentru că Petrescu, sprijinit de tânărul secretar Duma, a avut curajul să-i expună lui Stoian toate hibele grandiosului proiect, acesta este exclus din partid și apoi arestat...

https://www.cinemagia.ro/filme/puterea-si-adevarul-1175/ (11.03.2020)


Ștefan cel Mare, 1975. Muzica: Theodor Grigoriu

Burebista, 1980. Muzica Theodor Grigoriu


Stare de fapt, 1996. Muzica: Doru Căplescu

Aflată pe masa de nașteri a unei maternități, asistenta medicală Alberta Costineanu (Oana Pellea) își amintește o serie de întâmplări care i-au schimbat dramatic viața.

Înainte de Revoluția din decembrie 1989, ea trăia cu medicul Andrei Secoșan (Mircea Rusu), proaspăt divorțat. În seara zilei de 21 decembrie 1989, tânăra asistentă se trezește la ușă cu un adolescent rănit. Alberta și medicul îl aduc în apartament și observă că băiatul fusese împușcat în burtă, iar starea sa de sănătate era gravă. Cei doi îl tratează, iar Alberta sună la spital cerând trimiterea unei ambulanțe. Deoarece nicio mașină nu era disponibilă, medicul și asistenta decid să-l ducă pe tânăr la spital cu autoturismul lor. Drumul este blocat însă de cordoane de militari înarmați, iar pe o străduță lăturalnică pe unde vruseră să ocolească dau de o baricadă. Acolo aveau loc niște manifestații anticomuniste, iar un ofițer de securitate (Răzvan Vasilescu) le blochează înaintarea, luând actele medicului și cerându-i să rămână pe loc. Într-un moment de îmbulzeală, medicul întoarce mașina și se deplasează spre spital, unde îl duc pe tânăr direct în sala de operație. Viața tânărului este astfel salvată.

...