Curs 27. Sincretismul

Capitolul 2

Tipuri sincretice noi

În ultimele decenii ale secolului 20 a apărut o nouă formă de sincretism, mai complexă decât opera ori cinematograful: mișcarea în spații largi (în mediul natural, în amfitea­tre, pe stadioane etc.), combinații de lumini, culori și umbre, muzică și text, totul reali­zat cu mijloace electronice video și audio sau combinații între surse sonore tradiționale („reci”) și cele electronice. Unul dintre „pionierii” acestui gen este Iannis Xenakis, cu spectacolele intitulate polytopes [gr. polys = numeros + topos = loc] Sunt producții (chiar super- producții) artistice ce adună laolaltă mai multe arte, tehnică, numeroși interpreți, totul într-un spațiu larg natural, de cele mai multe ori în aer liber. Așa sunt: Polytope de Montréal (1967); Polytope de Persepolis (1971); Polytope de Cluny (1972); Polytope de Mycènes (1978).

Alături de numele lui Xenakis, în domeniul muzicii electronice incluse în show-uri artis­tice multimedia – denumite și spectacole muzicale multi-dimensionale și combinate – s-au remarcat și alți creatori: Edgar Varèse, Jean-Baptiste Barrière, Paul Lansky, Denis Smalley etc.

Iannis Xenakis

Polytope de Persepolis - 1971.

Filmul

Datorită importanței și adoptării spectaculoase a genului, dedicăm un curs special acestei forme de artă sincretică

(Curs 28. Filmul și muzica)

Opera rock.

A se vedea cursul dedicat

(Curs 29. Jazz & rock... )

Multimedia

Paris, La Défence p.6 (din 10)

La Grande Arche (Défence, Paris)

Multimedia este un atribut, transformat rapid în substantiv datorită frecventei sale utilizări din ul­ti­mul timp.

Multimedia (multi = mai multe; media = medii, mijloace) înseamnă exact ce îi spune nu­mele: capacitatea unui sistem de a comunica (pre­zenta) informația simultan, prin intermediul mai multor me­dii de prezentare, cum ar fi: text, grafică, fotografii, animație, sunet, clipuri video etc. De asemenea, multimedia implică noţiunea de interactivitate: utilizatorul nu este un simplu spectator, ci poate să modifice după dorință și posibilități cursul evenimentului (aplicației).

Jean Michel Jarre, Paris La Défense – Une Ville En Concert

(Un oraș în concert), spectacol multimedia prezentat în 14 iulie 1990, cu prilejul aniversării a 200 de ani de la Revoluția franceză. Au participat peste 2.500.000 (două milioane cinci sute de mii!) de spectatori în fața scenei în formă de piramidă plasată la baza Grande Arche (Marele Arc). A fost atins, în acest fel un record de audiență live.

Concertul a fost finanțat de Primăria Parisului, de Ministerul Culturii al Franței și de mai multe firme specializate. Artistul a transformat zgârie-norii și celelalte clădiri din cartierul de afaceri La Défense în forme animate, cu ajutorul proiectoarelor gigantice, spectaculoase efecte de lumină, lasere și focuri de artificii, toate sincronizate cu muzica. O armonioasă îmbinare între trecut și prezent, între baroc și high tech, între ecologie și tehnologie a generat o imagine a Operei în secolul 21.

Realitate virtuală prin tehnologie adecvată.

Realitatea virtuală

O nouă noțiune care începe tot mai mult să-şi facă loc este Realitatea virtuală (Virtual Reality - VR).

Tehnologie care permite contactul direct, cu ajutorul simulării pe computer, dintre utilizator (spectator) şi o realitate imaginară.

Tehnologia VR se utilizează în cercetare, educație, medicină, mass-media etc.

Ea prezintă însă un anumit grad de risc, prin ruptura de lumea reală, prin comoditatea şi lipsa de efort din partea utilizatorului.

Flashmob