Curs 12. Secolul 19 și Opera

Capitolul 1

Opera italiană

Tipuri de operă italiană în sec. 19:

Gioacchino Rossini, 1792-1868 și opera buffa 

Rossini

Coțofana hoață, Uvertura 

Rossini

Bărbierul din Sevilla, aria lui Figaro 

Rossini

Bărbierul din Sevilla, aria calomniei 

Vincenzo Bellini, 1801-1835

Melodrama - Bellini, opera Norma, aria Casta Diva 

Norma, operă în 2 acte

libret de Felice Romani, după tragedia lui Alexandre Soumet (1788-1845, poet și dramaturg francez) 

Personajele

Subiectul. Acțiunea se petrece în trecutul îndepărtat al Galiei, cucerită de romani. 

Actul I. În templul sacru al zeului germanic Irmin (fiul lui Mannus, uneori numit și Odin - zeul cerului și al războiului), lângă altar, trec în procesiune druizii îmbrăcați în veșminte albe. Ei s-au adunat să asculte voința zeilor. Prin intermediul preotesei Norma, druizii cheamă galii la luptă împotriva romanilor. Orovez, preotul suprem, poruncește ca toți să fie gata și să se adune la statuia divină când vor auzi sunetele de alarmă. În templul părăsit se strecoară pe neobservate romanii (proconsulul Pollione și prietenul său Flavio). 

Pollione povestește despre fiica preotului suprem, profeta Norma, care în numele dragostei ce i-o poartă, a încălcat legea credinței - legământul castității. Cei doi copii ai Normei, pe care îi ascunde de ochii lumii, sunt și copiii lui. Pollione, însă n-o mai iubește pe Norma, acum inima îi aparține alteia, tinerei Adalgisa. 

Bătăile clopotului cheamă druizii în templu. Romanii se ascund. Înconjurată de alte preotese, apare atotputernica și frumoasa Norma, a cărei față inspiră blândețe și putere. Norma rostește hotărârea zeilor: „Poporul trebuie să mențină pacea.” 

În templu rămâne Adalgisa. Sufletul ei este răvășit de durere și neliniște. Ea roagă zeii să o ferească de dragostea interzisă pentru oșteanul roman, în fața căreia nu poate rezista. Rugându-se, Adalgisa este surprinsă de către Pollione, care o convinge să plece cu el la Roma. Între timp Norma, ca o felină încolțită, doborâtă de răceala lui Pollione, nu-și găsăște locul. Norma înțelege că nu-l va putea păstra alături de ea pe Pollione. Măcinată de suferință și disperare, femeia încearcă să-și găsească alinarea în copii, însă aceștia îi amintesc și mai mult de durerea ei provocată de infideletatea iubitului. 

Între timp în apartamentele Normei apare Adalgisa. Ea vine la preoteasă să caute ocrotire și alinare. Pătrunsă de admirație față de Norma, Adalgisa cade în genunchi și îi mărturisește pasiunea ei față de un roman. Uitând de propriile suferințe, Norma este gata s-o ajute pe Adalgisa. Cât de bine înțelege ea durerea acestei fete! Aflând că este vorba despre Pollione, sufletul Normei se umple de ură, și-i dezvăluie Adalgisei, fără să-și dea seama, taina copiilor săi. Plină de devotament față de preoteasă, tânăra este hotărâtă să o ajute pe Norma. 

Actul II. Gândul la copii o neliniștește pe Norma. Ea este îngrijorată de soarta lor. În culmea disperării, sfâșiată de sentimente contradictorii ea este gata să-i omoare. Însă, în ultima clipă, înțelege că nu poate s-o facă. Plângând, Norma își strânge la piept copii speriați. Dragostea de mamă învinge orgoliul rănit al femeii părăsite. Învingând suferințele, Norma o cheamă pe Adalgisa, binecuvântează căsătoria ei cu Pollione și îi încredințează copiii. Adalgisa, apăsată de bunătatea preotesei, nu poate accepta această jertfă. Ea jură să-i reîntoarcă dragostea lui Pollione, iar copiilor - tatăl. Hotărâtă, Adalgisa se îndreaptă spre Pollione, decisă să-i trezească sentimentele datoriei și rușinii. 

Între timp Norma, însuflețită de speranță, refuză să binecuvânteze în numele zeilor complotul galilor împotriva lui Pollione. Despre aceasta, Orovez le comunică oștenilor, îndemnându-i pentru un timp să nu-și manifeste setea de răzbunare. Evenimentele evoluează spre deznodământul tragic. Norma așteaptă în templu întoarcerea Adalgisei. Pentru autoritara și atotputernica Norma este umilitor chiar și gândul de a se adresa trădătorului Pollione. Totuși sentimentul față de omul iubit încă îi răvășește sufletul. Rugămintea Adalgisei s-a dovedit a fi zadarnică. Pollione e de neînduplecat. Mai mult decât atât, el jură s-o răpească pe Adalgisa din templul sacru. Această veste rănește amorul propriu al Normei. Mânia îi reîntoarce forțele, demnitatea și mândria. Preoteasa, gata de răzbunare, își cheamă oștenii, îndemnându-i la luptă împotriva Romei. Oștenii întâmpină hotărârea multașteptată cu aclamații. 

Dar iată că se aude o veste cumplită – sfântul templu este pângărit. Având intenția de a o răpi pe Adalgisa, acolo pătrunde Pollione. Conform legii druizilor, Pollione va fi condamnat la moarte. Prizonierul va fi adus jertfă zeilor. Acum Norma ar fi putut să se bucure din plin, triumfând. Dar din nou în sufletul ei biruie femeia îndrăgostită. Ea cere să fie lăsată singură cu Pollione. Norma îi promite acestuia viața și libertatea în schimbul dragostei lui. Dar mândrul roman este gata să accepte mai degrabă moartea, decât să facă acest compromis. Profeta ia hotărârea decisivă. Este adunat poporul. Norma declară că ea va urca pe rug în calitate de jertfă zeilor. Ea urcă pe rug însoțită de Pollione, care își dă seama prea târziu de noblețea sufletească a femeii pe care a trădat-o. 

Gaetano Donizetti, 1797-1848

Melodrama 

Lucia de Lammermoor 

Lucia de Lammermoor - aria nebuniei 

Opera buffa

Elixirul dragostei 

Don Pasquale 

Giuseppe Verdi, 1813-1901 și drama romantică 

La Traviata 

Rigoletto 

Aida, Marșul triumfal 

Trubadurul 

Otello 

Giacomo Puccini, 1858-1924, și Opera veristă

Giacomo Puccini

La Boheme

Pietro Mascagni

Cavalleria rusticana

La ridicarea cortinei se aude o serenadă („Siciliana”), pe care Turiddu o cântă sub ferestrele Lolei, fosta sa iubită. Aceasta se măritase în timp ce Turiddu era în armată. Pentru a se consola, Turiddu și-a găsit o altă iubită, Santuzza, și a jurat să o ia de nevastă, dar uitându-și promisiunile, s-a întors la Lola. În timp ce țăranii cântă bucuria primăverii, Santuzza cere noutăți despre Turiddu de la mama acestuia. Mai mulți îl văzuseră pe lângă casa Lolei. Întrebat de Santuzza unde și-a petrecut noaptea, Turiddu îi răspunde nepăsător apoi reacționează cu violență. Apariția Lolei o exasperează pe Santuzza și când îl întâlnește pe Alfio, soțul acesteia, îi povestește totul. Alfio jura să se răzbune. După un scurt Intermezzo orchestral, acțiunea se precipită. Abia încheiată petrecerea de Paște, Alfio și Turiddu își adresează cuvinte grele. Un ultim rămas bun al lui Turiddu către Mama Lucia precede înfruntarea dintre cei doi. O femeie aduce tragica veste: Turiddu a fost ucis. 

Ruggioero Leoncavallo

I Pagliacci - Il Prologo

Curs 12. Secolul 19 și Opera