Viversel

ALGEMEEN:

Straat: Kerkstraat

Oppervlakte:

Waterbevoorrading:

Oudste vermelding: 1620 - Oprichtingsjaar:

Terreinkenmerken: Het terrein is pas volledig heringericht met restauratie van een deel van de oostelijke + de zuidelijke vest. Op de site staan kerk en pastorie.

Lambertcoördinaten: X: Y:


HISTORISCH:

Er zijn sporen teruggevonden van een kapel die gelegen was in Viversel (Viverselle) en die dateerde van de 13de eeuw. In die tijd was Viversel parochiaal afhankelijk van Lummen. Hier kwam verandering in rond 1637 wanneer Viversel een zelfstandige parochie werd binnen het prinsbisdom Luik en niet meer verbonden was met Lummen.

Verdergaand op de voorstellingen van Viversel in het kaartenboek van Averbode (waar de omgrachting duidelijk is volgestouwd met kleine bouwsels) en in de Atlas der buurtwegen lijkt het er toch wel op dat de site ook werd gebruikt als schans.


Schepenbank Lummen Loons recht buiten nr.79: 1620, 09 juli. Blz. 351: Scheiding en deling tussen de EG van Jan Aerdts van Rechoven zaliger, namelijk Maria, Cristina, Anna en Elisabeth Aerts. Het derde lot is voor Peeter Cleersnijers in naam van zijn huisvrouw Anna Aerdts: het huis in Viversel op de schans;

Alle aanvullende info is welkom.

TOPONYMIE: ?

KARTOGRAFISCH: (Google+)

  • Kaart: uittreksel uit het kaartenboek van Averbode (C.Lowis - 16580-1680). Op de kaart van Bolderberg is in het noorden Viversel weergegeven.

  • Kaart: uitvergroot detail van de voorstelling van Viversel (kaartenboek Averbode). Er is niet alleen een duidelijke omgrachting weergegeven maar ook een site volgestouwd met kleine huisjes.

  • Kaart: uittreksel uit de Atlas van Ferraris. Hier is de omgrachting eerder beperkt voorgesteld.

  • Kaart: uittreksel uit de Atlas der Buurtwegen (1842-1846). Het feit dat op dat moment er nog steeds een volledige gracht met water rond de kerksite liep toont toch wel het belang ervan aan.

  • Kaart: overname kadasterplan met weergave van recentere toestand.

  • Foto: 24.01.11: Het zuid-oostelijk deel van de vroegere schansgracht is weer open gelegd naar aanleiding van een vernieuwing van de omgevingsaanleg rond de kerk. Het gebouw links is de oude pastorie (achter de kerk).

  • Foto: links de schansgracht, rechts zicht op de beek.

  • Uittreksel uit het digitaal kadasterplan van 2012. Kerk en pastorie bevinden zich op de percelen 446d, 446e en 448c. Van de omliggende percelen is het op basis van het plan niet echt mogelijk om de vroegere omgrachting correct te reconstrueren.

INFO & BIBLIOGRAFIE:

  • met dank aan Ria Lemmens voor de verwijzing (Schepenbank Lummen, 1620)