Griekenland

Vrijdag 7 juli

Het idee van een paar dagen kamperen is herzien. Misschien zijn we te veel verwend. Op naar Griekenland. Maar wat te doen met de hoeveelheid Denar? Zo wie zo tank vol: 0,48 cent (70 Denar) per liter. Sigaren en cola voor John. 

Nog wat chocola en op! We begrepen de Griekse auto naast ons die in de kofferbak iets van 8 of 10 Jerrycans vol goot. In Griekenland is de dieselprijs €1,85!

De weg naar de grens was abominabel. Er werd een stuk wel en dan weer een stuk niet opnieuw geasfalteerd. Met welke logica ontgaat ons totaal. Bij de grens (Medzitlija) konden we makkelijk door, behalve dat John niet zag dat er nog iemand zat bij het laatste (4e) loket. Oeps op de rem! John reed achterwaarts bijna op de auto achter ons. De douane kwam derhalve het loket uit en vroeg naar de hoeveel wijn etc. Voor het eerst werd ook naar het paspoort van Tinus gevraagd en moesten we Tinus showen. 

Oke, verder naar Agios Achillos. De weg liep via Niki, afslag Akritas,  Biuya naar Pisoderi. Stond een bord dat de weg na Akrikas afgesloten was. 

Eigenwijs als wij zijn, reden we toch door. Door Akritas - een heel oud voor de helft verlaten dorpje - kwamen we op een mooi geasfalteerde weg met het bord: No Entry. Wat te doen: brutaal doorrijden of toch maar een half uur terug. We gingen 3 minuten terug. In het dorp wees een oude vrouw ons de weg. In gebarentaal vroeg ik of die andere "No Entry" weg inderdaad verboden was. Antwoord: no no, you go go - no stop no stop. Wij keerden om en reden door "Restriction - No Entry". De weg was prima, hoewel links en rechts al van alles door het asfalt groeide. Ook lagen links en rechts rotsstukken. Zou dat de reden zijn? 7 km geen enkel levend wezen. Toen kwamen we weer op de officiële weg Florina - Pisoderi. Een beetje opgelucht waren we wel. Voor Pisoderi gingen we rechtsaf de bergen in. Een bloedstollend mooie weg. Die groene bergen, zo niet te bevatten mooi. Wel met een bord: "Prevent collision with bears". Bij een stop hadden we een fantastisch mooi uitzicht over het Prespameer, maar nu vanuit Griekenland. En praktisch geen auto op de weg. Op naar Agios Achillos. We reden een lang stuk over de afscheiding van het grote en het kleine Prespameer. Vlak bij de loopbrug hebben we geparkeerd. Het was al einde middag. Toch besloten we via die lange loopbrug dit eiland in het kleine Prespameer te bezoeken. Weinig inwoners maar wel 5 kerken. Nu nog 1 of 2 in gebruik. We hebben genoten van de mooie wandeling. Op terras toegekeken naar een performance in voorbereiding door een internationaal gezelschap. Bleek een spiritueel iets te zijn. Beetje van "voel de aarde, voel wat het met je doet". We zijn terug gegaan naar de bus. Daar wees een stel ons op een leukere plek voor een overnachting. Wij er naar toe. Stonden we in een ooit mooi aangelegde tuin van een door de EU gefinancierd, maar inmiddels verlaten gebouw met prachtig uitzicht op het meer en op de loopbrug en op Agios. Geweldig! En o zo stil - we waanden ons alleen op de wereld…..

Zaterdag 8 juli

Dit is zo mooi wakker worden! Zon, uitzicht, rust. Wat wil een mens nog meer? Deze ochtend reden we naar Psarades aan het einde van dit schiereiland. Daar zijn wat leuke tentjes. Eerst koffie. Toen klommen we naar de Cava, het uiterste puntje. Hier sta je zo'n beetje op het drielandenpunt Griekenland - Albanië - Noord Macedonie. De grens ligt in het grote Prespameer. We zagen heel veel pelikanen, eenden, vogels. We dachten dat we het mooiste al hadden gezien, niet dus. Hier hoog op de rots waar we over Psarades uitkeken en heel ver over het Prespameer. Niet te filmen, zo mooi! Alvorens terug te gaan zijn we nog een ander pad ingewandeld naar een meditatie punt. Weer zagen we ver onder ons de pelikanen. Terug naar de auto kwamen we langs een vrij nieuw gebouw, vermoedelijk appartementen, prachtig gelegen, maar verder nooit gebruikt. En….  3 wasmachines afgeleverd - nooit geïnstalleerd! Hoe kan dit? Ook een nieuwe, mooi omheinde kinderspeelplaats met allerlei apparatuur is nooit gebruikt en grotendeels overwoekerd. Dit is niet normaal! 

We reden dezelfde weg terug en nu een stuk door de bergen in naar Vrontero. Hier was absoluut niets te doen, behalve de mooie natuur en de rust, maar wel weer buiten het dorp een gloednieuwe kerk. We hadden het hier wel verder gezien. We reden naar Kastoria. Op papier een leuke Byzantijnse plaats op een landtong aan het meer van Orestiada. We parkeerden naast een café/restaurant "Nostalpa" waar we eerst wat gedronken en later ook gegeten hebben. We zaten heerlijk met uitzicht op het meer op een terras waar alleen maar lokalen kwamen. We hebben de bus niet meer verplaatst, maar midden in het "uitgaansleven" geslapen.

Zondag 9 juli

's Morgens op de fiets langs de oever de landtong verkend. Een hele leuke min of meer vlakke weg met veel bomen. Voor Tinus prima te doen. Het meer nodigde niet echt uit tot kajakken. Ook door het oude centrum gefietst. Terug koffie + een plan. Meer Griekenland verkennen of direct door naar Turkije. Ja echt, naar Istanbul waar op 28 augustus het huwelijk is van Wouter (zoon van onze vriendin Hélène) en Yasemin. Eigenlijk willen we naar een strand en "vakantie houden". Maar de drukte van de kust houdt ons tegen. We gaan nu eerst naar Meteora, een culturele plek die je gezien moet hebben. Ben reuze benieuwd! De weg ernaartoe is heel anders dan de Balkan. Veel droger. De rivierbeddingen staan droog. De wegen zijn goed onderhouden. Wel ook hier overal waarschuwing voor overstekende beren en herten. Gezien de dubbele rij hoge afrastering met prikkeldraad is dit niet mogelijk. We zagen al van veraf de wel heel aparte, maar spectaculair mooie rotspartijen van Meteora.

John heeft weer een echte camping met zwembad uitgezocht: Camping Vrachos Kastraki bij de plaats Kalambaka. 

We vonden helemaal achteraan een volledige schaduwplek. Wel belangrijk, omdat met deze temperaturen Tinus meer bij de bus moet blijven. We zijn blij met de fietsen. 

Terug naar de bar om Formule 1 in Silverstone te zien. Wel een uur te vroeg. Griekenland heeft twee uur tijdsverschil.

Daarna eten en naar bed. Morgen willen we met het OV van 9.00 uur naar boven naar de Monasteries. 

Maandag 10 juli

Wekkertjes gingen af. Het wordt weer een heel erg warme dag. Tinus uitgelaten en vastgezet aan een lang touw met voldoende water en eten. Hij moet vandaag op de camperbus passen. Hij ligt er het liefste onder. Met het OV naar The Great Meteoron Holy Monastery. Een omslagdoek mee en een t-shirt met mouwen. En natuurlijk water!

Wij naar de bushalte. Velen met ons. Daar stond toch een rij! Bij aankomst keken John en ik elkaar aan: gaan we echt met die mensenmassa naar binnen? Een giga rij. We gingen. We waren tenslotte voor dit werelderfgoed gekomen. Zoals altijd als je op het ergste bent ingesteld, valt het reuze mee. Heel veel traptredes omhoog om bij de ingang te komen. Waar heb ik het over? Wel, de Meteora is een markante rotsformatie in centraal Griekenland, waar op de hoge rotspilaren vroeg Oost Orthodoxe (Cebonieten-)kloosters zijn gebouwd. Door eeuwenlange wind- en watererosie hebben de rotsformaties hun specifieke uiterlijk gekregen. In de 15e eeuw waren er 24 monasteries. Er zijn er nu nog 6, waarvan wij vandaag de grootste en één na grootste hebben bezocht. Zoals voorzien: vrouwen moeten de armen en benen bedekt hebben en ook geen blote buiken. We zijn te voet terug gegaan, waarbij we nog - zei het  op afstand - langs de andere monasteries liepen. Echt enorm indrukwekkend. Niet te bevatten hoe men vroeger hier op die rotspunten kon bouwen? 

Twee zeer vriendelijke agenten op electrische fiets spraken ons aan. Al snel werd duidelijk om het Engels te oefenen. John wilde het merk weten: Cube. Bleek dat deze gisteren waren aangekomen en vandaag voor het eerst in gebruik. De agenten kenden alle Nederlandse prof racefietsers. 

We liepen eerst langs de weg en toen vonden we een oud wandelpad. We kwamen uit in het leuke, gemoedelijke dorp Kalambaka, met een paar eetgelegenheden en waar we brood en melk konden kopen. De slager is een probleem: er staat alleen een hakblok met hakmes en twee afgesloten koelcellen. Hoe moeten we duidelijk maken wat we willen? Dan maar geen vlees. Helaas konden we niet even gaan zitten. Het was al twee uur. Dus hoogste tijd voor Tinus. Op de camping besloten we hier nog een nacht te blijven. Na mijn heerlijke salade lunch en een siësta (pffff zo warm) zijn we naar het zwembad gegaan. 

Dinsdag 11 juli

Eerst de teksten voor de website af en de website updaten. Is iedere keer weer een tegenvallende klus. We zijn zelf heel erg blij met dit naslagwerk incluis een kleine selectie van de inmiddels tig foto's die we hebben gemaakt. John had langer werk, waardoor ik nog even kon gaan zwemmen. Vanuit het zwembad heb je een prachtig uitzicht op de rotsformaties en op één Monastery. 

Aangezien het erg warm is en nog warmer gaat worden (37 - 39°), besloten we richting de zee te gaan. We reden door Midden Griekenland via Larissa naar Leptokarya. 

De wegen zijn in dit land veel mooier, maar de omgeving het tegenovergestelde. Onderweg een schaduwplek gezocht en gevonden voor een late lunch. Wat een droogte! De meeste rivieren die wij overstaken staan droog. Plan is om naar de Berg Olympus te gaan, maar dan moet het iets afkoelen. Dus nu even "strandvakantie".  Onze Google Maps routeplanner staat standaard op "tolwegen vermijden". Begonnen uit zuinigheid en geen haast hebben, maar vervolgens ervaren dat die wegen veel mooier zijn. 

Zo ook nu. Vlak voor de tolbetaling verlieten wij de grote weg. De weg die wij volgden, ging voor een deel langs de autobaan. Daar stonden alle auto's stil. In de verte zagen we rook. We kwamen dichter en dichter bij. Op enig moment moesten we onder de autobaan door. Daar stonden politie en brandweer. We zagen even later een stuk land afgebrand. Vermoedelijk was er sprake van een bermbrand. Maar de snelweg was en bleef voorlopig volledig afgesloten. Wij blij dat we de tolweg vermeden. Dat moet nog uren hebben geduurd voor die arme automobilisten. Het was echt heel erg warm! 

Wij reden verder en hebben geen auto meer gezien als we de tolweg kruisten. 

We hebben op het strand van Leptokarya aan de Egeïsche Zee onze bus neergezet. Het was inmiddels half zes. Op dit tijdstip komen veel gezinnen en mensen uit hun werk het strand opgereden. Wij hadden een perfecte plek. En natuurlijk direct de zee in. Verrukkelijk! Zo helder en verfrissend, alhoewel de zee gewoon warm aanvoelt. Nadat we gezwommen hadden, zijn we gaan borrelen en snacken. Door de warmte hadden we verder geen trek. We stonden hier als enige, hoe heerlijk om dan tegen middernacht nog even naakt te gaan zwemmen. We hebben genoten. Wel zijn we wat muggenbeten rijker. 

Woensdag 12 juli

We hadden de wekker gezet op 6 uur om de zon op te zien komen vanuit de zee. Helaas was het niet heel helder, maar wat is het een prachtig moment als die grote rode bol boven de kim uitkomt. Toch nog even terug naar bed. Na het ontbijt zijn we naar het strand bij Mylos beach bar gereden. Daar konden we de camper onder de bomen parkeren en hebben wij ons zelf op een strandbed geparkeerd. Een hele dag! Koffie, lunch, tonic met citroen…… Twee boeken, waar ik al een groot deel van had gelezen, zijn uit. John is ook met een spannend verhaal bezig. Einde middag zochten we eerst een supermarkt en daarna een slaapplek. We hebben andere plekken bekeken, maar gingen toch terug naar "ons" plekje op het strand. Ook al stikt het hier van muggen, we staan helemaal vrij. Nou ja, er was nog een visser. 

Donderdag 13 juli

's Nachts kregen we spijt. De muggen bleven - ondanks de horren - en ondanks anti muggenspul ons belagen. Enfin, we hebben nog wel wat geslapen. Het aantal muggenbeten is niet te tellen. Met azijn erop ging de jeuk vrij snel over.

We reden opnieuw naar Mylos beach bar. Weer de camper goed onder de bomen. Weer koffie en een strandbed. De sfeer op het strand is heerlijk relaxed. Het is ook niet zo heel druk. Er zijn toiletten en douches. Dit keer aten we in de camper een fruitlunch. Het is om en nabij 39°. We bleven tot een uur of vier in de schaduw en gingen toen weer op het strandbed, maar ook onder de parasol. Het is vandaag echt warm en morgen wordt het nog warmer!

Nieuw plan: we zijn de berg van Olympus opgereden met het idee dat het op 1000 meter wel koeler zou zijn. Het scheelde inderdaad 5°. Om te zeggen dat het een enorme verbetering was, nou nee: het was gewoon warm! We reden door tot het eindpunt: het parkeerterrein en bar/restaurant Priònia. We moesten absoluut in één parkeervak staan. Dat we iets uitstaken, ongeveer een meter, was geen probleem. 

Vrijdag 14 juli

Heerlijk geslapen! Voor het naar bed gaan hebben we alle vliegen muggen uitgerookt! John op de vlucht. Maar later zeer blij: geen vlieg, geen mug! En oh zo stil hier op ⅓ van de Olympus. Vanaf zes uur kwamen de auto's en binnen no time stond het parkeerterrein vol. Allemaal wandelaars. Veel met slaapzak, sommigen ook met tent. Die gaan allemaal op 2000 meter hoogte slapen. De echte diehards gaan door naar de top op 2900 meter. Maar dan moet je wel een geoefende klimmer zijn. Het is een twee of driedaagse tocht. Wij - niet gehinderd door enig kennis - deden onze wandelschoenen aan, namen een halve liter per persoon/hond aan water mee met het idee dat je onderweg aan kunt vullen. Ook natuurlijk eea te eten. We hadden ook niet de intentie om naar 2000 meter te klimmen. Toen we ongeveer 400 meter hadden geklommen, bleek dat de bergtent nog zeker 2 uur te gaan was en heel veel water hadden we niet meer. Ik wilde terug. John, een echte doorzetter, vond dat we verder moesten gaan. Volgens gps was er over 600 meter water. Nou dan gaan we verder natuurlijk. Die 600 meter waren geen loopmeters, maar hoogte- of stijgmeters. Maar dat weet je pas later. 

John hoorde al koeienbellen, dus ver kon het niet meer zijn. Die bellen hingen echter niet bij koeien om de hals maar bij muildieren. Dat werd ons duidelijk toen die bellen rap naderde en een fitte meneer met zo'n 9 muildieren de hoek om kwam. Driemaal per week maakt hij de tocht omhoog en naar beneden (lager dus dan ons parkeerterrein) om de hutten te bevoorraden. Deze muildieren met een soort houten frame op de rug om voorraden aan te bevestigen lopen dus een pad dat wij soms met moeite konden nemen (op twee benen). 

Na zo'n 300 meter zei ik dat John door moest gaan met Tinus en eventueel mij daarna tegemoet moest komen met water. Tinus rende nog een tijdje heen en weer tussen John en mij en toen bleef de sufferd bij mij. Af en toe werd ik ingehaald door andere wandelaars, maar ik had niet de moed om om water te vragen. Wie begint nou toch zo'n klimpartij zo onvoorbereid. Dat is waarachtig de Goden verzoeken! (op de berg Olympus,, ha, ha). Hopelijk waakt oppergod Zeus over ons. Ik sleepte mijzelf van schaduw naar schaduw. Meer dan 20 passen kreeg ik niet meer voor elkaar. Ik kan mij niet herinneren wanneer ik zo moe was en ik zoveel getranspireerd heb! Het gutste uit alle poriën. Tinus kroop overal onder de struiken. Ook voor hem was het veel te warm. De volgende passerende wandelaars, een jong stel, heb ik toen gevraagd of zij wat water konden missen. De jongen helemaal gelukkig gaf mij een anderhalve liter fles die hij maar moest mee sjouwen naast de twee andere flessen die hij bij zich had. Ik was zo blij. Als eerste kreeg Tinus water. Daarna ik. Zeus zag toe en hielp vanaf zijn verheven woonplaats op de top. Samen dronken we de halve fles leeg! Dit stel vertelde dat het "nog maar" 200 meter was. Vol goede moed gingen Tinus en ik weer op pad. Maar het ging gewoon niet meer. Mijn benen deden pijn, de ademhaling ging moeizaam. Kortom ik kwam heel langzaam vooruit en moest steeds vaker uitrusten. Maar steeds dacht ik: doorgaan, dan hoeft John niet zover terug! Ik heb het gered, totaal geradbraakt maar ik was boven bij Spilios Agapitos, de eerste stop voor de trekkers op 2.000 meter, 1.000 meter hoger dan waar we gestart waren.

John kwam direct naar mij toe, nam m'n rugzak en gaf mij water. Dat was dus niet meer nodig. John had een Griekse salade, die hij mij verder liet eten en ook wat brood. Tinus kreeg alle hondenkoekjes die ik bij mij had. Toen vertelde John dat hij het ook bijna niet had gehaald. Hij moest ook steeds vaker rusten en op de laatste 50 meter zeker 4x stoppen, had nog een laatste beetje water en bij de trap van deze refuge was hij gaan zitten. Toch moest hij naar boven. Hij liep direct naar het buffet, bestelde een paar flessen water en zag iemand met een salade, waarop hij aangaf die ook te willen met brood. John moest eerst iets eten en bijkomen. Hij ging ervan uit dat ik teruggegaan was of ergens in de schaduw was blijven zitten. Hij vertelde dat ik een half uur na hem het terras opkwam. Onderweg hadden we een Nederlandse vrouw met zoon ontmoet (Hilde en Jasper). Hilde vroeg aan John waar ik was. Vlak voordat ik de trap opstrompelde, had zij wandelaars benaderd die naar beneden gingen om een flesje water voor mij mee te nemen. Nou ja, toen zag ze mij. Maar hoe aardig, hoe attent. Ze maakte zich echt zorgen. 

John en ik namen nóg een Griekse salade en een spaghetti Bolognese. En veel water! Tinus lag heerlijk languit onder de tafel. Ook hij was weer bij gekomen. Helemaal toen hij een deel van de spaghetti kreeg. Eindelijk konden we ook genieten van het prachtige uitzicht. We hebben nog een tijd gepraat met Hilde. Maar…….. zoals gezegd, veel klimmers blijven overnachten en gaan de volgende dag verder. Wij moesten nog terug....1000 meter omlaag. Weliswaar minder vermoeiend, maar net zo inspannend 1000 meter omhoog. Dus 15.30 uur ging de tocht omlaag en tegen 18.00 uur waren we bij de waterval, vlak boven het parkeerterrein. Ik ben met schoenen aan het water ingelopen en heb mij heerlijk opgefrist in dit echt koude water. Ook John liet zich het koude water welgevallen.

Daarna op het terras ieder een extra grote bier genomen. Ik zei vol trots tegen de ober dat we heen en terug waren gelopen naar Spilios Agapitos. Vroeg hij hoelang we erover hadden gedaan. Lachend antwoordde ik: "de hele dag". Voor hem stelde het niks voor, voor ons was het een olympische prestatie hier op de berg van Olympus. Tot vandaag was 460 meter klimmen onze beste resultaat. Dat hebben we meer dan verdubbeld.

Zaterdag 15 juli

We hebben lang geslapen. Natuurlijk stond het hele parkeerterrein weer tjokvol. Beiden geen spierpijn. Dat is op z'n zachts gezegd verrassend. We zijn nu al een aantal dagen zonder wifi en zelfs zonder telefoonbereik. We besloten om terug te rijden naar het dorp Litochoro onder aan deze berg. Daar koffie drinken bij een café met wifi. Zo gezegd, zo gedaan. De dingdongs ratelden binnen. Snel de belangrijkste zaken beantwoord en vervolgens gekeken waar naar toe. Het moest een camping zijn met wasmachine. We kozen ervoor niet al te veel te rijden. Dat werd Goldbeach (Variko) met een prachtig zandstrand. Deze camping kent vooral veel vaste gasten, hetgeen een beetje een chaotisch aanzien geeft. Maar de sfeer is ook hier weer prima. Wel is het behoorlijk prijzig, dus direct alle was gedaan. Gezien de temperatuur van 37-41° is zelfs in de schaduw alles snel droog. Morgen verder kijken. We kunnen in principe weer wild kamperen. Einde middag gingen we zwemmen in de zee, hetgeen geen enkele verkoeling gaf. De zee is warm. Pas als je vrij ver in dieper water komt, voel je bij je voeten af en toe wat koeler water. De stranddouche daarentegen is verfrissend koud. 

Zondag 16 juli

John is een beetje ziek! De ochtend rustig aan in de schaduw (nog steeds erg warm). Ik ben gaan werken op het terras. Aan de receptie gevraagd hoe laat we weg moesten zijn. Eigenlijk 12.00 uur, maar geen haast. Gelukkig herstelde John en konden we op het terras nog genieten van een lunch alvorens weer verder te gaan met onze trektocht. We reden voorbij Thessaloniki naar het meer Limni Volvi, het op één na grootste meer van Griekenland. We waren de enigen. Verderop twee vissers. Fijn gebadderd en gekeken naar de zonsondergang: die machtig mooie oranje bal, die wegzakte en een rode gloed achter liet. We hebben buiten gegeten. Aan de hemel zagen we het treintje van Musk gaan. Best snel! Voordat de muggen kwamen gingen we de camper in, alle luiken + ramen open en horren in functie. Ook ons uitrook apparaatje aangestoken. Zo, klaar voor de nacht. Toen pardoes, zomaar, uit het niets brak de hel los: het minuscule ongedierte kwam dwars door de horren heen. Het zag plots grijs/zwart in de camper. Honderden van die vliegjes! Aanvankelijk dachten we dit nog te kunnen bestrijden. Al gauw zagen we dat we kansloos waren. Vertrekken was de beste optie. Lange broeken aan en lange mouwen! Sjaal om ons gezicht. Toen in recordtempo Tinus onder de auto vandaan en naar binnen, de ramen dicht. Daarvoor moesten de horren eerst omhoog waardoor - wat een afgrijselijk smerig gezicht -  al die K-insecten met tientallen tegelijk de bus binnen vlogen. We moesten nog naar buiten om de stoelen in te laden en het fietsenrek vast te zetten. Pfffff, als de wiedeweerga weg! Het was inmiddels tegen middernacht. Terwijl John reed, zocht ik overhaast naar een andere camperplek NIET aan het water. We zijn op een brede weg in Stavros gestopt. Hier zouden we overnachten. Maar nu eerst die meegelifte K-beesten vermorzelen! Het plafond zag grijs (normale kleur is ecru). Waar en hoe te beginnen. Eerst maar de elektrische muggendoder. Knetter, knetter, het bleef knetteren. Even buiten uitkloppen en verder! Knetter knetter, geen beginnen aan en toch moest dit. Alle ramen en deuren weer open en uitrookapparaatje weer aan. John verder met dat elektrische ding en ik met een vaatdoekje om alle lijken weg te werken en zo lang als nodig nieuwe lijken te maken. Na 2½ uur kon code veilig worden gegeven. Leermomentje, maar wat voor één! Tegen 3 uur konden we eindelijk gaan slapen.

Maandag 17 juli

Snikheet werden we om 7.00 uur wakker. De auto stond vol in de zon. John is in de bus gaan douchen. Ik had 's nachts nog gegoogeld wat te doen in Stavros. Dat werd een bezichtiging van het dorp Moutsara Vrasna en daarna de Mighty Tree. Maar eerst winkelen voor aanschaf anti insectenspul + gas voor onze outdoor kookpit. John scoorde een nieuw paar slippers. Daarna aan de koffie. We hadden overduidelijk een slechte nachtrust gehad, want een normaal antwoord zat er niet in. Geen van beiden. Sjonge, lekker gezellig! John bleef met sigaar bij z'n koffie. Ik ging zwemmen in de zee, in echte golven en branding. Het water is te warm, maar toch knapte ik er enorm van op! Daarna onder de koude douche op het strand. John vindt dit plaatsje matig. Ik vind het wel wat hebben. Een langgerekt vissersplaats waar je gewoon met de auto het strand op kunt met veel Griekse toeristen. Alles zo'n beetje in oude stijl. 

We hebben het hoognodige getankt. In Turkije is de brandstof veel goedkoper. Toen mijn twee uitjes: adembenemend maar niet heus! In Vrasna was restaurant annex wijnproeverij helaas gesloten en verder is er niets. De Mighty Tree blijkt een simpele boom die wortel heeft geschoten in een rots. Onderweg naar Kavala gestopt aan een strand om weer even te zwemmen en af te koelen onder een stranddouche. Ook Tinus, al vindt hij het maar niks! Het was te warm voor lunch dus verder naar Kavala. We kwamen vanuit de bergen aanrijden. Schitterend! Ik moet ook direct naar John luisteren! Een prachtige havenplaats aan de Egeïsche Zee. John had een camperplek gevonden achter de pier van de cruise en ferry terminal direct aan het water met een koudwater douche voor de zwemmers. Allereerst het water in. Warm, maar toch heerlijk. Daarna met de fiets deze plaats verkend. Een oud fort en een prachtig oud aquaduct. Langs de jachthaven, de stad in. We ontdekten een paar leuke smalle straatjes vol met tafels. Daar was het een stuk koeler. Kortom in zo'n straatje wat gedronken en gegeten. Overheerlijke Griekse gerechten. De naam? Geen idee! Gewoon twee apetizers aangewezen en twee hoofdgerechten. Ook even telefonisch met Melvin gesproken. Hij heeft zijn brevet Paragliding gehaald en gaat verder met een vervolgcursus. 

Terug naar de camper. De parkeerplaats was nu vrij vol. Een kinderpartijtje op het strandje, veel mensen die hier verkoeling zoeken, een "barretje" was inmiddels open en druk bezet en er waren nog twee campers aangekomen. Wat een gezelligheid! We hebben nog een tijd buiten gezeten. En natuurlijk ben ik nog een keer gaan zwemmen onder de sterrenhemel. 

Dinsdag 18 juli

We hebben beiden goed en lang geslapen. John ging direct zwemmen en Tinus uitlaten. Goed voorbeeld doet goed volgen, dus tralala ik ook. Rustig ontbeten en bij het barretje echt goede koffie gedronken. Wat staan we hier fijn. We zijn via de trappen langs de rotspartij omhoog geklauterd naar het oude centrum binnen de stadsmuur, waar ook het fort is en het aquaduct. Bij café Ochre hebben we homemade limonade met soda gedronken op een klein maar zeer smaakvol ingericht terras. We wandelden verder door de oude smalle en steile straatjes. Goeie hemel, je zal iedere dag je boodschappen moeten halen?! Met ons slentergangetje transpireerden we al giga. We liepen richting de haven. Bij de bakker lekkere broodjes gehaald (John zag zoveel lekkere dingen bij deze bakker dat hij de hele zaak wilde kopen 😋) en we hebben een mini ventilator gekocht die we kunnen opladen met usb. In de bus direct uitgeprobeerd. Om huwelijksproblemen te voorkomen zouden we nog een tweede moeten kopen. Zo'n ventilator houdt tevens de muggen op afstand en dat hebben we graag! Met eigengemaakte tonijnsalade en doorzichtige wijn hadden we een heerlijke lunch. Tijd voor siësta. De rest van de middag hebben we geluierd op het strandje, daarna heeft John gewerkt. 

Woensdag 19 juli

Hoop lawaai. Aantal mannen van de gemeente waren al vroeg aan het werk. Er werd een beach volleybal veld aangelegd op dit stukje grond. Allemaal reuze aardig en vooral gek op Tinus. Even geaarzeld of we direct weg zouden gaan in verband met veel opstuivend zand. Maar nee, het is zo'n fijn plekje en Kavala is een harstikke leuke en ook mooie (oude) plaats. Bovendien moesten we nog de website updaten en had John nog wat werk. We klommen de trappen op naar Kafé Briki. Daar hadden we goede WiFi en we zaten er heerlijk koel met wind en ventilatoren. Bovendien was daar lekkere koffie. Later bestelden we nog Freeze Lemon en Strawberry Shake. Jammie - jammie. De eigenaresse was super aardig. Terug naar het strandje en het water in. Daarna lunch (uitgebreide broodjes gezond). Rest middag en avond bestond uit afwisselend zwemmen, lezen, water drinken. 

Donderdag 20 juli

De gemeente jongens waren er ook vandaag vroeg bij. Eerst weer zwemmen en af douchen. Tijdens ontbijt besloten we de website verder bij te werken en dan verder te gaan met onze reis. We moesten echt weer naar een camping i.v.m. lozing zwarte water (toilet) en bijvullen van watertank. Dus gingen we (reuze goed voor de conditie) weer al die trappen op naar de oude stad naar Kafé Briki. Geen probleem dat we nogmaals kwamen computeren. In Griekenland krijg je ook altijd een glas of een karaf water bij de koffie. Bij Briki kreeg ook Tinus een eigen bekertje water. Zo lief! De campings in Griekenland zijn over het algemeen niet zo goed. We besloten naar de gemeente camping te gaan in de stad Alexandroupolis. Daar aangekomen schrokken we nogal. Wat een toeristenfabriek! Giga groot, heel veel Grieken en Bulgaren. Ook wel Duitsers, maar ja, die kom je echt overal tegen. De camper/caravanstraat langs het strand was volledig overdekt. (Het leek wel een parkeergarage op Schiphol!). Desondanks deed een aantal campers/caravans toch de luifel uit. Anderen hadden een volledige kaboutertuin of god mag weten wat allemaal meegesjouwd op hun vakantie. 

John en ik hebben de fiets gepakt (uiteraard na een verfrissende duik en douche) en gingen de stad in. Mooi, ruim, veel winkels, heel veel terrassen, zowel langs het strand als in de straatjes. Het oogt zo ruim omdat er geen hoogbouw is. Eerst wat gedronken, toen gewinkeld. Ik moet hoognodig een nieuwe bikini hebben, maar helaas zijn we daarin niet geslaagd. Ook zagen we geen mooie lange rok/jurk. Dat wordt Turkije. Toen op zoek naar een visrestaurant. Die zijn er genoeg, maar eentje die een beetje goed aanvoelt……. Uiteindelijk gewoon ergens neergestreken. Eten was oké, bediening eerst vriendelijk, daarna kon er geen lachje meer van af. Nou ja, jammer. Terug naar de camping zagen we dat ook hier de boulevard vanaf 17.00 uur autovrij is. Veel wandelaars, overal gezinnen, ook veel - vooral Griekse - toeristen. Terug op de camping keken we onze ogen uit. Natuurlijk gingen we een wandeling maken. De ene tent/camper/caravan nog extravaganter uitgedost dan de andere. Wat nemen mensen toch allemaal mee? Grote tv-schermen, hele prieel met inrichting, etc. We konden hier max 3 nachten blijven. Dat werd er niet meer dan één. Feestje tot ver na middernacht, dronkenmans vechtpartij op de toilet eveneens na middernacht. Dit is duidelijk niet onze stijl. Pluspunt: we hadden geen gezelschap van muggen vannacht.