יסודי התורה ג

פרק ג' - כוכבים

מוקדש לברכה שרה כהן - לשפע בגשמיות וברוחניות

הקדמה:

שיטת הרמב"ם באסטרונומיה, שונה מאוד מן המקובל כיום. גם בכלל, מרבית האנשים אינם בעלי ידע נרחב בתחום זה. התאורה המלאכותית חוגגת, ולבני אדם מן השורה, אין שמץ של מושג בכוכבי השמים. השמש והירח מוכרים, ורק יחידי סגולה יודעים מעבר לזה. אך לפני המצאת התאורה החשמלית, בכל לילה היה החושך ממלא את היקום, והמביט כלפי מעלה ראה שמים זרועים בהמוני כוכבים. מחזה זה שהיה חוזר על עצמו מדי לילה, עורר את סקרנותם של רבים.

כדי להקל על ההתמצאות ב'מפה' השמימית, זוהו שנים עשר קבוצות כוכבים, שניתן (עם קצת דמיון...) לראות בהם צורות בעלות משמעות. אלו הם שנים עשר המזלות, שיוזכרו בפרק זה, בסעיף ו'. באמצעות צורות אלו, חילקו את 360 המעלות של כיפת השמים (כולל החלק שמתחת כדור הארץ), לשנים עשר חלקים. בכל חלק, נמצאת אחת הצורות הללו.

ניתן לראות, שמפת השמים עצמה אינה משתנית בדרך כלל. אך בכל עשרים וארבע שעות, כל המפה (וכל שנים עשר המזלות) סובבים את כדור הארץ ממזרח למערב, וחוזרים למקומם הראשון (כיום, מקובל לתלות את התנועה האחידה הזו, בכך שכדור הארץ מסתובב סביב עצמו, וכך נוצר הרושם שהכוכבים סובבים אותו באופן אחיד. לרמב"ם הסבר אחר בזה, וכדלקמן). אך יש כמה כוכבים בודדים, שמיקומם על מפת השמיים משתנה. כיום, נקראים כוכבים אלו, כוכבי לכת, על שם הליכתם ותזוזתם. סיבת התנועה של כוכבים אלו, תבואר גם היא בפרק זה (ההסבר המקובל כיום, שכוכבים אלו קרובים יחסית, ולכן תנועתם מורגשת. בניגוד למרבית הכוכבים - כוכבי השבת - שמחמת ריחוקם מכדור הארץ, איננו רואים את תנועתם).

הגלגלים

א. השמיים מורכבים מתשעה שכבות - גלגלים, בדומה לשכבות בצל. בשכבה הראשונה (הקרובה אלינו ביותר), קבוע הירח, והיא נקראת גלגל הירח. אחר כך מגיעות עוד ששה שכבות (גלגלים): גלגל כוכב, גלגל נוגה, גלגל חמה - שמש, גלגל מאדים, גלגל צדק, גלגל שבתאי.

למעלה משבעת השכבות האלו, נמצאות שתי השכבות המעניינות ביותר. הגלגל השמיני, בו קבועים כל כוכבי השבת. והגלגל התשיעי, שמניע את כל הגלגלים תחתיו, במהירות אדירה, של סיבוב שלם בכל יום, ממזרח למערב. לכן ה'מפה' זזה כל עשרים וארבע שעות, בגלל גלגל זה. מלבד זאת, לשבעת כוכבי הלכת, יש תנועה עצמאית משלהם, בגלל תנועת הגלגל שלהם.

אנו רואים את כל הכוכבים באותו גובה, כי הגלגלים שקופים לחלוטין. לכן איננו שמים לב להפרשי הגובה.

כל גלגל

ב. הגלגלים צמודים זה לזה, בלי שום רווח. בנוסף, כל גלגל משמונת הגלגלים הקרובים אלינו, מורכב בעצמו מכמה שכבות (מה שמשפיע על התנועה שלהם, כפי שיבואר באריכות בהלכות קידוש החודש). גם כיוון התנועה אינו אחיד. כל גלגל, ומסלולו.

ממה עשויים הגלגלים?

ג. הגלגלים עשויים חומר 'דק' מאוד, ללא משקל וללא צבע. אמנם השמים נראים בצבע תכלת, אך זו רק טעות אופטית, שנובעת משבירת האור באטמוספירה. גם אין לגלגלים טעם או ריח. תכונות, אלו נמצאות רק בנבראים שבכדור הארץ.

מרכז העולם

ד. כדור הארץ הוא מרכז העולם, וכל הגלגלים מקיפים אותו. אך יש כוכבים, שקבועים בגלגל קטן, שקבוע בתוך גלגל גדול (שמקיף את כדור הארץ). זה גורם לאי אחידות בקצב התנועה של חלק מהכוכבים (וכפי שיבואר בהרחבה, בהלכות קידוש החודש).

כמה גלגלים יש?

ה. סך הכל, יש 18 גלגלים גדולים, שמקיפים את כל העולם, ושמונה גלגלים קטנים, שאינם מקיפים אותו. הידע שלנו על מספר הגלגלים ומהירותם, נובע מהתבוננות בתנועת הכוכבים, ומיקומם בשמים. לחכמי ישראל הקדמונים, היה ידע רב בזה, אך הוא לא הגיע לידינו. אנו מתבססים על חכמי יון, שחיברו ספרים רבים בנושאים אלו.

הגלגל התשיעי

ו. כדי שיהיה אפשר לציין את מיקומו של כוכב לכת (ביחס למפה השמימית, שזזה כל הזמן כדלעיל), חילקו החכמים את המפה לשנים עשר חלקים שווים, על שם צורת כוכבי השבת שנראים בכל חלק. אלו הם שנים עשר המזלות - טלה, שור, תאומים, סרטן, אריה, בתולה, מאזנים, עקרב, קשת, גדי, דלי, דגים.

לא בדיוק

ז. בגלגל התשיעי עצמו, אין כוכבים כלל. המזלות, היינו הכוכבים שנמצאים בגלגל השמיני.

המזלות היו במקומם המדוייק, בזמן המבול (לפני למעלה מ4000 שנה). כעת הם זזו מעט, כי יש לגלגל השמיני תנועה, אם כי איטית מאוד. לשם השוואה, השמש עושה סיבוב שלם סביב כדור הארץ (בגלגל שלה! מלבד הסיבוב בכל יום, שנובע מהגלגל התשיעי), במשך שנה. זה יוצר את הקיץ והחורף, ואת שאר עונות השנה. מה שהשמש מתקדמת (בגלגל שלה) ביום אחד (דהיינו מעלה אחת, מתוך 360 המעלות של המפה השמימית), עושה הגלגל השמיני בשבעים שנה!

גודל הכוכבים

ח. לכוכבים אין גודל אחיד. יש כוכבים גדולים פי כמה מכדור הארץ, ויש קטנים ממנו. כדור הארץ גדול פי ארבעים מהירח, והשמש גדולה מכדור הארץ פי 170. יוצא, שהשמש גדולה מהירח פי 6800 בערך.

אין כוכב גדול מהשמש, ואין קטן מה'כוכב' שבגלגל השני.

שכל הכוכבים

ט. לכוכבים (וגם לגלגלים, שמניעים את הכוכבים), יש נשמה ושכל, והם משבחים ומפארים את ה' שבראם. שכלם גדול מהשכל שלנו, אך קטן משכל המלאכים.

ובאמצע

י. הגלגלים, מקיפים את כדור הארץ. אך גם כדור הארץ, מורכב מכעין ארבעה גלגלים, אך לגלגלים אלו יש כבר צורה (בשונה מגלגלי הכוכבים). הגלגל הגבוה ביותר, עשוי מאש (אין זה אש גשמית כפי שאנו מכירים, אך הוא גורמת לכך שהאש שואפת כל הזמן לעלות למעלה, לשורשה). תחתיו נמצא הרוח - דהיינו האטמוספירה שמקיפה את כדור הארץ. תחתיו המים, מכסים את רוב כדור הארץ (ולא את כולו, כפי שציווה ה' ביום השלישי של הבריאה, שהמים יתקבצו למקום אחד, כדי שתיראה היבשה), ובמרכז נמצאת הארץ עצמה.

גופים מתים

י"א. בשונה מגלגלי הכוכבים, אין נשמה לארבעת הגלגלים התחתונים, והם גופים מתים. תכונותיהם מוטבעות בהם, ואין להם שום שליטה בזה.

אמנם בספר התהילים אומר דוד לאש ולברד להלל את ה', אך הכוונה היא שבני האדם יהללו אותו, לאחר שיראו את גבורתו, ניכרת מתוך הבריאה כולה, כולל האש והברד.