דיעות א

פרק א' - דיעות נכונות

מוקדש לצביה כהן - להצלחה ולבריאות!

הקדמה:

בהלכות יסודי התורה, הסביר הרמב"ם את יסודות האמונה. לאחר שלב היסודות, הוא מתחיל לבנות את בניין עצמו. והקומה הראשונה - כיצד יכול האדם לשלוט על כוחות נפשו.

סופרמרקט

א. כבני אדם, אנו יודעים שקיים מגוון רחב מאוד של תכונות אופי. יש כעסנים בצורה קיצונית ויש להיפך. יש גאוותנים, או בעלי תאווה קיצוניים, ויש להיפך. יש רודפי בצע באופן קיצוני, וכן להיפך. כך גם בכל שאר התכונות האנושיות. בקיצור, סופר מרקט שלם של דיעות ותכונות, בכל תחומי החיים.

המשך

ב. מלבד הדיעות הקיצוניות (שהוזכרו בהלכה הקודמת), יש גם דיעות ממוצעות.

יש דיעות, שהאדם נולד איתן. יש דיעות, שהוא נוטה אליהן מצד טבעו ואופיו. ויש דיעות שהוא רכש לעצמו, כתוצאה מהשפעה סביבתית, או כי החליט מעצמו שכך טוב להתנהג.

מה לבחור?

ג. בכל תחומי החיים, הדיעות הקיצוניות הן שגויות. על האדם להרגיל את עצמו לדרך הישרה, שתתבאר בהלכה הבאה.

הדרך הישרה

ד. הדרך הישרה, היא הדרך הממוצעת, שרחוקה משתי הקצוות באופן שווה. וברמה הפרקטית, יש לכעוס רק על דברים גדולים, כדי למנוע את עשיית דברים אלו שוב. יש להתאוות רק לדברים הנדרשים לקיום הגוף, שאי אפשר לחיות בלעדיהם. יש לעבוד רק כדי להשיג את מה שהאדם צריך למחייתו. יש לתת צדקה והלוואת בהתאם לאפשרויות הכלכליות, ויש להיות תמיד שמח באופן רגוע, ולא בהגזמה. כך גם בכל שאר התכונות והדיעות. זוהי הדרך החכמה וההגיונית.

מדת חסידות

ה. החסידים, מטים את עצמם מעט מהדרך האמצעית, לפנים משורת הדין. כך למשל, מידת חסידות להיות שפל רוח ביותר, ולא רק עניו באופן ממוצע.

מצווה

ו. ההליכה בדרך הבינונית היא מצווה ממש. לכן מדגישים הנביאים תכונות מסוימות שניתן לראות בהנהגת ה', כדי להדריך אותנו לאמץ גם כן תכונות כאלו.

כיצד מאמצים תכונות?

ז. על האדם להרגיל את עצמו בתכונות נכונות, וכך לאט לאט הוא יצליח לאמץ אותן.

הדרך הבינונית שעל כל אדם לילך בה, נקראת דרך ה', וכל ההולך בה מביא לעצמו טובה וברכה.