Tynningösundsvägen 8 (1:565)

Fastigheten såldes obebyggd av Taflins dödsbo till Tore och Astrid Rydgren 1943. Som så vanligt på den tiden byggde de först själva en mindre bodliknande byggnad, vilken dög att bo i sommartid. Den finns alltjämt kvar, men är uppflyttad till skogen, bakom huset som byggdes 1957 av Oskar och Arvo Malk, vilket obetydligt förändrat alltjämt är huvudbyggnad på tomten. Först 1950 upprättades köpebrev och samma år fick Rydgren lagfart på fastigheten. Det verkar som om det ofta tog många år att slutföra tomtförsäljningarna på denna del av Tynningö. Riktigt varför är svårt att fastställa så här långt efteråt, men mycket tyder på att säljarna, Taflin, helt enkelt inte hade särskilt bråttom att få betalt, utan gärna väntade några år på likviden. 

 

När familjen Rydgren köpte tomten var den nog skogbevuxen ända ner till vägkanten, så det första som gjordes var att fälla träd, antagligen mest på den nedre delen som med tiden omvandlades till trädgårdstomt med gräsmatta. Någon brunn fanns inte, utan man gick de första åren över vägen till Karlssons och hämtade vatten. Det ledde till att Tore Rydgren beställde brunnsborrare till ön redan 1950, vilket är i jämförelse ovanligt tidigt att borra brunn på en sommarstugetomt. Intresset för borrad brunn spred sig dock så mycket att borrarlaget blev kvar flera år på Tynningö innan alla uppdrag var slutförda. Vattnet lär ha blivit av god kvalitet och fick kallas "farbror Rydgrens goda vatten". Vi grannar utan drickbart vatten hade nämligen förmånen att få hämta vatten hos Rydgrens dagligen. 

Huset som byggdes 1957 hade från början en öppen veranda mot norr som senare byggdes in. De första 40 åren var stugan brun, antagligen behandlad med Cuprinol eller liknande vilket alltjämt var vanligt på 1950-talet. Familjen Rydgren sålde fastigheten 1997 till nuvarande ägare Maria Holmertz.

Huset byggdes som sagt 1957. Av följande utsnitt ur originalritningen framgår att verandan ursprungligen var öppen med plant tak.

Hösten 2010 avverkades flera stora träd på denna och angränsande tomt av Bengt Törnlund och Henning Waara. När nedanstående bild togs den 11 oktober var arbetet i det närmaste färdigt och nämnda herrar håller på att "dela bytet", vilket även det som synes är ganska slitsamt.