Myrnäsvägen 13 (1:501)

Huvudbyggnaden på fastigheten var troligtvis från början trädgårdsmästarbostad på den större fastighet Lövudden, vars huvudbyggnad är villan på uddens västligaste del. På 1:501 finns ytterligare ett par äldre byggnader. Byggnadsår finns inte säkert dokumenterat för någon av byggnaderna, men åtminstone en nästan säker ledtråd finns i form av tidningar som använts till isolering av stugan vid stranden. I ett bevarat fragment nämns New Amstardams (dvs New York) 250-års jubileum, vilket ägde rum 1914. Detta årtal bär således sannolikhetens prägel.

Fastighetsindelningen på Lövudden har en synnerligen brokig och krånglig bakgrund. Den nuvarande fastighetsindelningen härrör från 1935. Man slog då först ihop fastigheterna 1:50, 1:55 och 1:57 genom så kallad sammanläggning till en enda fastighet som fick numret 1:500. Till synes omedelbart därefter avstyckades så några fastigheter från denna, bland annat då 1:501. Därefter har ytterligare lantmäteriärenden förekommit på Lövudden, men just denna fastighet har inte berörts därav.

Fastigheten har nu i över 20 års ägts av Ann-Sofie och Håkan Modén. När de övertog den var huvudbyggnaden hårdhänt ombyggd och tillbyggd i tidens anda, det vill säga kraftigt moderniserad. Det mesta av de ursprungliga ytskikten invändigt var beklagligtvis borta och ersatta av masonit och liknande. Utöver husets stomme fanns således inte så mycket att bevara i originalskick. I stället fick man inrikta renoveringen att inom det möjligas gränser åstadkomma ett så gott resultat som möjligt. Som framgår av bilden nedan har det lyckats mycket väl.

Huvudbyggnaden på 1:501 sommaren 2019 i det fina skick den nu befinner sig i efter många om- och

tillbyggnader under årens lopp. Ursprungligen kan huset antas ha varit ett envåningshus utan de till-

byggnader som nu finns i alla riktningar. Notera att plåttaket inte är lagt med modern bandplåt. Många

detaljer värda att notera finns, så även vinodlingen i förgrunden, som tack vare det varma söderläget

på berget ger bra med druvor.

På fastigheten finns ytterligare två byggnader som bör ha funnits från början. En av dessa sticker ut en bit utanför strandlinjen och påminner mycket om samtida tvättstugor på andra strandtomter. Den muntliga traditionen hävdar dock något annat, nämligen att det är fråga om en bagarstuga, vilket styrks av en rejält tilltagen skorstensstock som skulle kunna ha passat för ändamålet. Anledningen till att den skjuter ut i sjön är då att det bröd som bakades där hämtades med båt och såldes till restauratriserna på Waxholmsbolagets båtar. Detta är ju en synnerligen trevlig historia, så man vill gärna att den ska stämma med verkligheten. Om så är fallet, kan man nog tänka sig att leveranserna skedde genom att den båt som hämtade brödet levererade det till de olika båtarna vid kajen i Vaxholm.

I fastighetens sydöstra hörn finns denna stuga som sticker ut i sjön et par meter och sägs ha varit

bagarstuga. Notera de fina originalfönstren av ett utförande som förekom på fler hus i närområdet.

Ännu en originalbyggnad på samma fastighet är nedanstående, som man kanske skulle kunna tro ha byggts som lusthus, men det har den aldrig varit. Växtnuset till höger i bild är nybyggt, men även förr fanns ett växthus där.