Geografiska namn

På äldre kartor och sjökort finns det inte så många namn på platser på Tynningö. Innan det började byggas sommarvillor på ön fanns naturligt nog mest namn på uddar och vikar runt ön, samt på öns få gårdar och torp. Under den allra första perioden med fritidsbebyggelse under 1800-talets senare del kom däremot en strid ström av typiska "påhittade" namn i tidens anda. Det var då och en bit in på 1900-talet t o m så att enskilda fastigheter kunde officiellt åsättas sådana namn som fastighetsbeteckning. Därmed förvandlades ju de "påhittade" namnen från att vara just ett påhitt till att bli ett "riktigt" namn. Nedan tas inte namn med som bara förekommer som namn eller beteckning på enskilda fastigheter, men många sådana namn har kommit att ge namn åt både ångbåtsbryggor och dessas närområden och finns då ändå med. Som exempel kan man ta namnet Ekensberg, som nog först var namnet på en enskild fastighet, men snart även på en närbelägen ångbåtsbrygga och hela dess närområde.

 

 

Bergabo

Namnet på en eller två 1920 bebyggda fastigheter på Norra Båtudden (se nedan), som också gav namn till den samma år inrättade ångbåtsbryggan på en av fastigheterna. Bergabo fick sitt namn efter ägaren Ragnar Bergh. (Se även under Båttrafik och Ångbåtsbryggor). 

 

Bergudden

 

Bergshyddan

 

Båtsholmen

 

Båtsörarna

 

Båtudden

Både Norra och Södra Båtudden finns. Det är "hörnen" (hornen...) längst österut på ön vid Bergabo respektive Fridhem. Båtviken är däremellan. Äldre namn norra och södra Böte, jmf Bötsberget m m.

 

 

 

 

Båtviken

Bötsberget

 

Ekensberg

 

Forest Hill

 

Fridhem

...var ursprungligen en fastighet på Södra båtudden som förvärvades, bebyggdes och namngavs 1880/81 av förläggaren Christian Gernandt. Även ångbåtsbrygga anlades och utöver huvudbyggnaden byggdes med tiden ett flertal hus på området, vilket sedermera lett till olika avstyckningar. I dag syftar namnet på den gamla huvudbyggnaden, som byggdes om kraftigt omkring 1910 och återfinns på 1:890. Den ursprungliga fastigheten 1:14 finns, kraftigt decimerad, kvar i form av bland annat vissa strandområden.

Furusund

I boken Ortnamn i Stockholms skärgård av Nils-Gustaf Stahre sägs om namnet Furusund följande (s 83 - 84 i 2011 års upplaga):

 

Furusund förekommer även såsom namn på en bebyggelse på nordöstra udden av Tynningö, Värmdö socken. 1725 och 1787 omtalas den såsom torp. Det kan knappast vara fråga om ett uppkallelsenamn, givet av sjöfarare. Möjligen har nuvarande Furusundsviken, som leder in till Sumpen, ursprungligen kallats Furusund.

 

 

Furusundsviken

 

 

Fyrkanten

 

Hedvigsdal

 

Hemviken

 

Hemängen

 

Hästhagen

 

Höganäs

 

 

 

Insjön

 

 

 

Isklubbsudd

Så hette udden vid Solberga innan namnet Solberga hittades på 1906.

 

Isklubbsängen

Juliusberg

 

Klingens kärr

Kläppen

 

Kvarntäppsviken

 

Kyrklöfsviken

 

Lilla Edet

Lillängen

 

Lugnet

 

Länsmansudden

 

Lövudden

 

Majdalen

 

Maren

 

Marsviken

Mellanbotten

 

Mjölkviken

 

Myrholmen

 

Myrholmsmaren

 

Myrholmsviken

 

Myrnäs

 

Norehill

 

Norra böte

 

Norra skogen

 

Nyängen

 

Ormudden

 

Orrlunda

 

Saltsjöviken

I dagligt tal verkar man åtminstone under 1940- och 50-talen ha kallat Furusundsviken så. Namnet förekommer i handlingar från Lilla Furusunds Villaägareförening från denna tid.

 

Sandgrundet

Den lilla holmen och fyren utanför Hedvigsdal. Kallas på äldre sjökort Sankgrundet. Även namnet Kuba förekommer!

 

 

Sjövik

 

Sjövreten

 

Skutviken

 

Snickarbacken

Snickarbacksängen

 

Solberga

 

Soludden

 

Stenskärsviken

 

Stjärnhill

 

Stone(y) Hill

 

Sumpen

Södra Böte

 

Tjuvudden

Torpareslätten

Tynningöborg

 

Åke(r)shov

Ängsön