Majdalens Handelsträdgård

Majdalens handelsträdgård bildades av Albin Johansson genom att han våren 1918 köpte de tre fastigheterna 1:213 - 215, belägna vid Marsvikens nordvästsida. Troligen kom verksamheten igång redan detta år och det var också Johansson som byggde bostadshuset på 1:213, tomten med betongmuren, som fortfarande finns kvar i till synes välbevarat utförande. Namnet Majdalen syftar på fru Johansson, som hette Maria men kallades Maja.

 

Albin Johanssons far var också en på den tiden välkänd tynningöbo, Petter Johansson, åtminstone senare, kallad "gubben Johansson", som från 1910 bodde vid Lilla Furusund på norra Tynningö (se även under Tynningöhus, Norra Tynningövägen 26, Koppang 2) och ägnade sig åt att bygga stugor på ön. Innan dess bodde familjen på Myrholmen, så Albin Johansson hade tillbringat en stor del av sin barndom som fastboende på Tynningö, vilket bör ha bidragit till att det var här han etablerade sin rörelse. Dock bodde han inte året runt på handelsträdgården. Anledningen till att han titulerade sig grosshandlare var antagligen att han hade en partihandel med frukt och grönsaker i staden, i hörnet av Västmannagatan och Frejgatan. Bevis för det finns i form av en emaljerad termometer, som nuvarande ägare till fastigheten hittat när de övertog den för ett antal år sedan, på vilken nämnda uppgifter inklusive gatuadress finns.

Verksamheten på Tynningö bestod till stor del av odling av frukt, men även grönsaker. Den ende som numera (när detta skrivs sommaren 2017) har egna minnen är förmodligen Lars Bennbäck, som är född 1928 och hela sitt liv har tillbringat sina somrar nära Marsviken, på andra sidan vägen en bit upp på berget. Han har berättat att Johansson levererade en stor del av sin fruktskörd till varuhuset NK, vilket gick till så att han rodde ut till Båtsholmen för att passa morgonbåten Tor IV klockan 7.12, med vilken ollorna med frukt transporterades till Karl XII:s torg, där NK vid ankomsten hämtade med egen lastbil.

Försäljning till allmänheten på Tynningö förekom förstås också och "butiken" låg i källaren i bostadshuset. På trappan till huset fanns en klocka man som kund kunde ringa med för att påkalla uppmärksamhet och när man ringt med den uppenbarade sig strax fru Johansson för att ta hand om sin kund. Många olika sorts frukt, bär och grönsaker att välja bland inrymdes i denna källare. 

Albin Johansson utökade under 1920-talet succesivt verksamheten och förvärvade sålunda 1923 tomterna 1:456 och 457, som låg i hörnet nuvarande Tynningövägen och Båtsholmsvägen och som i modern tid varit helt igenvuxen av björk och andra lövträd, men senaste åren börjat gallras av nuvarande ägare. Tre år senare köpte Johansson även 1:448 och 449, alltså jordbruksmarken mellan vägen och insjön.

Liksom för många andra företagare gick det illa för Albin Johansson under depressionen i början av 1930-talet, så redan 1930 gick han i personlig konkurs, vilket innebar att fastigheterna 1931 såldes genom dåtidens motsvarighet till kronofogden då 1:213 köptes av Arvid Jonasson, 1: 214 av KG Björk och 1:215 av Erik Jennel, medan 1:448-449 liksom 1:456-457 köptes tillbaka av Tynningö AB.

Möjligen fortsatte Johansson ändå att bedriva sin verksamhet åtminstone på fastigheterna 1:456-457, som hade återköpts av Tynningö AB. Anders Brinkman och Albin Johansson lär ha varit personliga vänner och redan vintern 1934 köptes dessa två fastigheter av fru Maria Johansson. Hon "återköpte" även 1:214 och 1;213 sommaren 1940 respektive vintern 1942. Sannolikt hade Johansson arrenderat även dessa två fastigheter under mellantiden.

Albin Johansson avled 1960 och Maria Johansson 1967, varefter fastigheterna ärvdes av hennes brorson Sten Rosenström.