Juliusbergsvägen 25 (1:30)  Bergshyddan 3

Fastigheten Bergshyddan är en av de riktigt tidiga avsöndringarna från "stamhemmanet" Furusunds gård. Redan 1885 tillkom fastigheten 1:30, då August Johansson avsöndrade 27.200 kvadratmeter från stamfastigheten. Köpare var byggmästaren Anders Jansson, vars titel skulle kunna tyda på att köpet var en del i byggmästarrörelsen. I köpekontraktet gavs köparen servitut med rätt att nyttja gårdens ångbåtsbrygga, samt vägen dit via Hedvigsdal.

År 1900 avsöndrades från fastigheten 13.964 kvm, som kom att bilda den nya fastigheten 1:51 eller Bergshyddan 4 (senare 7). I det mycket utförliga köpekontrakt som då upprättades emellan säljaren Ludvig Larsson och köparen apotekare Knut Engelbrecht, regleras bland mycket annat deras respektive rättigheter och skyldigheter att använda och underhålla fastighetens ångbåtsbrygga och "det med denna brygga sammanhängande badhuset". Nutida studium av platsen för bryggan avslöjar tydliga spår av att det förutom ångbåtsbrygga även funnits någon byggnad på platsen - en präktig stengrund finns kvar. Det verkar ju mycket osannolikt att man skulle ha byggt ett vänthus vid en brygga som frekventerades endast av resenärerna till två eller tre fastigheter, så att det bekräftats att det funnits ett badhus där, var väl väntat. 

Den ursprungliga fastigheten Bergshyddan (1:30) kom efter avstyckningen år 1900 att utan förklaring benämnas Bergshyddan 3. Den övertogs i november 1900 av professor Frithiof Lennmalm, som ägde den till sin död 1924, då den ärvdes av hans fru Gunhild och deras son Birger Lennmalm, som var den som 1963 sålde till Arne Hyppel.

Det har berättats en del om att det tidvis spökade i den gamla villan. Den vittnesbörd som finns härrör från händelser under 1930- och -40-talen. Mer om det finns att läsa under Tynningösundsvägen 5 m fl.

 

DN 12 maj 1892

DN 15 juni 1924

 

 

 

Konstnären och fastighetsägaren Arne Hyppel i samspråk med Leif Magnusson dagen

för konstvisningen augusti 2014.