Tynningösundsvägen 6 (1:566)

Fastigheten förvärvades 1939 av John Ericsson, som fick lagfart på den i juni samma år. Han arbetade som förman på L.M.Ericsson och bodde på Bäckvägen på Hägerstensåsen, i bekväm närhet till sin arbetsplats. Huset byggdes troligen i maj 1940, att döma av återfunna tidningar som använts som isoleringsmaterial, och var så vitt man vet under sin förste ägares tid vitmålat. Den fösta sommaren bodde man troligen i en liten självbyggd övernattningsbod, som sedan fick utgöra en del av "lillstugan" som troligen blev färdig först 1950 och då placerades i tomtens sydöstra hörn. Under Ericssons innehavstid grävdes brunn på tomten (i "kärret") och trappor anlades; dels en "stocktrappa" den första biten upp från vägen, dels en av betong lite längre upp på berget där detta är son brantast.

 

Troligen hösten 1950 överlät Ericsson fastigheten till Klas och Ulla Langenstedt, som efter något eller ett par år målade huset rött. Ytterligare något år senare drogs el in. Att det inte fanns el på fastigheten tidigare syns på fotografier från början av 1950-talet - ingen luftkabel syns till och heller ingen utebelysning. Till Tynningö tog man sig oftast med sin träbåt, som var av den originella typen ATOS - den s k spantlösa båten, som byggdes av Västerbrovarvet vid Smedsudden både före och efter kriget. Dessa båtar såldes också genom Ivar Holmers brädgård på Fleminggatan och på Tyresö. I stället för av spant, hölls båten ihop med spända vajrar som löpte genom borrade hål i borden. Denna båttyp var därför jämförelsevis mycket lätt att underhålla invändigt. Båten hade köpts begagnad vid Hammarby sjö efter kriget och hade då legat på land sedan 1939. Den hade därför en del torrsprickor och blev aldrig riktigt tät. Även motorn, av fabrikat TRIM, hade varit oanvänd samma tid och gick inte särskilt bra - dock något bättre efter demontering och byte av kolvringar, vilket Klas genomförde en vinter i sin svärmors kök, vars golv därför en längre tid var belamrat med motordelar. Från inköpet efter kriget till 1950 hörde båten hemma vid Sticklinge udde på Lidingö, där Ulla Langenstedts föräldrar Eric och Ellen Eklundh hade en sommarstuga och därför även båtplats både i sjön och på land för vinteruppläggning.

 

Langenstedts ATOS-båt vid slutet av 1940-talet, med TRIM-motor.

 

Båten såldes 1952 och en ny campingbåt inköptes, denna gång av typ Electrolux.

 

Nästa överlåtelse av fastigheten ägde rum 1960/61. Det var då Berndt Westlund med familj som köpte. De var redan tidigare sommarboende på Tynningö och hade enligt uppgift under flera år hyrt i en av villorna på Hedvigsdal. Under deras tid byggdes huset både till och om. Dels byggde man till två sovrum på dess södra sida, dels vinterbonades den tidigare oisolerade glasverandan. Efter föräldrarnas bortgång ärvdes fastigheten av Douglas Westlund, som sålde den sensommaren 1999.

 

Vintern 1952.

 

 

Efter ommålning till rött, troligen sommaren 1952.

 

 

Något av de första åren på 1950-talet fälldes på både denna tomt

och på grannen Wretes tomt ett antal stora träd, för att få utsikt mot

Vaxholm; som framgår med lyckat resultat.