Juliusbergsvägen 14 (1:64) Marieberg

I början av den branta backe som numera kallas Juliusbergsvägen, på vänster sida nerifrån sett, ligger den fastighet som redan vid bildandet fick namnet Marieberg. Den avsöndrades från Furusunds gård så pass sent som 1903 och såldes då av August Johansson till grosshandlare Carl Strufve (f 17 mars 1865, d 13 november 1910), som således torde ha varit den som "uppfann" namnet Marieberg, sannolikt efter fru Strufve som hette Maria. Av köpekontraktet framgår att byggnader på fastigheten fanns redan då.

 

I nutidens sena timme finns på fastigheten en ovanligt välbevarad och oförvanskad sommarvilla, som ser ut att vara byggd under 1800-talet - gissningsvis redan på 1880-talet, liksom övriga sommarvillor för uthyrningsändamål som då byggdes på Furusunds gårds ägor i Johanssons regi. Det bör således alltjämt vara fråga om samma hus som Strufve en gång förvärvade från August Johansson. På lantmäterikarta över fastigheten upprättad i samband med avsöndringen ser man tydligt att den där inritade byggnaden till form och storlek stämmer överens med den nuvarande. Vilka som bebott villan före Strufve, som hyresgäster är naturligt nog obekant, men omöjligt är det väl inte att Strufve själv kan ha vart hyresgäst där något eller några år innan avsöndringen och överlåtelsen kom till stånd.

 

Strufve må ha satt sin prägel på fastigheten genom att namnge den, men den får nog mest anses förknippad med "byggmästare Nilsson", som alltjämt benämns så av äldre tynningöbor. Fastigheten såldes 1911 av Charlotta Eklund till Emil Nilsson, som dock själv förefaller ha titulerat sig byggnadsingenjör, att döma av församlingsböcker och mantalslängder. Därefter har fastigheten oavbrutet varit kvar i familjens ägo och numera innehas av byggmästare Nilssons sonson Jens Wadstrand.

 

På Marieberg har under årens lopp även en del hyresgäster tillbringat sina somrar. På 1940- och 50-talen hyrde en äldre dam som hette Hulda Nordh och senare hennes son Einar Nordh med fru Margareta. Det är sällan man vet vilka som varit hyresgäster förr, och särskilt intressant är det att klarhet kunnat bringas vad gäller familjen Nordh. Det har redan tidigare varit känt att familjerna Nordwall och Nordh varit sommarboende på Norra Tynningö, enär Nils J:r Jonsson berättat att dessa herrar ofta besökte far och son Jonsson på deras varv för att prata båtmotorer. Det var nämligen Nordwall och Nordh som övertog utombordarmärket TRIM från Bolinders när de lade ner tillverkningen. De var tidigare anställda hos Bolinders och övertog lagret av delar m m och öppnade en egen firma i en källare på Riddargatan 21. Vad man förstår monterades ytterligare ett antal nya motorer av redan tillverkade delar, men främst var det

Marieberg sommaren 1938.         Foto: Gunnar Wadstrand

Emil och Sofia Nilsson med "rekordgädda 9,2 kg tagen i nät vid Furusund".