Fritidsbåtar

Under lång tid hade man ingen annan möjlighet att ta sig till Tynningö än med båt. Medan den bofasta befolkningen troligen mer brukade egna båtar för sina transportbehov, så nyttjade sannolikt sommargästerna i allmänhet de reguljära båtförbindelserna. Det var dock inte heller ovanligt att man använde sig av egen båt för att ta sig från stan till ön och åter. I många fall fungerade då den privata båten på motsvarande sätt som bilen gör idag, d v s man hade den i första hand för att täcka ett transportbehov, även om den naturligtvis i hög grad kunde användas också för mer nöjesbetonade resor under lediga dagar. Eftersom semestern under en stor del av 1900-talet var ganska kort, var det ändå lördagarna och söndagarna som utgjorde den större delen av årets ledighet. Då var det betydelsefullt att kunna komma iväg så snart som möjligt efter arbetets slut på tidig lördag eftermiddag och den egna båten avgick ju när man själv så önskade.

 

Fram till de sista åren på femtiotalet var nästan alla fritidsbåtar byggda i trä. Det är därför befogat att här i första hand lägga vikten vid träbåtar, inte minst därför att de flesta sedan länge är försvunna. Dessa förhållandevis moderna träbåtar representerar också slutfasen av många hundra års traditioner av byggande och brukande i skärgården och var fortfarande till stor del byggda med hantverksmässiga metoder, som representerade ett aktningsvärt hantverk av hög kvalitet.

 

Tråkigt nog verkar det som om så gott som alla träbåtar som fanns på ön fram till och med 1960-talet nu är försvunna - åtminstone härifrån. Vart de har tagit vägen vet man i allmänhet inte ett dyft om, beroende på att fritidsbåtar i Sverige tidigare aldrig var registrerade. Det finns med andra ord knappast några källor att forska i. Undantag finns dock, i form av frivilliga register över främst vissa segelbåtsklasser. Större delen av de träbåtar som under åren funnits på Tynningö ägdes av sommargäster, som oftast var medlemmar i någon båtklubb i stan, där de lades upp över vintern. Vissa av dessa kan ha bevarat sina gamla medlemsförteckningar, men vilka båtar medlemmarna ägde framgår sällan.

 

 

En mycket gammal bild med tynningöbor i motorbåt. Gissningsvis är

bilden från 1920-talets början och det är Georg Pettersson som styr,

medan passageraren är okänd. Kanske är herrarna på väg hemåt,

till Furusunds gård, efter något uppdrag vid Höganäs.

Bild från Anders Genfors. Fotograf okänd.

 

Gunnar Wadstrands Iverna 1936; en s k Plymsnäcka som tidigare ägdes av en annan

tynningöbo, nämligen Georg Steinwall på Höganäs. Flera bilder på denna båt, tagna

under Steinwalls tid, finns i Sjöhistoriska museets bilddatabas.

Iverna under segel samma år vid Lilla Furusund. Rindöbaden i bakgrunden.

 

     

Björn Träger med sin mycket trevliga och välskötta aluminiumbåt, på väg ut på fjärden sensommaren

2012 för att lägga nät.