Furusunds gård

Namnet Furusund kanske har fallit något i glömska i senare tid och i det allmänna medvetandet ersatts av begreppet Norra Tynningö, som är nutidens namn på den ångbåtsbrygga som tidigare hette Lilla Furusund (se även under avsnittet Ångbåtsbryggor). Epitetet "Lilla" avsåg dock egentligen bara själva bryggan. Gården har aldrig hetat annat än bara Furusund, men ibland har ändå uttrycket Lilla Furusund använts - i vart fall i början av 1900-talet när tomter såldes av..

 

Om denna gård finns en hel del skrivet, både av Kurt Runström i "Tynningö Säteri" (2006), och av Ann-Katrtin Pihl Atmer i "Sommarnöjet i skärgården" (1987). I dessa böcker kan man läsa att Furusunds gård, liksom övriga friköpta jordbruksfastigheter på ön, från början var en torplägenhet under säteriet. Först i samband med laga skifte under 1800-talet blev dessa tidigare torp självständiga fastigheter.

 

Denna utveckling tog sin början med s k förpantningar. Vad var då det för något? Jo - den tidens "frälseegendomar" fick bara innehas av "frälse" ägare, d v s adeln. Det innebar naturligtvis på många sätt problem. Bland annat påverkades värdenivån på fastigheterna ibland negativt, när kretsen av möjliga köpare ("marknaden") på detta sätt starkt begränsades. Ett sätt att kringgå förbudet att sälja frälseegendom till ofrälse köpare var då att "förpanta" fastigheten. Det gick till så att ägaren i stället för att sälja sin egendom, formellt pantsatte den för ett lån, där "långivaren" var den som egentligen ville köpa, men i stället fick en närmast livstida nyttjanderätt, ofta femtio år. Därefter skulle "lånet" återbetalas inklusive upplupna räntor och nyttjanderätten återgå. Så skedde nog sällan, utan utvecklingen hann ofta "springa om" dessa avtal genom att förpantningarna omvandlades till förvärv genom köp och nyttjaren därigenom blev även formell ägare till sin fastighet.

 

Storskifte genomfördes på Tynningö 1804-1806. Förpantningar av torpen på ön ägde rum redan några år tidigare, i detta fall 1797. När det sedermera genomfördes laga skifte åren 1851-1854, förklarade sig ägarna till säteriet inte ha för avsikt att utöva sin återlösningsrätt. De berörda lägenheterna tillföll därmed sina innehavare som ägolotter, d v s med modernt språkbruk fastigheter. Panträttsinnehavarna blev därmed fastighetsägare. Ägolotten med littera C fick registerbeteckningen Tynningsö 1:6 och omfattade torpen Furusund, Mjölkviken och Fyrkanten.

 

Först under 1900-talet inträffade ett antal av de händelser som legat till grund för att det numera ser ut som det gör inom området, d v s att det är i stort sett helt uppstyckat i tomter avsedda för - åtminstone ursprungligen - fritidshus. Under 1800-talets senare del tog utvecklingen sin början genom att den dåvarande ägaren, källarmästare August Johansson, styckade av och sålde några tomter. Källarmästare Johansson var krögare i Stockholm och hade en krog vid Kornhamnstorg åtminstone under åren 1886-1890. Det sägs att han även skulle ha innehaft den mer kända krogen Bährs café vid Riddarhustorget i några år, men det är inte klarlagt. Sedan Bähr själv gått bort fortsatte hans änka Sofia Dahlgren (sedermera omgift Olbers) att driva krogen, enligt uppgift till 1898. Då August Johansson bosatte sig året runt på Tynningö i december 1900, kan han inte ha haft cafét i särskilt många år. Värt att notera är i alla fall att uttrycket att "ta en bärs" lär komma från detta etablissemang, åtminstone enligt den muntliga traditionen.

 

Mest troligt är nog att Johansson aldrig innehade denna kända krog, för åren 1899-1900 innehades den av en Charles Petersoon (!) och sedan torde Johansson i och med sin flytt till Tynningö ha pensionerat sig och upphört att bedriva restaurangrörelse.

 

Arrendator på Furusund var under tiden 1900 till 1906 Erik Eriksson med hustru Augusta, födda 1848 på Överselö resp 1846 i Stockholm. De inflyttade till Furusund på Tynningö från Överselö 1893, men titulerades då arbetare. Senare under 1890-talet var de bosatta på fastigheten Koppang och titeln är då ändrad till arrendator. Arrendatorn Söderberg flyttade in på Furusund 1895 och finns kvar till 1900 då han flyttade ut till Huddinge, alltjämt titulerad arrendator. Exakt när arrendet övergick från Söderberg till Eriksson är således svårt att veta, men i slutet av 1890-talet verkar det alltså ha varit (Vaxholm AI:27 husförhörslängd 1890-1900 sid 119 o 148, samt Vaxholm AII:3, församlingsbok 1900-1912, sid 179, 180 o 207). Det kan heller inte uteslutas att det tidvis fanns två arrendatorer samtidigt, som arrenderade delar av marken, fast det kanske är mindre sannolikt.

 

Efter källarmästare Johanssons bortgång 1904 avyttrade dödsboet fastigheten till en grosshandlare Erik Johansson från Östersund. Såvitt man känner till förelåg inget släktskap mellan källarmästaren och grosshandlaren. Den sistnämnde torde även ha förvärvat fastigheten i ett renodlat kapitalplaceringssyfte och var aldrig bosatt där permanent. Huruvida han utnyttjade sin egendom till sommarviste är inte känt, men det finns inga uppgifter som tyder på att så skulle ha varit fallet. Redan 1906 genomförde Erik Johansson en så kallad ägostyckning av området, varvid det i sin helhet indelades i tomter. Det är denna lantmäteriförrättning som ligger till grund för hur det ser ut idag, även om många av de fastigheter som då lades ut var så stora att de delades till två när det många år senare blev aktuellt att sälja ut dem till allmänheten.

 

i

Furusundsviken med byggnader tillhörande Furusunds gård innan det

fanns sommarstugor vid viken. Odaterad oljemålning av Hjalmar

Berghcrantz (1887-1961), troligen utförd vid mitten av 1930-talet. 

 

Först i november 1911 flyttar nästa arrendator in. Det var Karl Fredrik Bäckman (född 1863 i Dagsberg i Östergötland) med familj, som närmast kom från Engelbrekts församling i Stockholm. De bodde kvar på gården till 1926, då de flyttade till Ramsö. Från den tidpunkten benämns Bäckman "f d arrendator" i böckerna. (Vaxholm AIIa:3 församlingsbok 1900-1912 sid 180, AIIa:10 1913-1919 sid 161 och AIIa:11 1920-1931 sid 228)

 

Nästa arrendator var David Erlandsson (född 1870 i Fellingsbro i Örebro län), som med fru och flera barn flyttade in från Ludvika den 4 maj 1926. Familjen Erlandsson fanns kvar till den 7 november 1928, då de flyttade tillbaka till Ludvika (Vaxholm AIIa:11 församlingsbok 1920-1931 sid 228).

 

Mangårdsbyggnaden troligen på 1920-talet. På balkongen syns

Anna och Georg Pettersson som var hyresgäster på övervåningen

från 1918. Sittande på räcket därunder är troligen den dåvarande

arrendatorn, men eftersom det inte är helt klart när bilden togs är

det osäkert vem det är.                            Bild från Anders Genfors

 

Under 1929 finns inga uppgifter om någon arrendator på gården. Om något jordbruk bedrevs säsongerna 1929 och 1930 är därmed omöjligt att veta. Föst i november 1930 tog nästa arrendator över. Då flyttade Anders och Katarina Sjölin in på gården. Av dem har det ända in i nutiden funnits levande minnen och det finns därför anledning att lägga ut texten lite extra om familjen Sjölin. Varifrån de kom verkar ingen längre veta något om, så där får man gå tillbaka till kyrkböckerna för att få veta mer. Man kunde väl annars tänka sig att Sjölin är ett ganska typiskt namn för en skärgårdssläkt och att anorna därför skulle finnas här i skärgården. Så har dock visat sig inte alls vara fallet. Anders Sjölin var nämligen bördig från Harlösa i Skåne och Katarina Sjölin från Krakow i Polen. Namnet Sjölin förefaller dessutom än idag vara betydligt vanligare i Skåne än i Stockholms skärgård.

 

Anders Sjölin var född den 12 juli 1897 i Lund, men familjen var bosatt i Harlösa, där hans far Anders Olsson Sjölin hade titeln korpral och således med största sannolikhet var stamanställd vid närbelägna Södra Skånska Husarregementet i Revingehed, detta vid en tid långt innan det börjat gå inflation i de militära gradbeteckningarna. De var bosatta på gården Hunneberga 11 i Harlösa. Sonen Anders står som hemmavarande på gården till december 1922, då han flyttade till Malmö, får titeln chaufför och bor på fastigheten Gråbröder 2 till 4 december 1924, när han flyttar till Lund, fastigheten S:t Thomas 22, alltjämt med titeln chaufför. Samma dag flyttade Catharina Jozefa Kwadrans (född 23 november 1900 i Krakow) dit, närmast från Danmark, och den 22 december gifte de sig. Fru Sjölins namn har förklarligt nog berett den tidens folkbokförare svårigheter vad gäller stavningen. Till sist blev det Katarina Josefa och från början bör det snarare ha varit Katarzyna Jozefa.

 

Sjölin var förvisso arrendator i den bemärkelsen att han arrenderade en hel del av de avstyckade men ännu osålda och obebyggda tomterna för jordbruksändamål, men han dessutom inköpte några av dessa själv och blev lagfaren ägare till dem. Det var naturligt nog den tomt som mangårdsbyggnaden ligger på samt ett par tomter som direkt gränsar till den.

 

Anders Sjölin blev tråkigt nog inte långvarig som bonde på Tynningö. I november 1933 hade familjen Sjölin, Anders, Katarina, dottern Jena och drängen Bertil Morén (som var Sjölins "fosterbror") varit på bio vid Oskar Fredriksborg, med gårdens öppna segelbåt. På väg hem, när man passerade Ramsös västra udde, låg där en lastbåt, Torborg av Marstrand, som sannolikt hade lossat salt där, för på den tiden fanns ett saltlager alldeles invid varvet. Oturligt nog backade Torborg ut just när Sjölins båt var akterom, förmodligen så nära att den var skymd för lastbåtens skeppare. Det förekommer olika uppgifter om huruvida Sjölins båt inte förde något ljus alls, eller möjligen var utrustad endast med en ficklampa. Segelbåten rammades således av lastbåten och alla fyra hamnade i vattnet. Fru Sjölin och hennes dotter räddades av familjen Larsson, som också hade varit på Rindö i samma ärende och befann sig med sin båt strax efter, men både Anders Sjölin och Bertil Morén drunknade.

 

Fru Sjölin bodde kvar på Tynningö till hösten 1937. Arrendet övertogs då av Klas Gunnar Johansson som inflyttade från Hardeberga. Hur länge han bedrev verksamheten är oklart, men han fanns i alla fall kvar i längden 1941, så möjligen var det ända tills fru Sjölin sålde gården till Johan Peterberg 1945.

Därefter köpte Johan Peterberg succesivt in flera av de kringliggande fastigheterna och skapade på så sätt ett sammanhängande och självägt mindre jordbruk. I början hade man i vart fall kor och häst, samt viss odling. Därutöver kom under Peterbergs tid fisket att spela en större roll i verksamheten än tidigare. Familjen Peterberg kom till Sverige 1944 som flyktingar från Ormsö i Estland och skiljde sig således från tidigare årtiondens arrendatorer genom att liksom skärgårdsborna här, vara typiskt mångkunniga öbor vana och skickliga inom flera yrken, främst då jordbruk, trädgårdsodling, fiske, snickeri, båtbyggeri med mera. Likaså kunde öborna få byggmaterial, möbler och liknande transporterat mellan Vaxholm eller Norra Tynningö brygga och sin stuga, med båt eller häst och vagn (släde på vintern).

Den "nya" mangårdsbyggnaden våren 2018. Som synes pågår

underhållsarbeten (ommålning). Man ser också att den främre

delen av stengrunden är omsatt med betongsten. Detta skedde

i början av 2000-talet sedan den ursprungliga stengrunden

sjunkit och bärigheten därmed minskat.

Vilka marker var det då som brukades av gården från ägostyckningen 1906 och fram till krigsslutet? Det är svårt att bilda sig en klar uppfattning om, eftersom inga underlag verkar existera som kan ge vägledning. Sannolikt så hände nog inte så mycket just när ägostyckningen genomfördes, eftersom huvudägaren Erik Johansson även fortsatt var ägare till flertalet nybildade fastigheter, liksom senare Levi Levin. Något som är ganska säkert är att ängarna på vikens sydostliga stränder och utmed nuvarande Tynningösundsvägens sträckning framemot Ängsstigen användes som betesmark för boskap. Något som starkt tyder på det är brons utformning som den ser ut på fotografier från 1920-talets början. Den är då betydligt bredare än vad den var senare och är dessutom belagd med helt täckande brädor, vilket ju är en förutsättning för att klövdjur ska kunna gå på underlaget. Dessutom har Allan Klingström vittnat om att det under hans tidiga barndom, d v s så sent som på 1930-talet, fanns en gärdsgårdsgrind på platsen för den nuvarande korsningen mellan Tynningösundsvägen och Marenslingan, varför platsen allmänt kallades för grindhålet.

 

Något av de första åren på 1920-talet är antagligen denna bild tagen.

Man ser tydligt att bron då var betydligt bredare än vad som senare

var fallet. Av de tätt spikade brädorna framgår att den fortfarande

användes av boskap som betade på ängarna på brons andra sida.

Fotograf okänd. Bild från Anders Genfors.

Inifrån viken ser vi här bron från förarplatsen på en "ATOS-båt" och

året är 1950 eller 1951.                                 Foto: Klas Langenstedt

Furusundsbron i sjuttiotalsutförande. Nya mangårdsbyggnaden till vänster

som den sett ut sedan 1950-talet. Den gamla oförändrat faluröd. Mikael och

Björn Träger blickar ut över fjärden.                                    Foto Josef Träger

Erik Johansson från Östersund sålde av några fastigheter under sin innehavstid, men tomtrörelsen verkar ha gått väldigt trögt, för de flesta förblev osålda. Augusti 1918 verkar Johansson ha sålt alla sina kvarvarande tomter till A Fontaine och August Abrahamsson. Redan i oktober samma år övertogs Fontaines andel av grosshandlare Levi Levin. Dessa överlåtelser gick således till på ett märkligt sätt, så tillvida att Levin först köpte hälften av varje fastighet 1918 och sedan köpte andra hälfterna först 1922. Det var även tre fastigheter som inte ingick i dessa överlåtelser, utan behölls av Erik Johansson, nämligen de tre som utgör kärret vid Ängsstigen. Troligen ansågs dessa som osäljbara.

 

Även Levin torde ha köpt i kapitalplaceringssyfte, men i hans fall finns det tydliga tecken på att han och hans familj var sommarboende på Tynningö. Från 1923 finns Levin med i telefonkatalogen med nummer Norra Tynningö 67. Var familjen bodde är dock svårt att säkert veta när samma person ägde så många fastigheter, men en som Levin ägde länge och som är trolig är 1:97 som han sålde till Stockholms blindförening först 1940. Det är fastigheten vid Stenskärsviken med den villa som blev Blindhemmet Phosphoros "herrvillan" - en ståndsmässig sommarbostad för grosshandlaren, som för övrigt under senare tid övergick till att i stället titulera sig direktör. En avstämning mot mantalslängden för 1928 utvisar att Levin då hunnit avyttra ett antal tomter och att takten förefaller ha varit lika låg som på Johanssons tid, samt att han då alltjämt var ensam ägare till de som alltjämt var osålda. Några år senare kommer Ingeborg Taflin (1867 - 1937) in som delägare till vissa av fastigheterna, men inte alla. Det är alltså då namnet Taflin dyker upp för första gången i Furusunds historia. Det verkar som om Levin behöll en del fastigheter för fortsatt avsalu, för att vid 1930-talets slut äga endast ett tiotal. Ingeborg Taflin var ogift och vid hennes bortgång 1937 ärvdes hennes fastigheter av hennes brorsöner Erik och Nils Taflin.

 

År 1937 genomfördes även en märklig åtgärd av lantmäteriet. De tomter som kvarstod osålda efter ägostyckningen 1906 slogs då ihop till en ny stamfastighet med beteckningen 1:524. Varför det skedde kan man undra över. Det fanns troligen två orsaker. Dels hade överlantmätaren i annat sammanhang ondgjort sig över att formen ägostyckning var en olämplig form för uppdelning i tomter för avsalu. Dels hade många år gått sedan ägostyckningen och markägarna borde sannolikt ha varit intresserade av att dela upp marken i mindre fastigheter än tidigare skett. Det visade sig också vid den fortsatta tomtförsäljningen att man nu mest avstyckade tomter om kring 4000 kvm, mot tidigare dubbelt så stora eller mer. Det verkar som denna förrättning drog ut på tiden i många år, men från 1937 började man sälja tomter mindre än enligt 1906 års ägostyckning. Det har också framkommit att flera som köpte sina tomter under mitten av 1940-talet fick lagfart först 1951.  

Ladugården/stallet omkring 1950. I bakgrunden "gubben Johanssons" hus.

Uno Peterberg vid den guidade vandringen den 15 augusti 2009, då Allan och Eva Klingström

berättade bland annat om att flera famljer som flytt från Estland under kriget bosatte sig på

Tynningö, vilket på alla sätt var mycket positivt för öns utveckling under efterkrigstiden.