Skola

Det enda som idag minner om att Tynningö en gång haft en egen skola är den lilla vägstump som heter Skolvägen, en tvärväg till Tynningösundsvägens Orrlundadel. Så pass historiemedvetna var man, förvånansvärt nog, när vägnamnen åsattes, att det är just denna väg som leder in till det före detta skolhuset, som fortfarande står kvar.

En kort historik över Tynningös korta skolepok fanns att ta del av under sommaren 2013, när Vaxholms hembygdsförening hade en liten, men mycket trevlig exposé över kommunens skolor genom tiderna, i sitt skyltfönster i anslutning till biblioteket på Hamngatan. Från denna kommer större delen av följande uppgifter.

Skola bedrevs på Tynningö från 1908; under de första åren troligen i Tynningö gård. Första året fanns fyra barn i årskurs 1, två i årskurs 2 och sex i årskurs 3. Hösten 1910 valdes fröken Elsa Nyman till ordinarie skollärarinna på Tynningö av Vaxholms kyrkoråd. Först 1914 tillkom skolhuset genom att Anders Brinkman skänkte fastigheten 1:315 till Vaxholms församling, som där lät bygga skolhuset. Den 6 maj 1914 fattade församlingen beslut om att skolan skulle byggas och anslog 11.000 kr för ändamålet. Skolan ansågs ligga så avlägset att församlingen bekostade telefon dit redan från början.

Torsdag 24 mars 1924 följde folkskoleläraren Conrad Franzén sin fru till båten vid Ramsö brygga. På början av återvägen föll han och fick ena skidstaven genom halspulsådern och förblödde.

1930 bytte man kamin i skolsalen, när man fick överta en begagnad från kommunala mellanskolan.

Redan i början av 1934 diskuterades möjligheten att lägga ner skolan och så skedde till höstterminens början 1935.

I april 1935 samlades skolrådet i Tynningö skola för att diskutera dess framtid med berörda föräldrar. Till hösten skulle endast två barn ha funnits kvar i skolan, eftersom barnen vid Höganäs och Juliusberg gick i skola i Vaxholm, då föräldrarna ansåg att det var mycket enklare för dem att ta sig dit med båt än den långa och besvärliga landvägen till Tynningö skola. Robert Frodé berättade i intervju sommaren 2011 att de i hans barndom i slutet av 1920- och början av 1930-talet var fem till sex barn som åkte med morgonbåten från Lilla Furusund till skolan i Vaxholm och sedan hem på eftermiddagen med Kronans båt kl 15. Lärarinnan på Tynningö, fröken Elna Andersson omplacerades efter nedläggningen till Vaxö skola.

Lärarbostaden i skolhusets övervåning uthyrdes därefter av församlingen som bostad och så sent som hösten 1947 annonserade man om uthyrning av bostad om två rum och kök. Samma höst diskuterades också i kyrkorådet huruvida församlingen borde sälja skolfastigheten på Tynningö, eftersom man knappast kunde förvänta att det skulle finnas skäl att framdeles återuppta skolverksamheten där. Först våren 1968 utbjöd man dock fastigheten till försäljning och så blev Vaxholms församling äntligen av med fastigheten.