Saltsjövarvet - Malmqvists varv

Det mest kända varvet bland nutida tynningöbor torde vara Malmqvists varv, som knappast någon som kommer med bil till ön kan undgå att se, eftersom det ligger helt nära vägen bara ett par hundra meter från färjan. Saltsjövarvet grundades av Hans Sannergren 1965 och är därmed ett av de yngsta varven på ön, men en del av det har en tidigare varvshistoria. Det är den nordvästliga delen av det nuvarande varvet, fastigheten 1:488) som tidigare ägdes av Erland Sjöberg, som där förutom bostadshus även hade en slip.

 

Erland Sjöberg (1903-1971) var en av de tre bröder Sjöberg som var bland de första att bedriva sightseeingturer med båt i Stockholm. Åtminstone från 1936 var Erland Sjöberg med i verksamheten. Fastigheten på Tynningö köpte han 1949 av Fredrik Öberg. Rundturstrafik med båt bedrev bröderna till första delen av 1960-talet, då de avyttrade sina båtar. Erland Sjöberg sålde sina två båtar till Nyman & Schultz 1963. De var Nordstjernan, byggd vid Norrvikens Båtvarv på Vätö 1947 och Drotten, byggd på Örebro varv 1916 som privatbåt. Han förvarade tills dess sina båtar vintertid på slipen på tomten på Tynningö och torde även ha vårrustat dem där. Någon varvsverksamhet riktad mot allmänheten lär Sjöberg dock inte ha bedrivit. Han bodde kvar på Tynningö ett par år efter det att han upphört med sin verksamhet och 1965 köpte Nyman & Schultz även fastigheten. Efter ytterligare två år såldes den vidare till Rune Andersson. Det verkar troligt att Nyman & Schultz fortsatte att använda fastigheten för förvaring och möjligen även underhåll av sina träbåtar under den tid de ägde den.

 

Egentlig varvsrörelse kom igång först 1965 med Hans Sannergren, som anlade grunderna till det som är det nuvarande helt moderna varvet, på den 1964 nybildade fastigheten 1:898 (avstyckad från 1:605). Ägare till själva fastigheten var hans far Arne Sannergren, som tidigare varit bland annat chef för Hammarbyverken - det varv vid Hammarby sjö där Waxholmsbolagets båtar förr reparerades, rustades och låg vinterupplagda. Bland annat förvärvade Sannergren slipen från Bröderna Larssons varv i Kristinehamn, sedan detta varv brunnit 1964 och därefter nedlagts. Det är inte omöjligt att varvet fortsatte att ha hand om Nyman & Schultz båtar en tid. Sommaren 1966 bedrev N&S trafik på Tortraden med sina träbåtar och hade då till och med Lugnet angivet som slutbrygga. Det är nog enda gången i historien som varvet har haft reguljär båttrafik till egen brygga! Båten låg naturligtvis där över natten, innan den avgick från Lugnet på morgonen klockan 7.10 och stugan på tomten (som ser ut att finnas kvar, men i dåligt skick) användes nog för personalens övernattning. Saltsjövarvet övertogs vintern 1969/70 av Ola Pettersson som under sin innehavstid byggde bostadshuset på varvsområdet. Han sålde varvet 1978 och flyttade till en stor herrgård utanför Åmål.

Omkring 1970 såg varvet ut så här från sjösidan. Den moderna varvs-

hallen med texten "Saltsjövarvet" till vänster. Till höger i bild den del

där tidigare Erland Sjöberg bodde och vinterförvarade samt vårrustade

sina båtar. Hans slip syns rakt ovanför fören på träbåten närmast i bild

och hans stuga i backen ovanför färjan.             Foto: Gunnar Hedman 

DN onsdag 11 april 1951

DN måndag 29 juli 1963